Колебания за магистърска програма!?

Образование, обучение, курсове, повишаване на квалификация и др.

Колебания за магистърска програма!?

Мнениеот Luminosa » 11 Май 2007, 23:01

Здравейте!
Живот и здраве, на есен ще съм магистър. За съжаление доста се колебая какво да запиша, предвид на това, че успехът ми е доста висок.
Бакалавърската ми степен ще бъде "Инженер - еколог".
И колебанията ми са между "Екология" и "Индустриален мениджмънт".
Всъщност много ми се иска да се второто, но пък чувам от тук от там, че било добре да си имам цялостен завършен курс по Екология, тоест и бакалавър, и магистър. :roll:
Вие какво бихте ме посъветвали, като независими източници?! :D

П.С. Работя като експерт в сферата на образованието, ако има значение, де! :)
Аватар
Luminosa
Модератор
Модератор

Мнениеот Ilijana » 11 Май 2007, 23:32

Екологията е много перспективна специалност, но много далеееечно перспективна. В България реализацията на един еколог е практически невъзможна в близките години, а в чужбина все още търсенето на такива специалисти е ограничено, а заплащането не е много високо. Лично аз бих препоръчала тази специалност на някой, който ще започне да следва след 10-15 години, а не сега.
Може би съм прекалено прагматична, но ми се струва, че в едно индустриално общество, професионалната реализация на един специалист по индустриален мениджмънт дава по-големи възможности.
Разибра се, моето мнение отпада, ако има кой да ти храни и да издържа и ще работиш само за удоволствие. :D
Аватар
Ilijana
Експерт кариерист
Експерт кариерист

Мнениеот Luminosa » 11 Май 2007, 23:40

Общо взето не се замислям толкова много за реализацията, колкото за това да уча и работя нещо, което ми допада.
На този етап от живота ми не работя за пари, а за развитие ... чак си мисля понякога, че моето е болестно състояние - да искам да се издигам все повече и повече. :oops:
Мечтата ми е свързана по скоро с "ПР", "Връзки с обществеността" и т.н.

Както и да го мисля, усещам, че на есен ще се моля да ме приемат "Индустриален мениджмънт". :lol:
Аватар
Luminosa
Модератор
Модератор

Мнениеот Ilijana » 11 Май 2007, 23:46

Доста широки интереси имаш :wink:
От екологията до ПР! Хубаво е човек да се развива.

А избора за професията си трябва сама да направиш. Всяко външно мнение няма да бъде достатъчно обективно. Лошо е цял живот да се занимаваш с нещо, което не ти допада. :?
Аватар
Ilijana
Експерт кариерист
Експерт кариерист

Мнениеот Luminosa » 11 Май 2007, 23:54

Ilijana написа:Доста широки интереси имаш :wink:
От екологията до ПР! Хубаво е човек да се развива.

Охо, това са интересите ми в кратце! :lol:
Да не ти развивам теории за връзката между ПР-а и екологията, че ще стане утре! :lol: :lol: :lol: Всъщност съгласна съм, че са доста различни, но погледнато от друга страна - коя сфера няма нужда от ПР?!

Липсва ми постоянство, непрекъснато искам повече и повече. Дано един хубав ден се кротна! :?
Аватар
Luminosa
Модератор
Модератор

Мнениеот Ilijana » 11 Май 2007, 23:58

Luminosa написа:погледнато от друга страна - коя сфера няма нужда от ПР?!

Съгласна и подкрепям мисълта! Но, все пак трябва да признаем, че от "връзките с обществеността" нямат нужда тези хора и професии, които просто нямат такива връзки ... :shock:

Макар,че дори едно пазаруване /помислих за отшелниците и самотниците/ е един вид връзка... :roll: :roll:
Аватар
Ilijana
Експерт кариерист
Експерт кариерист

Мнениеот zubeid » 15 Май 2007, 04:06

Luminosa написа:Както и да го мисля, усещам, че на есен ще се моля да ме приемат "Индустриален мениджмънт". :lol:

И аз мисля, че това е по-разумен избор. :D
Аз съм кариерист! И не ми е срам да го призная.
Аватар
zubeid
Баш кариериста
Баш кариериста

Мнениеот morska_idiliq » 06 Юни 2012, 10:19

Ilijana написа:Екологията е много перспективна специалност, но много далеееечно перспективна. В България реализацията на един еколог е практически невъзможна в близките години, а в чужбина все още търсенето на такива специалисти е ограничено, а заплащането не е много високо. Лично аз бих препоръчала тази специалност на някой, който ще започне да следва след 10-15 години, а не сега.

5 години по-късно ми се струва, че нещата доста са се променили. Планетата вече показа доста категорично, че започва да й "писва" от човешка намеса и екологията излезна на преден план. Така сега на запад май повечето големи фирми имат такива специалисти, а и тук започнаха да търсят такива кадри, най-малкото в Министерството на околната среда и водите. И заплащането вече не е толкова обезкуражаващо. Мен лично доста ме влече магистратурата в такава област, стига само да ме приемат, защото бакалавърската ми степен е по-различна, въпреки че има доста допирни точки.
morska_idiliq
Напреднал кариерист
Напреднал кариерист

Re: Колебания за магистърска програма!?

Мнениеот Гост » 28 Мар 2014, 18:49

Екология :) но ще ти е доста трудно да се реализираш в България след завършването с тази специалност.
Гост

Re: Колебания за магистърска програма!?

Мнениеот silva » 01 Апр 2014, 10:55

По принцип и на мен са ми казвали,че е хубаво като си започнал, да го довършиш докрай, т.е. да си изкараш екологията до степен магистър., пък след това може и втора магистратура :)
silva
Активен кариерист
Активен кариерист

Назад към Обучение