Страница 1 от 1

Имам нужда от съвет за пускане на книга на пазара

МнениеПубликувано: 13 Авг 2008, 16:32
от Венцислав
Здравейте,първо искам да ви поздравя за това,което правите и да ви благодаря за това,че ни помагате да вървим напред : ) Казвам се Венцислав,студент на 22год.Имам идея,която от доста време обмислям и която мисля,че ще донесе печалба и ще удовлетвори потребителска група,но нямам представа с коя стъпка да започна.Надявам се да има съветче за това.
Има книга в библиотека,която съм чел много пъти и за която малко хора знаят в моя град,не е роман или художественна литература.Книгата е за хора занимаващи се с бизнес,в нея има много добри практически съвети,както за предприемачи,така и за хотелиери и т.н
Мисля,че с малко промяна в оформлението на съдържанието,корицата, заглавието и добра реклама много читатели ще проявят интерес.
Незнам с какво предложение да подходя към автора на книгата,тъй като не се познаваме лично.Имам опит в търговията, интернет рекламирането, фотографията.Имам приятели,които държат голяма книжарница в града,приятели които работят в телевизията, радиото, вестници.
Рекламата на книгата е по-лесната част,а трудната част,с която не мога да се справя е предложението към автора и със знанието относно правото за пускане на книга на пазара.Ако някой знае нещо свързано с тази тема и пише ще съм му страшно МНОГО благодарен: )

МнениеПубликувано: 13 Авг 2008, 23:12
от Ilijana
Здравей, Венци! Добре дошъл на форума! :D

За печатните издания мога да ти кажа следното:
всяко едно от тях има автор (група автори/съавтори) и издател. Авторите предават на издателството права за разпространението на авторски текст в определен вид (книга, например), определен период от време (да кажем, 25 години) и на определена територия (България, ЕС, свят или нещо друго). Срещу това авторите получават хонорар или % от продажната цена или имат някаква друга уговорка с издателя.

Понякога авторите продават не само право да се разпространява текста, но и самите авторски права. Тогава като автор на произведението се посочва не "първоначалния" автор, а този, който е купил тези права.

Издателството, на своя ред, защитава печатното си издание като го регистрира в съответната служба.

Във връзка с твоя въпрос:
Ако искаш да преиздадеш книгата, която имаш, трябва или да се свържеш с автора и да получиш неговото съгласие (не е факт, че авторът не е обвързан с такъв договор, че на практика нищо не може да направи със своето произведение) или да се свържеш с издателя, на когото искаш да му копираш печатното издание (самия текст също е защитен). И т.н.

Ясна ли ти е мисълта? :D

: )

МнениеПубликувано: 14 Авг 2008, 15:02
от Венцислав
Благодаря,информацията е в полза много,чрез интернет намерих още доста инфо за това.Ще говоря с автора на книгата за да обсъдим идеята.
Още веднъж благодаря : )