Как ми даваха рушвет

Истински живот на кариеристи. Истории за кариерата. Истории за собствен бизнес. Оплаквания до Арменския поп. Наша гордост. Истории всякакви. Имате нещо ново в живота си? Споделете!

Как ми даваха рушвет

Мнениеот Ilijana » 07 Яну 2007, 03:23

Историята ми е съвсем истинска.
Аз съм отговорен човек, а и доста влизам в положението на клиентите на нашата организация. Да, забравих да кажа, че съм служител в една нечастна организация. Занимавам се с какво ли не, както и с това, че подготвям издаването на едни административни справки. Рутинна работа, средно отговорна и никак не е свързана с някакви големи предимства и “възможности”.
Преди няколко месеца подготвям една поредна справка, от рода “еди-кой-си не е направил еди-кое-си...”. Имаме определен срок да отговорим на човека, който иска такава справка. Срокът е доста голям, но когато нямаме много работа, правим нещата много по-бързо, понякога – в рамките на 2-3 дни. Всичко зависи от натовареността ни, а не от личните ни предпочитания. Това е увода – за да разберете, че не съм направила нищо извънредно, а ефекта беше...
Преди няколко месеца една госпожа моли да й бъде издадена такава справка. Разбира се, колежката й обяснява, че сроковете са доста големи, но ако има възможност ще направим по-бързо. И госпожата се хваща за думите “ако имаме възможност” и по незнайни пътища открива, че точно аз съм човека, който ще й прави справката. Тя ми се яви лично и ми се моли половин час всичко да стане по-бързо, много бързо, в рамките на “от днес-за утре”. По една случайност няма други молби и аз наистина успявам да й подготвя документа много бързо. Предавам справката по реда си на колегите и забравям за нея и за госпожата...
Представете си, каква изненада ме чака след два дни. Идвам на работа. Госпожата, ухилена, доволна и намигаща пресреща ме пред вратата на стаята. В ръцете си стиска една полиетиленова торба, доста големичка. Влиза след мене в стаята и застава с приятен и благодарен израз на лицето. Аз помислих, че нещо е объркано в тая пуста справка и тя дойде да корегираме нещо. Настроението ми, съответно, започва бавно да увехва.
Та, какво стана по-нататък. В рамките на 4-5 секунди, през които съм си сваляла палтото и бях обърната с гръб към госпожата, тя успя да извади и да намести върху бюрото ми следното: 5-6 шампоана от този “за мъже” до този “бебешки”, 3 кутии с крем за лице, безброй някакви дребни шарени кутийки, а най-отгоре беше настанила голяма кутия бонбони.
Шокът и изненадата ми бяха толкова големи, че си глътнах езика...
Когато се съвзех, започнахме да извършваме действия, които сигурно изглеждаха като сцена от някой филм: аз й казвам да си прибере нещата и ги подбутвам към торбата, тя ги вади и нарежда на бюрото ми, аз пак ги махам – тя ги вади... При все това бях ужасена от ставащото, защото всеки момент в стаята можеше да влезе някой колега и да ме завари в подреждането на тази менажерия...
Най-накрая госпожата се предаде.
Сега вече ми е смешно, но тогава...
Почвам да разбирам, че ние хората сами сме си виновни, че има корупция (говоря за истинската корупция, а не за моята кокошарска история) – сами зорлем искаме «да се отплатим» за нещо, което ни се полага по закон, а и се върши от отговорни и честни хора. Не давайте рушвети, хора!

Публикувано: http://www.karierist.com
Аватар
Ilijana
Експерт кариерист
Експерт кариерист
 
Мнения: 627
Регистриран на: 07 Яну 2007, 02:28
Местоположение: Мрежата


Мнениеот Гост » 27 Апр 2007, 15:45

В подобна ситуация и аз изпаднах преди доста години, в началото на моята настояща работа. Свърших си съвестно обслужването на една млада дама. Тя явно много доволна от резултата е споделила с баща си, който се оказа някакъв шеф на месокомбинат.
Изненадата ми беше огромна когато пристига един възрастен господин и пита за моето име, а ми е непознат. Всеки служител носи табелка, на която е изписано името му, та девойката го е видяла и запомнила.
Та, господинът като разбра коя е благодетелката на дъщеря му, помоли да изляза от офиса за малко и ми подава един 4-5 килограмов пакет и казва: "Тук съм избрал пресни пържолки, да си ги опечете."
Аз му отговарям че сигурно има някаква грешка, но той ми напомня как съм помогнала на дъщеря му. Обяснявам, че това е мое задължение, но - не.
След като категорично му дадох да разбере, че няма да приема пакета, той много обиден ми заяви, че съм първия човек, който отказва да вземе толкова вкусно и специално подбрано месце.

Едва ли не трябваше да се чувствам виновна и гузна заради отказа си... :D
Гост
 

Мнениеот zubeid » 27 Апр 2007, 19:52

Да ти имам работата, Павела! no: Искам и на мене да ми носят пържоли!!!!! Ама не - само ми натякват, че малко съм работил.
Аз съм кариерист! И не ми е срам да го призная.
Аватар
zubeid
Баш кариериста
Баш кариериста
 
Мнения: 58
Регистриран на: 09 Яну 2007, 17:08

Мнениеот Гост » 16 Ное 2007, 21:43

Имам приятелка медицинска сестра, която доста често се оплаква, че хората са станали стиснати и вече не носят подаръци.
Гост
 


Назад към Истински истории на кариеристи

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 2 гостаcron