Разширяване на асортимент

Откъде да започнем. Всичко свързано със започването на бизнес.

Разширяване на асортимент

Мнениеот rdm » 16 Яну 2008, 20:33

Здравейте.
Отдавна не съм писала - работа, работа и пак...Само си дадох мнението на един "колега" по подобен на моя въпрос :)
Та как се движи магазина за алкохол и захарни изделия, който отворихме септември? Бавно, но славно.
Наблюдава се ежемесечен ръст на оборота. Имаме редовни и не толкова редовни клиенти. Разнообразихме асортимента на захарни изделия, добавихме пури и пурети към тютюневите. Правим вече три вида кафе, ще пуснем сандвичи...Това е добре, но се сблъскахме и с първите трудности като управители на собствен магазин: служителите в следствие на чиято работа имаше период в който ежемесечно се бракува стока /изтекъл срок/, некоректното напускане, липсата на оборотни средства...Все "хубости" през които се минава.
Сега имаме една идея - да разширим асортимента с хранителни стоки. Първо да уточня, че близо до нас е разположен единият "Фантастико". Освен него в района няма друг магазин за хранителни стоки. Идеята произлиза от това, че магазина ни е между блоковете и не вярвам всеки на който му трябва 1 мляко или 1 хляб да ходи до "Фантастико", поне аз така мисля. Другото е, че искаме да "засилим" оборота, тъй като нямаме допълнителни източници на финансиране, а не можем да разчитаме единствено на това което продаваме в момента. Незнам, иска ми се да предлагаме по-голямо разнообразие на стока, но от друга страна не можем да пуснем железария наред с алкохола, нали? Наясно съм, че за да оцелеем на пазара из между всичките тези вериги и хипермаркети, е необходимо да предлагаме нещо по-различно, да се открояваме сред другите, затова се налага да сме гъвкави...Дали обаче точно този тип разширяване на асортимента не ни уеднаквява с повечето малки магазини? От друга страна трябва да се оцелява...
Моля, споделете вашето мнение по въпроса.
rdm
Нов
Нов
 
Мнения: 12
Регистриран на: 10 Авг 2007, 11:17
Местоположение: София


Мнениеот Ilijana » 16 Яну 2008, 22:32

Здравей, rdm! Радвам се, че намери пролука в работния си график и пак си при нас. :D

Помислих върху това, което пишеш за проблемите си и мога да ти кажа какво мисля по въпроса. Има лесен начин да намалите случаите, когато ви се налага да бракувате стока с изтекъл срок: при зареждането на всяка стока, веднага отбелязвайте върху един календар /или в компютъра/, кога е крайният й срок за консумация. Също така отбележете и 10-15-20 дневния срок преди тази дата /срокът е в зависимост от стоката/. Всеки ден започвате работата с това, че преглеждате в календара си на коя стока денят е 10-то /15-ти или 20-ти/ преди изтичането на срока за годност. Веднага слагате намалена цена на такива стоки. Дори можете да отделите част от щанда, където да слагате само стоки с такива "червени", намалени цени. Повярвайте, че ще ви научат доста жители на квартала!

За разнообразяването на асортимента мисля, че идеята ти е много удачна. Наблегнете върху стоките, които са необходими за ежедневна употреба - мляко, хляб, туалетна хартия, сапун и т.н. Има много малки магазини, които успешно оцеляват между големи супермаркети, предлагайки този вид стоки.
Да направиш кариера е начинът да си намериш хубаво местенце под слънцето!
Тук виреят фенове на Портал кариерист във Facebook >>
Аватар
Ilijana
Експерт кариерист
Експерт кариерист
 
Мнения: 627
Регистриран на: 07 Яну 2007, 02:28
Местоположение: Мрежата

Мнениеот rdm » 17 Яну 2008, 15:16

Благодаря за идеите. Всъщност точно това направихме след поредния, надявам се последен случай на бракувана стока. Отделихме специален щанд и предлагаме продуктите с голямо намаление. Разбира се това се случва поне 2 седмици преди крайния срок. Нистина хората започват да свикват. Да, и компютъра е в голяма помощ.
Ох, да си призная, леко се успокоих като виждам, че мисля в правилна посока. Нали знаете, когато човек се вглежда прекалено и разсъждава отвътре за нещата, в един момент се получава така, че губи непредубедения поглед. Разбирате ме, нали...
Мисля наистина да пробваме, но да ви кажа, оказва се че един магазин за хранителни стоки има огромен асортимент. Мисля, че малко трудно ще пресеем кое е по-необходимо и важно да пуснем. Дала съм в къщи на хората които пазаруват, да ми направят списъци, всеки според него, какво е необходимо, какво очаква да има в един магазин за хранителни стоки. Не ми се мисли какъв списък ще ми представят довечара :)
Е, ще пиша по-нататък как се развиваме.
Поздрави на всички.
rdm
Нов
Нов
 
Мнения: 12
Регистриран на: 10 Авг 2007, 11:17
Местоположение: София


Назад към Стартиране на собствен бизнес

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 2 гостаcron