Кое да избера - парите или уважението!?!?

Как да направим успешна кариера. Как да решим проблеми в работата. Как да се изкачим горе. Психологически трикове, които помагат на кариеристи.

Кое да избера - парите или уважението!?!?

Мнениеот Skarlet » 21 Дек 2007, 16:36

Здравейте кариеристи,

искам да ви помоля за малко помощ, тъй като съм доста затруднена каква посока да избера за своята кариера!

В момента имам хубава работа, не се оплаквам - колеги, с които сме в приятелски отношения и шеф-мечта. Заплатата ми се движи в рамките на 700-800лв(в най-добрите случаи може да достигне 1000лв). Трудът ми винаги е оценяван, а шефовете всъщност ме изградиха като личност и професионалист. Отношенията ни са прекрасни дори и в извън работно време. Често се случва с колегите и изпълнителния директор на фирмата да идем на кафе, на кръчма и т.н....

От известно време конкурентна фирма ми предлага да започна работа при тях. Заплатата, която ми предлагат е два пъти по-висока, постът, който ми дават също е по-висок, освен това получавам и служебен автомобил, който ще се ползва само от мен. Фактически тук се получава, че постът, който ще заемам е най-високият във фирмата и над мен ще е само собственика. А собственика не е от "добрите". Знам със сигурност, че освен този си бизнес се занимава и с други неща "непозволени от закона". Мен ме иска за да управлявам част от легалния му бизнес, но аз се чудя да не взема да изгоря покрай нелегалния...

Сега съм пред дилемата кое от двете да избера, НО...!

Основният проблем се крие в друго нещо!
Двамата шефове, за които пиша по горе, са бивши бизнес партньори. аз започнах работа при тях, докато бяха все още заедно. След 5 месеца,поради техни си причини, разцепиха компанията на две и аз си тръгнах с шеф номер 1, поради простата причина, че само него познавах.

В момента и двете компании имат една и съща сфера на дейност, но лидерът определено е тази компания, в която все още не работя.

Имам срок до края на януари, началото на февруари да съм взела решение.

Кое да избера:

Вариант 1: Нормална заплата, колеги и шеф приятели, уважение от тяхна и моя страна.

Вариант 2: Голяма заплата + екстри, повече отговорности, но и работа неоценявана от другите.

Моля Ви, помагайте.... :(

П.С. Извинявам се за дългия пост :roll:
Аватар
Skarlet
Баш кариериста
Баш кариериста
 
Мнения: 83
Регистриран на: 09 Ное 2007, 19:21


Мнениеот Ilijana » 26 Дек 2007, 22:13

Здравей, Скарлет!

Прочетох поста ти отдавно и доста мислих, аз как бих постъпила в дадена ситуация. Дилемата е често срещана и, доколкото разбрах, всякакъв избор е ... грешен.

Ако останеш на старата си работа, след време ще почнеш да се чувстваш недооценена, ще съжаляваш, че не си започнала работа в друга фирма и най-накрая ще напуснеш /не е задължително, но е много вероятно/.

От друга страна, ако се преместиш в новата фирма, ще се чувстваш нестабилно и ще си докараш невроза /ако не си достатъчно силна личност/. Вероятно е, че новият шеф няма да те харесва или дори в момента не ти харесва много-много /като специалист имам предвид/, а иска само да разклати конкурентната фирма.

Винаги мисли най-лошото! :D Предимствата и на двата варианта ги виждаш, но какви са недостатъците?

Има и друго нещо - ние, жените, сме по-склонни да оставаме на по-нископлатената работа, защото "харесваме шефа, колегите и спокойствието". Затова жените по-рядко рискуват и, съответно, по-рядко постигат наистина големи неща в кариерата си. Мъжете са родени за да рискуват. Нито един мъж и на минута не би се е замислял, какъв избор да направи. :D Никой освен теб самата не може да вземе правилно решение, но ако искаш да се бориш и да постигаш повече в своята кариера, трябва да се научиш да рискуваш! Не знам, дали новата работа е този оправдан риск за теб или не, но трябва да си готова да губиш, да падаш, да се вдигаш на крака и да продължаваш напред и нагоре. :D
Да направиш кариера е начинът да си намериш хубаво местенце под слънцето!
Тук виреят фенове на Портал кариерист във Facebook >>
Аватар
Ilijana
Експерт кариерист
Експерт кариерист
 
Мнения: 627
Регистриран на: 07 Яну 2007, 02:28
Местоположение: Мрежата

Мнениеот Гост » 26 Дек 2007, 23:46

Здравей, Скарлет!

Заглавието на темата ти е "Кое да избера - парите или уважението!?!?", но мисля, че ти не трябва да избираш между тези две неща. Парите са си пари, а уважението е уважение - едното не зависи от другото и да притежаваш едното не значи, че не можеш да притежаваш и другото. :D

Избери си това, от което се нуждаеш най-много: или добре платената, но не много сигурна работа или старото си спокойно местенце. :D

Чух, че конкурентите не обичат да взимат служители от конкуриращите фирми, защото се притесняват, че те няма да бъдат лоялни. Изненадана съм, че някой получава подобно предложение ей така. Наистина ли си толкова добра? Помисли обективно.

Аз лично бих рискувала. Но,аз съм си аз, а ти трябва сама да претеглиш рисковете и да избереш.
Гост
 

Мнениеот Skarlet » 29 Дек 2007, 15:22

Ilijana, Mila, благодаря за мнението и съветите ви. Добре помислих върху някои неща, който споменавате и... Реших!

Хвърлям се в дълбоките води, пък каквото ще да става. Ще приема офертата за работа. Ще се постарая да докажа, че мога да се справя с това предизвикателство.

В досегашната ми работа всички колеги и шефове разбраха за офертата, която имам от конкуренцията(колко бързо се носят клюките :shock: ). И забелязвам, че вече започнаха да ме гледат подозрително и да си променят държанието към мен. Всички ме убеждават, колко много ще сгреша, ако приема, колко ще съжелявам бла бла бла...Е, щом те толкова бързо се промениха, питам се защо пък аз да не рискувам, защо аз да им бъда вярна, след като те са готови да ме предадът само на базата на слухове и клюки.

Сега си мисля, ако остана на старата работа как ще се развият нещата - вече няма да е същото. Винаги, към мен ще си имат "едно наум", както се казва. Така че....ами ще рискувам. Да. Ще рискувам!

Ако падна - ставам и продължавам! Наскоро разбрах, че животът може да се промени за секунди, така че мисля да не губя повече време в размисли и страсти, а да действам. Имам се за сравнително умен и отговорен човек и ако тук не бъда оценена, ок, те губят :P :roll: а аз ще се оправя някак си.

В навечерието на Нова година ще си пожелая, освен здраве и щастие за мен и семейството ми, и успехи в кариерата :D

Пожелавам Ви и на Вас същото - здраве, щастие, любов, спокойство в живота и динамичност в работата и много, много успехи :0-0-0-0-0:

ВЕСЕЛИ ПРАЗНИЦИ :v-v:
Аватар
Skarlet
Баш кариериста
Баш кариериста
 
Мнения: 83
Регистриран на: 09 Ное 2007, 19:21

Мнениеот zubeid » 29 Дек 2007, 15:37

Skarlet написа:Сега си мисля, ако остана на старата работа как ще се развият нещата - вече няма да е същото. Винаги, към мен ще си имат "едно наум", както се казва.

Бъди сигурна, че няма да забравят никога! :D Те вече имат във фирмата си човек, който винаги ще бъде потенциален "виновен за всичко". И не мисли, че ще те вземат обратно - сега като напуснеш, смятай, че е завинаги.

Успех!
Аз съм кариерист! И не ми е срам да го призная.
Аватар
zubeid
Баш кариериста
Баш кариериста
 
Мнения: 58
Регистриран на: 09 Яну 2007, 17:08

Мнениеот Ilijana » 29 Дек 2007, 15:39

Дори ти завиждам, Скарлет! :D Нова година - нова работа - нов късмет - нови надежди... Приятно и вълнуващо :D

Успех в новата година! :D
Да направиш кариера е начинът да си намериш хубаво местенце под слънцето!
Тук виреят фенове на Портал кариерист във Facebook >>
Аватар
Ilijana
Експерт кариерист
Експерт кариерист
 
Мнения: 627
Регистриран на: 07 Яну 2007, 02:28
Местоположение: Мрежата

Мнениеот Ilijana » 10 Яну 2008, 20:11

Скарлет, започна ли нова работа? :roll:
Да направиш кариера е начинът да си намериш хубаво местенце под слънцето!
Тук виреят фенове на Портал кариерист във Facebook >>
Аватар
Ilijana
Експерт кариерист
Експерт кариерист
 
Мнения: 627
Регистриран на: 07 Яну 2007, 02:28
Местоположение: Мрежата

Мнениеот Skarlet » 11 Яну 2008, 01:23

В понеделник (14.01) в 11:00ч имам среща с "новия" шеф, а в 16:00ч със "стария" шеф.

И двамата не знаят за срещата ми с другия. :wink: Тогава ще изразя твърдо и окончателно позициите и решения си пред тях. :?

Иначе във фирмата(досегашната) се превърна в ад. И май не е нужно да обяснявам защо :( . Край с приятелствата, но си научих урока - вече никакво сляпо доверие на никой!!!

П.С. Преди два дни ми се случи една интересна и много странна случка във връзка с новата/стара работата. И сега непрекъснато търся някаква символика.
Такаа... Както съм споменала в първият си пост преди 3 години аз работех в тази(новата) фирма и си тръгнах с единия от шефовете, когато фирмата се разцепи на две. В последния работен ден оправях някакви документи в офиса заедно с шефа. На него му се наложи да излезе по работа. По късно звънна и каза, че няма да се връща, а аз да взема резервния ключ и да заключа офиса. Аз заключих, тръгнах си и след месец видях, че съм забравила да върна ключа и той си седи в джоба на едното сако. След това все забравях и забравях да отида да го върна и накрая съвсем забравих за този ключ. Но...преди два дни го намерих отново, докато ровичках в една от кутиите ми с бижута и дрънкулки. Това е същият този ключ, който ще отключи офиса ми ако започна работа в новата фирма.

И сега два дни си мисля, че това е някъв знак, някаква символика. Да, аз бях решила вече да рискувам, но този проклет ключ ми даде някаква допълнителна самоувереност(моля ви не ми се смейте).

Днес ми беше много напрегнато и само някакви сценарии ми се въртяха в главата за понеделник. На кой какво ще кажа, на кой как и т.н. Стискайте ми палци! :roll:
Аватар
Skarlet
Баш кариериста
Баш кариериста
 
Мнения: 83
Регистриран на: 09 Ное 2007, 19:21

Мнениеот Ilijana » 11 Яну 2008, 02:05

Стискам палци. Не се притеснявай. Какво-то и да мислиш и умуваш, в действителност няма да се случи точно така. Затова, през почивните дни отпусни се едно хубаво, направи си всякакви приятни процедури, прочети някакво розово романче /до където издържиш :D/ и не мисли за понеделника.

Ключът е голям символ, наистина. Само не казвай на никого, че си го задържала без да искаш! Много е опасно и не знаеш какво ще помислят калегите и шефовете.

Ти си голям юнак! Късмет! :ok:
Да направиш кариера е начинът да си намериш хубаво местенце под слънцето!
Тук виреят фенове на Портал кариерист във Facebook >>
Аватар
Ilijana
Експерт кариерист
Експерт кариерист
 
Мнения: 627
Регистриран на: 07 Яну 2007, 02:28
Местоположение: Мрежата

Мнениеот Skarlet » 14 Яну 2008, 14:16

Skarlet написа:В понеделник (14.01) в 11:00ч имам среща с "новия" шеф...


Вчера отменихме срещата, тъй като на шефа му се налага да пътува спешно извън страната. Разбрахме се към края на седмицата да се видим. Вече ще се побъркам от напрежение :0000: :circ: :cry:
Аватар
Skarlet
Баш кариериста
Баш кариериста
 
Мнения: 83
Регистриран на: 09 Ное 2007, 19:21

Мнениеот Luminosa » 29 Яну 2008, 07:58

Скарлет, какво стана?! Много ми е любопитно. :oops: :oops: Аз също бих постъпила като теб и благородно ти завиждам...нова година, нова работа. :P
"Перлите се срещат само на такива места като този форум!" - Кака Мара
Аватар
Luminosa
Модератор
Модератор
 
Мнения: 274
Регистриран на: 11 Май 2007, 21:43
Местоположение: София

Мнениеот Skarlet » 29 Яну 2008, 13:23

Познайте кой си има нова работа от една седмица :P :P :P

За жалост компютъра ми вкъщи е на ремонт и немога на дълго и широко да ви обяснявам как се стекоха нещата(все пак съм на работа в момента :roll: ). Засега всичко е наред, отношенията са ок, шефа е "трепач", абе бива - доволна съм.

Под секрет да ви кажа: в офиса до моя се намира офис на една фирма за недвижими имоти и по цял ден се любувам на едно страхотно брокерче :oops: (това може би ми е бонус към заплатата) :lol:
Аватар
Skarlet
Баш кариериста
Баш кариериста
 
Мнения: 83
Регистриран на: 09 Ное 2007, 19:21

Мнениеот Ilijana » 29 Яну 2008, 13:38

Честито! :0-0-0-0-0:

Да ти върви, да получаваш добра заплата и да си щастлива!

Значи, казваш, брокерчето .... Хм. Да отворим нова тема "Романтични преживявания на работното ми място"? :wink:
Да направиш кариера е начинът да си намериш хубаво местенце под слънцето!
Тук виреят фенове на Портал кариерист във Facebook >>
Аватар
Ilijana
Експерт кариерист
Експерт кариерист
 
Мнения: 627
Регистриран на: 07 Яну 2007, 02:28
Местоположение: Мрежата

Мнениеот Luminosa » 29 Яну 2008, 13:53

Скарлет, честито и от мен! Пожелавам ти прекрасна кариера!

П.С. Приемам радушно идеята за тема "Романтични преживявания на работното ми място"! :P
"Перлите се срещат само на такива места като този форум!" - Кака Мара
Аватар
Luminosa
Модератор
Модератор
 
Мнения: 274
Регистриран на: 11 Май 2007, 21:43
Местоположение: София

Мнениеот BestMarket » 19 Авг 2008, 23:03

Много интересна тема, малко закъснях май обаче да се включа :roll:
BestMarket
Нов
Нов
 
Мнения: 14
Регистриран на: 01 Авг 2008, 05:41


Назад към Успешна кариера. Приложна психология.

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 гостаcron