Какво да започна с 30 000 лв?

Откъде да започнем. Всичко свързано със започването на бизнес.

Какво да започна с 30 000 лв?

Мнениеот Dansoz » 08 Яну 2008, 00:03

Здравейте! Това е първата ми тема в този сайт и този форум а вече ми харесва бизнес обстановката :P
Значи аз и моят брат имаме сабрано общо 30 000 лв и се чудим изклюително много какъв бизнес да отворим за да ни провърви и да сме на печалба (за 2-ма) все пак ще делим :) . 30 бона не са много но не са и малко...предполагам мнохо от този форум са тръгнали с толкова та дори и по-малко. Може ли някой да ни насочи кое да изберем за да ни стигнат тези пари за започването и разбира сме да сме на печалба :)

първото нещо което ни мина през главата беше борса на едро и дребно за цигари,алкохол и перилни препарати...После автосервиз,ресторант,кафене,такси фирма(тей като и двамата имаме коли които могат да се преварнат в таксита и евентуално да закупим още 2-3 коли),
последната идея която хрумна на брат ми е да за тези пари да си купим голям камион(тир) за транспортна дейност в България и чужбина като наемем шофьр за изпълнението на поръчките

Ще съм много благодарен ако поне 1 от вас си постави гледните точки за всеки един бизнес който изброих и да каже плюсовете и минусите му ;)
Благодаря ви предварително! Форума е чудесен :)
Dansoz
Напреднал кариерист
Напреднал кариерист
 
Мнения: 15
Регистриран на: 07 Яну 2008, 16:48


Мнениеот zubeid » 08 Яну 2008, 01:40

Здравей, Dansoz! Добре дошъл на форума! :D

Така, както представяш нещата, изглежда, че просто искаш да похарчиш своите 30 хил. :D
30 хилади са и много и малко. Трябва да започваш не от парите /финансирането/, а от идеята. Какво точно можете да правите с брат ти? Какво образование и интереси имате? С какво сте се занимавали до сега?
Всеки бизнес може да бъде печеливш, ако се върши от хората, които разбират от него или от наемните мениджъри - специалисти в съответната област.
Аз съм кариерист! И не ми е срам да го призная.
Аватар
zubeid
Баш кариериста
Баш кариериста
 
Мнения: 58
Регистриран на: 09 Яну 2007, 17:08

Мнениеот Dansoz » 08 Яну 2008, 13:21

и двамата сме шофьори от край време и затова се стремим към нещо ново,искаме да избягаме от стария занаят който е уморителен и не го препоръчвам на никой :) затова исках някой да ми обясни плюсовете и минусите на онези които изброих по горе
Кой от тях ще мога да подкарам с тези пари като разбира се се движа с по модерната линия (но не от най-най) става въпрос за зграда и интериор и всичко ако е от този вид ...а това за камионът -ТИР му хрумна на него и мисля че най-бързо ще се задвижат работите просто трябва да се закупи камионът но незнам дали ще е печелившо...
На мен ми се варти в главата това за борсата на едро и дребно за алкохол,цигари и перилни препарати мисля че ще върви защото това са работи които никога няма да изчезнат от бита на хората :) (някой може ли да ми даде някакви сайтчета как варвят цените на алкохолите и перилните препарати,цигарите директно от производителя,говоря само за българските )
Dansoz
Напреднал кариерист
Напреднал кариерист
 
Мнения: 15
Регистриран на: 07 Яну 2008, 16:48

Мнениеот Ilijana » 10 Яну 2008, 23:17

Изглежда, че засега никой не може да ти каже подробности за транспортния бизнес. Тук можеш да видиш фирмите, които се занимават с международни превози. Разгледай за тяхните цени и условия, които предлагат. Така ще можеш да прецениш, дали ще можеш да се занимаваш с този бизнес.

Тук можеш да видиш фирмите, които продават на едро перилни препарати. Цената на стоката от производителя зависи от количествата, които търговецът закупува от производителя /колкото по-голямо е количеството, толкова е по-ниска цената/. Можеш да видиш цените на потенциалните ти конкуренти и да прецениш сам. Търговецът слага надценка някъде към до 20% от крайната цена.

Имай предвид, че е много рисковано да купиш колямо количество от някаква стока, без да си сигурен, че ще можеш да я реализираш. Затова трябва да се ориентираш не към закупуването на стоката директно от производители, а от посредници /не само за перилните препарати, а и за другите стоки, които посочваш/. Така ще можеш да купиш по-малко количество и да прецениш, дали е изгодно за теб да продаваш определен артикул.

Най-добре е да си направиш кратки бизнес-планове за различните видове бизнес и да прецениш, кой от тях е изгоден за вас. Проучи конкуренцията в района, възможностите за реализацията на стоката и т.н.
Да направиш кариера е начинът да си намериш хубаво местенце под слънцето!
Тук виреят фенове на Портал кариерист във Facebook >>
Аватар
Ilijana
Експерт кариерист
Експерт кариерист
 
Мнения: 627
Регистриран на: 07 Яну 2007, 02:28
Местоположение: Мрежата

Мнениеот Skarlet » 11 Яну 2008, 01:39

Dansoz, а ти от кой град си (или в кой град искаш да развиваш бизнеса си)? Така по лесно можем да се ориентираме какво има или няма в съответния град и да даваме мнения и съвети. Защото, надявам се си съгласен с мен, че ние може да те посъветваме да продаваш ски екипировка, а ти да живееш в Несебър? :roll:

Като чета постовете ти, разбирам, че с брат ти все пак сте решили в основата на бизнесът ви да стои отново транспорта(или бъркам). Изреждаш автосервиз, ресторант...лично аз смятам, че шом си се занимавал с коли и "шофьорство" ще ти е по лесно да контролираш работата в един автосервиз, отколкото в ресторант.
Относно алкохола, цигарите и перилните препарати - да това са продукти, които няма да излязат от бита ни, но не е ли вече заета пазарната ниша?

Напиши все пак в малък или по-голям град живееш, защото ми се въртят няколко идеи в главата... :P
Аватар
Skarlet
Баш кариериста
Баш кариериста
 
Мнения: 83
Регистриран на: 09 Ное 2007, 19:21

Мнениеот Ilijana » 11 Яну 2008, 01:57

Като прочетох поста на Скарлет, веднага ми дойде на ум една гениална идея :D - направете си автомивка с кафене! :<:
Да направиш кариера е начинът да си намериш хубаво местенце под слънцето!
Тук виреят фенове на Портал кариерист във Facebook >>
Аватар
Ilijana
Експерт кариерист
Експерт кариерист
 
Мнения: 627
Регистриран на: 07 Яну 2007, 02:28
Местоположение: Мрежата

Мнениеот Dansoz » 11 Яну 2008, 15:16

благодаря ви за отговорите Скарлет и Илияна!
Ами аз съм от Добрич хаха това за автомивката не знам шега или не но наистина в Добрич след бензиностанциите по голям брой са автомивките :)
Това за автосервиза от много години съм си го мислил че ако ми дойдат пари ще го направя...но и техният брой е глям въпреки че не се забелязва много ...мисля че този бизнес може да успее ако нанправим тоя сервиз по голям и по модерен но вие ще кажете дали с тези пари ще се получи ;)
Много ми се иска да се насоча към търговията защото мисля че е доста печеливша (поправете ме ако греша) и мисля че имам 2 бонуса в тази сфера. Племенникът ми тази година завърши(братовото момче) а синът ми ще завърши след 1 година - и двамата във финансовата гимназия в града и учат ги тия работи за търговията и икономиката мисля че ще са от голяма полза момчетата, а и ще им осигурим работно място
Но въпросът е дали ние старите вълци ще подкараме добре бизнеса докато дойте време децата ни да работят в него :)
Dansoz
Напреднал кариерист
Напреднал кариерист
 
Мнения: 15
Регистриран на: 07 Яну 2008, 16:48

Мнениеот Кака Мара » 16 Яну 2008, 10:17

Здравейте, Dansoz! :D

Веднага искам да Ви кажа, че никога не е късно да направите печеливш бизнес :D. Имате достатъчно жизнен опит и здрав разум, за да стартирате свое дело, които да бъде продължено от Вашите деца.

Виждам, че не сте се спряли на някаква конкретна идея. Можете да направите класическа "мозъчна атака", която е един от най-добрите начини да откриете добра идея за бизнес. Съберете се цялото семейство в една стая. Изберете един човек, който няма да участва в мозъчната атака, а само ще записва идеите /може и с касетофон и после на хартия/. След това дайте си време, да кажем един час. В рамките на този час всеки присъстващ в стаята може да изказва идеи за бизнес, като критиката е напълно забранена. Идеите могат да бъдат всякакви, дори тези да направите космически кораб. Всички идеи се записват от предварително избрания от вас човек. Те ще бъдат много и всякакви.

След един-два дни разглеждате идеите и обсъждате всяка една от тях, като се обсъждат дори най-невероятните. Няма начин да не измислете нещо ново, интересно и печеливше! :D

Успех!
Никога не е късно да направите кариера!
www.karierist.com
Аватар
Кака Мара
Модератор
Модератор
 
Мнения: 125
Регистриран на: 07 Яну 2007, 01:00

Мнениеот Dansoz » 16 Яну 2008, 13:49

Ами може би това ще се случи иначе доста приказки са изговорени с близките и приятелите по тоя вапрос и мисля че стесних кръгът -Авто Сервиз или Борса за алкохол и цигари (+перилни препарати)
Сега отново ще искам помощ и мнения :lol:
/1/- с 30 000 лв колко голям и оборудван сервиз мога да отворя (доста относителен въпрос :? ) някакво сайтче за машини за автосервизи ако можете да ми дадете от някаде...и също да видя някой голям автосервиз да вида как вървят цените на услугите... :)
/2/- с 30 000лв да кажем че сградата ще отнеме 20 000,а с другите 10 000 стоката и дребните плащания относно регистрацията на фирмата и т.н. И за това ще ми трябват сайтове за алкохол и цигари -снабдители/производители и цените им (за перилните препарати вече ми дадоха) :)
Пак ще помоля да си кажете мненията относно този вид търговия (алкохол и цигари) - смятам че имате приятели познати които се занимават с това или сте чували как е...Върви ли ? Бавно ли потръгва ? знам че отговорът на тези въпроси зависи от много работи но все пак...впечатления само искам :) Благодаря предварително !
Dansoz
Напреднал кариерист
Напреднал кариерист
 
Мнения: 15
Регистриран на: 07 Яну 2008, 16:48

Мнениеот Skarlet » 16 Яну 2008, 17:49

Незнам защо, но най ми допадна идеята за автосервиз. Може би защото винаги е адски трудно да си намериш читави майстори, на които можеш да повериш колата си. :(
Имам познат, който е монтьор в един автосервиз. Може да го поразпитам, ако искаш...а може да го питам и как вървят цените на услугите, който предлагат. :)

А за магазина за алкохол и цигари, не мога да ти помогна...sorry!
Аватар
Skarlet
Баш кариериста
Баш кариериста
 
Мнения: 83
Регистриран на: 09 Ное 2007, 19:21

Мнениеот v.milev » 16 Яну 2008, 20:30

Приятел относно сервиза :) има хляб в този бизнес само трябва да прецениш няколко неща. Първо важно е местоположението. Удобно място с редовен транспорт наблизо. Второ - рекламата. Трето - Визията. Добре за един сервиз е да е просторен, чист, с паркинг отпред. Персонала също е от огромно значение. Търси компетентен персонал. Може да излезе по-скъпо, но бъди сигурен, че и клиентелата ще е повече ;). Броя на персонала също е от значение.
От няколко години насам в сервизите се предлага компютърна диагностика, за която си трябват пари. Освен това ти трябва човек, който може да работи добре с нея. Другото оборудване си го знаеш в общи линии. За техниката потърси в google.com. Трябва да имаш договорка с близък магазин за части.
Относно борсата за алкохол и цигари. Разбери първо кой прави доставките из района. Ако бранша е прекалено зает няма смисъл. Надценките на алкохола не са кой знае колко големи и трудно може едновремеено да подбиеш цени и да печелиш. От цигари Не се печели. Надценката е такава, че печелиш по 1лв на стек, но все пак е добре да продаваш защото се търси. За да търгуваш с алкохол и цигари ти трябват лицензи. В София лиценза за алкохола май беше 200-300лв, а за цигари 1000-2000лв. За всяка община е различно отиди и питай. ;)
v.milev
Нов
Нов
 
Мнения: 2
Регистриран на: 16 Яну 2008, 19:14

Мнениеот Ilijana » 16 Яну 2008, 22:12

Dansoz, имаш късмет :D - сега разпитах един човек, който е много наясно с автосервизите. Аз нищо не разбирам от материята, затова ти го преразказвам като папагал :D :

1. Сервизът трябва да има най-малко 2 клетки с размер минимум 8х5 метра и височина на помещението мин. 3,80 м. Едната клетка /помещение/ трябва да има канал, а втората - подемник. Подемникът струва от 2500 до 5000 лв. в зависимост от производителя. В Червен бряг произвеждат български подемници, има и италиянски /на същата цена/, немските Бейсбард струват от 5000 до 5500 лв. с монтаж в зависимост от товароподемността /до 2 или до 3 тона/.

2. Трябва да имате добри инструменти /не китайски ! - за да си спестите неприятни моменти :D /. Инструментите ще струват от 1500 до 2000 лв. Това включва специализираните инструменти, ключови, скоби, гидори, крик, винтови преси и др.

3. Много важен елемент е да имате добра комуникация между клиента и Вашите работници, защото клиентите са капризни и изискват гаранция на услугата.

4. Трябва да имате постоянен и нормален доставчик на части. Вносителите /сериозни/ в България са 6-7-8 фирми, които предлагат нужното качество и цена. Трябва да направите сравнение на цените, да ги вкарате в компютърна програма и да имате представа за актуалното предлагане на пазара.

5. За такъв малък сервиз, ако сте решили да имате стендове за диагностика и регулировки /предница/ и агрегати по автомобилите, ще трябва да приготвите допълнителни немалки инвестиции. СТендовите за регулировка, елкон и диагностика струват от 2000 до 20000 лв. Те вървят с програми, компютърни програми /се обновяват на всеки 3-4 мес./.

6. Не Ви съветвам /авторът/ да се занимавате с тези сложни дейности, а да обърнете най-вече внимание върху услугите и дребните ремонти - сменяне на масла, филтри, накладки, кабели, свещи, амортисьори и дребни регулировки.

Има и други тънкости. Ако нещо ти интересува - питай и ще намерим отговор.
Да направиш кариера е начинът да си намериш хубаво местенце под слънцето!
Тук виреят фенове на Портал кариерист във Facebook >>
Аватар
Ilijana
Експерт кариерист
Експерт кариерист
 
Мнения: 627
Регистриран на: 07 Яну 2007, 02:28
Местоположение: Мрежата

Мнениеот Dansoz » 18 Яну 2008, 21:48

Мисля че ми помогнахте достатъчно много ! Мерси много за виско!Ако има нещо което не ми е ясно отново ще питам :) ...
Dansoz
Напреднал кариерист
Напреднал кариерист
 
Мнения: 15
Регистриран на: 07 Яну 2008, 16:48

Мнениеот Гост » 20 Юли 2008, 10:57

хехе "борса на едро и дребно за цигари,алкохол и перилни препарати" със 30к. или другите ви там смешни идейки.

Абе вие да не сте с основно образование. Как може дори да си помислиш че с 30к ще ми наприш борса за цигари и алкохол или разните ви други идеи.

Ама и другите как ви окуражават само. Тия хора явно са само теоретици те говорят само без нищо да правят.

Пиша го това не за да се дразня с вас. А за да ви накарам да се замислите да не си пръснете парите на вятъра.
Вкарайте си ги в някое депозитче като начало и си взимайте по 200 лв на месец без да правите нищо. Докато решите как да ги изхарчите

Айде и успех не че ми дреме какво ще направите просто изказах мнение.
Гост
 

Мнениеот Ilijana » 20 Юли 2008, 13:39

sisil55 написа:Ама и другите как ви окуражават само. Тия хора явно са само теоретици те говорят само без нищо да правят.

Къде си видял, че "другите окуражават"? Аз, лично, забелязах, че има доста кпитични изказвания.

Въпросите в този форум се изнасят за да могат хората да кажат мнението си и да дадат съвет, ако могат. Лесно е да напишеш, че всички са "теоретици" и нищо не разбират. Между другото, да забележа, че бизнесплановете, които се представят пред банките, също се пишат от "теоретици" :wink: Но, като резултат от тази "теория" могат да се получат напълно "нетеоретични" пари. :)

P.S. sisil55, от твоите постове не можах да разбера - с какво точно се занимаваш?
Да направиш кариера е начинът да си намериш хубаво местенце под слънцето!
Тук виреят фенове на Портал кариерист във Facebook >>
Аватар
Ilijana
Експерт кариерист
Експерт кариерист
 
Мнения: 627
Регистриран на: 07 Яну 2007, 02:28
Местоположение: Мрежата

Следваща

Назад към Стартиране на собствен бизнес

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 2 гостаcron