Стартиране на бизнес без напускане на работа?

Откъде да започнем. Всичко свързано със започването на бизнес.

Стартиране на бизнес без напускане на работа?

Мнениеот Гост » 19 Юни 2009, 13:22

Здравейте,

искам да попитам длъжна ли съм да уведомявам настоящия си работодател, че регистрирам фирма на мое име, която в близките 2-3 месеца няма да има дейност? Дейността на фирмата ще съвпада с тази, в която работя в момента, но по никакъв начин няма да е конкурент, тъй като продуктите, които ще предлага, ще са в съвсем различна област.

Предпочитам да не уведомявам работодателя си, ако това законово е възможно и разрешено. От етична гледна точка би било добре да споделя този факт, но в моя конкретен случай смятам, че е по-добре никой от фирмата да не знае за бъдещата ми странична дейност.

Ще бъда благодарна за всякаква информация по въпроса!
Гост
 


Не не си длъжна

Мнениеот dimitarma » 22 Юни 2009, 18:14

Не си длъжна и даже е препоръчително! Никой не го засяга с какво се занимаваш в личния си живот. Дори и да си конкурент на сегашната си фирма пак си е твоя работа.

Обаче! Като собственик на фирмата си длъжна да се осигуряваш отново.
Ако не искаш - тогава трябва да подадеш заявление в данъчното, че прекратяваш временно управлението точно ти, а някой друг ще се занимава с това. Така легално няма да се осигуряващ. В противен случай държавата ще си иска парите. Това е!
dimitarma
Нов
Нов
 
Мнения: 11
Регистриран на: 22 Юли 2008, 14:07

Мнениеот Гост » 24 Юни 2009, 09:26

Здравей, dimitarma!

Благодаря ти за отговора.
Всъщност в понеделник се посъветвах и с адвокат и ти принципно си прав, но има две положения, при които това правило не важи.
Значи според закона съм длъжна да уведомя работодателя си, ако съм Управител на собствената ми фирма. Не съм длъжна, в случай че съм собственик, но не съм Управител. Длъжна съм също така да го уведомя или направо да напусна, ако собствената ми фирма е конкурент на работодателя ми. В противен случай могат да ме съдят.
Ами това е :)
Гост
 

Мнениеот brendelina » 17 Юли 2009, 16:57

T.e. ако имам собствена фирма (която няма нищо общо с настоящата ми позиция) и съм управител в нея... тогава необходимо ли е да уведомя работодателя си?
Всички пари, които някога ще имате, в момента са притежание на някой друг.
brendelina
Нов
Нов
 
Мнения: 6
Регистриран на: 15 Яну 2008, 13:52


Назад към Стартиране на собствен бизнес

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 2 гостаcron