Здравейте на всички кариеристи и предприемачи ! Имам идея за започването на бизнес с кафе - насипно и пакетирано, чай - също насипен и пакетиран и луксозни шоколадови изделия - марки, които не се срещат във всеки подобен магазин или в отделенията за сладки изделия на големите хипермаркети. Аз съм от малък град с население около 35 000 жители. Идеята ми е магазина да е разположен в централната част на града - някъде на главната улица, където е и най-големия човекопоток. Далеч съм въобще от мисълта магазина да представлява някоя мизерна дупка с разкривени шкафове и съдран балатум по земята. Искам да изглежда представително и дизайнерски, вътре шкафовете и етажерките да са от дърво или поне да имат покритие имитиращо дърво, комбинирани със стъклени витрини. Освен стоките, които описах по-горе да се предлагат още и ядки и сладки насипно, бързооборотни стоки, безалкохолни напитки и вода, освен пакетирано и насипно кафе, да се предлага и кафе в чашка - от кафемашина (но не вендинг), както и други топли напитки (чай, капучино, горещ шоколад и др.). Имам идея да се предлагат стоки собствена изработка, като например малки тефтерчета с рецепти и история за кафето, да се предлагат тематични подаръчни комплекти, ръчно окомплектовани и аранжирани - кошница с няколко вида луксозни шоколадови продукта. Част от стените да са изрисувани с неща, свързани с кафето - например някакви клонки, красиви извивки, кафеени зърна, нещо бразилско и т.н., да има някакви надписи по стените или ако не - на някоя от свободните стени да е окачен голям лист картон направен като папирус, на който пише интересни факти за кафето, и всичко това да привлича клиента и да го задържа в магазина. Витрината откъм улицата да е аранжирана с разни видове пакетирано кафе, чай, дори небрежно разпилени кафеени зърна, изкуствени или сухи цветя и клонки, конопени конци и др. Да се предлагат винаги промоции на някоя стока или вид кафе. В града има само 2 специализирани магазина за насипно кафе и другото място е някой от по-големите супермаркети, където продава насипно кафе като допълнителна стока. Разположени са в идеалния център, но и двата магазина са от този тип, какъвто не искам да бъде моя - външен вид никакъв, оборудване - колкото да има на какво да си сложат чувалите с кафе на зърна и да ти го смелят, а единия магазин даже е от тези металните бараки. Идеята ми не е случайна - комбинация е от 2 места, които съм наблюдавала в столицата - на едното място работих 2 месеца, а на другото място бях поканена само на интервю за работа и наблюдавах процеса на работа за около 2 часа. От наблюденията ми разбирам, че тези стоки се много търсят, вярно че това е София, но мисля че и в малък град би вървяло, предвид че е разположено на централно място и няма друго такова място в града ... Не разполагам с много голям капитал - максимум 10 000 лв., а помещението ще е под наем. Мисля да търся помещение с големина около 20 m², наема за такова в центъра на града е около 400-500 лв. В началото първия един месец сама ще си работя там, а после - майка ми и сестра ми отвреме навреме ще помага. В началото асортимента от стоки няма да е голям, постепенно ще се увеличава. Това, което съм описала по-горе е идеята вече за пълния асортимент, който ще се добави в последствие. Какво мислите за тази идея, мислите ли че такъв магазин би потръгнал? Приемам всякакви предложения, съвети, критики. Има ли някой тук, който се занимава с такъв бизнес, какви са изискванията на ХЕИ, РИОКОЗ, какви са сроковете за разрешителни, такси? Интересувам се също от доставчици. За някои неща знам към кого да се обърна, тъй като както казах съм работила на подобно място, но за повечето и идея си нямам кои са. Моля за вашите мнения !