Страница 1 от 2

БОГАТ- БЕДЕН

МнениеПубликувано: 01 Юни 2008, 16:17
от apostol
БОГАТ- БЕДЕН

Немалко хора са се питали и продължават да се питат: „Защо богатите са богати, а бедните- бедни?...”

Богатите хора са богати, защото виждат възможностите.
Бедните хора са бедни, защото виждат препятствията.

Всичко опира до извечния въпрос: „Чашата наполовина пълна ли е, или наполовина празна?” Не, не става дума за положителното мислене!

Става дума за навици, манталитет и светоглед. Установено е, че изборът на бедняците е повлиян най- вече от страха. Техният ум непрекъснато сканира околната среда с едно единствено намерение: да открие всички пречки и спънки, които БИХА МОГЛИ да объркат нещата. Подсъзнанието на измекяра е завладяно изцяло от въпроса: „Ами, ако не стане?!” Още по- често там се настанява друг един познат постулат: „Тая сигурно няма да я бъде…”

Хората от средната класа са настроени по- оптимистично. Тяхната „ръководна звезда” е в девиза: „Мисля, че това може да стане. Надявам се то действително да стане.”

Богатите хора поемат изцяло отговорност за техния живот. Те действат в унисон с девиза: „Ще действам, защото аз ще накарам нещата да потръгнат!”
Казано другояче, богатите хора очакват ДА УСПЕЯТ. Нещо повече, те са НАПЪЛНО УВЕРЕНИ в своя успех!

АПОСТОЛ АПОСТОЛОВ

МнениеПубликувано: 01 Юни 2008, 18:52
от Luminosa
Мисля че има доста вярно. Всичко обаче според мен зависи от две неща - 1. подсъзнателната предразположеност и 2. качествата на индивида. Има много хора, с прекрасни качества, гарантиращи успех...но са толкова неуверени и плахи, че шансът успехът да ги споходи е почти нищожен. Познавам такива хора.
Има много хора, които пък колкото и оптимистично да гледат на нещата...нямат грам качества, благодарение на които късметът да им се усмихне. Познавам и такива хора.

П.П. А иначе по пътя на логиката, която г-н Апостолов е изложил в темата си...скоро трябва да бъда мноого богата! :D :D

МнениеПубликувано: 02 Юни 2008, 00:49
от Ilijana
Напълно подкрепям Вашата гледна точка, apostol!

Но, бих искола да добавя, че много зависи от средата, в която е израстнал човека и от традициите на семейството му. Родителите предават на децата си мирогледа, знанията и ... отношението към парите (както и, до някъде, финансовото си положение - "стартът").

По-вероятно е човекът израстнал в по-заможно семейство да се отнася към парите по-спокойно и да умее да ги прави, отколкото някой, израстнал в бедняшкия квартал. В същото време, признавам, че съществуват вродени способности и качества на характера, които правят човека "богат" - въпросът е, кога те ще се порявят. :wink:

МнениеПубликувано: 02 Юни 2008, 01:03
от Rado_82
И да има вярно, има нещо друго, преди това.
Тези, които виждат препятствията имат някаква причина, нещо което ги кара да виждат така нещата.
Другите, които виждат възможностите също имат някаква причина. За да виждат те нещата по този начин, нещо се е случило с тях.
Начинът, по който човек ще гледа на света е въпрос на възпитание - всичко, което ще се случи с него от момента на раждането му ще предопредели начина му на мислене, и съответно начина му на живот. Всичко, което ще чуе и ще види през живота си ще го оформи по определен начин.
За да виждат едните само препятствията, значи по такъв начин са се възпитали досега. Всичко около тях е казвало единствено "Виж препятствията, виж препятствията...."
Онези дето виждат възможностите... те са имали шанса да видят поне една възможност и да се възползват от нея. Дали тази възможност е била да се родят в заможно семейство или да се случат приятели на влиятелен бизнесмен, няма значение.
Приложната психология също е някакъв вид възможност, защото показва начина на мислене на успелите. Не се налага да ги познаваш лично, за да научиш нещо от тях. Но по мое мнение, тя е нож с две остриета. Никой изчел всички книги в областта няма да стане богат само защото ги е прочел. Ако беше така, наоколо щяха да обикалят само милионери.
Прочетените книги или просто статии като тази на apostol ще се възприемат по някакъв начин, и по някакъв начин ще се приложат, или въобще няма да се приложат.
Мога да кажа само, че голямата вероятност е да не се приложат. Защото като цяло хората сме от онези... първите. И това е факт. Силата, която кара хората да мислят негативно за финансовия си неуспех е много по-силна от другата.

МнениеПубликувано: 19 Авг 2008, 22:54
от BestMarket
Много интересно и вярно и .. поучително :!:

МнениеПубликувано: 19 Авг 2008, 22:58
от Ilijana
BestMarket, кажи нещо по същество, ако можеш (че, ще ти трием като самореклама). Апостол поне някакви мисли е донасял до нас, а ти само цвъкаш тук там и бягаш.

МнениеПубликувано: 16 Юли 2010, 21:04
от данаил
Аз пък си мисля, че господин Апостолов е "набарал" една доста печеливша ниша, масово използвана "на запад" - да се печели от надеждите и илюзиите на хората. Но никой не може да го съди - отделя се доста време и се превежда доста литература с цел да се създаде наръчник за това как да се стане "богат" :D Всички знаем, че точна рецепта за това няма. Толкова различни начини за забогатяване има, колкото и различни са хората постигнали го. Но все пак предпочитам да прочета подобна история/биография на някой останал в световната история с някакви постижения, а не на такъв направил го в България. Знаем как се забогатява в България. Така, че смисъл от суха теория и от жития на "пишман" бизнесмени , няма. Всичко е опит.

МнениеПубликувано: 21 Юли 2010, 15:59
от _bioHAZArd_
Горе-долу по същият начин се забогатява и по света. Както се казва: Въпросът е: откъде е дошъл първият милион ? :)

МнениеПубликувано: 16 Апр 2011, 18:54
от business_man_8881
първият милион би трябвало да дойде след дълги години упорит труд, спестявания и желание за работа

МнениеПубликувано: 01 Ное 2011, 11:19
от Jeff Williams
Да, съгласен съм с теб, отношението е много важно.!!

МнениеПубликувано: 07 Юни 2012, 13:30
от morska_idiliq
Нагласата наистина е много важна. Има обаче още нещо, което трябва да отбележим - някой път, колкото и да вярваш, че всичко ще се нареди, нещата се провалят. Просто се случва. И тогава тези, които са свикнали с препятствията, имали са по-труден живот, се справят по-лесно. Голяма част от богаташите са се оставили хубавият живот да ги разглези и не са готови да приемат такова предизвикателство. Така че, да, трябва да вярваш, че ще успееш, но да си готов, че може и не всичко да стане, както го искаш. И накрая максимално да извлечеш ползите от случилото се.

МнениеПубликувано: 08 Юни 2012, 07:40
от nedka27
business_man_8881 написа:първият милион би трябвало да дойде след дълги години упорит труд, спестявания и желание за работа


Би трябвало, ама не идва - поне в България.Ако се огледате ще видите, че богати са тези, които и преди са имали пари или тези, които перат парите на другите.Това е жестоката истина, при нас от работа не се забогатява и аз го твърдя съвсем отговорно.Съжалявам, ако съм отнела надеждите на някой.

МнениеПубликувано: 08 Юни 2012, 15:11
от min4o_praznikov
Напълно съм съгласен с Недка 27 !

Написаното в първия пост може да отговаря за нормална европейска държава в условията на реална пазарна икономика и конкуренция, където има правила, които се спазват.Където се ценят интелигентните,умните,честните,трудолюбивите,хората които поемат риск....

Успех на всички все пак.Навярно има някакъв малък брой хора успяващи или успели и в Бг без да са свързани с определен кръг хора....

МнениеПубликувано: 14 Юни 2012, 15:22
от morska_idiliq
Зависи как дефинирате "богат". За мен да си богат, значи да нямаш финансови притеснения за ежедневните разходи и да можеш да си позволяваш разни "глезотийки" - екскурзии, хубава кола, след време - вила в някое хубаво местенце. За тези неща в момента е достатъчно и да си програмист, например. Не че пак не трябват контакти, но това не изключва възможността да си от групата на "интелигентните, умните,честните, трудолюбивите, хората които поемат риск...", а контактите се изграждат с времето.
Ако под "богат" разбирате някой друг милион в банката или доста повече, да, тук няма как да стане да тръгнеш от еккперименти в някой гараж и след години да си сред най-известните хора в света. Тук дори хора, за които се смята че са измислили лек за СПИН или рак нямат шанс дори някой да ги чуе(въпреки че и в световен мащаб не се знае дали някой ще спонсорира такива изследвания, тъй като фармацевтичните компании печелят твърде много от лекарствата, поддържащи болните от тези болести). Но от друга страна, наистина ли искате да сте богати точно тук?? Нали се сещате, че дори и някакси да забогатеете без връзки със съмнителни лица, те ще намерят начин да се "свържат с вас", когато разберат че сте богати. И ще почнат рекети и други неща, които да ви накарат да съжалявате, че ги имате тези пари. Така че, по-добре - добре платена професия и от време навреме някоя екскурзия до красив тропически остров :P.

МнениеПубликувано: 19 Юли 2012, 16:17
от min4o_praznikov
morska_idiliq написа:Зависи как дефинирате "богат". За мен да си богат, значи да нямаш финансови притеснения за ежедневните разходи и да можеш да си позволяваш разни "глезотийки" - екскурзии, хубава кола, след време - вила в някое хубаво местенце. За тези неща в момента е достатъчно и да си програмист, например. Не че пак не трябват контакти, но това не изключва възможността да си от групата на "интелигентните, умните,честните, трудолюбивите, хората които поемат риск...", а контактите се изграждат с времето.
Ако под "богат" разбирате някой друг милион в банката или доста повече, да, тук няма как да стане да тръгнеш от еккперименти в някой гараж и след години да си сред най-известните хора в света. Тук дори хора, за които се смята че са измислили лек за СПИН или рак нямат шанс дори някой да ги чуе(въпреки че и в световен мащаб не се знае дали някой ще спонсорира такива изследвания, тъй като фармацевтичните компании печелят твърде много от лекарствата, поддържащи болните от тези болести). Но от друга страна, наистина ли искате да сте богати точно тук?? Нали се сещате, че дори и някакси да забогатеете без връзки със съмнителни лица, те ще намерят начин да се "свържат с вас", когато разберат че сте богати. И ще почнат рекети и други неща, които да ви накарат да съжалявате, че ги имате тези пари. Така че, по-добре - добре платена професия и от време навреме някоя екскурзия до красив тропически остров :P.


Точно в десетката "морска идилия".
Много пъти съм казвал, че за мнозина не финансовата страна на живота в България ги кара да емигрират, а начина на живот,манталитет,спокойствието,сигурността,здравеопазване,образование,инфраструктура, перспективи за тях и тяхното поколение,пенсионната система (което си е част от финансовата страна де) и тн и тн.

И да кадърните програмисти взимат не лоши пари за Бг стандарта, но нали се сещате че не може всички хора да станат програмисти.Нали трябва да има лекари,учители,строители,монтьори и тн и тн.
Как да го обясня за да ме разберете.Ние сме като един организъм, едно цяло и не може едната ръка да е здрава, а другата да е атрофирала и да сме добре.
Може да взимате и 10 000 лв на седмица, но:
1. Когато излезете на улицата пиян шофьор да ви отнесе на пешеходната пътека (защото няма превенция за drink and drive и работеща правораздавателна система, а само пари под масата и условни присъди една върху друга и една след друга)
2.Линейката ще закъснее до около 1 час.Защото, няма линейки,няма гориво,няма лекари,лекарите са незадоволени ниски заплати,няма консумативи.

Наскоро ми се мярна много вярна снимка във ФБ.Върху вагон на БДЖ беше написано със спрея нещо от рода на:

"Не е признак на добро психично здраве да се чувстваш добре в болно общество !"

или беше

“Да си добре приспособен към болно общество не е признак за добро психично здраве”Както и да е със здраве ;-))))