Отваряне на фирма ЕООД Помощ

Откъде да започнем. Всичко свързано със започването на бизнес.

Отваряне на фирма ЕООД Помощ

Мнениеот FantasyBoy » 06 Юни 2011, 15:40

Здравейте
Първо искам да кажа ,че до сега не съм се занимавал с това и нищо не ми е ясно. Като се почне с регистрация на фирма, необходими документи, такси и т.н.
Разполагам с 50 000 лв. . Намерих два бизнеса които се продаваат( от онези обяви в интернет ,в които хората си продават бизнеса.) Единия бизнес е Бърза закуска/Закусвалня а другия е Млекопреобработване(мандра). Общо взето се продават само "материалите" "обзавеждането".
Сега малко върпоси:
1. Мога ли така да купя бизнес НО без фирмата ? тоест да прехвърля бизснеса на моя фирма
2. Има ли опасност да бъда излъган ? За какво трябва да внимавам , за да не се случи това ?
3. Ако закупя и двата бизнеса мога ли с една фирма да ги управлявам тоест да си направя фирма "ЕООД 123" и чрез нея да имам закусвалня и мандра ?
4. И двата бизнеса са работещи с всички документи ,лицензи, сот , пожарна безопастност , хеи
и т.н. След закопуваането ги регистрирам под моя фирма трябва ли пак да мина тези Хеи , пожарни и т.н. ?
5. Каква фирма ми е необходима ? ЕТ ЕООД ? Кое е по-добре ? Как се регистрирва фирма ? Необходими документи ,такси ?
6. Нещо друго важно което трябва да знам ?
Благодаря Ви предварително за отговорите
FantasyBoy
Нов
Нов
 
Мнения: 3
Регистриран на: 06 Юни 2011, 14:40


Мнениеот icelemon » 06 Юни 2011, 18:41

Ще се опитам да отговоря на някои от въпросите, но се надявам някой по-запознат да допълва.
1. Може да купиш бизнеса без фирмата. Най вероятно продават само материалната база. Ако се купува и фирмата много трябва да внимаваш да няма някакви задължения.
2. Опасност има, все пак си в Бг. Тук ще трябва консултация с адвокат и той най-добре би те насочил за какво да внимаваш.
3. Възможно е да имаш два бизнеса с една фирма.
4. Лицензите и разрешителните доколкото съм запознат се издават за обекта а не за фирмата.
5. По-добре ЕООД отколкото ЕТ. Има теми във форума относно този въпрос (предимство на ЕООД пред ЕТ, документи, такси и т.н.)
6.Преди да купиш закусвалнята или мандрата прецени възможностите за печалба. Докато при закусвалнята е важно да има трафик, при мандрата е по-различно.
В този сайт (ако е същия kpd мисля, че беше) има и други интересни бизнеси които се продават. Мисли добре, не е необходимо да вложиш всичките пари, даже е препоръчително да има и малко финанси за непредвидени разходи и т.н.
icelemon
Баш кариериста
Баш кариериста
 
Мнения: 47
Регистриран на: 26 Яну 2008, 01:00

Мнениеот FantasyBoy » 06 Юни 2011, 21:10

Мерси много за отделеното време и за отговорите :)
Дано да има повече като теб които да помагат. На товаа време вече никой неще даа ти помогне дори и даа не му коства нищо :)
Благодаря
FantasyBoy
Нов
Нов
 
Мнения: 3
Регистриран на: 06 Юни 2011, 14:40

Мнениеот FantasyBoy » 09 Юни 2011, 06:37

Нов съм в търговията и не съм запознат с нещатата. Нямам почти никаква представа как се прави бизнес , фирма.
Интересува ме какви разходи ще имам за заведение за бързо хранене тоест всичко да е легално какво трябва да имам и при кого трябва да се обърна (пожарна,хеи други кои ?)
Какви лицензи са ми необходими и от кого ( колко трябваа да платя за тези лицензи) Какви други документи ще са ми нужни ?
Не ми е ясно как стоят нещата с касов апарат ? Четох известно време в интернет как се регистрирва фирма и имаше 2 вариянта По ДДС или през НАП. Какво ще рече това ? И какво е това РИОКОЗ ?
На кракто нищо незнам и ми трябва подробна информация от-до как се праавят нещаата. Благодаря Ви предварително за отговорите и помоща.
FantasyBoy
Нов
Нов
 
Мнения: 3
Регистриран на: 06 Юни 2011, 14:40

Мнениеот icelemon » 09 Юни 2011, 18:39

Виж във форума май имаше тема за необходимата документация за фирма. Ако не търсиш из нета. Има и адвокати които биха ти регистрирали фирмата срещу определен хонорар.
Относно документите за заведение за бързо хранене - ами ако ще го купуваш провери дали има всички документи, ако мислиш да си правиш ти, тогава почваш да обикаляш по РИОКОЗ, разрешително от пожарната и т.н. А как се издават и какви документи са необходими за заведението... ами незнам. Добре ще е някой по-запознат да каже какво, къде и как.
icelemon
Баш кариериста
Баш кариериста
 
Мнения: 47
Регистриран на: 26 Яну 2008, 01:00

Мнениеот Mar7 » 09 Окт 2011, 12:05

Здравейте,

и аз да се идкажа по темата :-)

1. Фирма се регистрира вече лесно и бързо.В агенцията по вписване се подават документите за ООД, ЕООД трябва да имате учредителен договор, който също се може да се изтегли типов такъв от интернет.
Вече не се изисква капитал от 5000 лв.
Миналата година регистрирах последно едно ЕООД отне ми по малко от 2 дни и под 200 лв(помня, че такса уникалност на име беше към 80лв.+ още някакви такси и преводи макс го слагам 200лв. ).Не е сложно отиваш и питаш каквото не ти е ясно в агенцията по вписванията хората обесняват не е китайско писмо :-)
Може да си наемеш адвокат да ти подготви документите и да ти ги пусне обикновено тарифите са от 300-400 лв. всичко излиза и най-много за 10 тина дни би трябвало да ти излезе фирмата.

2. Има и друг вариант да купиш готова регистрирана фирма без да е упражнявала дейност/чиста фирма.Ще е по бързо,лесно и евтино.
Също така може да купиш и бизнеса с фирмите отново ще ти излезе по бързо и евтино.Но много внимавай дали фирмите имат някакви задължения, неустойки или вече поети договори, който ти ще трябва да изпълняваш.


3. После касов апарат и фирма която да ти го подържа 400-500 лв.Новите вече имат и някаква сим карта с която си свързан към данъчните и се плаща отделно на оператора годишна такса поддръжка.Фирмата която ти продаде касовия апарат ще ти оправи документите в данъчното.Фирмен печат примерно от Офис 1, 30-40 лв. за 2-3 дни става.

4. Добър счетоводител е препорачително да имаш, че вече глобите са солени.5. ЕООД е по добрия вариант от ЕТ в твоя случай.Най-основните недостатъци са че с ЕТ-то отговаряш с цялото си имущество (лично), а при ЕООД,ООД и др отговаряш само с фирменото такова и че данък печалба на ЕООД-то е 10% , а на EТ-то е 15% !

6. Може да имаш колкото си искаш дейности на една фирма.Повечето хора регистрират различни фирми за да не минават 50 000лв. и за да не се регистрират по ДДС (в случай че не искат да се набиват много на очи, да не декларират големи доходи, а от там и големи данъци, по сложно счетоводство и по строг мониторинг от страна на данъчните) или чисто и просто да се разграничат дейностите в различни юридически лица тоест фирми.А и с различни фирми могат да влизат различни партньори да се продават дялове да се теглят кредити на тях без да застрашават другите фирми и тяхната дейност при евентуален запор на сметки,изпадане в несъстоятелност,фалит и тн.

7. До колкото разбирам искаш да закупиш оборудването и евентуалните пазари,клиенти,доставчици и партньори и да плащаш наем на продавача.Това със сигурност е изгодна сделка за продавача, но дали е такава и за купувача ще трябва да си направиш доста задълбочено проучване.Най-малкото да видиш годишните отчети и печалби на фирмата.Договори с клиенти и доставчици, задължения и тн.

8. За закусвалнята ще ти трябва добър майстор за закуски.Имаш ли такъв ? Трябва да отчетеш и сезонноста на този бизнес (зависи от местоположението ако си до училище през лятния сезон няма да има ученици и тн), както и конкурентите, както в момента така и бъдещи евентуални такива.Също така трябва да знаеш, че купувайки бизнеса ти не купуваш помещението от което няма гаранция колко време ще те оставят или на какъв наем.С две думи си яко зависим !

9. Мандра.Сега моето мнение, че тука нещата са доста dodgy.Сериозни са има сериозни интереси в този бранш и доста големи акули играчи/монополисти. Изискванията са МНОГО сериозни системата HACPP, оборудването е скъпо,контрола е жесток,глобите големи,трябва ти добър технолог, а конкуренцията жестока ! Като допълнителен утежняващ фактор е и че ще останете под наем !

10. В България съдебната системата е ПРОПИТА С КОРУПЦИЯ, МНОГО ТРОМАВА И НЕЕФЕКТИВНА ! Затова не приемайте даден договор за 100% чиста монета, да дава ви някаква сигурност.Но както ги учат юристите още от първи курс в юридическия факуртет "ЗАКОНА Е ВРАТА В ПОЛЕТО, САМО ГЛУПЦИТЕ МИНАВА ПРЕЗ НЕЯ ! "

Така де да си имаш едно на ум.

Аз лично не бих се хванал на това хоро.

Успех !
Mar7
Баш кариериста
Баш кариериста
 
Мнения: 57
Регистриран на: 06 Окт 2011, 15:36
Местоположение: Куртово конаре


Назад към Стартиране на собствен бизнес

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 4 гостаcron