Аз ли греша или работодателите не са в час

Истински живот на кариеристи. Истории за кариерата. Истории за собствен бизнес. Оплаквания до Арменския поп. Наша гордост. Истории всякакви. Имате нещо ново в живота си? Споделете!

Аз ли греша или работодателите не са в час

Мнениеот dilqnka » 17 Яну 2007, 16:10

Търся си работа по специалността. Това, което записах да уча с толкова желание. В момента работя като офис асистент. И ходя по интервюта. Десетки интервюта. Но от никъде не ми се обаждат повторно. Автобиографията ми е много добра. Но нямам особен опит по специалността. Но като че ли не това е проблема. Когато отида на интервю и кажа къде работя, какво правя за фирмата и как би ми се искало да се развивам, работодателите като че ли се плашат. Може би това че съм доста амбициозна и мотивирана и знам какво искам ги плаши? Но нали те точно такива хора търсят?

Освен това искам да се оплача от десетките фалшиви обяви, които само губят времето на хората. Ей, не всички сме умрели от глад безработни, които биха се направили на клоуни само за каква да е работа. Много ми се иска в обявите реално да е описана позицията, за която се кандидатства. А не четеш едно, а като отидеш на място се оказва съвсем друго.

Ох, оплаках се.
dilqnka
Нов
Нов
 
Мнения: 1
Регистриран на: 17 Яну 2007, 15:54
Местоположение: Sofia


Мнениеот Кака Мара » 19 Яну 2007, 16:57

Добре дошла в клуба на умните и кадърните хора, които по незнайни причини не са търсени от работодателите! :D
За съжаление, работодателят е този, който избира с кого да работи. Ако изпуска в твое лице един добър работник - проблемът е негов. Трябва да се научиш да губиш и да се учиш от загубите си. Повярвай, това е от полза за тебе! Ако се притесняваш, че изглеждаш прекалено амбицирана - обмисли нови начини да представиш амбициите си пред работодателя. Репетирай вкъщи.
Представи си: ти си работодател и трепериш за бъдещето на фирмата си. При все това се надяваш, че нещата ще потръгнат добре и затова търсиш нови служители. Идва кандидат за работа и вместо да обясни добре как ще успява с работата си да помогне на фирмата да печели, а на непосредственният си началник да се издига, започва да се показва големите амбиции. Какво ще помислиш? Най-вероятно е, че ще се уплашиш човекът да не ти обърка нещата във фирмата още повече! Затова - Слушай внимателно! Разбери, какво точно ще се изисква от новия служител и покажи, че ще го дадеш!
Да, и още нещо - ако не си изпратила 70 мотивационни писма, значи още имаш големи шансове да се сдобиеш с желаната работа!
Успех!
Никога не е късно да направите кариера!
www.karierist.com
Аватар
Кака Мара
Модератор
Модератор
 
Мнения: 125
Регистриран на: 07 Яну 2007, 01:00

припомни си добре как са протекли интервютата ...

Мнениеот lax » 13 Апр 2008, 06:28

Всеки мениджър е наясно какъв човек му е нужен за определената позиция. Ако работиш като офис асистент в рекламна агенция и отидеш на интервю за търговски представител в строителна фирма:
1. как изобщо стигаш до интервюто, освен HR да отчете дейност.
2. ще ти е трудно да мотивираш кандидатурата си за тази позиция в тази фирма.
3. особено ако си асистент и се явяваш за ръководна позиция или изпълнителска в търговски отдел- не можеш да защитиш уменията и качествата , които смяташ, че имаш.

Обърни внимание на обявата преди да кандидатстваш. Ще откриеш много неща преди да си пратиш документите.

4.Ако аз търся за офиса си мениджър на екип-продажби и обявя стартова заплата в обявата, това означава, че търся човек, който да сформира екип, може да няма много опит и затова обявявам "стартова заплата".

5.Ако, обаче, в обявата си напиша, че търся мениджър с РЗ + бонуси + още нещо, това означава, че позицията е била развивана досега от друг, чието място е вакантно и ти стартираш от нивото, което той е достигнал. За такава позиция аз ще искам човек, който да започне да работи , а не когото да обучавам.

После можеш да провериш от колко време конкретния работодател търси човек за съответната позиция, тоест има ли текучество във фирмата му.

във връзка с 4. можеш да проследиш колко позиции има незаети, за които се търсят хора при този работодател- това ще ти подскаже новооткриващ се отдел ли е или работещ.

И не на последно място, когато си вече на интервю, трябва много добре да си наясно къде си, защо си там и да говориш така, все едно си вече на тази позиция- уверено и можещо.

Откровено: аз от 40 CV-та се обаждам на 25, след разговора по телефона на интервю имам 15. Тези 15 имат всеки по 20 мин. Поканени от тях могат да са не повече от 5. Поради изброените горе неща. Ненавиждам някой да ми губи времето с въпроси "С какво точно се занимава фирмата?" Като не знаеш с какво се занимава фирмата, какво изобщо правиш в офиса им? Ако не знаеш какво ще правиш като търговски представител или мениджър продажби, за какво отиваш изобщо?
Това са просто примери.
Дано съм била полезна:)
lax
Нов
Нов
 
Мнения: 1
Регистриран на: 13 Апр 2008, 05:45

Мнениеот Luminosa » 13 Апр 2008, 11:06

lax, добре дошла във форума!
Много ми хареса отговора Ви! Напълно се припокрива и с моето мислене и представи.
:D
"Перлите се срещат само на такива места като този форум!" - Кака Мара
Аватар
Luminosa
Модератор
Модератор
 
Мнения: 274
Регистриран на: 11 Май 2007, 21:43
Местоположение: София


Назад към Истински истории на кариеристи

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 гостаcron