Отваряне на козметичен салон

Откъде да започнем. Всичко свързано със започването на бизнес.

Отваряне на козметичен салон

Мнениеот Кака Мара » 15 Окт 2007, 10:47

Реших да публикувам във форума и това писмо, изпратено ни от Ели:

Здравейте,искам да си отворя козметичен салон,но не знам каква е необходимата документация ,която трябва да осигуря.Вие бихте ли ми помогнали,ако не да ми кажете към кого мога да се обърна за информация?
Благодаря предварително!

Ели, мисля, че в този форум сме обсъждали доста подробно този вид собствен бизнес: тук

Надявам се, че Luminosa, ще ти даде едно рамо с информация. :D Тя би трябвало вече да е доста напреднала в бизнеса си. :D
Никога не е късно да направите кариера!
www.karierist.com
Аватар
Кака Мара
Модератор
Модератор

Мнениеот FANTOMAS » 06 Мар 2008, 07:56

Ели здравей, и аз искам да отворя фризьорски салон ,но никъде не намирам информация .Пожелавам ти успех ,пиши ще ми помогнеш
FANTOMAS
Нов
Нов

Мнениеот Luminosa » 06 Мар 2008, 23:00

Здравейте!
Ще се опитам да помогна, въпреки че не съм много, много навътре в бюрокрацията. :D
Искам само да уточня, че споделям моят опит...от преди около половин година. Нещата са динамични, така че най-добре е сами да си проверите. Обикновено има списък с необходимата документация, който се предлага в Общината или ХЕИ.

Така...

Като начало и най-основно е помещението, където ще се намира салонът. Най-добрият вариант е то да си е регистрирано /не знам дали това е точната дума/ като търговска площ. В този случай е необходимо да се издаде само Уведомление от общината, в която се намира търговската площ. След това има ХЕИ, Пожарна...но до там аз така или иначе не стигнах. При тези обстоятелства бюрократично процеса се бави в най-лошия случай, ама в най-лошия до 3 месеца. Което си е нищо...в това време можете да си организирате дистрибуцията, персонала и т.н.

В случай, че помещението ви не е търговска площ - проектант прави план, много прецизен - кое къде ще бъде разположено, но до най-малката подробност. Примерно къде стоят фриз. места, кът за чакащи, маса за маникюр... Освен това в плана се съдържа, както конструктивна част така и ВиК, Ел и Вентилация. Този план се внася за одобрение в общината. С повечко късмет и връзки можете да се отървете само с Молба за промяна на площта /изветрели са ми точните термини/ - тоест примерно от жилищна в търговска. Така и не разбрах защо в едни общини се иска само Молба, а в други и План.
След като планът бъде одобрен - се тръгва по ХЕИ, Пожарна и т.н.
При тези обстоятелства се чака в най-добрия случай 5-6 месеца.

Има и трети вариант, независимо от горните два случая - директно да се действа чрез ХЕИ, но това става доста по-бавно и затова не го коментирам.

И накрая отново да припомня, че се убедих как в различните общини е различно. :o :shock: Затова ви съветвам преди да си направите заключения да посетите вашата.

Отворена съм за всякакви коментари и съвети! Успех в начинанието! :D
"Перлите се срещат само на такива места като този форум!" - Кака Мара
Аватар
Luminosa
Модератор
Модератор

Мнениеот Profesor » 13 Ное 2011, 22:42

Списък с всички необходими стъпки и документи има на този сайт.

MyBusiness.bg
Profesor
Напреднал кариерист
Напреднал кариерист

Назад към Стартиране на собствен бизнес