Здравейте, Petkov.
Аналагов случай имаме в София/Младост
. Отворихме магазин за алкохол, тютюневи и захарни изделия през Септември.
Какво ми направи впечатление в твоя пост:
1. Щом си на централна улица, гаранция не си единствения такъв магазин там.
2. Сигурна съм, че първият месец, или поне първите дни, няма да влизат токова хора колкото ти се иска.
3. Защо залагаш на покупка 5-10лв? Около 30-40% от стоката в този тип магазини са захарните изделия. Средна стойност на този тип артикули е 1.50лв (говорим за диапазаона вафли - шоколади). Същия процент ще са и от общия оборот. Колко вафли, шоколади, разни бонбонки трябва да закупи клиента за да достигне средна стойност на покупката 5-10лв?
4. Разрешителното за цигари отнема 1 месец след отварянето на обекта и подаването на заявлението. Друг е въпроса ако имаш "контакти", но си заложи един по-реалистичен срок все пак. Искам да кажа, че не можеш от понеделник да отвориш и във вторник да започнеш да продаваш цигари. Поне не законно, а ако рискуваш проблема си е твой...
5. Заложил си 1000лв -2000лв разрешителни, ако не се лъжа. Поне там разходите са по-малки, за година за алкохол и цигари са около 500лв (ще пиша по-конкретни данни като си платим нашите:) )
6. Стоката - чудесно нещо е разнообразието, можеш да го постигнеш и със значително по-малко средства. Магазина ти ще е 15-20м2. Какво оборудване можеш да сложиш на тях? Сметни си колко място /размер, тегло/ заема една бутилка, колко място си предвидил за алкохола, като имаш в предвид, че ок.40% трябва да предвидиш за захарни изделия, които реално поне в началото ще ти правят оборота. Помисли и за хладилните витрини които ще сложиш, не е задължително да ги купуваш, но трябва да предвидиш място за тях, което пък отнема от мястото за алкохолните стилажи/витрини и т.н.
7. Наясно ли си каква е търговската надценка на колегите в района? А ти каква ще сложиш?
8. За да се разработи един магазин както трябва са необходими между 6 месеца и 1 година. Почти сигурно е, че през това време ще работиш на загуба. Готов ли си за това? Тогава ще си наясно какво правиш.
Много още неща могат да се допълнят...Истината е, че е трудно, много трудно...Но ако работиш здраво, мислиш разумно и имаш малко късмет ще се получи, сигурна съм.
Ако се сетя още нещо ще добавя.
Поздрави и успех.