2008 година - търсенето на млади специалисти расте!

Търсене на работа. Интервю за работа. Конкурси за работа. Всичко свързано с намирането на добра работа. Посреднически фирми. Всичко свързано с дейността и услугите на фирмите, работещи в областта на човешките ресурси. Сподели за своя работодател - дай съвет на търсещите работа.

2008 година - търсенето на млади специалисти расте!

Мнениеот Luminosa » 23 Май 2008, 21:58

На интересна според мен статия попаднах, докато разглеждах сайта кариери.бг. Реших да ви я споделя, надявам се да ви допадне...особено на тези, на които им предстои да търсят работа!

2007 година. Червената сигнална лампа с надпис "Липса" започна да се включва през ден. "Криза на пазара на труда!", "Недостиг на специалисти!", "Ще внасяме работници от чужбина!", тръбяха медиите. ИТ специалистите станаха дефицитни, а инженерите напълно паднаха в плен на "липсата". И всички вкупом - инвеститори, работодатели, консултанти и експерти, погледнаха с надежда към студентите и зачакаха да стане чудо.

Така сигурно ще започва историята за случилото се през изминалата година на българския трудов пазар, разказана след десетилетия. Но сега е едва 2008 и червената лампа продължава да свети. И един от възможните пътища за преодоляване на кризата продължава да бъде привличането на млади таланти, които искат да останат в България и да изградят успешна кариера у дома.

Както предсказахме в предишното издание на "Моята кариера", 2007 наистина донесе добри новини за най-младите специалисти. Те вече имат съвсем реален шанс да влязат директно в практиката чрез стажантски програми и да направят най-добрия избор от нови и разнообразни работни места.

Много работодатели вече дори предпочитат да си "отгледат" бъдещ специалист още от студентската скамейка и предлагат постоянни назначения веднага след стажа. Но въпреки повишеното внимание към младите специалисти очакванията на работодателите остават константни - те държат да видят насреща изявено желание за работа и лични качества и умения, за които човек не може да разчита единствено на университета.Консултантите по подбор на персонал:


Велин Георгиев, Synectica

"Търсенето на млади специалисти през 2007 г. беше много голямо и има тенденция да нараства през 2008 г. То започва още през втори или трети курс от обучението, като фирмите дават възможност за работа по проекти при гъвкаво работно време и специализирано обучение. Много компании имат политика да назначават хора без опит и с потенциал за развитие на по-ниски изпълнителски позиции с тенденция да се развият до 1-2 години. При професиите, които напоследък стават модерни и все още няма готови специалисти, това е обичайната практика".


Моника Будинова, JobTiger

"Положителна тенденция е, че вече има достатъчно компании и на българския пазар, за които назначаването на млади и талантливи специалисти е традиционно, а провеждането на стажантски програми и инвестирането в обучението на стажанти е един от начините за справяне с проблема с липсата на достатъчно специалисти в определени области. Все по-често се публикуват и свободни позиции за работа, които нямат изискване за специален опит и допускат кандидатстването и на студенти или наскоро завършили специалисти. По този начин временната работа/стажантската програма се превръщат в част от образованието и дават възможност на студентите да получат практически познания, свързани с изучаваните предмети в университета".


Елица Янкова, Manpower Bulgaria

"За съжаление работодателите в България продължават да показват предпочитания към хора с опит и не толкова често дават шанс на младите кадри за реализация. Изключение правят специализираните стажантски програми. Обикновено млади кадри се търсят за позиции, които не са обвързани с поемането на големи отговорности. Разбира се, студентите, които показват реални качества и знания, нямат проблем с намирането на подходящата за тях позиция, която да послужи като база на професионалното им развитие."
Най-търсени: счетоводители и търговци

Фокусът върху дефицита на специалисти в информационните технологии и инженерните специалности измести погледа от други сфери и сектори, в които също има нужда от млади служители. Кои са те?

Счетоводните позиции са били най-търсени през 2007 г., показва мониторинг на обявите, публикувани в приложението на "Капитал Кариери" и сайта KARIERI.bg. Търсенето на специалисти в търговията и продажбите също остава високо (виж графиката).

Традиционно висок е и процентът на административните позиции, като най-често са публикувани обяви за административен асистент, личен асистент на управителя и офис мениджър. В 70% от обявите в сфера администрация не е посочено изискване за опит, а в 20% от тях работодателите търсят между 1 и 2 години опит.

Почти еднакъв е броят на публикуваните обяви за специалисти с инженерни специалности, хора с опит в информационни технологии и експерти в маркетинга.

Консултантите по подбора споделят подобни наблюдения. Статистиката на Monday показва, че най-търсени миналата година са били младите специалисти в сферата на финансите и счетоводството, администрацията, продажбите, комуникацията с клиенти, логистиката, снабдяването, инженерни и технически дейности, информационни технологии.

"Най-бърза реализация, свързана с много добро владеене на чужди езици, младите специалисти намират в т.нар. кол-центрове, които през последните години придобиха голяма популярност", добавя Елица Янкова от Manpower Bulgaria.Антоанета Спасова, AIMS Human Capital Bulgaria

"През 2007 най-често бяха търсени млади специалисти в областта на финансите, администрирането и техническата поддръжка. Възможности имаше и за млади специалисти в сферата на маркетинга и търговията. Търсихме и продължаваме
да търсим ентусиазирани млади хора най-вече с желание за работа в сферата на обслужването на клиенти, които владеят много добре най-малко един западен език и имат отлични комуникативни умения."


Йорданка Радулова, Monday

"Най-търсени през 2008 ще продължат да бъдат завършилите счетоводство, финанси, стопанско управление, инженерни специалности, информационни технологии, но при особено важното условие да владеят чужд език на високо ниво, най-вече английски, следван от немския. Големи възможности за развитие има в сферите на корпоративните продажби, управлението на отношенията с клиенти, търговията (контакти с купувачи и доставчици, планиране на производството, логистика), фармацията, химията. Управлението на проекти също се обособява като много перспективна сфера на специализация в най-разнообразни индустрии."


И заплатите растат

Проучванията на възнагражденията на българския пазар показаха ръст на заплатите между 10 и 16 на сто през 2007 г., а експертите предрекоха двуцифрен растеж и през 2008: "Hay Group" прогнозира средно увеличение от 10 на сто, AIMS Human Capital Bulgaria - 12 на сто, а Monday - 13 на сто. Изследването на AIMS класира в топ 50 и компаниите, които дават най-високи заплати. В тях 70 процента от служителите получават възнаграждения, по-високи от средните за пазара. В тази класация най-много са фирмите от сферата на търговията (около 40%), следват ги компаниите от фармацията (около 17%), ИТ сектора (15%) и услугите (13%).Английски и компютърна грамотност - задължителни

Всяка обява за работа съдържа две минимални изисквания: добро владеене на чужд език (най-често английски) и добра компютърна грамотност. Без тези умения е почти невъзможно да се намери работно място, подходящо за човек, току-що завършил висшето си образование. В зависимост от позицията работодателите поставят като изискване допълнителни, надграждащи умения - например познаването на разнообразни софтуерни продукти, както и владеене на поне още един западен език.

Все пак овладяването на чуждия език и работата с компютърни приложения могат да се доразвиват и усъвършенстват и на самото работно място. Затова на интервюто ще бъдат оценени много повече т.нар. меки умения, които младият човек е изградил - комуникативност, креативност, проактивност, умения за презентиране, планиране, приоритизиране, способност за управление на времето и за извличане и анализ на информация. Ако младежите не успеят да демонстрират достатъчно добре нито едно от посочените умения, пак имат шанс да започнат работа в желаната компания, стига да притежават достатъчно ентусиазъм, желание за работа, развитие и самоусъвършенстване.


Експертите съветват

Йорданка Радулова, Monday

"Имайте търпение при търсенето на работа и ако можете да си го позволите, изчакайте възможност, която ще ви предложи възможно най-ценен опит. При търсене на работа не се ръководете единствено от възнаграждението, а и от фактори като възможности за придобиване на специфичен опит, професионално израстване, подкрепяща работна среда, тъй като началото на професионалната ви кариера е периодът, в който можете да си позволите това. Не приемайте това, че получавате отказ за дадено работно място, като ниска оценка за вашите способности, доста чести са случаите, в които причината е друга".

Деница Велчева, ACE HR Services

"Един съвет за студентите още преди да излязат от университетите - нека намерят време да работят. Изпълнението на тази задача е знак за добра координация, самодисциплина и доказателство за мотивация. Да владеят поне един чужд език на много високо ниво и поне един на не толкова високо. Да посещават курсове, семинари, да четат книги, с които да развиват "меки" умения. А тези, които не са сигурни в избора си на поле на изява, най-добре да се обърнат за професионална консултация към кариерни центрове".

Антоанета Спасова, AIMS Human Capital Bulgaria

"Като цяло младите кадри у нас имат някаква ориентация в търсенето на работа, но не са достатъчно фокусирани върху внимателно планиране на бъдещото си кариерно развитие. Моят съвет би бил да се възползват максимално от съдействието, което им осигуряват кариерните центрове в университетите, както и множеството студентски организации. Съветвам ги и самостоятелно да си правят проучвания и да търсят информация от разнообразни източници относно тенденциите на пазара на труда и актуалните умения, необходими в една модерна, динамична и много често мултинационална работна среда".


Елица Янкова, Manpower Bulgaria

"На първо място, да проучат добре пазарната ниша, към която са се насочили, и най-вече условията за работа, които се предлагат за стартови позиции, тъй като много често кандидатите имат нереално високи очаквания за заплащане. Бих препоръчала да се научат да се подготвят професионално преди интервю, както и да отделят достатъчно време да съберат
информация за компанията, в която биха искали да се реализират. След като приключат с предварителната подготовка, да се явят на интервю подходящо облечени и с усмивка на победители - тогава може да са сигурни, че от теоретици ще се превърнат в победители. Да им пожелаем успех!"
"Перлите се срещат само на такива места като този форум!" - Кака Мара
Аватар
Luminosa
Модератор
Модератор
 
Мнения: 274
Регистриран на: 11 Май 2007, 21:43
Местоположение: София


Мнениеот Гост » 09 Авг 2008, 08:11

Вие в този сайт защо не започнете да публикувате обяви за работа.
Гост
 

Мнениеот Luminosa » 09 Авг 2008, 12:49

Във форума има подфорум "Малки обяви". В него всеки би могъл свободно да публикува своята обявя, оферта, предложение или каквото прецени! :D
"Перлите се срещат само на такива места като този форум!" - Кака Мара
Аватар
Luminosa
Модератор
Модератор
 
Мнения: 274
Регистриран на: 11 Май 2007, 21:43
Местоположение: София


Назад към Търсене на работа

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 гостаcron