БОГАТ- БЕДЕН

Как да направим успешна кариера. Как да решим проблеми в работата. Как да се изкачим горе. Психологически трикове, които помагат на кариеристи.

БОГАТ- БЕДЕН

Мнениеот apostol » 01 Юни 2008, 16:17

БОГАТ- БЕДЕН

Немалко хора са се питали и продължават да се питат: „Защо богатите са богати, а бедните- бедни?...”

Богатите хора са богати, защото виждат възможностите.
Бедните хора са бедни, защото виждат препятствията.

Всичко опира до извечния въпрос: „Чашата наполовина пълна ли е, или наполовина празна?” Не, не става дума за положителното мислене!

Става дума за навици, манталитет и светоглед. Установено е, че изборът на бедняците е повлиян най- вече от страха. Техният ум непрекъснато сканира околната среда с едно единствено намерение: да открие всички пречки и спънки, които БИХА МОГЛИ да объркат нещата. Подсъзнанието на измекяра е завладяно изцяло от въпроса: „Ами, ако не стане?!” Още по- често там се настанява друг един познат постулат: „Тая сигурно няма да я бъде…”

Хората от средната класа са настроени по- оптимистично. Тяхната „ръководна звезда” е в девиза: „Мисля, че това може да стане. Надявам се то действително да стане.”

Богатите хора поемат изцяло отговорност за техния живот. Те действат в унисон с девиза: „Ще действам, защото аз ще накарам нещата да потръгнат!”
Казано другояче, богатите хора очакват ДА УСПЕЯТ. Нещо повече, те са НАПЪЛНО УВЕРЕНИ в своя успех!

АПОСТОЛ АПОСТОЛОВ
**********************

Апостол Апостолов

www.LudiPari.com
apostol
Експерт кариерист
Експерт кариерист
 
Мнения: 195
Регистриран на: 20 Дек 2007, 17:17
Местоположение: София


Мнениеот Luminosa » 01 Юни 2008, 18:52

Мисля че има доста вярно. Всичко обаче според мен зависи от две неща - 1. подсъзнателната предразположеност и 2. качествата на индивида. Има много хора, с прекрасни качества, гарантиращи успех...но са толкова неуверени и плахи, че шансът успехът да ги споходи е почти нищожен. Познавам такива хора.
Има много хора, които пък колкото и оптимистично да гледат на нещата...нямат грам качества, благодарение на които късметът да им се усмихне. Познавам и такива хора.

П.П. А иначе по пътя на логиката, която г-н Апостолов е изложил в темата си...скоро трябва да бъда мноого богата! :D :D
"Перлите се срещат само на такива места като този форум!" - Кака Мара
Аватар
Luminosa
Модератор
Модератор
 
Мнения: 274
Регистриран на: 11 Май 2007, 21:43
Местоположение: София

Мнениеот Ilijana » 02 Юни 2008, 00:49

Напълно подкрепям Вашата гледна точка, apostol!

Но, бих искола да добавя, че много зависи от средата, в която е израстнал човека и от традициите на семейството му. Родителите предават на децата си мирогледа, знанията и ... отношението към парите (както и, до някъде, финансовото си положение - "стартът").

По-вероятно е човекът израстнал в по-заможно семейство да се отнася към парите по-спокойно и да умее да ги прави, отколкото някой, израстнал в бедняшкия квартал. В същото време, признавам, че съществуват вродени способности и качества на характера, които правят човека "богат" - въпросът е, кога те ще се порявят. :wink:
Да направиш кариера е начинът да си намериш хубаво местенце под слънцето!
Тук виреят фенове на Портал кариерист във Facebook >>
Аватар
Ilijana
Експерт кариерист
Експерт кариерист
 
Мнения: 627
Регистриран на: 07 Яну 2007, 02:28
Местоположение: Мрежата

Мнениеот Rado_82 » 02 Юни 2008, 01:03

И да има вярно, има нещо друго, преди това.
Тези, които виждат препятствията имат някаква причина, нещо което ги кара да виждат така нещата.
Другите, които виждат възможностите също имат някаква причина. За да виждат те нещата по този начин, нещо се е случило с тях.
Начинът, по който човек ще гледа на света е въпрос на възпитание - всичко, което ще се случи с него от момента на раждането му ще предопредели начина му на мислене, и съответно начина му на живот. Всичко, което ще чуе и ще види през живота си ще го оформи по определен начин.
За да виждат едните само препятствията, значи по такъв начин са се възпитали досега. Всичко около тях е казвало единствено "Виж препятствията, виж препятствията...."
Онези дето виждат възможностите... те са имали шанса да видят поне една възможност и да се възползват от нея. Дали тази възможност е била да се родят в заможно семейство или да се случат приятели на влиятелен бизнесмен, няма значение.
Приложната психология също е някакъв вид възможност, защото показва начина на мислене на успелите. Не се налага да ги познаваш лично, за да научиш нещо от тях. Но по мое мнение, тя е нож с две остриета. Никой изчел всички книги в областта няма да стане богат само защото ги е прочел. Ако беше така, наоколо щяха да обикалят само милионери.
Прочетените книги или просто статии като тази на apostol ще се възприемат по някакъв начин, и по някакъв начин ще се приложат, или въобще няма да се приложат.
Мога да кажа само, че голямата вероятност е да не се приложат. Защото като цяло хората сме от онези... първите. И това е факт. Силата, която кара хората да мислят негативно за финансовия си неуспех е много по-силна от другата.
Rado_82
Активен кариерист
Активен кариерист
 
Мнения: 37
Регистриран на: 01 Дек 2007, 20:20

Мнениеот BestMarket » 19 Авг 2008, 22:54

Много интересно и вярно и .. поучително :!:
BestMarket
Нов
Нов
 
Мнения: 14
Регистриран на: 01 Авг 2008, 05:41

Мнениеот Ilijana » 19 Авг 2008, 22:58

BestMarket, кажи нещо по същество, ако можеш (че, ще ти трием като самореклама). Апостол поне някакви мисли е донасял до нас, а ти само цвъкаш тук там и бягаш.
Да направиш кариера е начинът да си намериш хубаво местенце под слънцето!
Тук виреят фенове на Портал кариерист във Facebook >>
Аватар
Ilijana
Експерт кариерист
Експерт кариерист
 
Мнения: 627
Регистриран на: 07 Яну 2007, 02:28
Местоположение: Мрежата

Мнениеот данаил » 16 Юли 2010, 21:04

Аз пък си мисля, че господин Апостолов е "набарал" една доста печеливша ниша, масово използвана "на запад" - да се печели от надеждите и илюзиите на хората. Но никой не може да го съди - отделя се доста време и се превежда доста литература с цел да се създаде наръчник за това как да се стане "богат" :D Всички знаем, че точна рецепта за това няма. Толкова различни начини за забогатяване има, колкото и различни са хората постигнали го. Но все пак предпочитам да прочета подобна история/биография на някой останал в световната история с някакви постижения, а не на такъв направил го в България. Знаем как се забогатява в България. Така, че смисъл от суха теория и от жития на "пишман" бизнесмени , няма. Всичко е опит.
данаил
Нов
Нов
 
Мнения: 5
Регистриран на: 16 Юли 2010, 20:48

Мнениеот _bioHAZArd_ » 21 Юли 2010, 15:59

Горе-долу по същият начин се забогатява и по света. Както се казва: Въпросът е: откъде е дошъл първият милион ? :)
_bioHAZArd_
Баш кариериста
Баш кариериста
 
Мнения: 81
Регистриран на: 19 Ное 2008, 14:02

Мнениеот business_man_8881 » 16 Апр 2011, 18:54

първият милион би трябвало да дойде след дълги години упорит труд, спестявания и желание за работа
business_man_8881
Нов
Нов
 
Мнения: 5
Регистриран на: 16 Апр 2011, 18:48

Мнениеот Jeff Williams » 01 Ное 2011, 11:19

Да, съгласен съм с теб, отношението е много важно.!!
Let‘s cross the bridge when we come to it
Hogan|Scarpe Hogan
Jeff Williams
Нов
Нов
 
Мнения: 2
Регистриран на: 26 Авг 2011, 10:22

Мнениеот morska_idiliq » 07 Юни 2012, 13:30

Нагласата наистина е много важна. Има обаче още нещо, което трябва да отбележим - някой път, колкото и да вярваш, че всичко ще се нареди, нещата се провалят. Просто се случва. И тогава тези, които са свикнали с препятствията, имали са по-труден живот, се справят по-лесно. Голяма част от богаташите са се оставили хубавият живот да ги разглези и не са готови да приемат такова предизвикателство. Така че, да, трябва да вярваш, че ще успееш, но да си готов, че може и не всичко да стане, както го искаш. И накрая максимално да извлечеш ползите от случилото се.
morska_idiliq
Напреднал кариерист
Напреднал кариерист
 
Мнения: 16
Регистриран на: 08 Май 2012, 10:01

Мнениеот nedka27 » 08 Юни 2012, 07:40

business_man_8881 написа:първият милион би трябвало да дойде след дълги години упорит труд, спестявания и желание за работа


Би трябвало, ама не идва - поне в България.Ако се огледате ще видите, че богати са тези, които и преди са имали пари или тези, които перат парите на другите.Това е жестоката истина, при нас от работа не се забогатява и аз го твърдя съвсем отговорно.Съжалявам, ако съм отнела надеждите на някой.
nedka27
Баш кариериста
Баш кариериста
 
Мнения: 70
Регистриран на: 03 Фев 2010, 08:29

Мнениеот min4o_praznikov » 08 Юни 2012, 15:11

Напълно съм съгласен с Недка 27 !

Написаното в първия пост може да отговаря за нормална европейска държава в условията на реална пазарна икономика и конкуренция, където има правила, които се спазват.Където се ценят интелигентните,умните,честните,трудолюбивите,хората които поемат риск....

Успех на всички все пак.Навярно има някакъв малък брой хора успяващи или успели и в Бг без да са свързани с определен кръг хора....
min4o_praznikov
Експерт кариерист
Експерт кариерист
 
Мнения: 122
Регистриран на: 01 Яну 2012, 15:23
Местоположение: Куртово конаре

Мнениеот morska_idiliq » 14 Юни 2012, 15:22

Зависи как дефинирате "богат". За мен да си богат, значи да нямаш финансови притеснения за ежедневните разходи и да можеш да си позволяваш разни "глезотийки" - екскурзии, хубава кола, след време - вила в някое хубаво местенце. За тези неща в момента е достатъчно и да си програмист, например. Не че пак не трябват контакти, но това не изключва възможността да си от групата на "интелигентните, умните,честните, трудолюбивите, хората които поемат риск...", а контактите се изграждат с времето.
Ако под "богат" разбирате някой друг милион в банката или доста повече, да, тук няма как да стане да тръгнеш от еккперименти в някой гараж и след години да си сред най-известните хора в света. Тук дори хора, за които се смята че са измислили лек за СПИН или рак нямат шанс дори някой да ги чуе(въпреки че и в световен мащаб не се знае дали някой ще спонсорира такива изследвания, тъй като фармацевтичните компании печелят твърде много от лекарствата, поддържащи болните от тези болести). Но от друга страна, наистина ли искате да сте богати точно тук?? Нали се сещате, че дори и някакси да забогатеете без връзки със съмнителни лица, те ще намерят начин да се "свържат с вас", когато разберат че сте богати. И ще почнат рекети и други неща, които да ви накарат да съжалявате, че ги имате тези пари. Така че, по-добре - добре платена професия и от време навреме някоя екскурзия до красив тропически остров :P.
morska_idiliq
Напреднал кариерист
Напреднал кариерист
 
Мнения: 16
Регистриран на: 08 Май 2012, 10:01

Мнениеот min4o_praznikov » 19 Юли 2012, 16:17

morska_idiliq написа:Зависи как дефинирате "богат". За мен да си богат, значи да нямаш финансови притеснения за ежедневните разходи и да можеш да си позволяваш разни "глезотийки" - екскурзии, хубава кола, след време - вила в някое хубаво местенце. За тези неща в момента е достатъчно и да си програмист, например. Не че пак не трябват контакти, но това не изключва възможността да си от групата на "интелигентните, умните,честните, трудолюбивите, хората които поемат риск...", а контактите се изграждат с времето.
Ако под "богат" разбирате някой друг милион в банката или доста повече, да, тук няма как да стане да тръгнеш от еккперименти в някой гараж и след години да си сред най-известните хора в света. Тук дори хора, за които се смята че са измислили лек за СПИН или рак нямат шанс дори някой да ги чуе(въпреки че и в световен мащаб не се знае дали някой ще спонсорира такива изследвания, тъй като фармацевтичните компании печелят твърде много от лекарствата, поддържащи болните от тези болести). Но от друга страна, наистина ли искате да сте богати точно тук?? Нали се сещате, че дори и някакси да забогатеете без връзки със съмнителни лица, те ще намерят начин да се "свържат с вас", когато разберат че сте богати. И ще почнат рекети и други неща, които да ви накарат да съжалявате, че ги имате тези пари. Така че, по-добре - добре платена професия и от време навреме някоя екскурзия до красив тропически остров :P.


Точно в десетката "морска идилия".
Много пъти съм казвал, че за мнозина не финансовата страна на живота в България ги кара да емигрират, а начина на живот,манталитет,спокойствието,сигурността,здравеопазване,образование,инфраструктура, перспективи за тях и тяхното поколение,пенсионната система (което си е част от финансовата страна де) и тн и тн.

И да кадърните програмисти взимат не лоши пари за Бг стандарта, но нали се сещате че не може всички хора да станат програмисти.Нали трябва да има лекари,учители,строители,монтьори и тн и тн.
Как да го обясня за да ме разберете.Ние сме като един организъм, едно цяло и не може едната ръка да е здрава, а другата да е атрофирала и да сме добре.
Може да взимате и 10 000 лв на седмица, но:
1. Когато излезете на улицата пиян шофьор да ви отнесе на пешеходната пътека (защото няма превенция за drink and drive и работеща правораздавателна система, а само пари под масата и условни присъди една върху друга и една след друга)
2.Линейката ще закъснее до около 1 час.Защото, няма линейки,няма гориво,няма лекари,лекарите са незадоволени ниски заплати,няма консумативи.

Наскоро ми се мярна много вярна снимка във ФБ.Върху вагон на БДЖ беше написано със спрея нещо от рода на:

"Не е признак на добро психично здраве да се чувстваш добре в болно общество !"

или беше

“Да си добре приспособен към болно общество не е признак за добро психично здраве”Както и да е със здраве ;-))))
min4o_praznikov
Експерт кариерист
Експерт кариерист
 
Мнения: 122
Регистриран на: 01 Яну 2012, 15:23
Местоположение: Куртово конаре

Следваща

Назад към Успешна кариера. Приложна психология.

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 гостаcron