Бих допълнил :
1. френски /Европа + Африка/
бих добавил Канада,Квебек + френски колонии
2. руски /Голяма държава + рускоговорящи хора по света + недвижимите имоти/
3. китайски /Бързо развиваща се държава + Ако имаш интерес към търговията с тази държава + има малко такива специалисти/
4. немски /Европа + обучение в Германия + инвеститори в България/
Бих добавил
5. ИСПАНСКИ- Испания,Мексико,Бразилия,Куба + множество острови (също така много близък до портогииз/портогалски, италиански и румънски)
Общо взето глобалните езици са 3:
1. Английски (1/3 от света и то тази с по добрия стандарт),
2. Испански(около 1/3 със задоволителен стандарт с някои изключения Куба и тн.)
3. Руски (с голяма разлика в стандарта между бедни и богати и почти липса на средна класа като в Бг, но не чак толкова зле

).
Но много зависи какви планове имаш за в бъдеще.Ако мислиш да оставаш в България и да си търсиш работа тук по-перспективен е Немския, но пък много по труден.Но също така ако искаш да оставаш в Бг много други езици биха ти помогнали за по-добра перспектива, особено по-екзотични като японски например.
Но пак казвам зависи какви планове и образование имаш.Ако учиш за зъболекар примерно, език ще ти трябва единствено ако ще работиш в дадената държава !
Мои приятели, които завърщиха в Европа им искаха 2 чужди езика (освен на този, който учат в дадената страна и българския, който не го признаваха). Или общо 4 езика на високо ниво !
Общо взето може би най-добър вариант е ако имащ възможност е научи един език на ниво и изкарай една магистратура в нормална Европейска дъражава (изключвам южна европа)!
Успех
Иначе аз бих заложил на немския.По перспективен е има доста немски фирми отварящи филиали в Бг с добри заплати.А и за вбъдеще мисля че Германия ще има все по добри икономичеки показатели и ръст на икономиката.
Абе уредена държава с висок стандарт, правила, инфраструктура, икономика и силно изразена средна класа всичко, което Русия и Бг не са.
А и нищо добро няма да донесе олигархичния модел на управление на Русия, както и тежкото им наследство от комунизма (имам предвид обвързаноста на политици и бизнес с бившето политбюро и КГБ).
Русия от една страна има много природи ресурси на които основно се държи стандарта и.Които един ден ще се изчерпат или по-скоро ще бъдат изместени от алтернативни източници.А от друга страна е държава с огромна площ и с лоша инфраструктура, не добре структурирана икономика с много бедно и необразовано население на места.Ширеща се корупция и значителна сива икономика толерирана от държавата по един или друг начин.Голям но беден пазар в голямата си част !
P.S. Не ме разбирайте погрешно нямам нищо против Русия особено против рускините лятно време пък изобщо.Знам руски на добро ниво.
Просто според мен Русия ще губи все повече позиции за разлика от западния свят.
Успех