Моля за съвет - магазин за алкохол и цигари

Откъде да започнем. Всичко свързано със започването на бизнес.

Моля за съвет - магазин за алкохол и цигари

Мнениеот Petkov » 15 Яну 2008, 20:43

Много сериозно обмислям вариант да отворя магазин за алкохол и цигари в Благоевград, на главен булевард, готов съм за сериозна инвестиция, но все още не съм сигурен. Моля, ако можете(не се съмнявам, че е така) да ми помогнете с насоки и съвети, дали има смисъл и дали този бизнес е достатъчно доходен, тъй като мисля за наем, който предполагам няма да е малък, отделно от всички други разходи. Ако обичате помагайте по всякакъв начин, благодаря предварително.
Аватар
Petkov
Баш кариериста
Баш кариериста
 
Мнения: 71
Регистриран на: 15 Яну 2008, 20:32
Местоположение: София, Благоевград


Мнениеот Кака Мара » 16 Яну 2008, 10:09

Здравейте, Petkov! Добре дошли на форума! :D

Мисля, че основните разходи, които Ви чакат, не са за наема на помещението, а за първоначалното зареждане на стока. Трябва да предложите достатъчно голям асортимент в магазина си. Куповачите са по-склонни да пазаруват от магазин, който предлага голямо разнообразие. В такъв магазин клиентът се задържа по-дълго /защото разглежда стоката/ и най-накрая купува нещо, за да не излиза с празни ръце след като отделил доста време за да избира. :D

Ставам банална, но пак препоръчвам да се направите бизнес-план. Така виднага ще видите какви разходи и за какво ще Ви трябват.

Успех!
Никога не е късно да направите кариера!
www.karierist.com
Аватар
Кака Мара
Модератор
Модератор
 
Мнения: 125
Регистриран на: 07 Яну 2007, 01:00

Мерси за съвета, но

Мнениеот Petkov » 16 Яну 2008, 12:05

Това със стоката ми е напълно ясно. Готов съм да вложа доста в стока и не само алкохол и цигари, а чипсове, ядки, шоколадови изделия и всичко както си му е редът. Аз уча бизнес администрация в доста престижен университет, но все още не съм на ти с бизнес планирането. В сайта е много добре описано, чета и ми помага доста и за училището, но като първи бизнес план няма ли да е по-доре да бъде професионално изготвен, а за в бъдеще ако бизнесът тръгне и претърпява развитие и надявам се като натрупам по-голям опит сам да започна да си изготвям БП?
Аватар
Petkov
Баш кариериста
Баш кариериста
 
Мнения: 71
Регистриран на: 15 Яну 2008, 20:32
Местоположение: София, Благоевград

Re: Мерси за съвета, но

Мнениеот Кака Мара » 16 Яну 2008, 12:25

Petkov написа:като първи бизнес план няма ли да е по-доре да бъде професионално изготвен, а за в бъдеще ако бизнесът тръгне и претърпява развитие и надявам се като натрупам по-голям опит сам да започна да си изготвям БП?


Нормално е "първият бизнес-план" да бъде "непрофесионален" и доста схематичен. Ако го правите за себе си, можете да го напишете така, както Ви е удобно. Главното е да не пропуснете някаква важна част от плана.

Дори това е вид бизнес-план: :D

Разходи:
стока - 1000 лв.
наем на мес. - 500 лв.
заплата+осигуровки - 500 лв.
застраховка - 20 лв.
и т.н.
---------------------------
Всичко разходи - 2020 лв./мес.

Приходи:
Продажба на стоки - 2500 лв.
Лихви по сметка - 10 лв.
и т.н.
----------------------------
Всичко приходи - 2510 лв.

Разлика /печалба/: 2510-2020= 490лв.

Това, разбира се, е доста схематично и непълно, но пак се явява вид предварителен схематичен бизнес-план.
Никога не е късно да направите кариера!
www.karierist.com
Аватар
Кака Мара
Модератор
Модератор
 
Мнения: 125
Регистриран на: 07 Яну 2007, 01:00

БП

Мнениеот Petkov » 16 Яну 2008, 13:55

Има ли някакъв начин да Ви изпратя примерен БП, който направих преди няколко седмици, но си мислех че не е добър, тъй като не знаех точно какъв трябва да е, но сега мисля че става...
Аватар
Petkov
Баш кариериста
Баш кариериста
 
Мнения: 71
Регистриран на: 15 Яну 2008, 20:32
Местоположение: София, Благоевград

Мнениеот Кака Мара » 16 Яну 2008, 13:58

Можете да публикувате плана си тук /така повече хора ще го видят и ще кажат мнението си/ или, ако искате да чуете личното ми мнение, да ми го пратите като лично съобщение /имате такава възможност като регистриран потребител/. :D
Никога не е късно да направите кариера!
www.karierist.com
Аватар
Кака Мара
Модератор
Модератор
 
Мнения: 125
Регистриран на: 07 Яну 2007, 01:00

БП

Мнениеот Petkov » 16 Яну 2008, 17:01

Ето ви моят БП, моля всеки, който има мнение по въпроса да помага и да казва слаби и силни страни(ако има), критикувайте, съветвайте и помагайте, че не е лесно:

разположение новата кооперация на бул. Св.св. Кирил и Методий, Благоевград
площ 15-20 кв.м.
наем ?300-500.(предполагаем)

РАЗХОДИ


наем ?300-500
заплати 500-600 лева
разходи за ток 100-200лв.
ремонт(+ обзавеждане) 5000(максимум)
стока 10000-20000лв.
документи 1000-2000лв.

общо: 16000–27000лв. Еднократни при еднократно зареждане на стока. След това се предполага че стока ще се зарежда от месечният оборот, както и наемът + заплатите и разходите за ток и вода.Възможни са разходи от типът "непредвидени", които се появяват почти винаги и трудно могат да бъдат определени, както стойноста им, така и видът им.


ВЪЗМОЖНИ ПЕЧАЛБИ


При зареждане на стока за 10000-20000лв са възможни печалби на стойност двойна на направената инвестиция.

Ако може да се предположи че на всеки час покрай магазина минават 30 човека и между 5 и 10 влизат и пазаруват стока на стойност между 5 и 10лв оборотът ще бъде между 25 и 100лв на час. При 10 часов работен ден това прави 250-1000лв. 30 дни в месеца достигаме оборот 7500-30000. След разходи между 1200-1800 оборотът става 6300-28200. всички суми са относителни между минимумът и максимумът но дори и при минимален дневен оборот 50 лв е напълно достатъчно месечните разходи да бъдат покрити. От друга гледна точка ако в даден ден оборотът е 0 то шансът да бъде попалнен на другият ден е 1:30.

Естествено винаги съществуват рискове както при закупуването на кола, техника или дори нов хранителен продукт така и при започването на нов вид бизнес. Доказано добър и печеливш бизнес като този с алкохол и цигари естествено крие своите рискове, но при добър подбор на място и качествени и разнообразни стоки шансът за успех е реално висок. Разбира се от изключителна важност е и качественото обслужване. Ако бизнесът не потръгне има шанс да се загубят няколко наема и няколко заплати, но стоката никога няма да остане непродадена. Разходите по ремонта и документите не могат да бъдат компенсирани, въпреки това се очаква от печалбата от продадените стоки в магазина да се достигне дебитен и кредитен баланс на крайното салдо или минимална загуба.[url]
Код за потвърждение: Избери целия код
[quote][/quote]
[/url]
Аватар
Petkov
Баш кариериста
Баш кариериста
 
Мнения: 71
Регистриран на: 15 Яну 2008, 20:32
Местоположение: София, Благоевград

Мнениеот rdm » 16 Яну 2008, 20:02

Здравейте, Petkov.
Аналагов случай имаме в София/Младост :). Отворихме магазин за алкохол, тютюневи и захарни изделия през Септември.
Какво ми направи впечатление в твоя пост:
1. Щом си на централна улица, гаранция не си единствения такъв магазин там.
2. Сигурна съм, че първият месец, или поне първите дни, няма да влизат токова хора колкото ти се иска.
3. Защо залагаш на покупка 5-10лв? Около 30-40% от стоката в този тип магазини са захарните изделия. Средна стойност на този тип артикули е 1.50лв (говорим за диапазаона вафли - шоколади). Същия процент ще са и от общия оборот. Колко вафли, шоколади, разни бонбонки трябва да закупи клиента за да достигне средна стойност на покупката 5-10лв?
4. Разрешителното за цигари отнема 1 месец след отварянето на обекта и подаването на заявлението. Друг е въпроса ако имаш "контакти", но си заложи един по-реалистичен срок все пак. Искам да кажа, че не можеш от понеделник да отвориш и във вторник да започнеш да продаваш цигари. Поне не законно, а ако рискуваш проблема си е твой...
5. Заложил си 1000лв -2000лв разрешителни, ако не се лъжа. Поне там разходите са по-малки, за година за алкохол и цигари са около 500лв (ще пиша по-конкретни данни като си платим нашите:) )
6. Стоката - чудесно нещо е разнообразието, можеш да го постигнеш и със значително по-малко средства. Магазина ти ще е 15-20м2. Какво оборудване можеш да сложиш на тях? Сметни си колко място /размер, тегло/ заема една бутилка, колко място си предвидил за алкохола, като имаш в предвид, че ок.40% трябва да предвидиш за захарни изделия, които реално поне в началото ще ти правят оборота. Помисли и за хладилните витрини които ще сложиш, не е задължително да ги купуваш, но трябва да предвидиш място за тях, което пък отнема от мястото за алкохолните стилажи/витрини и т.н.
7. Наясно ли си каква е търговската надценка на колегите в района? А ти каква ще сложиш?
8. За да се разработи един магазин както трябва са необходими между 6 месеца и 1 година. Почти сигурно е, че през това време ще работиш на загуба. Готов ли си за това? Тогава ще си наясно какво правиш.
Много още неща могат да се допълнят...Истината е, че е трудно, много трудно...Но ако работиш здраво, мислиш разумно и имаш малко късмет ще се получи, сигурна съм.
Ако се сетя още нещо ще добавя.
Поздрави и успех.
rdm
Нов
Нов
 
Мнения: 12
Регистриран на: 10 Авг 2007, 11:17
Местоположение: София

Мерси много, rdm

Мнениеот Petkov » 16 Яну 2008, 20:41

Значи сигурен съм че няма друг наоколо, просто живея в този район от 20 години минавам от там минимум 2 пъти на ден. НЯМА!!! Естествено има хранителни магазини, но аз мисля, че те не попадат в тази категория. Съветът ти е супер, но ми писна всеки да ми казва за 6м-1год. Никъде не съм казал днес го отварям, утре го избивам и от други ден на печалба. Смея да твърдя, че имам солидни познания в областа на маркетинга и ми е ясно че всичко става бавно и понеже уча на английски мога да ти кажа терминът- life cycle. Знам, че докато набереш клиенти ще е трудно, докато се научиш, да в среден град живея имам връзки за по-бързи док, но това не е от никакво значение. Фирма Maxxium ще ми помогне с брандирането, шефът на търговски отдел на Кола ми е пр... и т.н. Мисълта ми е че няма какво аз да обмислям. Идват от Maxxium и ми казват, това тук онова там.... или не е точно така??? Моля за още малко помощ ако съм прозвучал грубо или цинично извинявам се, но съм малко под пара...
Аватар
Petkov
Баш кариериста
Баш кариериста
 
Мнения: 71
Регистриран на: 15 Яну 2008, 20:32
Местоположение: София, Благоевград

до rdm

Мнениеот Petkov » 16 Яну 2008, 20:45

Само за инфо колко голям е вашият магазин и колко наем плащате??? Ако не е тайна разбира се...
Аватар
Petkov
Баш кариериста
Баш кариериста
 
Мнения: 71
Регистриран на: 15 Яну 2008, 20:32
Местоположение: София, Благоевград

Мнениеот rdm » 16 Яну 2008, 21:00

Разбирам, че всичко ти е ясно. Но все пак това е твоя бизнес и винаги има какво да обмисляш. Щом си в този форум явно мислиш:)
Да, ще ти помогнат с брандирането, Кола също, но ти си човека който решава кога, какво, как и колко, нали? Аз казвам своето мение и ако мога да съм полезна с нещо ще се радвам. Ако не, просто го подмини :)
Радвам се когато някой успее и ти го желая от все сърце.

За справка - 35м.кв.=Е350, София, Младост, чисто нова кооперация, лукс.
rdm
Нов
Нов
 
Мнения: 12
Регистриран на: 10 Авг 2007, 11:17
Местоположение: София

Мерси

Мнениеот Petkov » 16 Яну 2008, 22:48

Мерси, наистина много, ако имам въпросчета ще питам :?: :)
Аватар
Petkov
Баш кариериста
Баш кариериста
 
Мнения: 71
Регистриран на: 15 Яну 2008, 20:32
Местоположение: София, Благоевград

БП

Мнениеот Petkov » 17 Яну 2008, 19:10

Како Марче, а ти какво мислиш за моят бизнес план, глупав ли е, оправдани ли са цифрите в него и т.н.????????
Аватар
Petkov
Баш кариериста
Баш кариериста
 
Мнения: 71
Регистриран на: 15 Яну 2008, 20:32
Местоположение: София, Благоевград

Re: БП

Мнениеот ivayllo » 22 Сеп 2009, 17:17

Petkov написа:Како Марче, а ти какво мислиш за моят бизнес план, глупав ли е, оправдани ли са цифрите в него и т.н.????????

Темата ти е малко позабравена,но аз искам да попитам теб какво стана с твоя бъдещ бизнес,отвори ли си магазина който желаеш , потръгна ли , какви са ти общите впечатления ?!
Аватар
ivayllo
Баш кариериста
Баш кариериста
 
Мнения: 65
Регистриран на: 10 Авг 2009, 19:35

Re: БП

Мнениеот mysuccess » 07 Дек 2009, 23:48

ivayllo написа:
Petkov написа:Како Марче, а ти какво мислиш за моят бизнес план, глупав ли е, оправдани ли са цифрите в него и т.н.????????

Темата ти е малко позабравена,но аз искам да попитам теб какво стана с твоя бъдещ бизнес,отвори ли си магазина който желаеш , потръгна ли , какви са ти общите впечатления ?!


Хей, вярно! Какво става с теб? Как е бизнеса ти?
МНОГО СЕ ИНТЕРЕСУВАМ И АЗ В МОМЕНТА ОТ ТАКЪВ БИЗНЕС :)
mysuccess
Напреднал кариерист
Напреднал кариерист
 
Мнения: 22
Регистриран на: 05 Окт 2008, 20:19
Местоположение: plovdiv

Следваща

Назад към Стартиране на собствен бизнес

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 2 госта