от dimitarma » 04 Юни 2009, 11:28
Щом идеята е толкова добре, че чак е сигурна, значи лесно ще се намерят пари за реализация. Все пак се съмнявам, че идеята е сметната и описана подробно.
Обикновено когато има идея, се сяда и се проучва колко ще струва, кога ще се излезе (ще се върне първоначалния капитал). Когато сметките са налице и идеята си струва, се търси финансиране.
Сега е криза-разбира се! Но има много начини за финансиране.
Малък Пример:
Имам идея за производство на уникални пуканки. Преценил съм, че ми трябват 1000 за суровина пуканки, 300 за разрешителни и фирма, 500 за наем на площ, 500 за заплати, 150 за осигуровки, 2000 лв за машината за пуканки. Общо 4450 лв. Също така емпирично съм разбрал, че мога да продавам на ден около 200 лв пуканки с марж около 80% или на 200 лв оборот на ден, ще остават 90 лв. Т.е 1000 лв пуканки като суровина ще ми стигнат за 10 дни.
Отивам до доставчика на пуканки и му предлагам да ми даде срещу договор за доставка 10 дни разсрочено плащане. Или за 10 дни изкарвам чисто 1000 лв от парите на доставчика и ги подсигурявам като финансиране. 300 лв за фирма и разрешителлни намирам от роднини. 500 за наем намирам от приятели. 200 лв имам аз, за да пусна лизинг на машината за пуканки.
И така в края на месеца, ще съм изкарал: 2500 лв - 6000 оборот на 80% марж. Ще си платя наема за следващия месец 500 лв и после 250 лв на приятелите този месец.(защото съм взел заема от тях за 2 месеца). 300 за разрешителните си ги плащам на родата. 750 лв за заплата и осигуровки. 200 лв лизинга на машината (примерно за година). Остават ми чисто след плащанията 800 лв. Бизнесът е тръгнал - без никакъв начален капитал. По сходен начин се търсят пари и възможности за всяка идея, която си струва.
Е, дали си в ситуацията на мнозина, или само на неудачниците?