Перфетният кандидат за работа...

Търсене на работа. Интервю за работа. Конкурси за работа. Всичко свързано с намирането на добра работа. Посреднически фирми. Всичко свързано с дейността и услугите на фирмите, работещи в областта на човешките ресурси. Сподели за своя работодател - дай съвет на търсещите работа.

Перфетният кандидат за работа...

Мнениеот Luminosa » 25 Яну 2008, 23:27

Какви качества трябва да притежава?! И наистина ли е от такова голямо значение многогодишният опит в дадена сфера?! Има ли място излъчването на човек...срещала съм хора, на чиито лица просто е изписано, че са кадърни и оправни...

Започвам първа:
- Два западни езика на добро ниво
- Перфектна компютърна грамотност
- Висше образование
- Шофьорска книжка
- Отлични междуличностни отношения
- Работа в екип
- Комуникативност, лоялност и т.н.

Това за средно управленско ниво. За висше предполагам, че са същите неща, но с повечко опит в съответната област. И все пак...продължавам да си мисля, че харизматичността е преди всичките тези предимства и изисквания!

Очаквам вашите коментари...
"Перлите се срещат само на такива места като този форум!" - Кака Мара
Аватар
Luminosa
Модератор
Модератор

Мнениеот Ilijana » 25 Яну 2008, 23:50

- умението да научаваш нови неща,
- опит за работа с хора,
- способност да работиш в стресови ситуации,
-представителен външен вид
...

това е за което се сещам.

още нещо - просто да си симпатичен на работодателя :D
Да направиш кариера е начинът да си намериш хубаво местенце под слънцето!
Тук виреят фенове на Портал кариерист във Facebook >>
Аватар
Ilijana
Експерт кариерист
Експерт кариерист

Мнениеот Luminosa » 26 Яну 2008, 07:52

Илиянка, от постинг на постинг ме нахъсваш все повече и повече... :D
Както може би става ясно, в процес съм на търсене на работа. Вече и изисквания имам. :wink: Мнооого добре ми се отразява този форум, винаги е било така, всъщност. :D :D
Аватар
Luminosa
Модератор
Модератор

Re: Перфетният кандидат за работа...

Мнениеот Ilijana » 26 Яну 2008, 16:02

Luminosa написа:Какви качества трябва да притежава?!

Наистина, сега почвам да се замислям. Познавам началници/чки/, които не притежават никакви специални качества, тъпи са колкото искаш, а все пак успяват все по горните етажи да работят. Не знам, дали трябва да имаш връзки или да си роден в "подходящо" семейство ...
В същото време кадърни и умни хора са използвани като "втора ръка" служители.
Защо ли става така? :roll:
Аватар
Ilijana
Експерт кариерист
Експерт кариерист

Мнениеот Luminosa » 26 Яну 2008, 16:13

Наивна ли съм да вярвам, че времето на "връзкарите" отмина?! Разбира се, че все още се среща и сигурно винаги ще бъде така, но все си мисля, че нещата са се попроменили...
И аз съм била на мястото на така наречените "втора ръка" служители, но това беше, когато нямах самочувствие, че мога да работя както трябва, че имам качествата и т.н.

В крайна сметка мисля, че на някои хора просто не им достига потенциал да разкрият себе си и възможностите си. Аз не съм от тези, за радост.

Замислих се и над друго...къде е истината - кандидатите за работа твърдят, че няма работодатели, които да им предложат перспектива работа и добро заплащане, а работодателите твърдят, че непрекъснато правят компромиси с квалификациите на служителите си, защото няма такива, които да отговорят на критериите им. :shock:
Аватар
Luminosa
Модератор
Модератор

Мнениеот Ilijana » 26 Яну 2008, 16:29

Luminosa написа:Замислих се и над друго...къде е истината - кандидатите за работа твърдят, че няма работодатели, които да им предложат перспектива работа и добро заплащане, а работодателите твърдят, че непрекъснато правят компромиси с квалификациите на служителите си, защото няма такива, които да отговорят на критериите им. :shock:

Ха-ха. Точно върху това мисля в момента. Не съм срещала работодател, който в една или друга степен да не се оплаква от своите служители/работници.

Сигурно, това става, защото хора по различен начин възприемат своята работа, когато са подчинени и когато са началници. Много зависи и от самия служител, от неговата вътрешна нагласа да се подчинява на нареждания. Не всеки може да стане добър войник и да изпълнява без да мисли. Според мен, вината винаги е у ръководителя. Когато той не може да намери "ключа" към мотивацията на своите служители /и то - към всеки отделен служител да намери "персонален ключ"/, то съвместната им работа не върви. Те просто говорят на различните езици. :D
Аватар
Ilijana
Експерт кариерист
Експерт кариерист

Мнениеот Luminosa » 26 Яну 2008, 17:39

Ilijana написа:Не съм срещала работодател, който в една или друга степен да не се оплаква от своите служители/работници.[/color]

Освен да те запозная с моята началничка в момента... За нея аз съм най-перфектната и най-неповторимата. Най-добрата служителка в последните 20 години, от както тя е Началник отдел. Чак ми е неудобно, защото тя го тръби навсякъде. :oops: :oops: :oops:
За съжаление след намек на един от "баш шефовете", че мога с лекота да изпълнявам нейните задължения, пък и тя не е на 25, започнах да усещам едно такова презрение и на моменти унизително поведение от нейна страна. :( :(
Аватар
Luminosa
Модератор
Модератор

Мнениеот Galy-07 » 30 Яну 2008, 16:53

Според мен няма унизителна работа, знаем в какви трудни времена живеем. Още по сериозни са нещата в по-малките градове на страната ни. Различно е положението в столицата - там хората са по-интелигентни, знаят и отстояват правата си, изискванията им са на по-високо ниво и т.н. С това се съобразяват и работодателите. Докато в един малък град перспективата да си намериш работа е сведена почти до нулата, навсякъде се назначават "наши и ваши" без значение отговарят ли на изискванията, какви умения и знания притежават. Работните заплати са около 300 лв. в най-добрия случай. Такава е картинката в моя град - умните и можещите отдавна напуснаха страната ни, някои заминаха към по-големите градове, други (в това число и аз) просто нямат избор.
Впечатлиха ме думите на Илияна - "кадърните хора се използват като втора ръка". От 5 години работя в една организация, надявах се дълго да ми се предостави възможността за израстване, но бях лъгана. Имам необходимото образование (икономическо - финанси), имам смелостта да заявя, че познавам работата си до най-малките детайли и я върша с педантизъм, старая се винаги да е изпълнена в срок, какво ли още не правя само и само да ме забележат, да ме оценят. Вече 5 години никой не се интересува от мен, аз не виждам крайния резултат от труда си, единственото ми утешение е че клиентите ми са доволни от мен - това е моята награда. Може би съм потенциална заплаха за някой/я, може умишлено да не ми се позволява да израстна и съм долу в "калта". От известно време активно си търся работа и живея с надеждата, че ще намеря своето местенце под слънцето.
Аватар
Galy-07
Напреднал кариерист
Напреднал кариерист

Назад към Търсене на работа