Как да успяваме на работното място

Как да направим успешна кариера. Как да решим проблеми в работата. Как да се изкачим горе. Психологически трикове, които помагат на кариеристи.

Как да успяваме на работното място

Мнениеот Luminosa » 21 Май 2008, 20:51

Иска ви се с лекота да постигате успехите си на работното място. Да си вършите лесно работата, да се разбирате с колегите, да се харесвате на шефа, да печелите добре, да се чувствате спокойни и успели...

Как да успяваме на работното място

Звучи страхотно, но добре знаем, че подобна идеалистична картина трудно може да се постигне в реалния живот. Трудно, но не невъзможно!

За да успяваме на работното място, трябва да се насочим основно към два аспекта от ежедневието ни – да хармонизираме себе си и да се научим как да се представяме пред околните.

Работете над себе си


Добър график и организация. Когато имате черно на бяло какво и в какъв срок трябва да свършите, тогава много по-лесно ще се успявате да реализирате текущите си задачи и да вървите напред. Изоставането от плана не трябва да ви изнервя, а да ви мотивира. Правете си график и си записвайте кога какво трябва да свършите – от дребните задачи до големите цели. Това е началото на всеки постигнат успех.

Положително настроени. Усмивката е почти задължителна за хората, които искат да се развиват и да успяват. Не е задължително лицето ви е да е усмихнато, усмихвайте се отвътре, бъдете оптимисти. Вечно мрънкащите и недоволни хора приемат всяка дребна несгода за провал и трудно се мотивират наново.

Любов към работата.
За да имате щастлива връзка с един човек, трябва преди всичко да се обичате. Така е и в работата – за да сте щастливи от това, което работите, трябва да обичате работата си и да харесвате ежедневните си ангажименти. Ако се отегчавате и ви дразни това, което вършите, бързо губите желание да се развивате и професионалните върхове стават невъзможни. Ако не ви харесва това, което правите и не се развивате, не се самообвинявайте, а намерете нещо, което ви носи удоволствие.

Късметът идва при тези, които се трудят.
Не чакайте професионалните ви успехи да паднат от небето. Късметът на начинаещия съществува, но той идва веднъж, за да ни амбицира. След това всичко е в наши ръце. Ако не влагате системен труд, няма да пожънете богата реколта. Положеният труд днес може да не доведе моментални резултати, но сами ще се убедите как след време ще ви е бил от полза.

Вие и околните


Предлагайте решения. Много е важно да умеете да вземате правилни решения и да реагирате адекватно на трудностите. За някои шефове тези служители са най-ценните, защото всички могат да работят при добри условия, но малцина са тези, които се справят рационално с проблемите.

Признавайте грешките си. Много е важно човек да умее да казва „Съжалявам, сгреших.“ или „Бил си прав, грешката е моя.“ Хора, които не виждат недостатъците си, не успяват да се развиват и стоят на едно ниво в кариерата си. Полезно е да умеете да търпите критика и да не се сърдите като малко дете, когато ви направят забележка. Самокритичните (не прекалено) хора успяват много повече в професионален план и се харесват повече на колектива, отколкото всезнайковците, които „никога“ не грешат и „винаги“ знаят.

Далеч от интригите. Ако разчитате само на професионалните си качества, за да успявате на работното място, и не сте „протеже от балкански тип“, тогава стойте далеч от сплетните. Разговори тип „махленски клюкарки“ свалят реномето на един служител много повече, отколкото случайно допуснат гаф. Интелигентните шефове мразят клюкарството и низките сплетни зад гърба на колегите.

Не стойте в сянка.
Тук не става въпрос да театралничите и да сте „на всяка манджа мерудия“. Но не е много по-добър вариант да си стоите кротко на бюрото и да не си давате мнението никога, да не се интересувате от нищо и да не поемате никаква инициатива освен това, което са ви казали да вършите. Така никога няма да ви уволнят, но и никога няма да достигнете блестящи върхове в кариерата си. Успяващите хора са амбициозни и имат цел. Тези, които стоят в сянка им помагат още повече да блеснат. Не бъдете „помощен персонал“ на кариеристите.

Всеки човек днес мечтае да достигне висините в кариерата си. Освен да четете, да учите и да се трудите много, се искат и определени личности качества, които превръщат обикновения човек в професионален гений. Непрестанното самоусъвършенстване и хармоничните отношения с околните ще доведат след себе си само положителни резултати. Не бива да ги пропускаме!

Източник: www.rozali.com
"Перлите се срещат само на такива места като този форум!" - Кака Мара
Аватар
Luminosa
Модератор
Модератор
 
Мнения: 274
Регистриран на: 11 Май 2007, 21:43
Местоположение: София


Назад към Успешна кариера. Приложна психология.

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта