Имам бус.Какво мислите

Откъде да започнем. Всичко свързано със започването на бизнес.

Имам бус.Какво мислите

Мнениеот svetlio99 » 29 Сеп 2008, 13:17

Здравейте на всички.Отдавана чета форума, но запърви път пиша.От доста време мисля какво да правя.По принцип имам постоянна работа, но в главата ми се върти една идея.Имам малко бусче за превоз на пътници и искам да го използвам за да возя хора в БГ.През почивните дни,през празничните дни и така да изкарвам някой лев.Като аз се ангажирам само с превоза.Как мислите?Каде да си предложа услугите и дали ще има желаеши,дали ще се изкарват някакви пари.Ще се радвам на вашето мнение.Предварително ви благодаря
svetlio99
Напреднал кариерист
Напреднал кариерист

Мнениеот fanta » 29 Сеп 2008, 17:13

Идеята е хубава,но ти трябва куп разни неща за да я развиваш тази дейност.По добрия вариянт е ако имаш познат дето така или иначе е превозвач,да се присъединиш към него и когато по- малка група иска да наеме превоз да те търси теб.така ще се популяризираш по лесно.И разбира се това е мое мнение.
fanta
Нов
Нов

Мнениеот nenkov » 29 Сеп 2008, 17:20

Здравей,

Познавам доста шофьори (работата ми е свързана с тях) и всички те искат да се занимават "на частно" както се изразяват. Повечето обмислят варианти да сключат договор с туроператор или агенция и да превозват туристи. Но това е свързано най-вече с работа по курортите - на морето през лятото и планините през зимата.

Кажи от къде си, какви варианти има, какви са възможните дестинации, обмислил ли си ги, от къде и до къде ще бъдат превозвани пъниците и т.н.

Дай повече инфо!

Поздрави

П.П. Друг вариант е да го даваш под наем на някой и по този начин ще прибираш приличен пасивен доход без да си мърдаш пръста (остава естесвено обслужването на буса)
If 2 or 3 agree on a common purpose, nothing is impossible
Аватар
nenkov
Напреднал кариерист
Напреднал кариерист

Мнениеот svetlio99 » 01 Окт 2008, 13:01

Аз съм попринцип от Перник, но работя и живея в София.Така както съм мислил за дестинациите си абсолютно прав за зимните и летните курорти, но мисля, че има и др.места не толкова известни, но много красиви-балнеоложки центрове,възрожденски градчета и т.н. или места където се посещават за по 2-3 дни.Предимно малки градове с някаква забележителност.Мисълта ми е,тръгваш в събота сутринта,примерна дестинация Априлци.Минаваш през Троян, Ловеч, разходки,обяд и за вечера си в Априлци.Вечерта спиш там.Ставане сутринта разходка до Тетевен и връщане в София неделя вечерта или нещо подобно.Само, че аз се ангажирам с транспорта.Мисля че нямам толкова силни позиций за цялостно пътуване с вкл. резервация за вечерта и като цяло с организацията на една такава екскурзия.А пък и ако се заема с цялостната дейност то отива към Туристическа агенция, а това ми се струва доста голямо на този етап
svetlio99
Напреднал кариерист
Напреднал кариерист

Мнениеот nenkov » 01 Окт 2008, 19:00

Здравей,

Идеята ти не е лоша наистина, малко е нестандартна, което вероятно е предимство...

Нещо, на което може би не си обърнал внимание, е за пасивния доход. Ако даваш буса под наем постоянно на някой, който има повече свободно време, може да прибираш прилични пари. Знам, че за лека кола, позлвана като такси, наемът е от порядъка на 100-150 лв на седмица (приблизително). Не знам колко може да е за бус, но сумата не е лоша.

Друго, което ми хрумва, е че не би ти отнело много време и енергия да запазиш примерно една вила в Априлци. За това не е задължително да се минава през агенция. Трябва само лично да се договориш със собствениците, а плащането може и да е по банков/електронен път.

Но предполагам, че няма да учредяваш фирма за превоз на пътници, а там вече не знам как се осчетоводяват доходите, осчетоводяват ли се въобще и какво става ако ти направят проверка. Тук трябва някой друг да каже. Може би трябва дасе казва, че возиш приятели... не знам всъщост

Априлци е много хубава дестинация и смятам, че все повече ще се популяризира сред софиянци. Вече се наблюдава голям наплив на хора от Варна там, така че.... давай. А от къде знам ли.... не казвам...

Поздрави и успех
Аватар
nenkov
Напреднал кариерист
Напреднал кариерист

Мнениеот fanta » 01 Окт 2008, 20:11

знаеш ли колко изисквания има за да можеш да предлагаш такъв вид услуга?като те спрат на пътя един път ще кажеш ,че са приятели ,но не винаги ще става номера.А ако някой иска документ за парите дето е платил билет или нещо такова?

Идеята ти е мого добра!
fanta
Нов
Нов

Мнениеот svetlio99 » 02 Окт 2008, 09:34

Здравейте
По принцип имам регистрирано ЕТ.Незнам доколко ще ми свърши работа,като фирма,но все пак е факр.Иначе не се бях замислил за законовите спънки който може да се получат.За билети,за осчетоводяване на разходите и приходите и т.н. а по скоро за допълнителен приход за мен и доколко идеята ще проработи и дали ще има желаещи за такъв тип превоз.Все пак почти всички агенции предлагат и превоз вкл. към пакета на екскурзията.Може би трябва да се конкретизирам към една дестинация и там да завържа някакви връзки.Аз по скоро си мислех за нещо от типа на събрали се няколко човека(може би по възрастни защото те нямат превоз или поне аз така мисля0 и решили да отидат до някаде, било то Рилския манастир или за уикенда на Боровец и нямат с какво да стигнат до там.Правиме някаква цена,качвам ги и отиваме.Връщам ги и толкова.Нещо такова.Много се радвам,че идеята ми ви харесва. Някой може ли да ми каже за легализацията на превоз на пътници какво се изисква.Може би застраховки на пасажерите,плащане на някаква такса и регистрация като превозвач.Може би такива неща.Нямам предтава.Много се радвам че се получи такава дискусия в първата ми тема.Благодаря ви!
svetlio99
Напреднал кариерист
Напреднал кариерист

Мнениеот svetlio99 » 02 Окт 2008, 09:37

А и другото което се сетих е че все още незнам как да намирам клиенти.Дали чрез интернет или чрез обява във вестник или в някакво специализирано списание за туризъм.Незнам. Вие как мислите?
Благодаря предварително
svetlio99
Напреднал кариерист
Напреднал кариерист

Мнениеот berov » 02 Окт 2008, 16:03

Мойят поглед върху нещата ...
1. Изгови различни оферти за различните изисквания с това, което предлагаш и не забравяй подробностите (плюсове и минуси)

2. Всяка една туроператорска фирма има интертнет страница => има и e-mail. Изпрати офертите на мейлите и чакай отговор

3. Не на последно място:

3.1. Отиваш в Министерство на транспорта (София 1000, ул. "Дякон Игнатий" № 9)

3.2. Приготвяш необходимите документи:
  • Заявление за издаване на лиценз;
  • Копие от съдебното решение за регистрация;
  • Удостоверение за актуално състояние към датата на подаване на заявлението и декларация, че за лицето не е открита процедура за обявявяне в несъстоятелност;
  • Копие от удостоверението за регистрация в "Булстат";
  • Справка, доказваща финансовата стабилност на лицето по чл.2,ал.1;
  • Свидетелство за съдимост на лицето, назначено да ръководи превозната дейност;
  • Удостоверение за професионална компетентност на лицето, назначено да ръководи превозната дейност;
  • Копие от нотариален акт за собственост или нотариално заверен договор за наем на използваната гаражна площ;
  • Копия от свидетелствата за регистрация на превозните средства;
  • Протокол за преглед за транспортна годност на автобусите, издаден от Регионална дирекция “Автомобилна администрация” или копие, заверено със свеж печат на знака за преминат периодичен преглед за проверка на техническата изправност на превозните средства.(за товарни автомобили, влекачи, ремаркета и полуремаркета);
  • Договор за наем или лизинг на автомобилите със срок на действие не по-малък от 1 година в случаите, когато лицето по чл.2,ал.1 не използва само собствени автомобили;
  • Удостоверение за съответствие с одобрен тип, издадено от производителя на превозното средство;
  • Документ за наличие на изправен контролен уред за регистриране на данните за движението на МПС и за работата на екипажите /тахограф/;
  • Документ за наличие на изправно устройство за ограничаване на скоростта.

4. Срок: 30 календарни дни от датата на подаване на заявлението в Регионална дирекция “Автомобилна администрация”.

5. Такси:
За издаване на лиценз за обществен превоз на пътници с автобуси - 300 лв;
За издаване на лиценз за обществен превоз на товари - 300 лв;
За включване в списъка на превозните средства към лиценза
за всяко конкретно превозно средство - 20 лв;
За промяна в обсятелствата - 100 лв.

6. Процедура:
Лицето, желаещо да получи лиценз за извършване на обществен превоз на пътници и товари на територията на Република България подава заявление по образец до министъра на транспорта, чрез директора на съответната Регионална дирекция “Автомобилна администрация”, окомплектовано с документите, посочени в т.IV на настоящия документ;

Заявлението и документите към него се завеждат в деловодството на съответната Регионална дирекция “Автомобилна администрация”, след което се изпращат по пощата в Изпълнителна агенция"Автомобилна администрация", завеждат се в деловодството на Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация" и се предават на отдел "Лицензи" за преглеждане на документите и изготвяне на лиценз;

Издаденият лиценз и списък се изпращат с придружително писмо с изходящ номер на Изпълнителна агенция"Автомобилна администрация" до съответната Регионална дирекция “Автомобилна администрация” за предаване срещу подпис и представено банково бордеро за платена държавна такса за издаване на лиценз и списък към него на лицензополучателя.

Забележка: Таксите за извършване на административно обслужване на физическите и юридическите лица се събират по банков път.

От тук можеш да изтеглиш, принтираш и попълни заявлението

Или просто си измий ръцете с една табела "превоз за собствена сметка"

:D
Аватар
berov
Експерт кариерист
Експерт кариерист

Мнениеот fanta » 02 Окт 2008, 18:27

беров ,аз не исках да го плаша! взе ми думите изпод клавиятурата.да процедутите са много.Затова още веднъж те съветвам да се прикрепиш към някой по голям превозвач.Да си спестиш някои от разходите.Като ще му даваш някакъв процент.А и така ще ти се популяризира дейността.
fanta
Нов
Нов

Мнениеот svetlio99 » 03 Окт 2008, 10:26

Благодаря ви nenkov,fanta и berov
за отговорите и предоставената информация.Не че ще се уплаша от тези изисквания,но определено не очаквах толкова много да са те,въпреки,че знам, че за започването на какводо и да било документацията и изискванията са страшно много.Ще помисля за прикрепване към туристическа агенция, но не ми се захваща много не заради отчитането на процент, а защото искам да съм самостоятелна единица, а не са съм обвързан и зависим от някой.Но пък може би това е по добрата идея на този етап.Незнам с една табела "превоз за собствена сметка" до колко си решавам проблема и какви точно да са офертите към туристическите агенции.Незнам дали да не пробвам с някоя обява в интернет.Намерих такива на др.фирми.Просто да видя дали ще има някакъв интерес.Ако ви хрумне нещо пишете.Благодаря ви
svetlio99
Напреднал кариерист
Напреднал кариерист

Мнениеот nenkov » 03 Окт 2008, 11:04

svetlio99 написа:.Незнам дали да не пробвам с някоя обява в интернет.Намерих такива на др.фирми.Просто да видя дали ще има някакъв интерес.Ако ви хрумне нещо пишете.Благодаря ви

Рекламирай, където можеш, по възможност навсякъде!!!

Ти сам каза в един от предните си постове, че може да се ориентираш към по-възрастни.... не знам каква част от тях сърфират нета, така че, за да достигнеш до тях, са нужни други канали....

Успех
Аватар
nenkov
Напреднал кариерист
Напреднал кариерист

Мнениеот svetlio99 » 04 Окт 2008, 19:46

Да така е nenkov по отношение на по възрастните хора,но все ми се струва, че те биха били потенцялни клиенти за тази услуга, най-маккото защото по голяма част от тях нямат собствен транспорт,доколкото по-млади хора дори и да нямат собствен транспорт могат да вземат от някого.Поради това казах,че е насочено към по-стари.Поне така си мисля,незнам,ако имате нещо друго в предвид много бих се радвал да го чуя
svetlio99
Напреднал кариерист
Напреднал кариерист

Мнениеот berov » 05 Окт 2008, 01:48

За рекламите - добре, но пак ти трябва лиценз. При извършена проверка от страна на контролните органи ...

... не съм сигурен, но мисля, че трябва да се направи и застраховка на всеки един от пътниците. В случай, че се случи нещо лошо, някой трябва да поеме отговорността.
Аватар
berov
Експерт кариерист
Експерт кариерист

Мнениеот val » 13 Окт 2008, 16:12

Здравейте, svetlio99!
Интересувам се от вашето предложение като човек без собствен транспорт. Нашата туристическа компания от десетина човека търси оферта за взаимноизгодни транспортни услуги с бус от София до интересни места из България. Звъннете ми на 0899-518-661, вечер, ако искате да обсъдим по-подробно предложението! Val
val
Нов
Нов

Следваща

Назад към Стартиране на собствен бизнес