Франчайз

Откъде да започнем. Всичко свързано със започването на бизнес.

Франчайз

Мнениеот berov » 25 Ное 2008, 18:20

1. Какво е франчайз?

... най-точното определение, което намерих ...

Франчайзингът представлява система за партньорство между две страни – франчайзодател и франчайзополучател. Двете страни се представят заедно на пазара, но всяка от тях запазва своята самостоятелност като юридическо лице.

Франчайзодателят дава право на използване на търговската марка (бранд), бизнес условията и системата на работа от лице или група лица (франчайзополучатели), които се съгласяват да работят съгласно условията и по системата, определена от франчайзодателя.

Франчайзодателят осигурява на франчайзополучателя адекватна бизнес подкрепа и в някои случаи има контрол върху начина му на работа.

Франчайзополучателят заплаща на франчайзодателя определени франчайз такси (роялти) – за използването на неговата търговска марка, бизнес условия и т.н. По-конкретно двете страни се споразумяват по отношение на финансовите ползи от партньорството.

2. Какви са предимствата на франчайзополучателя?

Франчайзингът не би могъл да бъде осъществен, ако франчайзополучателя не е в състояние да приложи всички предимства на правене на бизнес чрез изпитана и наложена бизнес концепция и под добре познатата търговска марка на франчайзодателя.

Най – важните предимства за франчайзополучателя са:
Липсата на знания и опит се компенсира с интензивни обучения;
Франчайзополучателят използва успешната и добре позната търговска марка на франчайзодателя, както и неговата репутация;
Франчайзополучателят е независим бизнесмен;
Франчайзополучателят се нуждае от значително по-малък капитал за започване на дейността.

Освен всичко изброено, франчайзингът има множество други предимства като:
Минимален риск от провал – франчайзополучателя предлага качествени и добре познати продукти посредством изпитана бизнес концепция;
Помощ от страна на франчайзодателя – избор на правилното място за магазин, защита от конкуренция;
Възможност за териториална ексклузивност;
Съвместно развитие заедно с франчайзодателя.

След допитване до финансови консултанти ...

Въпрос?

3. Съществува ли кредит за стартиране на бизнес, като франчайзополучател?

Отговор:

Принципно специализиран кредит за стартиране на франчайз бизнес не съществува.

Бизнес кредите се делят на кредити за оборотни средства и за инвестиции.

За какво ще ползва кредита кредитоискателя обосновава при кандидатстването с бизнес план, а след отпускането – кредитора следи посредством периодично представяни от клиента разходооправдателни документи.

За да се кандидатства за бизнес кредит, обаче, се изисква регистриране и работеща фирма, с пазарно присъствие не по-малко от 3 до 6 месеца, реализирани определени обороти и приходи от печалба. Кредитирането на напълно нов търговец със стартиращ бизнес, към момента, е малко вероятно, но не и невъзможно. Все пак този тип кредити са изключително гъвкави и се подхожда индивидуално спрямо всеки кандидат.

До скоро беше активна програма по линия ГФМК на МТСП, по която се отпускаха кредити на стартиращи фирми, с нов бизнес (при определени условия и поемането на редица ангажименти), но за съжаление към момента тази програма е спряна.

Вариант е да се обърнете към франчайзодателя за информация, с кои банки работи и да Ви съдейства за отпускане на кредит, или най-малкото дали не би могъл да Ви стане гарант при кандидатстване за кредит.


=> Ако успеете да уговорите франчайзодателя да ви стане гарант - няма проблеми да започнте бизнес / дори с помещение под наем (общо взето)

... остане ли ми повече време ще направя реконструкция на темата и ще записвам още и по-подробна информация ...
Последна промяна berov на 25 Ное 2008, 19:12, променена общо 1 път
Аватар
berov
Експерт кариерист
Експерт кариерист
 
Мнения: 156
Регистриран на: 02 Мар 2008, 14:19


Назад към Стартиране на собствен бизнес

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 4 госта