Искам да си направя магазин за хранители стоки :)

Откъде да започнем. Всичко свързано със започването на бизнес.

Искам да си направя магазин за хранители стоки :)

Мнениеот силвена » 09 Ное 2008, 12:28

Здравейте на всички в този полезен форум.Аз съм на 27 години от Габрово и имам една идея.Много искам да си направя магазин за хранителни стоки.Това съм работила вече 7 години и много ми се иска да си направя мой си магазин.Някой може ли да ми каже доло горе колко пари ще ми трябват ,дали е по добре да регистрирам ф-ма ЕТ или ЕООД.Благодаря Ви предварително страхотни сте :><:
силвена
Нов
Нов

Мнениеот kariera_cj » 10 Дек 2008, 17:21

Здравей Силвена,
Малко е трудно да се определят парите необходими ти за направата на магазин. Много зависи от това дали имаш свое помещение или ще ползваш такова под наем, дали помещението е със статут на хр. магазин, имаш ли оборудване (фризери, хладилници, шкафове, рафтове) големината на самото помещение и т.н
Можеш да се опиташ сама да си го изчислиш. Сложи минимум 5 000 лв. само първоначалната стока за зареждане, след това добави към тази сума всеки разход за хладилници, рафтове, касов апарат, кантар и т.н. Така ще получиш приблизително сумата, която ти е необходима.
Според мен е по-разумно в началото да си регистрираш фирма ЕТ, която ще ти излезе по-евтино. За да регистрираш ЕООД ти трябва задължителен капитал от 5000 лева, което оскъпява твоят старт.
Когато бизнеса ти потръгне винаги можеш да си пререгистрираш фирмата от ЕТ в ЕООД.
Успех!
Усмихни се на живота!!!
kariera_cj
Напреднал кариерист
Напреднал кариерист

Мнениеот силвена » 12 Дек 2008, 13:28

Много Ти благодаря :)ще направя една груба равносметка и ще видим какво ще стане.
силвена
Нов
Нов

Мнениеот _bioHAZArd_ » 12 Дек 2008, 14:07

Силвена, в кой край на Габрово мислиш да отваряш магазинче ?
_bioHAZArd_
Баш кариериста
Баш кариериста

Мнениеот eser » 12 Дек 2008, 17:34

kariera_cj написа:Според мен е по-разумно в началото да си регистрираш фирма ЕТ, която ще ти излезе по-евтино. За да регистрираш ЕООД ти трябва задължителен капитал от 5000 лева, което оскъпява твоят старт.
Когато бизнеса ти потръгне винаги можеш да си пререгистрираш фирмата от ЕТ в ЕООД.
Успех!

Това е много глупав съвет.
Не прави тази грешка.
Регистрирай си едно ЕООД. (Ако уставния капитал от 5000 или повече те притеснява въобще не се захващай с този бизнес.) Ако не можеш сама да си регистрираш фирмата (целия процес е описан в сайта на търговския регистър) плати на един адвокат (таксите и скромен хонорар 300 - 500лв.). След регистрацията задължително типа на сметката в банката се променя, така че парите от уставния капитал ти остават "свободни". Направи си една малка разходка във Вашето тържище (складове на едро) поговори със основните доставчици на продукти. Винаги ще се намери някой да ти подаде ръка за да стартираш на консигнация.
Ако ще си на наем ремонта на помещението може да се разбереш с наемодателя да ти го приспадне от бъдещите наеми (Няма как това да не е с 100% твой финансов ресурс). Оборудването - поразтрови се в нета, почти всички фирми производители на търговско обзавеждане дават стоката на изплащане (Препоръчвам ти Фай сервиз- Пазарджик). Касовия апарат с компютър със софтуер излиза към 1500лв. (горещо ти го препоръчвам) ще имаш и задължително абонаментно обслужване. Като теглиш чертата може да тръгнеш (това е много относително) с 25 000 лв. (един потребителски кредит).
Успех.
Дари добро, то ще ти се върне...
Аватар
eser
Баш кариериста
Баш кариериста

Мнениеот ogniangeorgiev » 17 Дек 2008, 00:26

здравей,
правилно е да помислиш дали дали да правиш ЕТ или ЕООД. Вярно е, че трябва да се разходиш из тържището, за да видиш цените. Но всичко има ясна цена до тук. Но .... оборудването. Фай Пазарджик е една луксозна фирма, която ще ти продаде евтини /ако ги сравниш със същите вносни/, които на пръв поглед изглеждат добре. Обаче - всичко започва от момента, в който нещо се развали. тогава няма да ти стигнат парите, уверявам те. ФАЙ няма да ги намериш - те казват, че имат сервиз, но докато ти продадат оборудването. Определено рискуваш да станеш хладилен техник и да се чудиш защо бинеса не върви. Не забравяй, евтиното излиза скъпо. а тук ще ти коства кредита. Първоначално офертата ще е 5 лева, после ще стигне до 8 /примерно/ - като за всичко е виновен клиента. най-малко изискват стелажите, като разбира се турските са най-евтини, но след 3 месеца приличат на 10 годишни. преди да се рзходиш по тържищата се разходи из квартала, да видиш какви хора живеят, какви стоки предпочитат, какво трябва да продаваш и какво нма смисъл .........
до правенето на фирма имаш доста работа да свършиш.
Ако искаш да ти кажа повече ...
0887 617 903
ogniangeorgiev
Нов
Нов

Мнениеот ivayllo » 22 Сеп 2009, 16:15

Мисля че последният отговор е уникален,даващ най-точна преценка за ситуацията . Успех с начинанието !
Аватар
ivayllo
Баш кариериста
Баш кариериста

Мнениеот Antonov » 23 Сеп 2009, 04:57

Не знам колко голям смяташ да е магазина, но според мен няма да е зле да помислиш и за поне една продавачка. Това са ти допълнително заплата + осигуровки. Освен това според е мен е добре да се помисли за останалите хранителни магазини в района и хипермаркетите в града (ако има такива), понеже в последните години хората все повече се насочват към тях, отколкото към малките магазинчета.
Някои хора виждат нещата, които съществуват и се питат “Защо?”. Аз мечтая за нещата, които никога не е имало, и се питам “Защо не?”
Antonov
Нов
Нов

Мнениеот Гост » 05 Мар 2010, 16:37

Няма перспектива в магазин за к.с.!!!Може би имаш след като си от Габрово няколко години гратис да работи този магазин,докато и в по малките градове не навлязат голлямите супермаркети като фантастико метро и си дотам.Примерно в София този бизнес е пари на вятъра.Просто няма да имаш възможност да се конкурираш с тях по цени, оборот,данъци,наеми,асортимент,логистика и много други неща
Гост

Мнениеот Rado_82 » 29 Мар 2010, 20:49

И като имаш предвид, че след тези магазинчета пък всички други са още повече пари на вятъра. Защото супермаркетите продават не само храна, а има и МОЛове, и чудеса...
Rado_82
Активен кариерист
Активен кариерист

Назад към Стартиране на собствен бизнес