от dimitarma » 22 Юли 2008, 14:39
Здравей,
1. 10000 е малко! Опитай се да намериш повече - поне 30000. Казвам го, не защото не можеш да започнеш с 10000, а защото после ще свършат и с много разходи, ще се озовеш в затворен кръг и липса на време за намиране на повече пари. Пиши на лични съобщения - по принцип съм склонен на инвестирам 5000-10000 в малки рискови начинания, ако идеята си струва .
2. Задължително отвори ЕООД или ООД (само държавните такси са 320 лв + адвоката, който взима от 10 до 100) и го регистрирай по ДДС. Вече става и по желание без оборот! Така ще спестиш доста средства при първоначалното закупуване на оборудване.
3. Кредита трябва да го вземеш като личен (ако е от банка), защото с бизнес история под 3 месеца дори само двете рискови банки в България (Райфазен и Прокредит) няма даже да ти погледнат документите. За другите банки ще чакаш докато приключиш поне една финансова година и представиш баланс.
4. Рекламата и маркетинга като цяло са хубаво нещо. Не бързай обаче да наливаш и без това малкото пари в брошури и прочее инструменти. Помисли хубаво. Предполагам, че ще ти трябва работен каталог със стоките и ценови оферти - общо стотина лева за печат. Не бързай с други разходи като брандинг на кола с лепенки и т.н.
5. Разходи по администрация - Заради новия търговски регистър фирмите излизат късно - понякога по месец и повече. Имай го в предвид. Ако са нехранителни стоки нямаш много главоболия - не се иска друга регистрация освен на превозното средство като товарно (което пък ще спести ДДС. ако си регистриран). За водата не съм сигурен и ще трябва да провериш в Риокоз. Ако имаш зор там - пиши на лични съобщения - имам човек - бивш директор на Риокоз София.
Същото важи и за склад, ако такава е идеята.
6. От магазини в района на Петрич (повярвай познавам отлично района) ще се храниш трудно. Все пак зависи от стоката. При всички случай си сключваш договори с Големите : РАЙ и т.н. по-добре знаеш от мен колко пари искат за първоначално зареждане и прочее. Трябва да ги заделиш като бюджет. Трябва обаче да ходиш и поне до Сандански задължително.
7. Не на последно място - всичко се смята просто. 1000 оборот дневно са 30000 месечно (ако бачкате всеки ден, което май не става). При 5-10% марж - са 3000 или до 5000 месечно средства. От тях трябва да живееш, да плащаш сметки и разходи по бизнеса, промоции, счетоводство и др. Можеш ли да правиш поне 1000 оборот дневно. Това за поне 50 магазина дневно с по 20 лв заявка. На бас, че не можеш да минеш толкова. 30-35 ще можеш, но ти трябва скъпа и оборотна стока, за да правят поне по 35-40 лв заявка. А това са предимно селски магазини с малък оборот. Т.е. трябват ти всеки божи ден да имаш 30-35 нови магазини. Това са поне 300 магазина в график, и то редовно пазаруващи всяка седмица.
Успех! Не се отказвай в никакъв случай. Ако това не става помисли върху друга идея и я обмисли.
"На този, който има - ще му бъде дадено, а на този, който няма - ще му се отнеме"
Евангелие на Лука 19:26