Няма справедливост на този свят

Истински живот на кариеристи. Истории за кариерата. Истории за собствен бизнес. Оплаквания до Арменския поп. Наша гордост. Истории всякакви. Имате нещо ново в живота си? Споделете!

Няма справедливост на този свят

Мнениеот Ilijana » 07 Яну 2007, 03:11

Отчаяна съм и, изглежда, мога да се оплача само на Арменския поп. Аман, аман, аман от всичко!!! Няма справедливост на този свят.
Вчера срещнах една приятелка. Говорихме си общи приказки и тя спомена между другото за един приятел, който е станал управител на супермаркет от голяма верига магазини. То, иначе, момчето нито висше образование има, нито знае език някакъв, нито от компютри разбира... Има един “управленски опит” от година и половина – “управлявал” семейното магазинче с двама магазинери – роднини по сребърна линия. Но, виж ти, шефът го е харесал... Сега момчето ръководи голям супермаркет, подчинените му са все с някакво образование, а и знаят по някой-друг език.
Веднага се замислях и аз. Имаме едно приятелско семейство. Жената, горката, все я съжалявах – не е лесно да работиш като проста работничка. Проста-проста, а сега е управител на един друг голям търговски обект от една друга голяма верига. Преди три-четири години се е хванала като магазинерка – все е по-добре отколкото да работиш в някой завод. Едно-друго – ето виж я - станала е голям началник. Не, че я уважават подчинените. Те с всичките си висши образования най-много до началник смяна могат да се издигнат.
Наоколо се забелязва масова практика по-простите и, съответно, по-послушните поради комплекса си за непълноценност, да се издигат и да правят кариера. А такива, които и образование и език и друго подобно имат, да си бачкат за оня дето духа и да се подчиняват на простаците-шефове.
Почвам сериозно да се замислям, че трябва да не казвам, че имам висше, а да казвам на работодателите, че съм калена в сферата на тежкия физически труд и нямам обременен от знания интелект.
Изплаках си болката... Не, че е станало по-лесно, но все пак...

http://www.karierist.com
Аватар
Ilijana
Експерт кариерист
Експерт кариерист

Re: Няма справедливост на този свят

Мнениеот zubeid » 09 Яну 2007, 18:10

Ilijana написа:Жената, горката, все я съжалявах – не е лесно да работиш като проста работничка. Проста-проста, а сега е управител на един друг голям търговски обект от една друга голяма верига.

Браво на жената! Или има здрави връзки или собствениците са търсили точно прост управител /не се знае какво става там наистина/. Не завиждай! Не се знае какво ще се случи с познатата ти след време :wink:
Аз съм кариерист! И не ми е срам да го призная.
Аватар
zubeid
Баш кариериста
Баш кариериста

Мнениеот rdm » 27 Май 2008, 17:54

Във връзка с повсеместното издигане на "прости" хора, да си оплача и аз моята мъка.
Аз съм от простите. Нямам висше образования, език малко говоря... И ми предлагат да се издигна в работата. Защо на мене простата? Е, работила съм 10г при предишен работодател от продавач, през офис мениджър, управител на магазини.. Напуснах го след като предложи да уволня една от продавачките и да се върна на половин работен ден в магазина, а в другата половина да съм управител на 3те магазина. Е, после разбира се, човека си нае образовани висшисти с отличен писмен и устен английски. Та дойдох в сегашната си фирма преди 3,5години. Скъсвах си нервите, работя по 10-11 часа дневно, събота и неделя не слизам от телефона за да организирам колеги, да пращам мейли, майчинството си изкарах вкъщи на компютъра с дете в една ръка, с мишка в другата. Сега видиш ли ми предлагат повишение? На мен, простата. Да приема ли? Всъщност се чудя дали няма да направя компромис със себе си. Не искам да се превръщам в .. някого когото не харесвам.
Знаете ли, понякога нещата ни намират без да сме ги търсили.
Малко ме обидихте с изказванията за простите хора. Никога не съм крила, че ми е болка липсата на образование. Но никога не съм смятала, че е "по-лесно да си послушен и изпълнителен". Просто има и такива хора. Явно аз съм от тях. Пука ми за фирмата в която работя, искам да върви напред и нагоре. Пука ми и за колегите с които работя, защото съм винаги до тях и те до мен. Гордея се когато заедно постигнем нещо. Незнам защо изписах всичко това. Съжалявам ако съм засегнала някой, но мисля, че и ние простите трябва да си кажем мението.
rdm
Нов
Нов

Мнениеот Ilijana » 27 Май 2008, 18:53

Не съм авторът на тази история. Тя е изпратена за "Истински живот" и е публикувана тук: http://www.story.karierist.com/armpop/AP_002.htm Под историята дори има доста коментари.

Не разделям мнението на автора, защото смятам, че "простотата" и интелектът не зависят от образованието. Срещала съм много хора, които нямат такова и все пак могат да се смятат за умни и интелигентни хора.

Но, за да не си кривя душата, ще кажа какво мисля: смятам, че престоя във висше учебно заведение позволява на човека да придобие определен начин на мислене, който не може да бъде научен "в реалния живот". Всяко образование е от полза! И не бива да подценяваме този факт.
Да направиш кариера е начинът да си намериш хубаво местенце под слънцето!
Тук виреят фенове на Портал кариерист във Facebook >>
Аватар
Ilijana
Експерт кариерист
Експерт кариерист

Мнениеот Luminosa » 27 Май 2008, 19:51

Напълно съм съгласна за висшето образование. Убедена съм, че няма излишна квалификация и всяка една степен, език, курс и т.н. са от полза /а, може би просто си търся оправдание, за да си доизбутам магистратурата/. Разбира се, винаги си има изключения...животът ме е срещал с толкова ерудирани личности, че ми е било трудно да повярвам, че са със средно образование. :D Както и много пъти съм се чудила...как еди си кой си е взел диплома. :?
"Перлите се срещат само на такива места като този форум!" - Кака Мара
Аватар
Luminosa
Модератор
Модератор

Назад към Истински истории на кариеристи