pokerface написа:Завърших Стопанско управление във Велико Търново.Търсил съм работа навсякъде като че ли.Пускал съм cv-та до всички фирми в Пловдив, които търсят хора.Не пускам само за ръководни позиции, защото знам че без опит трудно ще ме наемат, но примерно за продавач в магазин не пускам, гледам да може да има израстване във фирмата, но въпреки това резултатът е много, много слаб.Никога не съм очаквал, че ще ми е толкова трудно да си намеря работа, когато завърша.
Още не си бил дълго време без работа, но времето, за съжаление, напредва. Трябва да бъдеш готов, че търсенето на работа сега може да стане дълъг процес. Има голяма вероятност, че ще ти се наложи да изпратиш стотина документи за кандидатстване преди да получиш 2-3 покани за интервю.
Най-лошото в съвременното образование е, че не дава практически умения и знания, които се търсят от работодателите. Изобщо ли нямаш никакъв стаж близък към твоята специалност? Студентски стажове, например? Винаги казвам на студентите, че трябва да се натискат да работят още докато са студенти, за да могат да придобият реален опит за работа в някаква област и да имат по-големи шансове да започнат работа след дипломирането. Има голяма разлика да притежаваш теоретични знания и хубави оценки или да си правил нещо на практика.
Моите съвети:
- Намали си малко претенциите и разглеждай
всякаква работа, близка към твоите интереси и образование, без значение, какво е заплащането. Търси в по-големите фирми, където има специалисти от твоят профил - по-голяма е вероятността да заемеш по-висока длъжност във фимата в която вече работиш, дори в момента си на най-най-ниската длъжност. Важното е
да започнеш работа, сега не гледай заплащането.
- Помислете с майка ти къде работят вашите познати и роднити, помолете ги да проверят за работа в техните фирми. Не се срамувай да питаш! Никой не е застрахован от безработицата.
- Прегледай своите
реални умения, какво можеш да дадеш на работодателя със своята диплома? Може би не ти стигат някакви знания и умения, които можеш да придобиеш на някакви курсове или самостоятелно да четеш и да учиш. Но най-напред трябва да започнеш
някаква работа.
- Регистрира ли се в бюрото по труда? Не подценявай и тази възможност да ти намерят работа.
- Чети
съветите в Портал Кариерист. Те наистина са написани от хората, които разбират, какво съветват.
pokerface, моля, ако ще имаш малко повече информация за курса - сподели я тук. Има доста хора на които ще мошеш да помогнеш.