Интересно е да разбера вашето мнение - картинг писта

Откъде да започнем. Всичко свързано със започването на бизнес.

Интересно е да разбера вашето мнение - картинг писта

Мнениеот espas » 26 Авг 2008, 15:01

Здравейте на всички.
С един приятел имахме една мечта която успяхме да осъществим някакси.Става дума за картинг писта на която идваха да се возят млади хора.обаче нещата не се развиха както предполагахме.
Ето на кратко какво стана :напрвавихме пистата в едно старо заводско хале сложихме нов асфалт, купихме самите колички ,направихме рекламни пана и указателни табели . постепенно нещата тръгнаха първите шест месеца си имахме работа плащахме наема без проблем посрещахме си разходите. но след това интереса спадна от веднъж и естествено фалирахме . Сега се чудим дали да вземем да продадем всичко ако успеем разбира се или да опитаме пак с по-малък наем.Лошото е че имаме голямо желание да го правим но явно не става .града ли е малък или държавата е такава ? интересно е да разбера и вашето мнение.
espas
Нов
Нов
 
Мнения: 3
Регистриран на: 23 Авг 2008, 16:07
Местоположение: самоков


Мнениеот meeri » 27 Авг 2008, 13:44

"но след това интереса спадна от веднъж и естествено фалирахме " Спадането на интереса има ли нещо с цената за удоволствието?Струва ми се, че е трябвало да направите едно проучване в началото когато сте забелязали спад в интереса на клиентите ви.Може нещо да не ги удовлетворява, а това нещо е важно за вас, по някакъв начин трябва да го разберете или ако го знаете да предприемете мерки за отстраняването му.Ако града е малък, няма да ви е трудно да осъществите проучване, за това защо се е случило така да фалирате или ако решите да започнете отново, какво още ще искат клиентите ви.Дори биха ви отправили и препоръки, които нетрябва да се подценяват особенно ако са повторяеми.Според мене за да не се получи като първия път просто трябва да знаете мнението на клиентите ви.
meeri
Напреднал кариерист
Напреднал кариерист
 
Мнения: 16
Регистриран на: 28 Мар 2008, 11:07

Мнениеот Ilijana » 29 Авг 2008, 12:14

Здравей, espas! Добре дошъл на форума! :D

Идеята Ви с картинг пистата, наистина е много интересна!

Фалита Ви може да се дължи на много причини. Някои от тях са: неразвит пазар на този вид услуги, лошо управление на бизнеса, липса на достатъчно финансиране, лош маркетинг и реклама, намаляване на потреблението на потенциалните клиенти - в съответния град или в страната като цяло и др.

Най-напред искам да кажа, че по-голямата част от стартиращите бизнеси фалират още през първите две години от съществуването си. И не защото идеята за бизнес е неудачна, а защото не са обмислени добре нещата, които написах горе. Другата причина за честите фалити е, че предприемачът се отказва от бизнеса си, когато вижда, че той върви "трудно". Разбира се, има и напълно обективни причини за неуспех - например, търсенето на съотвентия вид продукт или услуга няма и няма потенциал да се развие.

Вие с приятеля ти сте запазили основното оборудване, необходимо за картинг пистата (не съм много наясно, какво точно влиза в това "необходимо", но предполагам, че оборудването съставя голяма част от разходите за този вид бизнес). Така или иначе, трябва нещо да правите с него - всичко остарява, се разваля и раждяса, плащате пари за съхранение, наеми и т.н. Мисля, че ако обмислите всичко добре, има хляб в този вид бизнес! :D

Ето какво аз мисля за съществуващите възможности:
- Могат да се опитат нови пазари, като пистата да се направи на друго място - в някое село, близо до голям град или в друго голямо населено място.
- Пистите печелят от рекламната си дейност. Могат да се намерят спонсори, подпомагащи пистата срещу реклама - производителите и вносителите на техниката и всичко, свързано с поддръжката на коли, както и тези, свързани с младежките стоки, със стоките за здраве, минерална вода. Също така и рекламодателите от съответното населено място - клубове, магазини за резервните части и др.
- Да се помисли да се намери професионален мениджър, който може да се занимава с управлението на бизнеса или на някаква негова част.
- Да се обърне голямо внимание върху маркетинговите проучвания и рекалмата. Първите да се правят ПРЕДИ да се реализира нещо ново в бизнеса, а вторите да се активизират след като става ясен резултата от маркетингови проучвания. Да се фокусира върху целевата група (напр., млади хора) и да се работи основно върху тях - реклами в специализираните сайтове, листовки, съвместна дейност с младежките клубове, учебни заведения и т.н.
- Да се промени пазарната ниша и основната дейност, например да се направят курсове, на които срещу заплащане хората да могат да се учат да карат и да поддържат колите си. Друг трик, използван например в кината, е основните печалби да идват не от "основната" дейност, а от спомогателната - евтини билети за кино, но скъпи пуканки и кафето и т.н. :D

Бизнесът също така може да бъде продаден. Изложете го в едно подробно описание на механизма на бизнеса и го продайте заедно с оборудването, което Ви е останало.
Последна промяна Ilijana на 29 Авг 2008, 16:32, променена общо 1 път
Да направиш кариера е начинът да си намериш хубаво местенце под слънцето!
Тук виреят фенове на Портал кариерист във Facebook >>
Аватар
Ilijana
Експерт кариерист
Експерт кариерист
 
Мнения: 627
Регистриран на: 07 Яну 2007, 02:28
Местоположение: Мрежата

Мнениеот espas » 29 Авг 2008, 15:52

Благодаря ви много за споделените мнения .Явно едно от най-важните неща преди да се започне каквото и да е начинание е да се премислят нещата от колкото е възможно повиче ъгли. Голяма грешка е да се подхожда емоционално. :? :?
espas
Нов
Нов
 
Мнения: 3
Регистриран на: 23 Авг 2008, 16:07
Местоположение: самоков


Назад към Стартиране на собствен бизнес

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 гостаcron