От две-три години аз, роднини и приятели поддържаме няколко малки магазинчета. Левчета, и за известно време за дрешки. В съседство познавам магазини за обувки, цветя и сувенири, детски играчки..
Ето какво, преди да се захванете с нещо такова, предвид моите наблюдения, трябва да предупредя:
1. Този бизнес, свързан с магазините, е нееднозначен - има магазини, които вероятно работят на печалба, има и такива, които държат нулата или работят на загуба.
2. Аз не познавам магазини, които да работят на печалба. Тези за които знам - те не са такива.
3. Малките магазинчета, понастоящем биха били обречени на изчезване, само ако се знаеше колко неефективни са те. А това не се знае, тъй като не се казва, или не се търси като отговор, когато някой реши да направи свое магазинче. Тогава той просто го прави, със сляпата надежда, че неговото прекрасно малко магазинче някога ще заработи в негова полза.
4. Все още се създават нови магазинчета, и се поддържат до последно, защото надеждата те да са добре работещи е толкова хубава и толкова силна, а когато поредното магазинче загуби позицията си, на негово място идва ново, за да пробва късмета си на свой ред.
5. Магазинчетата се поддържат до последно със собствени средства, или заем от приятели до тогава, докато отчаянието не вземе връх и собственика не се откаже от всичко това.
6. Знам, че това което казвам не звучи оптимистично, и въпреки това ми се иска повече хора да имат свой частен бизнес - нещо, което е направено от тях и е нещо, което им харесва да правят.
7. Финансовите затруднения за магазинчетата идват от необходимостта да плащат наеми, или в по-лошия случай - да изплащат кредити.
8. Магазините "За левче" са сред най-вървежние, и при това условие дори, за повече от две години аз не съм отчел никакви печалби от тях. Наливал съм още пари в тях.
9. Магазини за "специални неща", като например цветя, обувки или дрехи биха работили по-добре, ако в тяхно съседство има също такива магазини, така че да се образува нещо като специална област от такива магазини. Мисленето, че "аз не трябва да имам конкуренция наоколо" не е правилен подход. Хубаво е магазините да работят във връзка един с друг, а не в проиворечие.
10. В момента цените на наемите са много по-големи от печалбата, която един магазин може да направи за да покрие този разход.
11. Преди да се захванете с това, проучете наистина дали покрай вашето бъдещо магазинче ще мине и един човек. Правил съм статистика, която показа, че от около 150 човека за час, минали в близост до едно от магазинчетата ни, и при повече от 30 от тях, минали точно до вратата му, под 10 от тях влизат вътре за да си купят нещо.
12. Печалба = Оборот - Разходи - тази формула НЕ е вярна. При определена надценка, която имат стоките в магазина, оборотът е сума от цената на стоката за която е закупена на едро плюс тази надценка. Ако например средно тази надценка е 2 (два пъти повече, или нещо взето за 1лв продавате за 2лв), Печалба = Половината от Оборота - Разходи.
13. Разходите в магазина трябва да се покриват от приходите, които са някаква част от оборота, например половината (в случая, който описах преди малко). Така че, ако имате наем 600 лв за месец, трябва да направите оборот от 1200 лв при средна надценка 2, само за да покриете този разход.
14. Когато решите да направите ново магазинче, предложете по-ниска цена от обявената от наемодателите. Например такава, каквато ви устройва.
Споделяйте наблюденията си, колкото и незначителни да са те. Все още не разбирам, как за нещо толкова просто като правенето на едно магазинче, има такава липса на обществена информация, и всеки решил да го направи трябва всеки път да започва от нулата.