Имам нужда от вашата помощ - за салон за красота!

Откъде да започнем. Всичко свързано със започването на бизнес.

kak se pishe business plan

Мнениеот Svetlana » 31 Май 2007, 15:10

Здравей, Luminosa. :0-0-0-0-0: Отскоро посещавам форума като предимно разглеждам, но не мога да се стърпя да не се включа. Видях, че ти вече имаш страхотна подкрепа в лицето на Iliana и mi_9. Много е хубаво с приятели до теб. Надявам се и аз да помогна с нещо. :oops:

Първо поздравления за това, че си започнала да постигаш мечтата си. Вълнуващо е, нали? Някой път ще разкажа за това как аз постигнах своята, но... сега на въпроса – как се пише бизнес план. Осмелявам се да ти пиша ти от позицията на икономист, който преди .... време защити дипломна работа на тема бизнеспланиране, но и като човек, който е създал собствен бизнес. Искам да ти кажа – не се стягай от тежките и сложни думи и словосъчетания. Целта на бизнес плана е да ти помогне да се ориентираш – 1. какво точно да търсиш като информация, 2. да си отговориш на многобройните въпроси, които започват с думичката "как" (да направя това или онова) и 3. да вземеш подходящи решения точно за теб, точно за твоя бизнес, точно там и тогава, където ще го развиваш.
Исках да звуча успокояващо. :---: Не зная дали съм го постигнала. С други думи нищо страшно и задължително няма – просто се възползвай от всичките описания, структури и примерни съдържания на бизнес плановете дотам, докъдето ти е комфортно и наистина ти е полезно за теб и твоя бизнес. Ще ти потърся малко линкове с примерни съдържания и указания как се пише бизнес план и ще ги сложа във форума. До скоро :ura:
Svetlana
Нов
Нов

Мнениеот Ilijana » 31 Май 2007, 15:15

Svetlana, добре дошла на форума! :0-0-0-0-0:

Радвам се, че имаме подкрепа от още един професионалист. :>---<:
Да направиш кариера е начинът да си намериш хубаво местенце под слънцето!
Тук виреят фенове на Портал кариерист във Facebook >>
Аватар
Ilijana
Експерт кариерист
Експерт кариерист

kak se pishe business plan - links, sources

Мнениеот Svetlana » 31 Май 2007, 15:59

Здравей отново, Luminosa! Намерих набързо разни линкове. Част от тях може да те напътстват в това "Как се изгражда бизнес план" (написана е примерна структура и пояснения какво се включва по всяка точка от тази структура), а два - три линка водят към вече направени бизнес планове (може би ще са ти от полза - да се ориентираш в начина на мислене и подреждане).

С нетърпение ще следя какво се случва при теб и с голяма радост ще ти отговарям на въпроси, ако ти възникнат по пътя. Казват, че най-важната част е началото. Е, ти вече вървиш по него. Успех! :ioi:

http://infokredit.netinfo.bg/Info/1.html
http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%91%D0% ... 0%B0%D0%BD (тези двата са с добри структури, кратички са, стига да си наясно с всички термини – иначе казвай, да помагаме)
http://www.denel.dir.bg/Bplantext01.pdf (това е малко по-учебникарско)
http://www.lex.bg/members/keitR/page6a.php (кратичко е, но за всеки случай)
http://www.eenk.com/?p=1139 (тук е на английски)

а сега – готовите бизнес планове:
http://www.chambersz.com/misk/p.3.2.pdf (този е на един ресторант, но не е в България – в Портланд-Орегон е)
http://www.helpos.com/archive/preview/0 ... index.html (този е на фитнес център, но е малко по-учебникарски)
http://www.helpos.com/archive/preview/0 ... index.html (а този е за фризьорски салон, но май искат някакви парички, за да го получиш целия)

Като си избереш структура (например от горните някоя), започни да я попълваш стъпка по стъпка (така най-лесно се изяжда слон) и питай за всяка "глупост", която ти се изпречи на пътя. Помни - всичко това е, за да улесни живота ти (и на твоя бизнес), а не да ти счерни дните. :ok:

Кажи, спря ли се на име, или още мислиш?
А ти ли ще работиш в салона или ще си привлечеш хора?
За първото те питам, за да помагам и аз с идеи, а за второто, защото от това (донякъде) зависи как да си направиш стратегията за привличането на клиенти.

Изчезвам :bayy: ... отново да ти пожелая успех :ioi:
Svetlana
Нов
Нов

Мнениеот Svetlana » 31 Май 2007, 16:11

Здравей, Iliana! Страшно си бърза :ura: Благодаря за "добре дошла"-то. много съм впечатлена от твоят съпорт и активност в този форум. Наистина заеш как да бъдеш подкрепа :bravo: Ще се радвам да имаме поводи за обмяна на свежи мисли. Благодаря и за званието "професионалист". Истината е, че друго е моето призвание. За мен бизнес планирането (по принцип) е само средство (необходимо зло) по пътя на постигане на това, което си намислил. Ако намериш още линкове с готови бизнес планове, дай ги на Luminosa. Много исках да я зарадвам с готов бизнес план на салон за красота, но не попаднах на такъв (само на един и то платен). Аз съм сигурна, че тя ще се справи и така, но примерите дават някак си спокойствие и помагат да се хвърлиш в непознатото. Изчезвам ... до скоро :0-0-0-0-0:
Svetlana
Нов
Нов

Мнениеот Luminosa » 31 Май 2007, 23:53

Момичета, не можете да си представите колко развълнувана съм в момента! Никога не съм си представяла, че мога да получа подобна подкрепа от абсолютно непознати хора. Светле, добре дошла! Меко казано съм трогната, просто нямам думи, а които да изразя това, което чувствам!

За съжаление сега мога да хвърля едно око, от горе от горе...защото утре е последният ми изпит - както може би вече целият форум разбра. :P

Мислех за име и днес ... бях решила "Блясък", но такива салони вече има, така че може би ще заложа на "Luminosa". Притеснява ме само това, че не всички знаят, че означава светъл, луминисцентен ... и няма нищо общо с лимони, нослета и прочие. :wink:

Най-голям проблем мисля ще ми бъде наемането на персонал. И привличането на клиенти, разбира се.
Мислех да преложа работа на едни добри познати, но приятелка ме разколеба ... не било редно да мешам нещата.
Спрях се на идеята да разлепя обяви пред Фризьорския техникум. :?:

Козметичка ще търся...и ще се обучавам паралелно с нея и аз, за да мога да съм в час с нещата.

Имам много въпроси и много неясноти в главата, но трябва да мине утре, за да започна да ги бистря! 8)

Поздрави!!! :0-0-0-0-0:
"Перлите се срещат само на такива места като този форум!" - Кака Мара
Аватар
Luminosa
Модератор
Модератор

Мнениеот Ilijana » 01 Юни 2007, 08:46

Мисля, че няма да имате нищо против да изнеса темата "бизнес-план" като самостоятелна. Така в обсъждането ще могат да се включат повече хора, които се интересуват от изготвянето на бизнес-планове. :D
Аватар
Ilijana
Експерт кариерист
Експерт кариерист

Мнениеот Svetlana » 02 Юни 2007, 11:15

Здравей, Luminosa! Успех на изпитите! :ok: Чакам те с нетърпение да си говорим за стратегии :la: Има много плюсове и минуси на това да си вземеш нов човек, а не вече практикуващ фризьор. Фризьорството е една много специфична професия - тя е от групата на свободните професии. Също като зъболекар, например. Фризьорите (особено утвърдените) често си вървят с клиантелата. Това може да е добра новина, когато започват работа при теб, но става много лоша, в момента, в който ти кажат, че те напускат. Фризьорите са лицето на салона. Ако имаш нови и неопитни момичета, които изглеждат неуверени (а това винаги си личи), има опастност никой да не влезе в салона. Ако си вземеш опитна дама, която изглежда уверена и си води постоянните клиенти със себе си, в салона ще стане пълно още от самото начало. Но този тип дами са по-свободолюбиви. Те имат самочувствие и понякога не се съобразяват с "шефката". Да не говорим, че може ей така да си тръгнат някой ден. Вземи под внимание и факта, че жените рядко обичат да сменят фризьор (пак може да се направи аналогия със зъболекаря). Обикновено решението за смяна на фризьор е по препоръка от приятелка. Както разбираш сама, задачатата ти е доста трудна (доста по-лесно е да правиш книжарница или бакалия, например, та дори и фитнес център). :0000: Моето мнение е: 1. вземи си опитна жена с клиантела, която да е на малко над средната възраст (да не е много по-стара от типичните клиентки, които ще идват, но не и много по-млада - тя трябва да може да си говори с тях, да ги разбира и т.н.), 2. веднага с нея си вземи младо момиче, което изглежда талантливо (идва му "отръки" занаята), има желание да се учи и (най-важното) има изгледи да се задържи дълго при теб. 3. помисли за специфични отличителни черти на твоя салон. Това трябва да са неща, които да са толкова силни, че дори и след като опитната фризьорка си отиде, клиентите й (не всички, разбира се) да продължат да идват в салона при другата фризьорка. Тези специфични неща ще застанат зад марката Luminosa и това вече ще бъде бизнес система, а не място където идват и си отиват различни фризьори. За истинските дълбоки отличителни черти можем да говорим по-нататък, сега мога да дам едни малко странни примери - има един ресторант, където на тръгване всеки гост получава чаша чай, подарък от заведението (чаят е невероятен) случвало се е да ходя там, само защото ми се пие от "онзи" чай. В един друг ресторант, пък на тръгване всяка дама получава цвете. При теб може например да направите някаква специфична рецепта на топъл шоколад (например топъл шоколад с мента и кокосови стърготинки), който да подаряваш на всяка клиентка или пък чаша с разтворими витамини или фреш от някакъв плод. Спирам, защото ми потекоха лигите. :nooo: Ако ти е интересно това, може да се развихрим с един хубав брейнсторминг по темата "С какво да отличава твоя салон от всички други салони" и това е добре да се случи в началото, защото дори от там може да ти дойде идеята за името. Да не говорим, че всички ние сме клиенти и можем от тази позиция да говорим, кое е наистина важно като ходиш на фризьор. А що се отнася до набирането на нови хора - като решиш какво искаш, мога да помагам също за това как и къде да потърсиш и наемеш човека, който искаш. Хубав ден, Luminosa, а и на всички кариеристи! До писане :books:
Svetlana
Нов
Нов

Мнениеот Luminosa » 02 Юни 2007, 16:26

Светле, идеите ти са страхотни. Чета като зомбирана, почти залепена за монитора. 8)
Много ми хареса идеята с какво да се отличава салона. Определено ще искам да има такова нещо, но какво ще да е то?!
Първоначално реших, че може и да е фреш ... най ми се върза като за салон за красота. Но в последствие - някакси няма да е като чая, за който говориш. Всеки може да си направи хубав фреш в къщи. Какво друго да бъде?! Трябва да е нещо, което хем да е бързо за приготвяне, хем да е интересно. :wink:
Мисля да правя флаери (брошури) - каква информация да включа в нея? Къде е салона, какво се предлага, може би и за това отличителното, което ще предлагаме на клиентите, контакти ... друго?!

За фризьорката...напълно си права. Но от къде и как да привлека такава жена?! Момиче май по-лесно ще намеря.

Остават маникюристка и козметичка. След дълго обсъждане реших аз също да съм козметичка, но да имам часове вечерно време и събота и неделя, защото трябва и на работа да ходя. Това е, за да мога по-лесно да "контролирам" клиентите, в смисъл да има хора, които ще идват само заради мен.
По този въпрос - фирмата, от която ще закупя козметиката ще дойде и ще обучи всички козметички, тоест и мен, но аз нямам завършен курс. Това ще е проблем ли, ще мога ли само на това обучение да разчитам - и това като се има предвид, че много ми се отдава работата, имам "щастието" всяка последна неделя от месеца вкъщи да става като на събор - цялата рода идва за кола маска, маникюр, педикюр, боядисване и т.н. :circ:

Мислех да предложа работа на някои близки приятелки - за да не ме крадат и не се събудят някоя сутрин с идеята, че вече не им се работи при мен. За съжаление започнах да се разколебавам, защото май не е много редно да смесвам работата с приятелството. :roll:

От обявата ми за работа в интернет - файда особена няма. Само едно момиче, аромотерапевтка - живееща на другия край на София. Ако е с градски транспорт - 1.30 часа до салона, в най-добрия случай.

Има много неща, които ми се иска да обсъдим и затова май пиша едно през друго. Извинявам се, за което! :(

Ейй, много се запалих по това - какво уникално да предлагаме в салона!? :twisted:
Аватар
Luminosa
Модератор
Модератор

Мнениеот Ilijana » 02 Юни 2007, 20:49

С риск да се намеся в добрата екипна работа, която наблюдавам в тази тема :D , ще дам и аз няколко практични идеи:

:arrow: Луминоске, можеш всяка седмица да правиш намаление на някакъв вид услуга. Жените радко посещават салон за красота само за една конкретна услуга, затова покрай "намалената" услуга ще можеш да предлагаш и други на обикновенна цена.

:arrow: Добро решение за един салон е да направи "кооперация" с някакъв фитнес-салон или магазин за козметика и парфюмерия, които се намират в същия квартал. Можете взаимно да предлагате на своите клиенти талони за намаление. Например, ти даваш на своите добри клиенти талон за 5% намаление в близкия фитнес-салон, а фитнес-салонът на своя ред дава такъв талон за твоите услуги. Печалбата е взаимна и двойна: хем препращате един към друг клиенти, хем добрите ти клиенти почват да те "обичат" повече, защото им даваш хубави талони за намаление.

:arrow: Класически трик за "зарибяване" е да направиш карта, която се заплаща, например, за един месец и след това услугите на жената с картата се продават с 5% намаление. Всеки притежател на такава карта ще те посещава често, за да може да си избие вложените пари.

:arrow: Последна идея, която ми идва на ум. Направи "мъжки" ден един или два пъти в месеца. През този ден обслужвайте само мъже. Повярвай, че те също искат да са хубави, но се срамуват да ходят в "женски" салони. :D

---------------
Сега Кака Мара започва да пише някаква статия за собствен бизнес. Ако тя е за салоните за красота - подарявам й моите идеи - нека и другите да се ползват. :D
Аватар
Ilijana
Експерт кариерист
Експерт кариерист

Мнениеот Luminosa » 04 Юни 2007, 19:03

Илиянка, не можеш да си представиш така наречените от теб "намесвания" колко са ми навременни и полезни! :lovve:

Намаления и карти ще направя, за това няма да има спор. Винаги съм си мислела, че се печели не от скъпите услуги, а от количеството им. (май не го казах както трябва) :oops:
Кооперация с каквото и да било няма как да направя - тук няма подобни...фитнеси или нещо подходящо.
Мъжки ден ... звучи добре, но може би първо трябва да се разработи.

Съзнанието ми е обзето от идеята на Светлето за напитка или нещо подобно, което да се дава на всеки клиент. Не мога да измисля нещо перфектно уникално и туй то... :roll:
Аватар
Luminosa
Модератор
Модератор

Мнениеот Ilijana » 04 Юни 2007, 19:54

Луминоске, знаеш какво лично аз мисля за напитката? Идеята е много добра, но не бива напитката да бъде мнооооого специална, защото освен да търсиш клиенти за своите услуги, ще се наложи и да "подбираш" точно тези, които ще ти харесват "специалната" напитка. :D Никой направо няма да ти каже, ако случайно не я харесва, но има вероятност някой клиент да избяга точно заради "специалната напитка".
Трябва да угаждаш на своите клиенти и те да получават това, което харесват. Аз бих направила така: през лятото предлагам сокчета с цветни ледчета и някаква "специална" сламка, а през зимата - някакви топли напитки в "специални" чаши.
За всеки клиент има възможност за избор /синьо сокче - червено сокче/, а хората обичат да избират и да се чувстват велики. Клиентите пак ще се връщат, защото им даваш възможност да избират нещо и по този начин четкаш тяхното его.

Това си мисля аз. :roll:
Аватар
Ilijana
Експерт кариерист
Експерт кариерист

Мнениеот Luminosa » 04 Юни 2007, 21:00

Ейй, шашна ме с тия цветни ледчета! 8)
Как да ги направя обаче...идеи?!
А специалните сламки?! :roll:

И какви да са сокчетата?! Фрешове, натурални, разтворими...

Май е твърде рано да мисля за тези подробности, но наистина ми стана много интересно! :D
Аватар
Luminosa
Модератор
Модератор

Мнениеот Ilijana » 04 Юни 2007, 22:04

Luminosa написа:Ейй, шашна ме с тия цветни ледчета! 8)
Как да ги направя обаче...идеи?!
А специалните сламки?! :roll:

Издавам ти моето тайно ноу-хау /извънредно секретен/ за производството на цветните ледчета: :ok:

Взимаме някакъв цветен сок, слагаме го във формите за ледчета и замразяваме. Номера е сока за ледчетата да е различен цвят от този на "основния" сок.

Внимавай да пазиш тайната рецепта! :vnim:

За сламките идеите са много: от това да купиш готови такива /например, продават едни такива завъртяни на спирала/ до това да си ги правиш сама като, например, слагаш някакви хартиени завъртулки върху обикновени сламки. :D

За сокчетата: всичко зависи от дохода на салона ти - колкото повече печелиш и по-високи цени слагаш, толкова по-скъпи сокове ще предлагаш. Повярвай, че един студен чай или обикновен разтворим сок с лед вършат същата работа в лятната жега, както и скъп натурален сок. :D
Аватар
Ilijana
Експерт кариерист
Експерт кариерист

Мнениеот Luminosa » 04 Юни 2007, 22:38

Ти сподели твойто тайно ноу-хау с целия форум, пък после ще ме държиш отговорна. :lol:
Мисля наистина да заложа на студен чай...така ледчетата ще са по-ефектни. Най-добре ще е да са сини. 8) Може би ще пробвам с някакви оцветители. Мисля, че мога да заложа и на лед в различни форми.

Чашите?! Ако са по-специални...ще са доста скъпи; Имам 6 или 12 броя за коктейл...мисля много подходящи за случая. :P

А сламките - ще търся и купувам...абсурдно е да прилагам труд и твочество. Не съм сръчна, а и време - нула! :?
Аватар
Luminosa
Модератор
Модератор

Мнениеот Svetlana » 05 Юни 2007, 09:32

Здравейте, Luminoska и Iliana! s:: Позагубих се, а и сега ще бъда за кратко. Тази седмица пускам новия си сайт, много се забавлявам с него, но дърпа толкова време, че съм в лек стрес :q:

Luminoske, надявам се с изпитите всичко да е ок, защото ми белееха кокалчетата в събота.

Сега по темата Салон за красота:
1. Проучи внимателно типичния си клиент за салона - но не тези, които искаш и харесваш, а тези с които разполагаш. Ти каза, че салона не е в центъра - разходи се из квартала. Влез в заведенията или в бакалията, когато има опашка. Запознай се с някои хора. Огледай им косите - боядисват ли се, правят ли си прическа, изтощени ли са им косити. Въобще - влез в атмосферата.
2. Седни пред един лист и напиши всичко за тези хора, което си успяла да събереш - какви са, какво обичат да правят, да хапват и пийват, как си почиват, каква музика слушат, какви проблеми ги вълнуват най-много, в какво вярват, какво ги трогва, какви са мечтите им, как изглеждат (най-вече косата, но не само), какъв е начина им на живот, колко се грижат за себе си (и тук пак е косата), колко често ползват фризьорски услуги, имат ли си постоянна фризьорка или просто сядат, при която е на смяна, важно ли е да е евтина пострижката, боядисват ли се вкъщи или пък носят своя боя на фризьорката, за да спестят парички, какво би ги накарало да сменят фризьорката си (ако новата е много добра и ги прави да изглеждат страхотно, ако е по-евтино, ако е в по-удобно за тях време, ако има къде да стоят децата през това време и т.н.) ... и още много неща, които ще ти хрумнат, докато ги наблюдаваш и разговаряш с тях.
3. Помисли си с какво да ги очароваш (отстъпка, подарък, цялостна услуга, цвете, бисквита с късметче, ШОКОЛАААААД, мостра на подходящия балсам за косата им (като ти ще ги консултираш за тяхната коса какво пасва най-много), компютърна програма, на която като сложат снимката си да могат да се разглеждат с различни прически и цветове на косата и т.н. Като стигнеш до точка 3 - пиши пак - ние ще помагаме с идеи, но преди това няма смисъл. Колкото по-малко предположения в бизнеса се прави, толкова по-добре (особено, когато говорим за клиентите). Хубавото при теб е, че твоите потенциални клиенти са локализирани - ти знаеш къде можеш да ги намериш - можеш да ги изучаваш на воля. В много случаи това е невъзможно.
Всичко това е по темата КАК ДА ОЧАРОВАМЕ / ЗАДЪРЖИМ КЛИЕНТИТЕ в салон за красота. Съветите на Iliana са насочени в посока КАК ДА ПРИВЛЕЧЕМ НОВИ КЛИЕНТИ. И двете неща са много важни за теб. Iliana ти е дала страхотни идеи. Според мен все пак, преди да предприемеш каквото и да било - започни от клиента - разучи го и тогава вземай решения, за да бъда максимално подходящи точно за твоите клиенти. Ще очаквам с нетърпение следващите ти действия.

Прегледай и бизнес плановете - ако си спомняш - идеята им е точно такава - да те подтикнат систематизирано да събереш определена важна за бизнеса ти информация и след това да планираш конкретни действия.
До скоро и успех :0-0-0-0-0: Залавям се пак със сайта. А като стане готов, ще се фукам :la:
Svetlana
Нов
Нов

ПредишнаСледваща

Назад към Стартиране на собствен бизнес