Проблем с намирането на работа

Търсене на работа. Интервю за работа. Конкурси за работа. Всичко свързано с намирането на добра работа. Посреднически фирми. Всичко свързано с дейността и услугите на фирмите, работещи в областта на човешките ресурси. Сподели за своя работодател - дай съвет на търсещите работа.

Проблем с намирането на работа

Мнениеот Гост » 19 Мар 2012, 21:37

Здравейте.Аз съм на 28 години от Пловдив.Преди 3 години завърших бакалавърската си степен ''Макроикономика'' в ''ПУ Паисий Хилендар-ски'',а преди година и половина завърших и магистратура ''Счетоводство и анализ''.Докато бях студентка съм работила при едни познати в склад на едро за козметика без трудов договор.От година и половина си търся работа и не мога да си намеря.Регистрирах в частни агенции за подбор на персонал,но никоя не ми се обади за работа.Бихте ли ми дали съвет какво да направя ? Смятате ли че не ми се обаждат за работа защото в автобиографията полето за трудов стаж е празно,защото съм работила без договор?
Гост
 


Мнениеот RaIDeR » 20 Мар 2012, 11:16

Мила проблема не е в теб не го търси там ,не си единственната в това положение всичко е от скапаната ни държава . Сега вишисти с по 2-3 образования кандидатстват за работа като чистачи . При работодателите е пълно с молби за работа и те могат да се позволят да наемат човек с много способности и стаж на какви ли не длъжности те го вземат да продава царевица даречем ,а този който е без образование без стаж без знания който е точно подходящ за тая работа трябва да ляга да мре . Истината е че икономиката ни е под всякаква критика всичко е разпродадено заводи,цехове и няма как да се усигури работа за една шепа Български народ . Замислете се за да станат едни богати други пък трябва да станат бедни нали така ? Всичко е на наш гръб докато търпим и не си търсим правата така ще е ! Инъче ти мила Нина не си ли се замисляла да бягаш зад граница имаш ли познати това онова връзки и някой заделен лев еу ? Тук оправия няма пълна трагедия,моите приятели всичките избягаха,един не остана и казват ,че няма и да се върнат .
RaIDeR
Експерт кариерист
Експерт кариерист
 
Мнения: 114
Регистриран на: 09 Ное 2008, 19:58
Местоположение: Veliko Tarnovo

Re:

Мнениеот moskvich » 01 Апр 2012, 14:14

Моят съвет е първо да подходиш пазарно към нещата. Тоест твоите умения и знания са някакъв опит, а потенциалният работодател отсреща - потенциален клиент. Правила ли си анализ кои са силните ти професионални страни, отличаващите ти предимства, как ще ценообразуваш труда си, кои са сегментите, към които се целиш и пр.? Това е анализ, който се прави за всяка една стока или услуга. За да направя нещата по-конкретни, в сферата, в която си търсиш работа (предполагам счетоводство или нещо сродно), знаеш ли кои са най-добрите фирми в твоя град, кои са средните и кои са некадърните? Идват ли ти идеи как можеш да се запознаеш с хора там, със самите шефове? Как можеш най-ясно да им демонстрираш в рамките на една-две седмици уменията си, ако те поканят да работиш пробно?

Иначе, ако не подходиш пазарно, може да се вайкаш, че е криза, че държавате е виновна, че няма кой да те оцени и какво ли още не (като в предния отговор, който не одобрявам).

Следвай едно просто (макар недоказано) правило - приеми, че клиентът е пасивен (или мързелив). Той не би предприел действие. Ти трябва да му рекламираш, да му демонстрираш, да го улесняваш, да махаш препятствията към покупката и същевременно да я правиш притегателна.

Относно самата автобиография, фирмите получават много автобиографии и предполагам, в повечето случаи първо елиминират тези, които не им допадат, а после разглеждат които са останали. Причините да се елиминира едно автобиография са много и зависят от човек до човек. Така, че това, което можеш да направиш е да питаш максимално количество познати да я прегледат и да видят дали нещо не им харесва. Другото е да даваш информация само по същество за конкретната обява. Примерно, ако търсят преводач, а някой пише, че е работил и като касиер преди, това не само, че е излишно, а и вредно. Всяка предна работа или знание и умение, които ги има, а нямат общо с обявата, изникват като повод да махнат автобиографията ти. Защо е така, не знам, човешка психология, но сам съм виждал как се случва такъв процес.

Липсата на богат опит - пак се връщам на пазарния подход, това не е проблем, дори предимство в много ситуации, стига да имаш с какво да изпъкнеш. Едно, две сериозни пазарни предимства са ти напълно достатъчни, можеш дори да ги разкажеш подробно в мотивационно писмо, тогава дори няма да остане пространство за разискване на това, какво нямаш като умения. Същото е и при стоките - ако бай Иван прави най-вкусните кебапчета в града, никой не пита за хигиената, нито се замисля толкова за цената.

А ти на всичко отгоре вече имаш опит, това, че си работила без договор не виждам какъв проблем да споменеш работата в автобиографията си?

Помисли и да стажуваш някъде безплатно. Ще научиш много неща от кухнята, ще се ориентираш в предлагането и заплащането на твоя вид труд, ще натрупаш контакти.
moskvich
Активен кариерист
Активен кариерист
 
Мнения: 29
Регистриран на: 16 Мар 2009, 12:08

Мнениеот min4o_praznikov » 01 Апр 2012, 15:23

Москвич (предполагам, че се има в предвид московчанин, а не едноименото соц.возило копирано от Опел след 2-та Св.война) много хубаво и мъдро говориш ,нооо навярно си от старата школа и не разбираш проблемите на днешната младеж.

Наистина отчаянието сред младите хора е голямо !
Безработицата, условията на работа,перспективите и заплащането са ужасни.
Разбира се с малки изключения за определени професии или за хора от "правилните " семейства или чисто и просто късметлии.

Тя добре ще се презентира ще си изтъкне добрите си качества, че по добре се обучава човек, който не е придобил неправилиния начин на работа (по добре се пише на бял лист хартия), ще изтъкне трудовия си стаж (макари и не официален) дори ще склони да работи и за без пари първите няколко месеца.

Добре но какво ще е заплащането и какви ще са перспективите и на това младо момиче на 28 години, което е инвестирало време,усилия и пари в образованието си ?

Годините бързо летят и утре вдруги ден ще иска да има семейство,деца,собствено жилище ,обзавеждане,автомобил и тн и тн. Как ще го постигне ако не се ожени за някой богаташ ?
Със заплата от 400-500 лв ли ?


Искренно съчувствам на младите хора в България в какви условия са принудени да живеят :-(

За емиграцията ще ви кажа едно колкото по-рано толкова по-добре !
Най-добре до към 22-23 години (тоест да се завърши там висше образование) !

Успех !
min4o_praznikov
Експерт кариерист
Експерт кариерист
 
Мнения: 122
Регистриран на: 01 Яну 2012, 15:23
Местоположение: Куртово конаре

Re:

Мнениеот moskvich » 01 Апр 2012, 15:49

Ами точно автомобила имах предвид :))) И съм на нейната възраст, а без работа съм бил повече от две години, ако не се лъжа (изключвам разни кратки временни ангажименти). Отчаянието в такъв момент е много потискащо и лично на мен ми тежеше не по-малко от финансовите проблеми.

Но пазарния подход е И това - да продадеш уменията си на изгодна за теб цена, а в по-голям мащаб - да мислиш първо за професията и после за образованието (момичето няма вина тук, а родителите).

Ценообразуването за всяка една стока или услуга е тънък момент, а за труда, особено абстрактния, още повече. Момичето има предимството да е учило икономика и по-бързо от останалите може да навлезе в тази материя и да измисли нещо добро за себе си.
moskvich
Активен кариерист
Активен кариерист
 
Мнения: 29
Регистриран на: 16 Мар 2009, 12:08

Мнениеот min4o_praznikov » 01 Апр 2012, 16:29

В България много често съм чувал израза (живял съм на запад няколко години):

-"Абе уредиха ме на работа" или "Някой да ме уреди" и тн.

Така че да търси връзки момичето (ако иска да гради кариера в Бг) или да слага силикона докато е все още преди 30 и да се пазари някъде секретарка (това в рамките на шегата, нали сме 1-ви април :-))) ).

Щом сте на възраст на москвич сигурно помните старата соц.поговорка:
-"В Бългярия ти трябват и връзки за да си купиш и връзки за обувки"

Айде със здраве :-)
min4o_praznikov
Експерт кариерист
Експерт кариерист
 
Мнения: 122
Регистриран на: 01 Яну 2012, 15:23
Местоположение: Куртово конаре

Re:

Мнениеот moskvich » 01 Апр 2012, 16:37

:) на възрастта на момичето съм, не на колата :D
moskvich
Активен кариерист
Активен кариерист
 
Мнения: 29
Регистриран на: 16 Мар 2009, 12:08

Мнениеот min4o_praznikov » 01 Апр 2012, 16:59

Аха моя грешка не съм разбрал правилно.

Последно ще си позволя да Ви споделя нещо:

Преди 7 години (тогава бях на вашата възраст) се върнах в България с много мечти, малко капитал и много ентусиазъм.
Години по-късно след като се сблъсках с много неща от нашата действителност искрено съжалявам, че се върнах в родината си (която по-скоро се отнася като мащеха) и изгубих едни от най-хубавите си години в борба с вятърни мелници и в очакване да жъна плодовете на своя труд !
Инвестирах капитал много труд и усилия.В първите години за мен работеха около 8-10 човека.

Тук нещата се случват с максимум усилия минимум резултат за разлика от нормалния свят където действителността е съвсем друга !

Тук държавата е абдикирала от своите задължения и нейния апарат работи за шепа "хора" против основните принципи на демокрацията (управление на мнозинството над малцинството/majority rule with minority rights ! )


Както и да е да не бъда такъв песимист дано вие намерите достойно място и да се чувствате щастливи тук !

Успех :-)
min4o_praznikov
Експерт кариерист
Експерт кариерист
 
Мнения: 122
Регистриран на: 01 Яну 2012, 15:23
Местоположение: Куртово конаре


Назад към Търсене на работа

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 гостаcron