Бизнесът подкрепя матурите

Образование, обучение, курсове, повишаване на квалификация и др.

Бизнесът подкрепя матурите

Мнениеот Luminosa » 23 Май 2008, 22:06

Ровейки се в нета, попаднах на статия в кариери.бг, която мисля най-накрая трябва да окуражи малко от малко завършващите тази година и предстоящите... Може би матурата не е чак толкова лош вариант.

Българският бизнес категорично подкрепя възстановяването на матурите. Работодателите виждат в тях механизъм за оценка не само на знанията на учениците, но и на уменията на техните преподаватели.

Това става ясно от отворено писмо на Българската стопанска камара в навечерието на празника на българската просвета и култура 24 май.

Работодателите обясняват намесата си в спора за връщането на зрелостните изпити със силната си тревога от резкия спад на качеството на българското образование през последните почти две десетилетия. "Българският бизнес, като основен потребител на "продукцията" на българското училище, не може да остане безучастен наблюдател на тези негативни процеси", се казва в писмото.

Авторите му се надяват матурите да не останат единствената стъпка към преодоляване на съществуващите проблеми в образователната система. Работодателите настояват за нейното преструктуриране, основано на икономически принципи – въвеждане на ваучерна система (парите да следват ученика) и диференцирано заплащате на учителите на базата на ясни критерии за тяхната атестация.

Според тях в момента развитието на системата се базира на съмнителни субективни експертни оценки, практически липсват унифицирани (важащи за територията на цялата страна) критерии за оценка, което създава условия за дисбаланс и приравнява всички участници в процеса към едно незадоволително в качествено отношение равнище.
"Перлите се срещат само на такива места като този форум!" - Кака Мара
Аватар
Luminosa
Модератор
Модератор
 
Мнения: 274
Регистриран на: 11 Май 2007, 21:43
Местоположение: София


Назад към Обучение

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 гостаcron