Страница 1 от 1

ВНИМАНИЕ!ФИРМА NOBELCLEAN

МнениеПубликувано: 29 Ное 2007, 11:50
от sonaschi
Искам да ви споделя лошия опит който мой прятел направи във фирма nobelclean.Тя е сравнително от скоро,и се подвизава във Варна.Занимава се с полиране на ликсозни автомобили,яхти и малки самолети.Работи се извън границите на България,предимно в западна Европа.Момчетата които заминаха за първи път бяха излъгани най-безпардонно от собственика на марката.Условията при които заминаха бяха следните-5оо лева нетна твърда заплата +осигуровки на бруто 675,без значение дали имат работени часове или не,но когато имат работа да речем чаминават за германия им се поемат пътни разноски,престой +храна , и отделно 20 евро надник на работен ден+работно облеко.Оказа се обаче че истината е съвсем друга,за 30 дена насам натам из цяла Европа,сед полирани хеликоптер,самоле,4 коли , и яхта при минусови температури,те не получиха нищо от обещаното,а дори се е наложило да чакат на благовоението на г-н Ралф Холдак за малко пари с която да си подсигурят храната сами.
Истината е че в трудовите им договори не пише нищо друго освен по кой члена се назначават и на каква заплата,не се споменава работното им време,място и други задължения на работодателя.Изобщо редно ли е да се назначават хора тук,а да работят само в чужбина,чие законодателство защитава техните права като работещи....
Във Варна в момента се набират нови хора за въпросната фирма.....как може да се попречи на такива измамници....

Re: ВНИМАНИЕ!ФИРМА NOBELCLEAN

МнениеПубликувано: 29 Ное 2007, 11:54
от Ilijana
sonaschi написа:Изобщо редно ли е да се назначават хора тук,а да работят само в чужбина,чие законодателство защитава техните права като работещи....

Да, законът го позволява, ако хората са назначени на работа в българска фирма и са пратени в командировка в чужбина. Освен това, възможно е трудовият договор с чуждестранен работодател да бъде подписан още в България, преди назначаването.

Друг въпрос е, че в договора трябва изрично да бъдат посочени работното време, времето за почивка и др. Работникът трябва сам да внимава, какво подписва.