Магазин -за какво?

Откъде да започнем. Всичко свързано със започването на бизнес.

Магазин -за какво?

Мнениеот Емилия » 05 Сеп 2008, 22:54

Здравейте,
отново пиша за този мой магазин , който цстроя в момента ( в Шумен). От вчера насам - само разочарования- фирмата, която го строи се опитва да ме прецака. Тук направих запитване за две мои идеи- селскостопанска аптека и магазин за облекло, но вижданията ви никак не са оптимистични ( направо се обезкуражих) . Ако някой има идея за някакъв вид магазин, от който да си докарвам що- годе добри доходи (имам да изплащам заем) нека да даде идея, приемам всякакви. Това не вървяло, онова не вървяло, ами другите магазини, които са наети под наем как ли се издържат, пък аз със собствен май нищо няма да направя. Имам и други идеи, но знам ли колко оборот мога да направя на ден, тъй като гледам другите магазини в квартала, няма опашки от клиенти. Пробвах и с бизнес-план да определя дали си заслужава, но както казва сина ми "с калкулатора много добре ги докарваш нещата, ама като започнеш да ги правиш, нещо не ти се получава" ( има предвид други работи които съм захващала, защото аз по принцип се занимавам с няколко неща едновременно). И понеже другите работи не потръгнаха както очаквам, реших да построя магазина, май и от тук няма да забогатея, то поне да мога заема си да плащам. Моля за идеи, ако имате опит. Приемам и критики, ама не много, че ме хваща песимизма.
Благодаря на всички, които ще се отзоват.
Емилия
Нов
Нов
 
Мнения: 14
Регистриран на: 03 Сеп 2008, 16:20
Местоположение: шумен


Мнениеот Ilijana » 06 Сеп 2008, 01:43

Емилия, няма да ти се размине калкулатора. :D Ако се притесняваш, че сметките ти са прекалено оптимистични - направи две сметки - едната да бъде реалистична (както ги виждаш нещата), а другата да бъде много песимистична. Истината ще бъде някъде по средата. (Оптимистичния вариант по-добре изобщо да не разглеждаш. Ако стане - нека да бъде приятна изненада за теб :) )

Не се написала с какво вече си се захващала и не ти е потръгнало. Може би вече си разбрала грешките си и можеш пак да започнеш същият вид бизнес, но с по-голям успех?

Мисля, че в твоя случай има два начина, по които реално можеш да измислиш какво да продаваш в магазина си.

1. Истината е, че там, където има печалба за десет фирми, винаги се намери печалба и за 11-та. :)

Виж какви магазини (ателиета, услуги) има в твоя квартал и в близките квартали. Наблюдавай как те работят, има ли клиенти, къкво продават. Най-вече обръщай внимание върху магазините, които имат сходен асортимент, но добре виреят на една улица или на съседните улици. Там, където има хляб за 2-3 магазина - ще има хляб и за още един.

2. Намери своята ниша.

Разпитвай комшиите си, приятелите и хора от квартала, слушай и наблюдавай - какво липсва на хората? Какво биха купили, за какав стока им се налага да отиват до другия край на града? Това е нишата.

Друго:
- Направи денонощен магазин за хранителни стоки. Ивате ли в квартала такъв денонощен?
- Давай го под наем (Нека някой друг се измъчва :) )
- Сложете ксерокс и предлагайте копирни и други услуги.

За съжаление, никой не ни обещава лесен живот. Всеки трябва да се бори сам. Не се предавай - добрата идея ще дойде!
Да направиш кариера е начинът да си намериш хубаво местенце под слънцето!
Тук виреят фенове на Портал кариерист във Facebook >>
Аватар
Ilijana
Експерт кариерист
Експерт кариерист
 
Мнения: 627
Регистриран на: 07 Яну 2007, 02:28
Местоположение: Мрежата

Мнениеот Емилия » 06 Сеп 2008, 08:48

Здравей Ilijana, много благодаря за бързия и оптимистичен отговор и за добрите съвети.
По отношение на това с какво съм се занимавала- 20 г. работя като счетоводител и гл. счетоводител, добри доходи, но ми писна от еднообразие, бомащина, закони проверки и т.н. И така преди 5 години реших да се насоча в друга, област. Имам земи от дядо ми и направих 50 дка овощна градинаи до сега само разходи и разходи. От догодина прябва да очаквам доходи ама то какво стана- препаратите станаха 2-3 пъти по- скъпи, работнаръка - баби на 70 г. и от тази година така вдигнаха надниците, че то май за мен нищо няма да остава, отделно суша, киша, изкупните цени мръднаха със 10-на ст. как да разчита човек на това? Покрай градината реших да купя пчели- 8 кошера- хем ще опрашват, хем ще вадя мед, да ама за да получиш по -сериозни доходи от пчеларство трябва да имаш мин. 100, че и повече кошера и има мед на 2 години веднъж.Големите пчелари са песимистично настроени заради цените, намаляват кошери, а аз да увеличавам- не знам? Мислих и за изкупуване на мед и пакетиране и предлагасне по магазините, още мисля по този въпрос, въпреки, че един познат ме разубеждава, бил го пробвал и не ставало. Друг бизнес- изготвям проекти по програмите за Селски райони, ама като дойдат за проект и питат -"ще мине ли, имаш ли връзки във Фонд земеделие?" е намам и като не мине как ще ме гледат тези хора, и как да продължавам стова, за сега съм спряла, чакам първите резултати и от тях ще си проличи дали да продължавам, че да не стане "Залудо работи, залудо не стой" и в крайна сметка пак си кютам със счетоводствата ама колкото да има за храна.
Мислих и за отдаване на магазина под наем ама ако го дам или трябва да се занимавам с омразното счетоводство или ще имам много свободно време, което за мен е разхичение, ако не върша нещо ми се струва, че си губя времето.
Хайде стига съм писала, че ще отегча аудиторията, някой ако има идеи за магазина, нека пише, а аз ако мога да съм полезна с нещо, ако имате въпроси по програмите, питайте, безплатно е.
Благодаря отново за отзивчивостта.
Успехи на всички.
Емилия
Нов
Нов
 
Мнения: 14
Регистриран на: 03 Сеп 2008, 16:20
Местоположение: шумен

Мнениеот Ilijana » 07 Сеп 2008, 22:47

Емилия, в какъв квартал се намира твоят магазин? Какво има наоколо - училище, работилница, детска градина... Какво точно? Има ли спирка на градския транспорт? Минават ли хора покрай магазина? Ако минават - какви, къде отиват?
Последна промяна Ilijana на 07 Сеп 2008, 23:11, променена общо 1 път
Да направиш кариера е начинът да си намериш хубаво местенце под слънцето!
Тук виреят фенове на Портал кариерист във Facebook >>
Аватар
Ilijana
Експерт кариерист
Експерт кариерист
 
Мнения: 627
Регистриран на: 07 Яну 2007, 02:28
Местоположение: Мрежата

Мнениеот Brachi » 07 Сеп 2008, 23:07

Емилия, аз бих те посъветвал да седнеш или по-скоро да легнеш, да затвориш очи и да си отговориш какво наистина искаш от живота. Човешкият мозък е машина за генерирана на нови и нови идеи и ако се захващаш с всяко нещо, което ти хрумне........... олеле :)

Фокусирай се само върху една бизнес идея и работи здраво по нея. Принципно разнообразието от вида на доходите е желателно, но ако се опитваш да стартираш няколко неща на веднъж, те очакват неприятности. :)

Пиша това, защото от поста ти ми се струва, че наистина не знаеш какво искаш всъщност да правиш. Може и да греша. Но това да строиш магазин и да не знаеш какво ще е предназначението му................ говори за липса на всякаква стратегия или поне на план, а без такава......сама се сещаш. :)

Поздрави!
Аватар
Brachi
Активен кариерист
Активен кариерист
 
Мнения: 34
Регистриран на: 22 Дек 2007, 18:13

Мнениеот Емилия » 08 Сеп 2008, 14:52

Благодаря за съвета, напълно си прав, но :
1. Ако се водя само от това какво бих желала аз да продавам, мисля че ще сбъркам. Според мен трябва да продавам това, което потенциалните клиенти ще купуват, от това произлиза голямата ми трудност да реша за какви стоки да бъде магазина, иначе съм съвсем наясно аз какво бих желала да продавам.
2. Захващам се с няколко неща, защото няма гаранция, че ще мога да покривам текущите си разходи само от земеделие "Завод под открито" . От там каквото падне - добре дошло.
Отноово благодаря, все пак ще се възползвам от съвета да легна и да мисля, еко нищо не измисля, поне ще имам основателна причина да си почина.
Успех.
Емилия
Нов
Нов
 
Мнения: 14
Регистриран на: 03 Сеп 2008, 16:20
Местоположение: шумен

Здравейте

Мнениеот ica4et0 » 03 Окт 2008, 23:53

Както всички останали и аз ще помоля за съвет. Значи живея в крайната част на квартал в Пловдив. В непосредствена близост до блока има едно метално павильонче, което е голямо някаде около 25- 30 кв. м., до него има ключарско ателие, а на отсрещния тротоар има магазин за хранителни стоки, павильон за закуски и темподобни и две кафенета (кръчми). И като допълнение на това се намираме на последна спирка на 4 автобусни линии. Като движение мога да кажа, че е оживено. Доста хора има.
А сега и идеята ми. Мисля във въпросното павильонче да се продават дискове, батерии, компютърни аксесоари, слушалки, кабели и т.н.
Моля за идеи и препоръки.
ica4et0
Нов
Нов
 
Мнения: 2
Регистриран на: 03 Окт 2008, 23:34


Назад към Стартиране на собствен бизнес

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 3 гостаcron