от desinikoleta » 12 Юли 2009, 13:12
Здравей,имам малък опит с работа в офис за луксозни поръчкови тапети,и съм контактувала с дизайнери,чиито клиенти са им поставили някаква задача.Та работата си е интересна.Но си се изисква сериозна подготовка.Трябва да имаш нужните връзки,всмисъл предварително да си обиколила достатъчно мебелни магазини,за облицовки,тапети, лайсни,плочки и всичко възможно,дори и да имаш координати на художници,защото има хора,които искат рисувани стени.Като ти каже ( извини ме,че говоря на Ти) клиента че иска фототапет на тази стена,трябва да знаеш точно от къде и за колко време може да му се достави.Щом искаш нещо по-така,значи няма да се пазари от големите вериги хипермаркети тип Практикер.Та,на първо място нужните координати на нужните продукти.Друго много важно - кой ще монтира нещата,как ще работят за теб,на повикване,или ще са си работници към фирмата ти.Трябва да си убедена в способностите им,защото и най-фантастичните неща да предлагаш,не е ли сложено както трябва,всичко заминава по дяволите.
Трябва да имаш доста развито въображение,всмисъл да умееш да си представяш нещата,и да разбираш какво иска клиента.Ходила съм в строящ се хотел,и собственика ни води от стая в стая, и казва - тук искам да е в стил Тоскана, тук искам да е като в Гърция, тази стая да е като в Мароко...ами доста зор видях,докато го разбера,а и нямахме нужните неща ,за да се получи този ефект.Та ти трябва само докато ти говори да мислиш кое от къде ще дойде,на кого ще звъннеш.Повечето хора с пари нямат време и желание да обикалят стотици магазини,и дизайнерите вършат това вместо тях.По принцип магазините си тачат дизайнерите,защото те им носят клиенти,някои дори им отпускат процент от цената,която си отива в джоба на дизайнера и така той взима пари и от клиента си и от фирмата,от която е поръчл стока.Имам още какво да пиша,но бебетата плачат,по-късно