Колко пари на месец Ви трябват за да живеете нормално?

Истински живот на кариеристи. Истории за кариерата. Истории за собствен бизнес. Оплаквания до Арменския поп. Наша гордост. Истории всякакви. Имате нещо ново в живота си? Споделете!

Колко пари на месец Ви трябват за да живеете нормално?

Мнениеот Skarlet » 07 Ное 2008, 14:12

Незнам какво ми става напоследък, но реших да отида на няколко интервюта за работа(имам работа, ама...ей така просто да отида). Останах потресена от условията на повечето места.

За 6 дневна работна седмица по 10 часа на ден - 400лв :shock:

Прибрах се и почнах да мисля, да мисля...колко пари трябват на човек за да живее нормално(не луксозно)

Направих си горе-долу следния извод(за сам човек, тъй като аз живея сама) за месец:

Храна - 15лв на ден - около 450 на месец
Ток - 50лв
Вода - 30лв
Топла вода - 30лв
Интернет - 20лв
Телевизия - 14лв
Козметика и препарати от първа необходимост (шампоани, сапуни, прах за пране... и т.н) - 100лв
За градски транспорт(в момента нямам кола) - 30лв (не пътувам всеки ден)

Около 750лв

+

За развлечения - кафета, дискотеки, театър, кино - 150лв
За медицински услуги - 50-100лв (в най-добрия случай)
За дрехи - 100-150лв (обикновени, нищо марково)
Непридвидени разходи - 150лв

Около 1250лв общо

Това е една съвсем семпла справка за разходи, но се питам как има работодатели, които предлагат заплати под 600лв. Та аз живея сама и ми трябват повечко пари за да живея нормално, пак повтарям НОРМАЛНО, а не луксозно! Ами тези, който са семейни, който имат деца, ами самотните родители???

Всеки ден все повече губя надежда, че ще дойде така дългоочакваното светло бъдеще. Докога да чакам?
За работата която върша взимам между 800 и 1200лв(в зависимост от сезона).
За същото нещо в Щатите вземат между 4500 и 6000долара на месец.

Аз бях най-големият противник на емиграцията... смятах, че способния човек може да се справи навсякъде....а сега все повече си мисля, че на друго място биха ме оценили повече...

Ето бърза справка
Управител на хотел в България - 1200лв
Камериерка в Щатите - 1200долара.

Оххх, как само се замислям и изкушавам да се кача в някой самолет за някъде.......

Как е при вас финансовата част?
Аватар
Skarlet
Баш кариериста
Баш кариериста

Мнениеот icelemon » 07 Ное 2008, 16:26

Виждам, че никъде не споменаваш разходи за квартира (заем за жилище). Какво става с един млад човек когато решава да заживее самостоятелно (без да се налага да дели жилището или стаята си с други хора). Нима с една заплата от 700-800 лв. ще може да си позволи да бъде самостоятелен и да покрива всички онези разходи за които споменава Skarlet! Реших да направя една справка колко ще излезе на човек двустаен апартамен на изплащане: При цена на жилещето от 90 000лв. за 30 години трябва да върне 270 000 лв. при месечна вноска от 750 лв. :cry: За съжаление голяма част от българите избраха да "живеят" в непозната за тях страна, отколкото да "преживяват" в България!
icelemon
Баш кариериста
Баш кариериста

Мнениеот Skarlet » 07 Ное 2008, 17:00

Да относно жилището...

Аз също живея в апартамент купен с кредит, но на този етап се изплаща от родителите ми. (по 600лв на месец за 20години) и затова не го включих. Но ясно си давам сметка, че до няколко години трябва да поема тежестта на месечните вноски... :( А тези, който са на квартира, просто незная как се справят???

Извинявайте, ако ви занимавам с глупости, ама напоследък много съм се депресирала на тема пари, заплати... :(
Аватар
Skarlet
Баш кариериста
Баш кариериста

Мнениеот icelemon » 07 Ное 2008, 17:44

Веднъж един датчанин ми каза : При нас е като неписан закон при повечето, когато навършиш 18 години излезеш на квартира и да бъдеш самостоятелен! Тогава се зачудих какво да му отговоря ... Дали да му кажа , че при нас е нормално, че започваш да работиш на 15 години само за да можеш да си купиш някоя дрешка, че при нас като излезеш на квартира се тъпчите няколко човека в апартамент и делиш стаята си с друг, че все повече момичета на 15 години взеха да излизат с мъже на по 50г. само заради финансовото му състояние, че същите 15 годишни стават простотутки заради финансови проблеми ...
icelemon
Баш кариериста
Баш кариериста

Мнениеот berov » 08 Ное 2008, 11:41

След големи изчисления с колегите от университета, изчислихме, че всяко 4 членно семейство с доход под 6000 лв не води нормален начин на живот, т.е. не си позволява всичко.

Без децата, една двойка, за да живее нормално в БГ - мин. 3500 общ доход

Цифрите може да ви изглеждат големи, но направете едно изчисление за "нормален начин на живот", а не за "минимални нужди" и ще видите какви са резултатите
Аватар
berov
Експерт кариерист
Експерт кариерист

Мнениеот berov » 08 Ное 2008, 18:21

Ще дойде този момент, но тогава, когато си задаваме въпроса "какво да направя, за да си го купя", а не когато си викаме "нямам пари, за да си го позволя". Тези 2 неща са коренно различни, но мързеливия българин избира втория вариант на израза ... а тези, на които завиждаме, че имат възможности използват първия.

"... лично мнение ..."
Аватар
berov
Експерт кариерист
Експерт кариерист

ZDR,Skarlet interesna tema si podhwanala...

Мнениеот Sneji_B » 19 Ное 2008, 16:58

Наистина ме заинтригува.Аз съм в отпуск по майчинство а мъжът ми работи за себе си ,има малък бизнес и честно да ти кажа трудно се справяме с разходите. Горе-долу нещата изглеждат така:
наем -150лв. /ние сме от късметлиите, минимума е 250лв./
ток-средно 150лв.
вода-30лв.
интернет-20лв.
телевизия-15лв.
храна -по 20лв. на ден-600лв.
памперси-60 лв.
бебешки пюрета- около 80-100лв.
адаптирано мляко-40-50лв. /при 2 от 5 хранения на 9 мес.бебок/
бебешки дрехи/играчки- поне по 20-30лв на месец /летните са по- евтини/
бебе6ка козметика/лекарства -около 30лв.
препарати, прах за пране и др. не съм ги смятала, но около-100лв.
Това се сещам за тричленно семейство,като разходи минимум.
:roll:
Sneji_B
Нов
Нов

Мнениеот Ilijana » 19 Ное 2008, 17:59

Както винаги, пропускаме една важна част от необходимите разходи - "инвестициите за старост". Хората в западните държави започват да влагат пари в пенсионния си фонд още от налото на трудовата си кариера.

Бих посочила и други видове необходими инвестиции - в здравето си и здравето на семейството си, в обучението на децата, всякакви видове застраховки (да сме подсигурени, ако, например, загубим своята работоспособност) и други подобни.

Малцина се замислят за това и взимат необходимите мерки.
Да направиш кариера е начинът да си намериш хубаво местенце под слънцето!
Тук виреят фенове на Портал кариерист във Facebook >>
Аватар
Ilijana
Експерт кариерист
Експерт кариерист

Re: Колко пари на месец Ви трябват за да живеете нормално?

Мнениеот _bioHAZArd_ » 26 Ное 2008, 18:12

Skarlet написа:Ето бърза справка
Управител на хотел в България - 1200лв
Камериерка в Щатите - 1200долара

Само още една бърза справка:

наем в София - 250 - 350 лв
наем в Бостън преди 3 години - 500$
_bioHAZArd_
Баш кариериста
Баш кариериста

Мнениеот berov » 26 Ное 2008, 19:15

В този ред на мисли се сетих за един виц

В училище, учителката по математика препитвала децата, за да види как се справят със смятането:
- Мария, кажи каква заплата взима баща ти, каква майка ти и двама общо колко парички носят вкъщи?
- Татко взима 700лв, майка взима 500лв, общо - 1200лв
- Отлично. Много добре се справяш ... Да чуем сега Иванчо.
- Баща ми е банкер, взима около 40 000 месечно. Майка ми работи на митницата, взима около 20 000 месечно - общо ... към 80 000 носят вкъщи ...
- Ивано!!! Двойка!!!
- Двойка, ама си живееме като хората ;)
Аватар
berov
Експерт кариерист
Експерт кариерист

Мнениеот Rado_82 » 27 Фев 2009, 14:54

Там е работата, че условията за работодателите (поне нормалните) се намират също някъде между лоши и невъзможни. Това прозира дори в този форум. Има много въпроси от рода "Имам някой лев спестен, какво да започна?". Това също показва и една финансова необразованост, но и да се започне нещо с 10, 20, 30, 40, 50 бона... почти е сигурно че печалби от над 1000 лв биха били мираж. Това е печалба, по-ниска от парите които можеш да взимаш някъде като заплата.
Може ли някой да отговори на въпроса "Какъв бизнес да започна, за да изкарвам 2000 лв за себе си, и колко ще ми струва за да го започна?"
Не само в природата има кръговрати, парите също се намират в кръговрати. Сменяват притежателя си постоянно, скачат от едни ръце в други... някъде се натрупват, но заради това на други места недостигат.
Един бизнес се нуждае от платежоспособни клиенти - такива които могат да заплатят за предлаганата от него стока или услуга. Един клиент (човек от народа) се нуждае от пари, за да може да заплати стоката или услугата, които му се предлагат. Той трябва да вземе тези пари като заплати от тези или други бизнеси.
Целта на всеки бизнес е да печели повече, отколкото дава. Пари, не друго. Бизнесът "изсмуква" пари от хората. Важното тук е къде отиват тези изсмукани пари. Една част могат да се върнат обратно при народа (друга част от хора) под формата на заплати. Друга част отиват за захранването на други, по-големи бизнеси. В един момент, един малък бизнес може да се окаже в такова положение, че обслужва народа със своята дейност, и захранва бизнесите над него, от които е зависим.
Това са нормални неща, хората ще плащат за едно или друго, малки частни бизнеси ще се появяват и ще изчезват, но погледнато по-глобално... всяка държава има своите парични отношения с други държави също. В една държава всеки ден влизат някакво количество пари, и излиза друго. Какви пари влизат в България и какви пари излизат? Какви са прогнозите за бъдещето на България? Не съм някакъв специалист, всъщност икономическото и политическото ми образования са прилично ниски, но от наблюденията си мога да съдя, че България вече почти няма какво да изнася, за да печели от другите държави... в същото време почти всяка стока която може да се намери тук е внесена. Следователно е платено на другите държави за тези стоки. Но съдбата на тези които само плащат за стоки или услуги е ясна - рано или късно остават без пари, без възможност да плащат за повече стоки... и нещо повече - без възможност дори да съществуват нормално.
Е, ние внасяме пари, спокойно... сивите ни сектори са достатъчно добре развити, за да се погрижат за това.
Но цялата тази картинка не ми харесва - да трябва да внасяме всичко от чужбина, и да трябва да връщаме пари от там underground, за да продължим да съществуваме все някак си.
За мен всичко опира до една дума - производство.
На първо място - производство на храни, защото това е най-необходимото на всеки човек на тази планета. Гладен народ не може да направи нищо. За съжаление, производството на храни в България е свалено на най-ниското стъпало. Възможностите ни са невероятни, но малцината които се занимават с такава дейност са буквално отритнати от обществото, защото това което заслужават се прибира от някакви посредници-идиоти, които в следващия момент най-вероятно "оползотворяват" тези пари по съвсем не полезни за никой начини. Кой от вас има желание да се занимава със селско стопанство, кой пита за това? Никой! Това е мръсна дума...
Производство на енергия. Е, поне оставиха някой друг реактор от АЕЦ-а да работи, за да покриваме собствените си нужди. Тези които са спрени са били за износ. Между другото, поскъпването на тока не е заради това че не работят реакторите, а за да се напълнят гушите на новодошлите чиновници по системата, от които не виждам да има смисъл де. Това са CEZ и другото... какво беше... EON? Те са просто прекупвачи, нищо повече.
Особено по време на избори съм чувал мнение от рода "България не просперира, защото хората ги мързи да работят. Политиците не са ви виновни, хванете се на работа и тогава всичко ще бъде наред!". Но когато за да работиш трябва да работиш... в смисъл... когато за да отидеш до работата трябват пари, когато трябват пари да ядеш докато си там, когато за да работиш в София ти трябват пари за наем, и междувременно просто ти трябва някакво забавление за да не изперкаш напълно... когато 90% от изработените пари са предваритено похарчени само за работата, какво правим? За кого работим? Колко още работи трябва да захванем, за да се каже че не седим вкъщи да си мързелуваме, а работим.... докато в същото време работим, за да можем да работим?
Властимащите са грешни, за това че са единствените имащи възможност да направят условията в една държава добри. Какво правят те - крадат по САПАРД и още куп други начини, като с това просто унищожават възможностите ни за развитие. Хората нямат стимул да живеят, камо ли да работят... неясно всъщност за кой... затова работят от нужда.
Хората също не си правят доброто, защото макар че са просто едно стадо, това стадо е разпокъсано, така че всеки го е страх да направи каквото и да било...

Какво още може да се каже... сваляйте гащи и стискайте зъби... може да ви заболи :circ:
Rado_82
Активен кариерист
Активен кариерист

В крайна сметка е едно и също

Мнениеот Гост » 27 Фев 2009, 22:21

Знам че темата е пусната преди известно време но се заинтригувах. Аз живея в Сащ от доста време вече. Много пъти съм си мислила за връщане защото ако заплатата е мотивираща в първите няколко месеца то после осъзнаваш че е едно и също.Моля ви не ме съдете или упреквайте за ли4ното ми мнение. Просто реших да споделя. Да в Сащ камериерка взима 1200 но и разходите са и съвсем други
Наем $650 (мизерен квартал малко жилище)
Храна $400(в това число и всички нехранителни от 1ва необходимост)
Бензин, толове(единственният начин да отидеш на работа) $100
Ток, телефон, кабелна, интернет - $200 (МИНИМУМ)
Общо $1350

В крайна сметка нямаш дори за кафе и някой не луксозен парцал
Ок ние с мъжа ми взимаме уж добри пари но само апартамента ни е 1700 на месец
1070 ипотека
100 застраховка за плащане на по малко от 20% първонач. вноска
260 ДАНЪК на имота
297 (газ, вода, поддържане на общи част)
Ами останалите неща ами вноската за кола ами за детегледачката която взима поне $7 на час (за6тото бабите ги няма)
Всичко е само една илюзия. Човекът така е устроен че където и да е другото, чуждото място ще му се вижда по добре.
Поздрави
Гост

Re: В крайна сметка е едно и също

Мнениеот Geri » 16 Авг 2009, 04:04

надя написа: Много пъти съм си мислила за връщане защото ако заплатата е мотивираща в първите няколко месеца то после осъзнаваш че е едно и също.
Всичко е само една илюзия. Човекът така е устроен че където и да е другото, чуждото място ще му се вижда по добре.
Поздрави

Napalno podkrepqm mnenieto ti.Mnogo dobre mi e izvestno kak e v USA.Nai se draznq kogato hora,koito nikoga ne sa bili v USA,pochnat da govorqt kolko e dobre ustroen jivota tam i kolko mnogo pari se izkarvat,no fakticheski vsi4ko,koeto vzimash,si otiva i v kraq na mesetza bankovata ti smetka pak e prazna.Plusove ima,vqrno e,no minusite sa bol!
Mejdu drugoto v koi shtat si?
Pozdravi
Geri
Нов
Нов

Мнениеот Heni7777777 » 06 Сеп 2015, 13:13

Напълно съм съгласна с Гери. Само който не е бекярствал в чужбина може да мечтае за така цитираните цифри. Хора, за там тези пари са нищо, мизерия пълна. Повече от 10 год. съм в Лондон и заработвам около 2000 паунда на месец, мнооого пари, ще кажете. Да ама не! Разходите ми на месец възлизат на около 1800-1900 без да включвам разходи за социален живот, дрехи или други глезотии. Е да, опитвам се да живея като бял човек - в самостоятелен едностаен апартамент под наем, а не да се тъпча с още 6-7 сънародника в къща с 1 баня и тоалетна. Но това се оказва невъзможна мисия! Всичко дето печеля заминава за покриване на разходи и не мога да се похваля, че съм спестила нещо. Питам се - струва ли си да съм далече от всичко и всички, които обичам, да търпя шантавото време в Лондон и ужасно пренатъпканото миризливо метро, в което всеки ден вися по 45 мин в едната посока, да не говорим за сегрегацията, на която българите са подложени тук, за да се похваля колко изкарвам? След повече от 10години самозаблуда, разбрах - НЕ, не си струва. Знам че и в БГ не е идеално, че и там не е лесно, но ако става въпрос едва да връзваш краищата, май е по-добре да си си в къщи. Ако не друго - поне наем може да не плащаш, ако родителите ти са купили някоя панелка по време на строя, който сега така настървено плюем. Но акъл на заем никой не приема. Затова - ако имате пари и живот за губене - опитайте в чужбина. Ще си говорим пак след 10-ина години! :D
Heni7777777
Нов
Нов

Мнениеот dukodaf » 08 Сеп 2015, 13:37

В малките градове около 800 лв. в по-големите. В по-големите градове над 1000 без разходите!
dukodaf
Нов
Нов

Следваща

Назад към Истински истории на кариеристи