Да зарежа ли работата си, за да имам време за свой бизнес?

Откъде да започнем. Всичко свързано със започването на бизнес.

Да зарежа ли работата си, за да имам време за свой бизнес?

Мнениеот Гост » 29 Окт 2008, 15:27

Вече 6 години работя във финансовата сфера. Смених три предприятия, като всеки път се надявах на новата работа да имам достатъчно време, за да обмисля как да започна свой малък бизнес от нулата, но времето все не ми стига. Постояно мисля точно какъв бизнес да започна, но средствата ми са толкова оскъдни, че едва ми стигат, за да живея нормално.
Възможно ли е човек да вземе заем, да започне да работи сам за себе си и да успее с начинанието си.
Работата ми като оперативен счетоводител ме отегчава и изнервя. Осигуряват ме на минимална заплата пък останалите пари шефа ми ги дава на ръка и те са толкова малко, че живея от заплата до заплата.
Друг е въпроса, че работя и в събота и то при много лоши условия на труд. Знам, че счетоводители се търсят и винаги бих могла да започна на друго място при по-добри условия и заплащане, но ми омръзна да сменям колеги и фирми. Освен това аз не искам блестяща счетоводна кариера, а просто да работа сама за себе си.
Искам да отворя магазинче за чай, кафе, бонбони и др. подобни стоки, но в главата ми е такава каша, а и умората в работа, а после домакинстването в къщи ме смазват.
Времето обаче си върви то не ме чака, а аз искам да имам моето магазинче сега, а не като стана на 80 год.
Моля Ви дайте идеи как да започна!
Гост
 


Мнениеот Luminosa » 29 Окт 2008, 23:16

Трудно бих могла да ти дам съвет. Но пък бих могла да ти кажа как бих постъпила аз в същата твоя ситуация.
Никога не бих напуснала работа, за да започна те първа да мисля за нещо в перспектива, ама никога! Парите, за които работя може да са мизерни, но са пари. Друг е въпроса, че за мен няма мизерни пари, но това може би следва от факта, че никога не съм била на квартира, никога не съм изхранвала семейство и деца... В крайна сметка сега имам тези пари, колкото и да са малко, но ги имам, разчитам на тях... Трудно може да се предвиди какви ще са ми следващите дни от финансова гледна точка, да не говорим, че в момента се намираме в световна финансова криза. И за капак на всичко този бизнес ще бъде започнат със заеми.
Ако парите, за които работя толкова много наистина не ми стигат - бих си потърсила друга работа, вярно...аз също мразя смяната на работното място, започването от 0 и т.н., но ще ми е по-удобен вариант, отколкото да започна нещо, което не се знае къде ще завърши.
Най-идеалният вариант е да започна свой бизнес...паралелно да работя и на другото място и когато започна да изправям идеята си на крака ще напусна работата си...
Но това е само мое мнение...в реална ситуация кой знае как точно бих постъпила.
Каквото и да решиш пожелавам ти късмет!
"Перлите се срещат само на такива места като този форум!" - Кака Мара
Аватар
Luminosa
Модератор
Модератор
 
Мнения: 274
Регистриран на: 11 Май 2007, 21:43
Местоположение: София

започване на бизнес

Мнениеот Емилия » 23 Ное 2008, 18:18

Ако не рискуваш, цял живот ще работиш за някого колкото да преживяваш. Наистина, че сега е криза и може би не е най -подходящия момент за напускане на работа, но пък както казваш винаги можеш да си намериш работа като счетоводител. Аз съм също счетоводител и съм започнала свой бизнес, но за сега все още не съм се разделила със счетоводството. Работя счетоводството на 3 фирми в къщи, намам работно време и имам време за бизнеса си. При мен проблема е, че доходи започвам да получавам едва сега, а съм стартирала преди 5 години, естеството на бизнеса ми е такъв и затова още се занимавам с омразното счетоводство. Добре е ако решиш да напуснеш да имаш заделени средства, които да ти гарантират поне 6 месеца издръжка. Това е моето мнение.
Пожелавам ти успех.
Емилия
Нов
Нов
 
Мнения: 14
Регистриран на: 03 Сеп 2008, 16:20
Местоположение: шумен

Мнениеот berov » 23 Ное 2008, 19:09

От моя гледна точка ...

1. Ще ти трябва да натрупаш малко капитал. Можеш да започнеш с счетоводни услуги за фирми и частни лица, но при това положение - регистриране на фирма; лицензи; техника; софтуери ... освен ако не е "на частно".

2. Бизнес кредит - За да ти бъде предоставен бизнес-кредит, фирмата ти трябва да има пазарно присъствие между 3 месеца и година. Изискването е такова, тъй като за да бъдеш финансиран трябва да представиш на банката документи, че извършваната от теб дейност е печеливша, което означава, че ще имаш възможност да обслужваш своевременно предоставения заем.

3. Другият вариант, различен от бизнес-кредита е ипотечен кредит.

4. По потребителските заеми по принцип годишната лихва е по-висока, тъй като тези кредити са предназначени за задоволяване на текущи нужди, а не за покриване на разходи от инвестиционен характер. Поради това по-подходящ вариант се явяват бизнес и ипотечния заем.

5. Върху одобрението на даден кредит влияят няколко фактора, като доход, възможност за официално доказване на съответния доход, членове на семейството, наличие/липса на друга задлъжнялост, както и възраст на кредитополучателя. Запознай се с потребителските кредити, които се предлагат от банките. (прегледай офертите от СИБанк)

6. След успешно взимане на кредит, една от възможностите ти е франчайз. Регистрирай фирма, запознай се с франчайзодателите за България (в момента се сещам за ОТТО - верига заведения за бързо хранене). Регистрирай фирма, наеми помещение, запознай се с условията за франчайза ... грубо казано

... това е от мен. Надявам се да съм ти помогнал ...
Аватар
berov
Експерт кариерист
Експерт кариерист
 
Мнения: 156
Регистриран на: 02 Мар 2008, 14:19

Мнениеот Joro » 30 Дек 2008, 10:47

Май не съм съвсем съгласен с непреодолимите трудности пред започването на собствен бизнес... :D . На въпроса бих отговорил с въпрос - имаш ли някакво хоби, т.е. нещо, което вършиш с удоволствие, за забавление?
Joro
Нов
Нов
 
Мнения: 11
Регистриран на: 28 Дек 2008, 18:10

Мнениеот Гост » 05 Яну 2009, 16:17

Благодаря на всички за отговорите.
Стана ми приятно от подкрепата и разбирането. Започвам новата 2009-та заредена с много оптимизъм и ентусиазъм.

Поставила съм си няколко краткосрочни цели, който до края на годината възнамерявам да реализирам.

Вече реших да не зарязвам работат си докато бизнеса ми не потръгне. При всички положения ще търся по-гъвкава работа, за да имам време и средства за моя бъдещ бизнес.

Поздрави на всички и много, много успехи!
Гост
 

Мнениеот Marin » 05 Яну 2009, 20:08

Мойта година пък не започна добре,загубих 60 лева :?
Браво sante че не си оставила сигурната си работа.Аз също смятам да си работя някъде а в същото време да имам собствен бизнес като крайна цел и успех за мен ще е да нямам никакво свободно време. :idea:
It can be done...и те така!
Marin
Активен кариерист
Активен кариерист
 
Мнения: 30
Регистриран на: 01 Яну 2009, 23:28
Местоположение: Bourgas

Мнениеот vuzell » 12 Апр 2009, 13:24

Има два решаващи момента:
1. Започни го като допълнителна работа, без да напускаш текущата си работа. Така ще избегнеш риска.
2. Възползвай се от готова консултантска програма - така ще спестиш 2 - 3 години проби-грешки и обикаляне по институции.
vuzell
Баш кариериста
Баш кариериста
 
Мнения: 47
Регистриран на: 12 Апр 2009, 10:54
Местоположение: Bg


Назад към Стартиране на собствен бизнес

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 4 гостаcron