Здравейте!
Да ви запозная с една фирма, от която трябва да бягате като дявол от тамян.
Започнах работа във фирма "Фанти-Г" ООД гр. Видин на 06.10.2009 г., на кораб по трудов договор с основна заплата ... лв и ...% за прослужени години. При плаване ми бяха изплащани задгранични командировки във евро и месеци наред не е ставало дума за българската заплата. При питане кога ще бъдат изплатени българските ни пари ни се отговаряше от управителя на фирмата, че ще ги изплати, но сега да влезем в положението на фирмата защото е криза и т.н. Не сме настоявали, защото донякъде задграничните спасяваха положението. През месец май или юни 2010 г ни накараха да подпишем нови трудове договори със стара дата 01.02.2010 г , като заплатата ми беше намалена 240 лв, но не ни дадоха екземпляр от новите договори. На 18.09.2010 г ме накараха да сляза от кораба да си ползвам почивките и помолих управителя да ми изплати дължимите заплати до момента, тъй като имам кредити, през почивката нямам никакви приходи. Той ми каза, че са ми изплатени всички заплати и нямам нищо да получавам. Ноември месец пуснах заявление за напускане поради неизплащане на заплати, но управителя каза, че няма да ме освободи по този член, тъй като са ми изплатили всичко и ако не пусна молба за напускане по взаимно съгласие, ще ме уволни дисциплинарно. Тъй като през това време активно си търсех нова работа, защото вече месеци съм без приходи, а за да постъпя на нова работа трябва да бъда освободен от старата, подадох молба за напускане по взаимно съгласие. Бях освободен чак на 03.01.2011 г. като през цялото време не бях информиран относно движението на молбата ми и резултата от нея. Подадох жалба до инспекцията по труда в Монтана - клон Видин, за неизплатени заплати. След направена проверка, чрез официално писмо ме уведомиха, че фирмата била изплатила всички задължения към мен, базирайки се на касов ордер, на който с химикал е дописвано И РЗ - тоест и работна заплата, без да е записано за кой месец, каква сума и т.н. Каква наглост!!! Такива касови ордери подписваме когато ни плащат авансово преди рейс зад граничните командировки и на него пише с химикал "авансово командировъчни". В заповедта за освобождаване е записано, че фирмата ми дължи обезщетение за неползвана отпуска в размер на 280 лв, което също до момента не ми е изплатено. Всичките ми опити да се свържа с управителя или човешки ресурси, за да получа информация по въпросите, които съм поставил са неуспешни - никой не отговаря на телефонните ми обаждания, както и на имейла от който изпращам питанията си. Смятам, че нарочно ми се правят спънки заради предизвиканата проверка от страна на Агенцията по труда във Видин, макар, че смятам тази проверка за направена проформа по горе изложените причини и доре считам инспекцията за съучастник във мошеничествата на тази фирма, тъй като най-вероятно ги е страх да налагат глоби на "силния" на деня чорбаджия на "Фанти-Г". Преди два дни ми изпратиха поисканият от мен документ УП-2 и отново НАГЛОСТ - чорбаджи ме е водил самоотлъчка през времето, което ме накара да почивам без да ме извести, че има такива намерения или да ме извика на работа. В същото време, обаче в трудовата книжка пише, че осигурителният стаж е РАВЕН на трудовият. Престоят ми във фирмата измамник е точно 1 год. 2 месеца и 27 дена (06.10.2009 - 03.11.2011) Сами преценете за какво иде реч. Лошото е, че не съм единствения - има десетки ужилени като мен и моряци и шофьори, но почти всички си мълчат.