Желание за собствен бизнес.

Откъде да започнем. Всичко свързано със започването на бизнес.

Желание за собствен бизнес.

Мнениеот Stoeva » 02 Юли 2010, 19:50

Здравейте на всички.
Моля ви за съвет или някаква идея, ако имате желание да споделите. Касае се до следното - искам да започна свой бизнес.
Обмислих добре какво умея да правя добре. На 22 години съм, студентка вече в четвърти курс по културна антропология. Работя от 18 годишна и по стечение на обстоятелствата всичките ми дейности са свързани с много хора, в динамична среда. Всичките ми работодатели са били много доволни от качествата и уменията ми, но тъй като работата винаги е била временна ( заради образованието ми ) не успявам да извоювам позиции и да получа заплатата, която ме удовлетворява. Замислих се как за един ден правя оборот от над 20 000 лв, но за други хора. Смятам, че имам потенциала да се справя със собствена дейност и вярвам в способностите си, без да се изхвърлям и самонадценявам. В моментната си работа ( обадиха ми се, за да ме помолят това лято отново да работя в тяхната фирма като офис мениджър останали доволни от миналогодишната ми дейност ) правя резервации за хотели, работя с частни клиенти и тур оператори.
Проблемите са, че нямам никакъв начален капитал.
Не зная каква ниша има на пазара, какво се търси или продава.
Нямам познания и образование в сферата на финансите, мениджмънтът и рекламата.
Умея да пиша - от години пиша и съм печелила няколко награди.
Използвам въображението си и често творя различни неща с ръцете си. Сестра ми е завършила арт мениджмънт а и имам роднини, които биха могли да ме консултират правно. Хората ме харесват, защото се отнасям любезно и внимателно с тях, подробно обяснявам продаваният или предлагат от мен продукт и опитвам да извоювам за тях най-ниската цена. За това се ориентирам в нещо свързано със продажби, култура и изкуство.
Искам да работя по специалността си, но там възможностите са ограничени и предимно в сферата на не правителствените организации и финансирането на проекти.
Не зная от къде да започна и какво да направя. Замислям се за сватбена агенция, тур оператор и екскурзовод, но наистина не мисля, че в този момент имам необходимите познания и идеи. Някой би ли споделил моля.
Хубав ден
С.
Stoeva
Нов
Нов
 
Мнения: 1
Регистриран на: 02 Юли 2010, 19:35


Re:

Мнениеот moskvich » 02 Юли 2010, 20:31

Тези сайтове може да ти помогнат (надявам се знаеш английски, ако не, какво чакаш :) ):
http://blog.asmartbear.com/underbelly-w ... l-you.html
http://sbinformation.about.com/cs/devel ... nality.htm
http://www.rajeshsetty.com/2007/12/19/q ... -so-can-i/

http://www.struvasi.com/начално-финансиране-по-втория-начин

Отделно, да обобщя някои популярни и много правилни, според мен съвети:
а) прецени до каква степен искаш/ можеш да носиш риск и психическо напрежение - дали предприемачеството е най-добрата форма за теб или нещо по-леко, но пак даващо свобода и поле за себеизява, като франчайзинг или работа на свободна практика;
б) за сфера на дейност избери нещо, в което се чувстваш компетентна, обичаш да правиш и усещаш като житейска мисия, а НЕ:
- нещо, което се очертава да бъде доходоносно;
- нещо, за което, по някакви обстоятелства имаш подръка ресурси;
- нещо, в което имаш подготовка и опит, но не усещаш да те вдъхновява.

И едно много интересно упражнение от една книга: питай се какво те кара да ставаш сутрин и какво те кара да висиш до късно нощем и сравни двете.
moskvich
Активен кариерист
Активен кариерист
 
Мнения: 29
Регистриран на: 16 Мар 2009, 12:08

Мнениеот berov » 03 Юли 2010, 10:23

Преди да стартираш бизнес има няколко много важни неща, които трябва да направиш.
1. Въоръжи се с нерви!
2. Оперирай се от срам!
3. Постави си цел и я преследвай!
4. Събирай информация КАК да постигнеш целта си!
5. Ще стигаш до моменти, в които дадени неща ще ти се струват невъзможни, но не се отказвай! Варианти винаги има. Това, че не си се сетила на момента, не означава, че няма!

След като си решила да започнеш собствен бизнес - направи го! Ако силата ти е в това, да бъдеш асистент - използвай "разделението на труда". Стани независим асистент - организатор (примерно). Ако искаш да организираш почивки - направи го. Сега можеш лесно и евтино да се рекламираш, като си направиш сайт. Ако обичаш контакта с хората - стани представител на марка или на продукт. Примери колкото щеш.

Не си хаби нервите да работиш ЗА някого - работи СЪС някого!
Аватар
berov
Експерт кариерист
Експерт кариерист
 
Мнения: 156
Регистриран на: 02 Мар 2008, 14:19

има начин

Мнениеот MLM » 17 Сеп 2010, 10:21

Здравей.разбирам те ,че имаш голям потенциал и желание за реализация и същевременно си блокирана от куп невъзможности.Аз съм филолог по диплома.Докато следвах на шега започнах търговия, но през 1992година.Сега прехвърлив в Мревия маркетинг- собствен бизнес с минимален капитал- стигат и 100 тина лв за начало, като тези 100 тина лева са наличните разходи,които всяко домакинство има за месеца, но сега се трансформират в капитал.Тези,които не познават МЛМ бизнеса,го отричат или го отбягват.има достатъчно литература-който иска да се ограмотява.45 секунди" - на Дон фейла я препоръчвам за начинаещи.
важно е какво точно искаш да постигне- например по колко лева на месец и кога да стане това.знай,че който и бизнес да започнеш- 1 година си на изпитателен срок.ако издържиш на втората ще се утвърждаваш.Едва след 3татагодина ще печелиш.това мога да ти препоръчам
Мрежовият маркетинг(МЛМ) е полезен на всеки и във всичко...
MLM
Нов
Нов
 
Мнения: 6
Регистриран на: 17 Сеп 2010, 10:04
Местоположение: Велико Търново


Назад към Стартиране на собствен бизнес

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта