morska_idiliq написа:Зависи как дефинирате "богат". За мен да си богат, значи да нямаш финансови притеснения за ежедневните разходи и да можеш да си позволяваш разни "глезотийки" - екскурзии, хубава кола, след време - вила в някое хубаво местенце. За тези неща в момента е достатъчно и да си програмист, например. Не че пак не трябват контакти, но това не изключва възможността да си от групата на "интелигентните, умните,честните, трудолюбивите, хората които поемат риск...", а контактите се изграждат с времето.
Ако под "богат" разбирате някой друг милион в банката или доста повече, да, тук няма как да стане да тръгнеш от еккперименти в някой гараж и след години да си сред най-известните хора в света. Тук дори хора, за които се смята че са измислили лек за СПИН или рак нямат шанс дори някой да ги чуе(въпреки че и в световен мащаб не се знае дали някой ще спонсорира такива изследвания, тъй като фармацевтичните компании печелят твърде много от лекарствата, поддържащи болните от тези болести). Но от друга страна, наистина ли искате да сте богати точно тук?? Нали се сещате, че дори и някакси да забогатеете без връзки със съмнителни лица, те ще намерят начин да се "свържат с вас", когато разберат че сте богати. И ще почнат рекети и други неща, които да ви накарат да съжалявате, че ги имате тези пари. Така че, по-добре - добре платена професия и от време навреме някоя екскурзия до красив тропически остров

.
Точно в десетката "морска идилия".
Много пъти съм казвал, че за мнозина не финансовата страна на живота в България ги кара да емигрират, а начина на живот,манталитет,спокойствието,сигурността,здравеопазване,образование,инфраструктура, перспективи за тях и тяхното поколение,пенсионната система (което си е част от финансовата страна де) и тн и тн.
И да кадърните програмисти взимат не лоши пари за Бг стандарта, но нали се сещате че не може всички хора да станат програмисти.Нали трябва да има лекари,учители,строители,монтьори и тн и тн.
Как да го обясня за да ме разберете.Ние сме като един организъм, едно цяло и не може едната ръка да е здрава, а другата да е атрофирала и да сме добре.
Може да взимате и 10 000 лв на седмица, но:
1. Когато излезете на улицата пиян шофьор да ви отнесе на пешеходната пътека (защото няма превенция за drink and drive и работеща правораздавателна система, а само пари под масата и условни присъди една върху друга и една след друга)
2.Линейката ще закъснее до около 1 час.Защото, няма линейки,няма гориво,няма лекари,лекарите са незадоволени ниски заплати,няма консумативи.
Наскоро ми се мярна много вярна снимка във ФБ.Върху вагон на БДЖ беше написано със спрея нещо от рода на:
"Не е признак на добро психично здраве да се чувстваш добре в болно общество !"
или беше
“Да си добре приспособен към болно общество не е признак за добро психично здраве”
Както и да е със здраве

)))