Старт на разносна търговия...

Откъде да започнем. Всичко свързано със започването на бизнес.

какво купува българинът?

Анкетата свършва на 04 Дек 2007, 13:08

евтино
2
50%
евтино
2
50%
качествено
0
Няма гласували
качествено
0
Няма гласували
мисли как да балансира цена/качество
0
Няма гласували
мисли как да балансира цена/качество
0
Няма гласували

Общо гласове : 4

Старт на разносна търговия...

Мнениеот asenlynch » 24 Ное 2007, 12:35

Здравейте!Казвам се Асен Попиванов.Току що се регистрирах във форума и искам да се консултирам с вас.Първо бих искал да си позволя малко предистория.Работил съм доста неща,сред които и дилър във фирма за разносна търговия.Мога да кажа,че това е работата за която съм създаден-динамика,контакти с различни хора,пътувания.
От доста време имам идеи за собствен бизнес в този бранш,но нямам капитали.Сега съм решен да тегля кредит.Това обаче ще стане догодина май или юни.Дотогава искам хубаво да проуча и подготвя нещата, които ще са ми необходими.
А сега на въпросите:
Колко ще ми струва регистрирането на фирма(ЕТ) за разносна търговия при положение,че ще разнасям нехранителни стоки и евентуално минерална вода?Ще има ли разлика в цената за регисрацията(лицензи?), в зависимост от това дали разнасям храни или само стоки за бита?Какви други документи трябва да подготвя?Данъци ,лицензи?Имате ли представа дали 10 хил. лв са ми достатъчни за започването на този бизнес,отчитайки факта,че за начало мисля да зареждам само магазини в района на Петрич и околните села?
Искрено ви благодаря предварително!
Не големите изяждат малките,а бързите - бавните.Тази мисъл ме кара да бързам...
Аватар
asenlynch
Нов
Нов

Мнениеот Светлана » 26 Ное 2007, 10:40

Здравейте, Асен Попиванов! Добре дошъл във форума на Кариерист! Поздравление за решението Ви да се заемете с изграждането на бизнес! За съжаление кариерното консултиране като експертност не покрива Вашите въпроси, затова ще преместя въпроса ви в една друга секция на форума – “Собствен бизнес/Стартиране на собствен бизнес”, където повече хора ще се включат в търсене отговор на Вашите въпроси.
Моето мнение е, че въпросите ви са предимно от юридически характер, така че освен задавайки ги във форума на Кариерист, можете да се свържете и с юрист, който да потърси отговорите за Вас. А ако искате да се справите сам (без юрист), можете да потърсите съответните нормативни документи (закони, наредби и т.н.) в интернет – на този етап може почти всичко да се намери.
Все пак, преди да взимате определени решения окончателно, се уверете, че разполагате с актуална и достоверна информация (в случая – юридическа), на база на която взимате решенията си. Успех!
Аватар
Светлана
Консултант
Консултант

Мнениеот asenlynch » 26 Ное 2007, 14:33

Здравейте,Светлана!Благодаря за отговора.Ще се консултирам и в други форуми, но и очи в очи със специалист.
Не големите изяждат малките,а бързите - бавните.Тази мисъл ме кара да бързам...
Аватар
asenlynch
Нов
Нов

Мнениеот Светлана » 26 Ное 2007, 15:26

Здравейте отново, Асен! Решението ви е съвсем разумно.
А ако Ви хрумнат други въпроси, свързани със създаването на организацията, маркетинга на услугите Ви, създаването на бизнес-план, който да си е за Вас и да Ви върши работа и т.н., според мен форум Кариерист може да Ви помогне много - както с давани вече отговори на подобни въпроси, така и с отговор на конкретни Ваши въпроси. Добре ще бъде да разгледате форума по-подробно, както и статиите, публикувани в сайта (karierist.com) - може да Ви хрумнат допълнителни въпроси, които да са важни за предстоящия бизнес, и за които не сте се били сещали преди това.
А ако решите да преразгледате избора си или да планирате своето развитие и подготовка спрямо направения избор, ако решите да се вгледате в себе си и да оцените силните си страни и т.н., ще се радвам да Ви помогна като кариерен консултант.
Още веднъж поздравление за смелостта и целенасочеността! Хора като Вас точно постигат мечтите си.
Аватар
Светлана
Консултант
Консултант

Мнениеот Гост » 20 Юли 2008, 10:38

:) "Дилър в ръзносна търговия"

Пич започни към фирма на някой твой познат или към някой склад на едро никой няма да те върне като имаш желание да продаваш и от тяхната стока с отстъпка. не ти трябват всички тия неща които си изброил. Трябва ти само бусче или пикапче 4-5000. И скромните дори 2000 като начало за стоки. Търсиш в нета фирми производители или вносители взимаш от тях и по магазините и кафетата. Айде и успех.
Гост

Мнениеот eser » 21 Юли 2008, 08:31

sisil55 написа::) "Дилър в ръзносна търговия"

Пич започни към фирма на някой твой познат или към някой склад на едро никой няма да те върне като имаш желание да продаваш и от тяхната стока с отстъпка. не ти трябват всички тия неща които си изброил. Трябва ти само бусче или пикапче 4-5000. И скромните дори 2000 като начало за стоки. Търсиш в нета фирми производители или вносители взимаш от тях и по магазините и кафетата. Айде и успех.

Явно ти не си разбрал/а господина, той иска да "расте". Моя съвет е забрави за ЕТ-то, най-малкото не вдъхва доверие (не че няма ЕТ, които къртят милиони), регистрирай си едно ЕООД (5 хиляди ще си изтеглиш при стартиране на бизнеса си).
Успех.
Дари добро, то ще ти се върне...
Аватар
eser
Баш кариериста
Баш кариериста

Мнениеот dimitarma » 22 Юли 2008, 14:39

Здравей,

1. 10000 е малко! Опитай се да намериш повече - поне 30000. Казвам го, не защото не можеш да започнеш с 10000, а защото после ще свършат и с много разходи, ще се озовеш в затворен кръг и липса на време за намиране на повече пари. Пиши на лични съобщения - по принцип съм склонен на инвестирам 5000-10000 в малки рискови начинания, ако идеята си струва .

2. Задължително отвори ЕООД или ООД (само държавните такси са 320 лв + адвоката, който взима от 10 до 100) и го регистрирай по ДДС. Вече става и по желание без оборот! Така ще спестиш доста средства при първоначалното закупуване на оборудване.

3. Кредита трябва да го вземеш като личен (ако е от банка), защото с бизнес история под 3 месеца дори само двете рискови банки в България (Райфазен и Прокредит) няма даже да ти погледнат документите. За другите банки ще чакаш докато приключиш поне една финансова година и представиш баланс.

4. Рекламата и маркетинга като цяло са хубаво нещо. Не бързай обаче да наливаш и без това малкото пари в брошури и прочее инструменти. Помисли хубаво. Предполагам, че ще ти трябва работен каталог със стоките и ценови оферти - общо стотина лева за печат. Не бързай с други разходи като брандинг на кола с лепенки и т.н.

5. Разходи по администрация - Заради новия търговски регистър фирмите излизат късно - понякога по месец и повече. Имай го в предвид. Ако са нехранителни стоки нямаш много главоболия - не се иска друга регистрация освен на превозното средство като товарно (което пък ще спести ДДС. ако си регистриран). За водата не съм сигурен и ще трябва да провериш в Риокоз. Ако имаш зор там - пиши на лични съобщения - имам човек - бивш директор на Риокоз София.
Същото важи и за склад, ако такава е идеята.

6. От магазини в района на Петрич (повярвай познавам отлично района) ще се храниш трудно. Все пак зависи от стоката. При всички случай си сключваш договори с Големите : РАЙ и т.н. по-добре знаеш от мен колко пари искат за първоначално зареждане и прочее. Трябва да ги заделиш като бюджет. Трябва обаче да ходиш и поне до Сандански задължително.

7. Не на последно място - всичко се смята просто. 1000 оборот дневно са 30000 месечно (ако бачкате всеки ден, което май не става). При 5-10% марж - са 3000 или до 5000 месечно средства. От тях трябва да живееш, да плащаш сметки и разходи по бизнеса, промоции, счетоводство и др. Можеш ли да правиш поне 1000 оборот дневно. Това за поне 50 магазина дневно с по 20 лв заявка. На бас, че не можеш да минеш толкова. 30-35 ще можеш, но ти трябва скъпа и оборотна стока, за да правят поне по 35-40 лв заявка. А това са предимно селски магазини с малък оборот. Т.е. трябват ти всеки божи ден да имаш 30-35 нови магазини. Това са поне 300 магазина в график, и то редовно пазаруващи всяка седмица.

Успех! Не се отказвай в никакъв случай. Ако това не става помисли върху друга идея и я обмисли.

"На този, който има - ще му бъде дадено, а на този, който няма - ще му се отнеме"
Евангелие на Лука 19:26
dimitarma
Нов
Нов

Мнениеот Гост » 22 Юли 2008, 17:35

dimitarma написа:Здравей,

1. 10000 е малко! Опитай се да намериш повече - поне 30000. Казвам го, не защото не можеш да започнеш с 10000, а защото после ще свършат и с много разходи, ще се озовеш в затворен кръг и липса на време за намиране на повече пари. Пиши на лични съобщения - по принцип съм склонен на инвестирам 5000-10000 в малки рискови начинания, ако идеята си струва .

2. Задължително отвори ЕООД или ООД (само държавните такси са 320 лв + адвоката, който взима от 10 до 100) и го регистрирай по ДДС. Вече става и по желание без оборот! Така ще спестиш доста средства при първоначалното закупуване на оборудване.

3. Кредита трябва да го вземеш като личен (ако е от банка), защото с бизнес история под 3 месеца дори само двете рискови банки в България (Райфазен и Прокредит) няма даже да ти погледнат документите. За другите банки ще чакаш докато приключиш поне една финансова година и представиш баланс.

4. Рекламата и маркетинга като цяло са хубаво нещо. Не бързай обаче да наливаш и без това малкото пари в брошури и прочее инструменти. Помисли хубаво. Предполагам, че ще ти трябва работен каталог със стоките и ценови оферти - общо стотина лева за печат. Не бързай с други разходи като брандинг на кола с лепенки и т.н.

5. Разходи по администрация - Заради новия търговски регистър фирмите излизат късно - понякога по месец и повече. Имай го в предвид. Ако са нехранителни стоки нямаш много главоболия - не се иска друга регистрация освен на превозното средство като товарно (което пък ще спести ДДС. ако си регистриран). За водата не съм сигурен и ще трябва да провериш в Риокоз. Ако имаш зор там - пиши на лични съобщения - имам човек - бивш директор на Риокоз София.
Същото важи и за склад, ако такава е идеята.

6. От магазини в района на Петрич (повярвай познавам отлично района) ще се храниш трудно. Все пак зависи от стоката. При всички случай си сключваш договори с Големите : РАЙ и т.н. по-добре знаеш от мен колко пари искат за първоначално зареждане и прочее. Трябва да ги заделиш като бюджет. Трябва обаче да ходиш и поне до Сандански задължително.

7. Не на последно място - всичко се смята просто. 1000 оборот дневно са 30000 месечно (ако бачкате всеки ден, което май не става). При 5-10% марж - са 3000 или до 5000 месечно средства. От тях трябва да живееш, да плащаш сметки и разходи по бизнеса, промоции, счетоводство и др. Можеш ли да правиш поне 1000 оборот дневно. Това за поне 50 магазина дневно с по 20 лв заявка. На бас, че не можеш да минеш толкова. 30-35 ще можеш, но ти трябва скъпа и оборотна стока, за да правят поне по 35-40 лв заявка. А това са предимно селски магазини с малък оборот. Т.е. трябват ти всеки божи ден да имаш 30-35 нови магазини. Това са поне 300 магазина в график, и то редовно пазаруващи всяка седмица.

Успех! Не се отказвай в никакъв случай. Ако това не става помисли върху друга идея и я обмисли.

"На този, който има - ще му бъде дадено, а на този, който няма - ще му се отнеме"
Евангелие на Лука 19:26

Дааа все пак във форума има и много качествени мнения.!!!
Гост

Мнениеот Ilijana » 23 Юли 2008, 00:24

dimitarma,
:ok:

sisil55 написа:Дааа все пак във форума има и много качествени мнения.!!!

sisil55, нищо не ти пречи и ти да публикуваш такова. Наистина, само ще се радваме. :wink:
Да направиш кариера е начинът да си намериш хубаво местенце под слънцето!
Тук виреят фенове на Портал кариерист във Facebook >>
Аватар
Ilijana
Експерт кариерист
Експерт кариерист

Назад към Стартиране на собствен бизнес