Там е работата, че условията за работодателите (поне нормалните) се намират също някъде между лоши и невъзможни. Това прозира дори в този форум. Има много въпроси от рода "Имам някой лев спестен, какво да започна?". Това също показва и една финансова необразованост, но и да се започне нещо с 10, 20, 30, 40, 50 бона... почти е сигурно че печалби от над 1000 лв биха били мираж. Това е печалба, по-ниска от парите които можеш да взимаш някъде като заплата.
Може ли някой да отговори на въпроса "Какъв бизнес да започна, за да изкарвам 2000 лв за себе си, и колко ще ми струва за да го започна?"
Не само в природата има кръговрати, парите също се намират в кръговрати. Сменяват притежателя си постоянно, скачат от едни ръце в други... някъде се натрупват, но заради това на други места недостигат.
Един бизнес се нуждае от платежоспособни клиенти - такива които могат да заплатят за предлаганата от него стока или услуга. Един клиент (човек от народа) се нуждае от пари, за да може да заплати стоката или услугата, които му се предлагат. Той трябва да вземе тези пари като заплати от тези или други бизнеси.
Целта на всеки бизнес е да печели повече, отколкото дава. Пари, не друго. Бизнесът "изсмуква" пари от хората. Важното тук е къде отиват тези изсмукани пари. Една част могат да се върнат обратно при народа (друга част от хора) под формата на заплати. Друга част отиват за захранването на други, по-големи бизнеси. В един момент, един малък бизнес може да се окаже в такова положение, че обслужва народа със своята дейност, и захранва бизнесите над него, от които е зависим.
Това са нормални неща, хората ще плащат за едно или друго, малки частни бизнеси ще се появяват и ще изчезват, но погледнато по-глобално... всяка държава има своите парични отношения с други държави също. В една държава всеки ден влизат някакво количество пари, и излиза друго. Какви пари влизат в България и какви пари излизат? Какви са прогнозите за бъдещето на България? Не съм някакъв специалист, всъщност икономическото и политическото ми образования са прилично ниски, но от наблюденията си мога да съдя, че България вече почти няма какво да изнася, за да печели от другите държави... в същото време почти всяка стока която може да се намери тук е внесена. Следователно е платено на другите държави за тези стоки. Но съдбата на тези които само плащат за стоки или услуги е ясна - рано или късно остават без пари, без възможност да плащат за повече стоки... и нещо повече - без възможност дори да съществуват нормално.
Е, ние внасяме пари, спокойно... сивите ни сектори са достатъчно добре развити, за да се погрижат за това.
Но цялата тази картинка не ми харесва - да трябва да внасяме всичко от чужбина, и да трябва да връщаме пари от там underground, за да продължим да съществуваме все някак си.
За мен всичко опира до една дума - производство.
На първо място - производство на храни, защото това е най-необходимото на всеки човек на тази планета. Гладен народ не може да направи нищо. За съжаление, производството на храни в България е свалено на най-ниското стъпало. Възможностите ни са невероятни, но малцината които се занимават с такава дейност са буквално отритнати от обществото, защото това което заслужават се прибира от някакви посредници-идиоти, които в следващия момент най-вероятно "оползотворяват" тези пари по съвсем не полезни за никой начини. Кой от вас има желание да се занимава със селско стопанство, кой пита за това? Никой! Това е мръсна дума...
Производство на енергия. Е, поне оставиха някой друг реактор от АЕЦ-а да работи, за да покриваме собствените си нужди. Тези които са спрени са били за износ. Между другото, поскъпването на тока не е заради това че не работят реакторите, а за да се напълнят гушите на новодошлите чиновници по системата, от които не виждам да има смисъл де. Това са CEZ и другото... какво беше... EON? Те са просто прекупвачи, нищо повече.
Особено по време на избори съм чувал мнение от рода "България не просперира, защото хората ги мързи да работят. Политиците не са ви виновни, хванете се на работа и тогава всичко ще бъде наред!". Но когато за да работиш трябва да работиш... в смисъл... когато за да отидеш до работата трябват пари, когато трябват пари да ядеш докато си там, когато за да работиш в София ти трябват пари за наем, и междувременно просто ти трябва някакво забавление за да не изперкаш напълно... когато 90% от изработените пари са предваритено похарчени само за работата, какво правим? За кого работим? Колко още работи трябва да захванем, за да се каже че не седим вкъщи да си мързелуваме, а работим.... докато в същото време работим, за да можем да работим?
Властимащите са грешни, за това че са единствените имащи възможност да направят условията в една държава добри. Какво правят те - крадат по САПАРД и още куп други начини, като с това просто унищожават възможностите ни за развитие. Хората нямат стимул да живеят, камо ли да работят... неясно всъщност за кой... затова работят от нужда.
Хората също не си правят доброто, защото макар че са просто едно стадо, това стадо е разпокъсано, така че всеки го е страх да направи каквото и да било...
Какво още може да се каже... сваляйте гащи и стискайте зъби... може да ви заболи