Разсадни за иглолистни дървета и храсти

Откъде да започнем. Всичко свързано със започването на бизнес.

Разсадни за иглолистни дървета и храсти

Мнениеот koko » 22 Фев 2009, 20:30

Здравейте, на път съм да се откажа от идеята за охлюви.

В момента обмислям варянт да разсаждам някой по редки иглолистни дървета като гиганстска секвоя. Около мен има няколко такива вековни дървета тъй че мога да събирам семена(шишарки) от тях. Прочетох че е доста ниска покълняемоста около 10% , също така че да има пазарен вид трябва да минат около 3 години от засаждането.
Също така смърч , сребриста ела и други.

Инвестицията ще е много по-малка от тази за фермата за охлюви.
Спецялно за гиганстката секвоя цена под 20лв за 3г. растение неможах да намеря.
При 500 това прави по 10000лв на година след 3-тата година, като всяка година се засаждат нови , а тези които са останали непродадени цената им поскъпва защото стават по-голями.
Разходи ще има отново за ограждения, пазач-търговец, напоителна с-ма, торове и препарати и др.
Междувременно може да се гледат и други по-продаваеми видове като кипариси и можеби някой широколистни специфични за местния район.
Остава въпроса дали ще може да се продаде тази продукция.

Ако някой има по-запознат с подобен вид дейност ще се радвам да сподели неговите представи за нещата, надявам се да не съм изпуснал нещо съществено важно в моите сметки.

Най-хубавото от цялата работа е че ще ми е много приатно да се занимавам с разстения.
koko
Нов
Нов

Мнениеот Marin » 22 Фев 2009, 23:24

Въъ човек избий си го това за охлювите...аз с мои приятели щяхме да правим ферма за охлюви и така щяха да на измамят с парите и то с мн мн мн пари :shock:
It can be done...и те така!
Marin
Активен кариерист
Активен кариерист

Re: Разсадни за иглолистни дървета и храсти

Мнениеот Ilijana » 26 Фев 2009, 20:31

koko написа:В момента обмислям варянт да разсаждам някой по редки иглолистни дървета като гиганстска секвоя. Около мен има няколко такива вековни дървета тъй че мога да събирам семена(шишарки) от тях. Прочетох че е доста ниска покълняемоста около 10% , също така че да има пазарен вид трябва да минат около 3 години от засаждането.
Също така смърч , сребриста ела и други.

Един приятел има фирма за всякакви видове ландшафтни храсти, дървета и цветя. Работи вече десетина години. Това, което разбрах от него е, че трудно се намира работна ръка - на открито се наемат да работят само... определени етнически групи. Те, пък, не са много работливи. :wink: Това наистина е доста голям проблем за него. Друго - всякакви непредвидени обстоятелства, като болести по дърветата или студена зима или вандали. Винаги има голям риск.

Като се замислям, никак не е зле такава фирма да се кооперира с някакви архитекти или ландшафтни архитекти или нещо подобно. Може много добре да се работи заедно.
Да направиш кариера е начинът да си намериш хубаво местенце под слънцето!
Тук виреят фенове на Портал кариерист във Facebook >>
Аватар
Ilijana
Експерт кариерист
Експерт кариерист

Мнениеот koko » 30 Юли 2009, 21:51

ето до къде го докарах

Вече поникнаха 4 секвоя, малко са но за първи опит ме одувлетворяват.
Имам и гигантска туя.
Имам още доста разтения изглолистни и широколистни но са малко бройки за проба.
Сега правя електронен магазин за всички тези работи - поне това ми е стихията.
В близост има човек който гледа доста видове иглолистни тъй че ще включа и тях в магазина.
Една приателка рисува глинени саксии, мисля и тях да предложа.
Също имам няколко къщтички за птичета които съм правил и мога и тях да включа в каталога и при интерес да произвеждам.
Подготвям лехи за бяла бреза и чемшир.
Есента мисля да се пробвам и с арония.
Междувременно чакам да узрят шишарките по различните иглолистни и сабирам по малко.
Тези дни ще зачета повече за тези държавни такси и лицензи.

Ако накой има идея и препоръща ще се радвам да я сподели с мен.
Също така ако може да ме насочите на какво да наблегна - кое е търсено и върви на българския пазар.
koko
Нов
Нов

Назад към Стартиране на собствен бизнес