Няма справедливост на този свят | Форум на Портал Кариерист

Няма справедливост на този свят

Истински живот на кариеристи. Истории за кариерата. Истории за собствен бизнес. Оплаквания до Арменския поп. Наша гордост. Истории всякакви. Имате нещо ново в живота си? Споделете!

Няма справедливост на този свят

Мнениеот Ilijana » 07 Яну 2007, 03:11

Отчаяна съм и, изглежда, мога да се оплача само на Арменския поп. Аман, аман, аман от всичко!!! Няма справедливост на този свят.
Вчера срещнах една приятелка. Говорихме си общи приказки и тя спомена между другото за един приятел, който е станал управител на супермаркет от голяма верига магазини. То, иначе, момчето нито висше образование има, нито знае език някакъв, нито от компютри разбира... Има един “управленски опит” от година и половина – “управлявал” семейното магазинче с двама магазинери – роднини по сребърна линия. Но, виж ти, шефът го е харесал... Сега момчето ръководи голям супермаркет, подчинените му са все с някакво образование, а и знаят по някой-друг език.
Веднага се замислях и аз. Имаме едно приятелско семейство. Жената, горката, все я съжалявах – не е лесно да работиш като проста работничка. Проста-проста, а сега е управител на един друг голям търговски обект от една друга голяма верига. Преди три-четири години се е хванала като магазинерка – все е по-добре отколкото да работиш в някой завод. Едно-друго – ето виж я - станала е голям началник. Не, че я уважават подчинените. Те с всичките си висши образования най-много до началник смяна могат да се издигнат.
Наоколо се забелязва масова практика по-простите и, съответно, по-послушните поради комплекса си за непълноценност, да се издигат и да правят кариера. А такива, които и образование и език и друго подобно имат, да си бачкат за оня дето духа и да се подчиняват на простаците-шефове.
Почвам сериозно да се замислям, че трябва да не казвам, че имам висше, а да казвам на работодателите, че съм калена в сферата на тежкия физически труд и нямам обременен от знания интелект.
Изплаках си болката... Не, че е станало по-лесно, но все пак...

http://www.karierist.com
Аватар
Ilijana
Експерт кариерист
Експерт кариерист
 
Мнения: 627
Регистриран на: 07 Яну 2007, 02:28
Местоположение: Мрежата


Re: Няма справедливост на този свят

Мнениеот zubeid » 09 Яну 2007, 18:10

Ilijana написа:Жената, горката, все я съжалявах – не е лесно да работиш като проста работничка. Проста-проста, а сега е управител на един друг голям търговски обект от една друга голяма верига.


Браво на жената! Или има здрави връзки или собствениците са търсили точно прост управител /не се знае какво става там наистина/. Не завиждай! Не се знае какво ще се случи с познатата ти след време :wink:
Аз съм кариерист! И не ми е срам да го призная.
Аватар
zubeid
Баш кариериста
Баш кариериста
 
Мнения: 58
Регистриран на: 09 Яну 2007, 17:08

Мнениеот rdm » 27 Май 2008, 17:54

Във връзка с повсеместното издигане на "прости" хора, да си оплача и аз моята мъка.
Аз съм от простите. Нямам висше образования, език малко говоря... И ми предлагат да се издигна в работата. Защо на мене простата? Е, работила съм 10г при предишен работодател от продавач, през офис мениджър, управител на магазини.. Напуснах го след като предложи да уволня една от продавачките и да се върна на половин работен ден в магазина, а в другата половина да съм управител на 3те магазина. Е, после разбира се, човека си нае образовани висшисти с отличен писмен и устен английски. Та дойдох в сегашната си фирма преди 3,5години. Скъсвах си нервите, работя по 10-11 часа дневно, събота и неделя не слизам от телефона за да организирам колеги, да пращам мейли, майчинството си изкарах вкъщи на компютъра с дете в една ръка, с мишка в другата. Сега видиш ли ми предлагат повишение? На мен, простата. Да приема ли? Всъщност се чудя дали няма да направя компромис със себе си. Не искам да се превръщам в .. някого когото не харесвам.
Знаете ли, понякога нещата ни намират без да сме ги търсили.
Малко ме обидихте с изказванията за простите хора. Никога не съм крила, че ми е болка липсата на образование. Но никога не съм смятала, че е "по-лесно да си послушен и изпълнителен". Просто има и такива хора. Явно аз съм от тях. Пука ми за фирмата в която работя, искам да върви напред и нагоре. Пука ми и за колегите с които работя, защото съм винаги до тях и те до мен. Гордея се когато заедно постигнем нещо. Незнам защо изписах всичко това. Съжалявам ако съм засегнала някой, но мисля, че и ние простите трябва да си кажем мението.
rdm
Нов
Нов
 
Мнения: 12
Регистриран на: 10 Авг 2007, 11:17
Местоположение: София

Мнениеот Ilijana » 27 Май 2008, 18:53

Не съм авторът на тази история. Тя е изпратена за "Истински живот" и е публикувана тук: http://www.story.karierist.com/armpop/AP_002.htm Под историята дори има доста коментари.

Не разделям мнението на автора, защото смятам, че "простотата" и интелектът не зависят от образованието. Срещала съм много хора, които нямат такова и все пак могат да се смятат за умни и интелигентни хора.

Но, за да не си кривя душата, ще кажа какво мисля: смятам, че престоя във висше учебно заведение позволява на човека да придобие определен начин на мислене, който не може да бъде научен "в реалния живот". Всяко образование е от полза! И не бива да подценяваме този факт.
Да направиш кариера е начинът да си намериш хубаво местенце под слънцето!
Тук виреят фенове на Портал кариерист във Facebook >>
Аватар
Ilijana
Експерт кариерист
Експерт кариерист
 
Мнения: 627
Регистриран на: 07 Яну 2007, 02:28
Местоположение: Мрежата

Мнениеот Luminosa » 27 Май 2008, 19:51

Напълно съм съгласна за висшето образование. Убедена съм, че няма излишна квалификация и всяка една степен, език, курс и т.н. са от полза /а, може би просто си търся оправдание, за да си доизбутам магистратурата/. Разбира се, винаги си има изключения...животът ме е срещал с толкова ерудирани личности, че ми е било трудно да повярвам, че са със средно образование. :D Както и много пъти съм се чудила...как еди си кой си е взел диплома. :?
"Перлите се срещат само на такива места като този форум!" - Кака Мара
Аватар
Luminosa
Модератор
Модератор
 
Мнения: 274
Регистриран на: 11 Май 2007, 21:43
Местоположение: София


Назад към Истински истории на кариеристи

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 гостаcron