Едно дребно потупване по рамото може да ни промени живота

Истински живот на кариеристи. Истории за кариерата. Истории за собствен бизнес. Оплаквания до Арменския поп. Наша гордост. Истории всякакви. Имате нещо ново в живота си? Споделете!

Едно дребно потупване по рамото може да ни промени живота

Мнениеот Ilijana » 07 Яну 2007, 03:22

Искам да напиша не за моята кариера, а за кариерата на една колежка с която работя вече близо 10 години. За мене тя е примерът как живота играе с нас. Ни искам да и казвам името, защото говоря за чужд живот, ще я наричам Станка.
Когато започвах работа в тази организация, Станка беше една от водещите специалисти. Определено не беше от подценяваните и с мнението й са се съобразявали. Кариерата й беше на върха, а перспективите изглеждаха много добри. Аз, като нов служител, бях много респектирана от нея: професионалистка, стриктна, уважават я, изглежда добре и т.н.
Тогава (преди десет години) времената бяха тежки и с една-две заплати семейството не можеше да устисква. Да, забравих да кажа, че Станка има три деца. Съпругът й замина в чужбина на гурбет, а тя остана самичка да гледа децата си и да работи. Как се е справяла сама без да й помагат родителите, не знам, но факт е, че няколко години е успявала да съчетава работата и семейството. Аз тогава бях млада и отвеяна и хич не се интересувах от живота на колегите си. Сега вече разбирам, колко й било тежко да се справя самичка.
Един ден, когато тя се е прибирала от работа доста късно вечер, забелязала е един човек, който изглежда, че я е следял. Дали наистина е било така или просто умората си е дала думата – никой не може да каже. Факт е, че след един месец тя вече беше в дълъг болничен със страхова невроза.
Когато Станка се е върнала на работа след няколко седмици, все едно, че е станала друг човек. Апатична, бавна, спряла е да се грижи за себе си и след един-два месеца е качила най-малко 15 кила. На най-лошото е, че колегите ни (досегайшните й най-големи приятели) откриха “слабото място” в колектива и малко – по малко започнаха да я тормозят. Бях възмутена – вместо да помогнат на човека да се оправи, всички й се нахвърлиха! Станка започна все повече и повече да се отдалечава от нас. А какво да прави? Не може да напусне работа, защото мъжът й заради болестта й беше принуден да се върне в България, а тези три деца някой трябва да ги храни.
Промяната беше много голяма, а и след няколко месеца са й предложили да заеме по-ниска длъжност “не защото не се справя, а зощото организацията се преструктурира”. От тук нататък за нея кариерата започна да се сгромолясва. Ако трябваше да бъде посочен най-лошият служител, колегите веднага сочиха нея. Ако трябваше някой да бъде лишен от допълнителното възнаграждение – колективът веднага решава, че тя е човека и т.н. Аз колкото можах я защитавах, но можеш ли да се пребориш с тълпа хора, които си покачват самочувствието за чужда сметка?
Реших да напиша за Станка, защото преди един месец се е случило нещо, което просто ме смая. Един ден тя дойде на работа и всички зяпнаха от изненадата – тя беше старата ни Станка: гримирана, добре облечена, със самочувствие и респект. Аз се чудих, какво е станало. Местните клюкари веднага решили, че тя си е намерила друга работа и ще ни напусне всеки момент. А нещата бяха толкова прости – при нас се е освободила една по-висока длъжност и на няколко колеги, в това число и на нея, са предложили да кандидатстват за длъжността. Това беше просто едно чисто административно действие, защото по закон освободеното място първо се предлага на служителите на едно ниво по-долу в иерархията. Обаче, ефектът върху Станка беше смайващ! В края на крайщата, тя не е заела новата длъжност, но самочувствието и вярата в себе са се върнали при нея. Вече тя е нов човек.
Извинявайте, че разказа ми е малко дълъг и объркан. Исках да споделя извода, който съм направила – за добрата ни кариера много е важно да се борим за нея, да вярваме в себе си, но и едно дребно потупване по рамото може да ни промени живота. Хора, бъдете добри към своите колеги!

Публикувано: http://www.karierist.com
Аватар
Ilijana
Експерт кариерист
Експерт кариерист
 
Мнения: 627
Регистриран на: 07 Яну 2007, 02:28
Местоположение: Мрежата


Назад към Истински истории на кариеристи

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 гостаcron