Моля ви помогнете ми - стартиране на консултантска дейност

Откъде да започнем. Всичко свързано със започването на бизнес.

Моля ви помогнете ми - стартиране на консултантска дейност

Мнениеот ellcho » 05 Сеп 2007, 08:18

Искам да започна собствен бизнес и имам идея за това какъв да е.Проблема ми е в това че не знам под каква форма трябва да регистрирам фирма(ЕТ , ООД или ЕООД), а също дали са ми необходими някакви лицензи и др. подобни документи за да мога да работя.Става въпрос за вид консултантска дейност.
Ако някой може да ми помогне нека пише.По нататък може по точно да обясня идеята си, но за сега....
ellcho
Нов
Нов

Мнениеот Ilijana » 05 Сеп 2007, 08:53

Здравей, ellcho! Добре дошла/дошъл на форума! :D

Основните разлики между ЕТ /Едноличен търговец/ и ООД /общество с ограничена отговорност/ са:
- при първият вид нямаш „отделен” капитал за фирмата, а за дейността си отговаряш с цялото си имущество /и на твоето семейство/, при ЕООД /когато собственикът на фирмата е един човек/ или ООД /когато собствениците са няколко и те участвят с дялове в капитала на фирмата/ - трябва да имаш минимален уставен капитал /5000 лв./, който се явява капиталът на фирмата и се слага в отделна сметка. При ООД дълговете на фирмата се покриват само с капитала на фирмата и не отговаряш с цялото си имущество.
- ЕТ - Капиталът на фирмата е ограничен до твоето имущество и имаш по-малки възможности за външно финансиране /въпреки, че това не е факт – финансиране по проекти може да печели и ЕТ/.
- Има големи разлики в данъчното облагане, но сега след 1 януари 2008г. ще влиза ново законодателство и не съм проучила още как това ще се отрази. ЕТ по-лесно се създава и се закрива и е удачна за малка консултантска фирма.

Консултирането като дейност, не изисква някакъв лиценз и ако е записано като дейност в съдебното решение /решението, с което съдът разрешава отварянето на фирмата/ не би трябвало да има проблем. Разбира се, има тънкости в зависимост от областта, в която ще консултираш.
Последна промяна Ilijana на 05 Сеп 2007, 16:13, променена общо 1 път
Да направиш кариера е начинът да си намериш хубаво местенце под слънцето!
Тук виреят фенове на Портал кариерист във Facebook >>
Аватар
Ilijana
Експерт кариерист
Експерт кариерист

Мнениеот ellcho » 05 Сеп 2007, 13:02

Много благодаря за бързия и изчерпателен отговор.Определено ми помогна :D
ellcho
Нов
Нов

Мнениеот Ilijana » 05 Сеп 2007, 16:16

Искам само да добавя, че ЕТ не е "фирма" /не е юридическо лице/. Това е един вид узаконяване на дейността с цел печалба на даден човек /физическо лице/.
Да направиш кариера е начинът да си намериш хубаво местенце под слънцето!
Тук виреят фенове на Портал кариерист във Facebook >>
Аватар
Ilijana
Експерт кариерист
Експерт кариерист

Назад към Стартиране на собствен бизнес