Страница 1 от 1

Икономическа криза и пазарът на труда

МнениеПубликувано: 25 Ное 2008, 16:07
от Ilijana
Мислите ли, че в България има икономическа криза и тя вече влияе върху пазара на труда?

Тук-там започват съкращения, предприятията свиват производство, а дребните фирми все по-трудно оцеляват. Няма как това да се отрази върху трудовия пазар. Какво мислите по въпроса? Какво ще правим (наемните работници)?

Re: Економическа криза и пазарът на труда

МнениеПубликувано: 25 Ное 2008, 16:14
от _bioHAZArd_
Ilijana написа:Мислите ли, че в България има икономическа криза и тя вече влияе върху пазара на труда?

Тук-там започват съкращения, предприятията свиват производство, а дребните фирми все по-трудно оцеляват. Няма как това да се отрази върху трудовия пазар. Какво мислите по въпроса? Какво ще правим (наемните работници)?


Ами съкращенията са доста и предполагам, че ще продължават. Като цяло покупвателната способност на тези хора ще падне в пъти, което ще се отрази като цяло на икономиката. А ние ... какво правим ли ...аз лично закривам кредитните карти, плащам стари задължения. Като цяло гледам да имам колкото може по-малко да давам. Не бих казал, че съм свил бюджета си, но определено се старая да съм по-пестелив

МнениеПубликувано: 25 Ное 2008, 16:23
от Ilijana
Най-неприятното е, че в икономиката нещата за много зависими:
по-малък доход => по-малко инвестиции (купувания) => по-малко пари се влагат в бизнес => правят се съкращения на ресурси (персонал) => безработица => по-малко доходи ...

Понякога хората се презастраховат и правят по-малко разходи дори, ако реално не са зле материално. Инстинктът за самосъхранение.

И като не се харчат парите, какво ще правите с тях? Ще ги стискате в някоя банка или в бурканбанка? Имам още живи спомени, че парите имат способност да се обезценяват. :)

МнениеПубликувано: 25 Ное 2008, 23:06
от Luminosa
В момента според мен няма криза в България. Но има нещо много по-лошо - страхът от нея. Същинската криза мисля ще настъпи след няколко месеца. Естествено, че ще повлияе и на пазара на труда - отрицателно.

МнениеПубликувано: 25 Ное 2008, 23:40
от berov
Лично мнение
Криза - има. За да се запознаете реално със случващото се на пазара - поговорете с някои добри финансови консултанти. И според мен ... точно България, която си мисли, че положението й е стабилно (и не предприема никакви сериозни действия) ще пострада адски много от тази икономическа криза => изпада в рецесия

МнениеПубликувано: 25 Ное 2008, 23:58
от Ilijana
Съгласна съм с теб, berov, че криза има или, по скоро, ни чука на вратата. Това е нормално - България е част от световната и Европейска икономика. Не може целия организъм да е болен, а точно "лявото кутре" да е напълно здраво. :)

Друг е въпросът, че

berov написа: точно България, която си мисли, че положението й е стабилно (и не предприема никакви сериозни действия)


Все ми се иска да вярвам, че нещо се прави по въпроса. Не винаги действията, предприемани на високо ниво, са ясни и видими за общата маса. И много ми се иска да вярвам, че действията, които се обмислят, все пак са насочени не към запазването на положението на определен тесен кръг от "свои хора", а към цялото население на страната.

Да се обзаложим, кога ще "гръмне" кризата? :)

МнениеПубликувано: 26 Ное 2008, 00:13
от Luminosa
Аз пък продължавам да си защитавам тезата, че световната финансова криза все още не ние засегнала. Иначе погледнато България от както се помня е в някаква криза. :evil:
Говори се за огромни и масови съкращения, но нито едно такова все още не е факт. Не съм забелязала все още и шоково нарастване на цените...
Съгласна съм с това обаче, че нашата страна ще бъде сред най-силно засегнатите. То днес и световните експерти си го казаха, че аз ли да давам подобни мнения.

А надежда, че някой мисли как по-безболезнено да минем през кризата, отдавна нямам.

МнениеПубликувано: 26 Ное 2008, 00:22
от Ilijana
Luminosa, доста ще е трудно финансовата криза да засегне европейските банки, а българските (които са тясно свързани или дори част от тях) да са наред. Струва ми се.

А съкращения вече има. Чети новините в "Кариерист". :) Губим чуждестранните пазари, защото там е криза, няма къде да пласираме продукцията => се отърваваме от излишен персонал. Това засяга не само производството, а и услугите.

Иска ми се да съм такава оптимистка, като теб, Луминоске. :)

МнениеПубликувано: 26 Ное 2008, 08:59
от _bioHAZArd_
Luminosa написа:Говори се за огромни и масови съкращения, но нито едно такова все още не е факт.


Монбат, Стомана Перник, Балканско ехо, ТПК Балкан - познати и непознати компании, които изнасят продукция пускат работниците в неплатени отпуски, тъй като няма поръчки. Знам поне още две три предприятия, които изкарват последните заявки в момента, и след това нямат нищо.


След внимателно нещата и ще видиш че положението се затяга. Това, че ти не си съкратена не значи, че други не са.

МнениеПубликувано: 26 Ное 2008, 11:04
от Luminosa
_bioHAZArd_, далеч не се имам за извадка на обществото, да си мисля, че след като аз съм на работа и всички други са. И следя нещата, може би не твърде педантично. И новини гледам. Но съкращения и миналата година е имало, и по-миналата също - това вече са лични впечатления от познати.
Да, може би сте прави, че съм твърде голям оптимист, но не мислите ли, че всичко ни е в главите? Не смятате ли, че по-страшното е да започнем всички вкупом да се тюхкаме за кризата...няма ли от това да ни блокират мозъците, а страхът и стресът да ни завладее? Това не е ли по-страшното? И не мислите ли, че страхливи хора се манипулират и управляват по-лесно?
Сигурно излизам далеч от темата, извинявам се за което...но за мен това е животът. На никой никога не му е лесно, никой никога не ни е казвал, че ще ни е лесно.
Най-важното е да сме усмихнати и позитивно настроени!

И само за себе си да кажа, вечер като се прибера в къщи не ме чакат гладни деца, натрупани сметки и наем за квартира. Но и аз си имам проблеми, без значение, че са от друго естество.
И всеки ден се боря да си заслужа щастието.
Мъчно ми е, че за едни има, за други не...но нито аз, нито вие можем да променим това.

МнениеПубликувано: 26 Ное 2008, 14:20
от _bioHAZArd_
В общия случай кризата е във банковият сектор - от какво е породена никой не знае, но това е доста отдавна защото четох че вече една година една англииска банка си погасява успешно заема, с които я е финансирала държавата. Така че проблема е много по-отдавна. Кризата наистина изглежда изкуствена, но проблема не е там. Проблема е че хората вярват на новините, свиват покупките, предприятията свиват поръчките и хоп - много хора остават без работа. Според моите преки наблюдения, до средата на тази година липсата на персонал беше доста голяма, сега пак има търсене на хора, но е по-малко. Има доста повече безработни хора и такива в неплатени отпуски. Така че положението тепърва ще се влошава.

Нали знаете как старите бабки, като си говорят за болести, и почват да си внушават че са болни. Всичко това е на същият принцип според мен.

МнениеПубликувано: 26 Ное 2008, 21:45
от Luminosa
_bioHAZArd_ написа:В общия случай кризата е във банковият сектор - от какво е породена никой не знае, но това е доста отдавна защото четох че вече една година една англииска банка си погасява успешно заема, с които я е финансирала държавата. Така че проблема е много по-отдавна. Кризата наистина изглежда изкуствена, но проблема не е там. Проблема е че хората вярват на новините, свиват покупките, предприятията свиват поръчките и хоп - много хора остават без работа. Според моите преки наблюдения, до средата на тази година липсата на персонал беше доста голяма, сега пак има търсене на хора, но е по-малко. Има доста повече безработни хора и такива в неплатени отпуски. Така че положението тепърва ще се влошава.

Нали знаете как старите бабки, като си говорят за болести, и почват да си внушават че са болни. Всичко това е на същият принцип според мен.


Да, с това вече съм абсолютно съгласна. :)

МнениеПубликувано: 28 Ное 2008, 11:20
от kariera_cj
Криза има и вече доста хора са засегнати от нея. Имам 2 познати, които са съкратени и не могат да си намерят работа, поради простата причина, че никой не наема нови кадри. Като същите са семейни, имат по две дечица и се чудят, какво да правят! Паниката и депресията ги е обхванала напълно. Всеки, когото срещна ми казва "Надявам се да не ме съкратят!". За съжаление, това е само началото.
Аз лично не се плаша! Вярвам в себе си и знам, че ще се оправя. Ще действам според ситуацията, няма да се отчайвам и предавам!