Преди да направите магазинче.. малко за света на магазините

Откъде да започнем. Всичко свързано със започването на бизнес.

Преди да направите магазинче.. малко за света на магазините

Мнениеот Rado_82 » 11 Мар 2010, 00:31

От две-три години аз, роднини и приятели поддържаме няколко малки магазинчета. Левчета, и за известно време за дрешки. В съседство познавам магазини за обувки, цветя и сувенири, детски играчки..

Ето какво, преди да се захванете с нещо такова, предвид моите наблюдения, трябва да предупредя:

1. Този бизнес, свързан с магазините, е нееднозначен - има магазини, които вероятно работят на печалба, има и такива, които държат нулата или работят на загуба.
2. Аз не познавам магазини, които да работят на печалба. Тези за които знам - те не са такива.
3. Малките магазинчета, понастоящем биха били обречени на изчезване, само ако се знаеше колко неефективни са те. А това не се знае, тъй като не се казва, или не се търси като отговор, когато някой реши да направи свое магазинче. Тогава той просто го прави, със сляпата надежда, че неговото прекрасно малко магазинче някога ще заработи в негова полза.
4. Все още се създават нови магазинчета, и се поддържат до последно, защото надеждата те да са добре работещи е толкова хубава и толкова силна, а когато поредното магазинче загуби позицията си, на негово място идва ново, за да пробва късмета си на свой ред.
5. Магазинчетата се поддържат до последно със собствени средства, или заем от приятели до тогава, докато отчаянието не вземе връх и собственика не се откаже от всичко това.
6. Знам, че това което казвам не звучи оптимистично, и въпреки това ми се иска повече хора да имат свой частен бизнес - нещо, което е направено от тях и е нещо, което им харесва да правят.
7. Финансовите затруднения за магазинчетата идват от необходимостта да плащат наеми, или в по-лошия случай - да изплащат кредити.
8. Магазините "За левче" са сред най-вървежние, и при това условие дори, за повече от две години аз не съм отчел никакви печалби от тях. Наливал съм още пари в тях.
9. Магазини за "специални неща", като например цветя, обувки или дрехи биха работили по-добре, ако в тяхно съседство има също такива магазини, така че да се образува нещо като специална област от такива магазини. Мисленето, че "аз не трябва да имам конкуренция наоколо" не е правилен подход. Хубаво е магазините да работят във връзка един с друг, а не в проиворечие.
10. В момента цените на наемите са много по-големи от печалбата, която един магазин може да направи за да покрие този разход.
11. Преди да се захванете с това, проучете наистина дали покрай вашето бъдещо магазинче ще мине и един човек. Правил съм статистика, която показа, че от около 150 човека за час, минали в близост до едно от магазинчетата ни, и при повече от 30 от тях, минали точно до вратата му, под 10 от тях влизат вътре за да си купят нещо.
12. Печалба = Оборот - Разходи - тази формула НЕ е вярна. При определена надценка, която имат стоките в магазина, оборотът е сума от цената на стоката за която е закупена на едро плюс тази надценка. Ако например средно тази надценка е 2 (два пъти повече, или нещо взето за 1лв продавате за 2лв), Печалба = Половината от Оборота - Разходи.
13. Разходите в магазина трябва да се покриват от приходите, които са някаква част от оборота, например половината (в случая, който описах преди малко). Така че, ако имате наем 600 лв за месец, трябва да направите оборот от 1200 лв при средна надценка 2, само за да покриете този разход.
14. Когато решите да направите ново магазинче, предложете по-ниска цена от обявената от наемодателите. Например такава, каквато ви устройва.
Споделяйте наблюденията си, колкото и незначителни да са те. Все още не разбирам, как за нещо толкова просто като правенето на едно магазинче, има такава липса на обществена информация, и всеки решил да го направи трябва всеки път да започва от нулата.
Rado_82
Активен кариерист
Активен кариерист
 
Мнения: 37
Регистриран на: 01 Дек 2007, 20:20


Мнениеот Luminosa » 12 Мар 2010, 01:17

Много полезна информация! :D

Предлагам в тази тема да се включат и други минали по този път, като споделят детайли от своя опит.
"Перлите се срещат само на такива места като този форум!" - Кака Мара
Аватар
Luminosa
Модератор
Модератор
 
Мнения: 274
Регистриран на: 11 Май 2007, 21:43
Местоположение: София

Мнениеот RaIDeR » 13 Мар 2010, 12:40

Аз искам млко да укоражя колегите ! Ако този наем го няма и имате собственно място лично ваше мисля че какъвто и дребен бизнес да развивате ще сте поне на 500 лв чист + ;) Инъче колегата е прав че едрите риби изяждат дребните а законодателството гледа да унищожи дребния бизнес , ако ти згафиш нещо дредно веднага те погват а когато голяма верига не плаща заплати здравни с месеци не е фатално и никой не ги закача !
RaIDeR
Експерт кариерист
Експерт кариерист
 
Мнения: 114
Регистриран на: 09 Ное 2008, 19:58
Местоположение: Veliko Tarnovo

Мнениеот Rado_82 » 13 Мар 2010, 15:09

Нещо, над което размишлявам сега е..
Преди години може би е имало време, когато да имаш магазинче е било на печалба. Както сега казват, че големите вериги изяждат хляба на малките наоколо, тогава преди малките са печелили много повече, нали така?
Големите хипермаркети са удобни, със сигурност, и затова се предпочитат от клиентите. Но кой ги създава, и как функционират те? И защо ако навремето е имало печалба в малките, те и в ден днешен са малки. Знам за такива малки квартални, които от години са си същите, и сякаш никога не са печелили задоволително много.
Rado_82
Активен кариерист
Активен кариерист
 
Мнения: 37
Регистриран на: 01 Дек 2007, 20:20

Мнениеот vasetokb » 13 Мар 2010, 21:34

Наистина много полезни съвети.Факт е обаче че големите вериги подбиват навсякаде малкиде магазинчета.Вече на всякъде почти има големи маркети.И аз мислех да се занимавам с подобна дейност,но се откадах ,зашото на всякаде вече има магазини и конкуренцията е голяма + това се иска доста пари.
vasetokb
Експерт кариерист
Експерт кариерист
 
Мнения: 104
Регистриран на: 25 Окт 2009, 11:24

Мнениеот RaIDeR » 15 Мар 2010, 13:59

Пак да се намеся и аз във вашите размисли ! Големите вериги че са удобни удобни са , имат и промоции и стоката им е по евтина понеже зареждат в огромни количества вярно че са предпочитани но не винаги ! Аз лично когато искам един цигари нещо безалкохолно и няква вафла винаги отивам в малко магазинче няма да се редя на опашка я ;) А и са по удобни че са на по близко до вкъщи ! А това което казваш колега че от години си стоят на едно и също място значи че все пак печелят достатъчно ;)
RaIDeR
Експерт кариерист
Експерт кариерист
 
Мнения: 114
Регистриран на: 09 Ное 2008, 19:58
Местоположение: Veliko Tarnovo

Мнениеот Rado_82 » 16 Мар 2010, 12:07

Имам предвид, че години наред не се наблюдава развитието на един магазинер, или група от магазинери до един голям супер или хипермаркет, докато не дойде времето такива да никнат като гъби, като обикновени магазинчета, но с различни размери и собственици - определено чужди. Та по тази логика изглежда, че поддържането на магазинче и преди, и сега.. по принцип не води след себе си по-голямо развитие. Или собствениците им винаги влагат тяхната печалба в себе си, без да имат бъдещи бизнес цели. Или просто терминът "българска икономика" е от значение.
Разбирате ли, като някой, който се занимава в момента и от скоро с това, интересно ми е как са се случвали нещата преди, за да може да се даде оценка как ще се случват и занапред. Но липсва такава информация. Кога и къде някой е наблюдавал процесите в този вид дребен бизнес, и ако го е правил, има ли информация за изводите, до които е достигнал?
Rado_82
Активен кариерист
Активен кариерист
 
Мнения: 37
Регистриран на: 01 Дек 2007, 20:20

Мнениеот RaIDeR » 16 Мар 2010, 17:50

Аз наблюдавам друго колега , че въпросните магазинчета никога неспират да функционират било то с един или друг собственник и една или друга дейност ;) Естественно ако откриваш магазин трябва да имаш добър план за реализация , а не "няма ко да работя имам заделени 5000 лв ще си отворя магазин за нещо" такива са обречени на фалит още в началото ! Инъче също забелязвам че колкото по бедни стават хората толкова по пълни хранителните магазини и по празни другите ! Тоест в момент на криза вървят единственно ефтините неща ;)
RaIDeR
Експерт кариерист
Експерт кариерист
 
Мнения: 114
Регистриран на: 09 Ное 2008, 19:58
Местоположение: Veliko Tarnovo

Мнениеот nedka27 » 17 Мар 2010, 08:22

Не мисля че е така.Истината е, че малките магазини работят само на версии.Когато хората имат пари отиват в хипермаркетите.Те са съгласни да пропътуват и 2 км, но да си напазарят от хипермаркета.За малките магазини остава хляба, млякото и цигарите.Когато обаче дойде краят на месеца и парите свършат преди заплата, всички се насочват към малките магазини и пазарят на тефтер.Така не се печели, освен това поради ниските цени, които държат големите магазини, малките магазинчета също са принудени да не слагат голяма надценка.Отделно отстъпките които ползват самите те са много по-ниски от тези на хипермаркетите, защото на пазарят с тира.
Според мен извода е:Малък магазин само за прехрана.
nedka27
Баш кариериста
Баш кариериста
 
Мнения: 70
Регистриран на: 03 Фев 2010, 08:29

Мнениеот zigyyy » 17 Мар 2010, 21:05

до колко квадрата трябва да разбираме :малък,среден и голям магазин ? запитвали ли сте се ?
най-важното е мястото, на което се намира магазина и начина, по който собственика го поддържа и работи с клиентите.
zigyyy
Нов
Нов
 
Мнения: 5
Регистриран на: 01 Дек 2009, 22:37

Мнениеот desinikoleta » 20 Юни 2010, 09:02

Не всички функции могат да изземат хипермаркетите.Не мога да се съглася,че всички малки магазинчета са обречени предварително на фалит.Горд собственик съм на магазин от 10 дена, мисля сега за друг.
Всеки ден имам наблюдение върху поне 20 магазинчета с квадратура около 10кв . Съществуват откакто съм дошла в този квартал (5 год) . Повечето си ги работи собственика.Има и такива с продавачи.Те покрай кризата или затвориха, или освободиха продавача,и си работи пак собственика.Моя извод е,за такова магазинче с наем около двеста лева и такава площ, човек може да си докара прилична средна заплата ако си работи сам.За по-големите квадратури предполагам стоят по друг начин нещата .
desinikoleta
Активен кариерист
Активен кариерист
 
Мнения: 25
Регистриран на: 11 Юли 2009, 14:37

Мнениеот Ilijana » 21 Юни 2010, 15:27

Струва ми се, че не бива да смесваме в една купчина всички "малки магазинчета" без да видим, каква точно стока продават. Има голяма разлика да продаваш цветя или хранителни стоки, китайски красоти за по 1 левче или бижутерия.

Проблемът с привличането на клиенти съществува във всеки малък бизнес, но решението се намира по доста различни начини, в зависимост от потенциалните клиенти (които, както разбирате, са различни за различните видове "малки магазини").

Местоположението е много важно (ако не и най-важното) за всеки магазин, най-вече, ако той не е част от голяма верига. Няма хубаво място - няма "случайни" клиенти - трябва да се изгражда собствена маркетингова система. Това е.

Мисля (и съм сигурна в това), че малкото магазинче може да оцелее, ако не се ограничава с дейността си само в "реалния живот". Има доста начини да се изгради доста добра система за привличане на клиенти и за продажби (или и за двете) чрез интернет. Срещала съм добри примери за бизнес, който изглежда като малко магазинче или офисче (за цветя, например), но в реалност представляващи доста добри търговски предприятия с голяма клиентела.

Трябва вече да се ориентираме към търсенето на клиенти там, където те виреят - в интернет. А наличието на малко спретнато магазинче на някоя забутана уличка може да бъде добра фасада и мястото, където клиентът може да "пипне" стоката на живо. :)
Да направиш кариера е начинът да си намериш хубаво местенце под слънцето!
Тук виреят фенове на Портал кариерист във Facebook >>
Аватар
Ilijana
Експерт кариерист
Експерт кариерист
 
Мнения: 627
Регистриран на: 07 Яну 2007, 02:28
Местоположение: Мрежата

Мнениеот sss » 28 Фев 2011, 18:27

Здравейте! Извадих най-после всички необходими документи за преустройството на гараж в магазин за промишлени стоки. Сега имам нови притеснения как, с какво и от къде да го заредя, защото не разполагам с много финанси. Магазинът е 32 кв.м.
sss
Нов
Нов
 
Мнения: 8
Регистриран на: 10 Яну 2009, 11:49

Мнениеот RaIDeR » 28 Фев 2011, 19:31

А бе колега кой ти даде документ за промяна на предназначението от гараж на магазин ??? То незаконно бе от миналата година насам !
RaIDeR
Експерт кариерист
Експерт кариерист
 
Мнения: 114
Регистриран на: 09 Ное 2008, 19:58
Местоположение: Veliko Tarnovo

Мнениеот sss » 01 Мар 2011, 15:00

Процедурата за преустройство на гаража в търговски обект започнах през пролетта на 2009 година и през декември 2010 г. получих всички необходими документи. Сега ме интересуват отговори и предложения на поставените по-горе въпроси!
sss
Нов
Нов
 
Мнения: 8
Регистриран на: 10 Яну 2009, 11:49

Следваща

Назад към Стартиране на собствен бизнес

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 гостаcron