Авторски права

Откъде да започнем. Всичко свързано със започването на бизнес.

Авторски права

Мнениеот kalin.stamenov » 28 Окт 2009, 20:45

Здравейте,
имам един въпрос. Искам да направя щампи на тениски с лога и картинки на музикални групи (примерно нов албум на група, слагам картинката от албума или просто логото на групата) и да продавам тия тениски в магазин. Трябва ли обаче да заплатя някакви авторски права за това, че използвам лого на група? Ако трябва колко струва? Или пък ако трябва, но нямам платен такъв колко ще ме одерат?

Благодаря предватително
kalin.stamenov
Нов
Нов
 
Мнения: 5
Регистриран на: 18 Окт 2009, 09:48


Мнениеот berov » 28 Окт 2009, 22:31

Прави си тениските и не се притеснявай за такива неща - помисли, в България си. :wink:
Аватар
berov
Експерт кариерист
Експерт кариерист
 
Мнения: 156
Регистриран на: 02 Мар 2008, 14:19

Мнениеот kalin.stamenov » 30 Окт 2009, 09:35

Хахаххах благодаря за отговора :)
kalin.stamenov
Нов
Нов
 
Мнения: 5
Регистриран на: 18 Окт 2009, 09:48

Мнениеот GBN » 16 Дек 2010, 21:51

Реално трябва да заплатиш авторски права, защото ще използваш логата им (и не само, включително и лицата им, наименования на албуми и др.) с търговска цел.
Друг е въпроса, че те трябва сами да следят за нарушаването на авторските си права.

Като цяло най-честата практика за договаряне на суми за използване на авторски права е отчисления от продажбите т. е. определена сума за всяка произведена/продадена бройка, за която носителят на правата (изпълнителя, групата или др.) е предотстъпил права по използване на логото, името или друг елемент.

Въпреки че сме в България спазването на авторски права се следи, а компенсациите по подобни дела могат да достигнат огромни размери. Вече има сериозна, добра практика на българският съд в тази посока, така че те съветваме да не нарушаваш медийното законодателство и то особено за авторски права. По-добре се съобрази със закона, защото отчисленията за авторски права (точно защото сме в България) обикновено са незначителни в сравнение с продажната цена на продуктите.

По-добре се консултирай със специалист в областта на медийното законодателство или с консултантска компания в областта на бизнес развитието преди да вземеш крайно решение, но като цяло е по-добре да не рискуваш целия си бизнес с нарушаване на закона.

Дано начинанието пожъне успех и да заместиш китайските тениски на българския пазар с по-качествени и по-добри български :)
Green Business Network
Where ideas meet opportunities
www.gbn.bg
GBN
Нов
Нов
 
Мнения: 7
Регистриран на: 16 Дек 2010, 13:44
Местоположение: София 1000, ул. Ангел Кънчев №15 ет. 1 офис 1


Назад към Стартиране на собствен бизнес

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 2 госта