Здравейте!
Не знам дали това е най-удачното място за пускане на такава тема, но аз не намерих по-удачно.
Може би въпроса ми ще ви се стори малко глупав и той може би е такъв, но наистина срещам някои трудности в разбиранията си за капитала. Терминът капитал внася смут в моите представи.
По-точно проблемният термин е „Основен Капитал”. Има толкова много определения, че аз наистина малко се обърках.
Принципно собствения капитал се дели на ОСНОВЕН КАПИТАЛ, РЕЗЕРВИ И ФИНАНСОВ РЕЗУЛТАТ. Основният капитал се определя при учредяване на дружеството (в случая ООД). Записва се в пасива на баланса. ЗАЩО?
Каква е всъщност неговата функция. Примерно ако при учредяването на едно ООД аз и моя съдружник внесем 5000 лева, можем ли да ги използваме по някакъв начин?
Основният капитал само като гаранция за пред кредиторите ли служи? Това замразени пари ли са? Могат ли да се използват?
Объркването ми идва от определението, че Основният капитал е относително постоянна величина и промяната му става само чрез съгласието на съдружниците и това разбира се се отразява в дружествения договор.
Ето и още едно определение от Wikipedia, което не само ме обърква, а направо ме побърква.
Основен капитал - тази част, която се изразходва за сгради, машини и други съоръжения и пренася на части стойността си върху готовата продукция чрез амортизациите;
Къде е истината по дяволите???? .... ..... и могат ли тези 5000 лева да се използват по някакъв начин или си стоят замразени записани като основен капитал. )