МАГАЗИН НА КОЛЕЛА

Откъде да започнем. Всичко свързано със започването на бизнес.

МАГАЗИН НА КОЛЕЛА

Мнениеот irin4ito » 23 Юни 2011, 16:20

Здравейте, имам идея да си направя магазин за дрехи втора употреба (като начало) и да обикалям по малките села веднъж седмично. Фирмата е налице. Прегледах последните теми за магазини втора употреба (за да е по-актуално инфо) и въпросът ми е доколко се различава един такъв магазин от другия. Предполагам, че трябва да има някаква регистрация в съответните общини (и какво ако селата са по-малки,трябва ли всъщност да се регистрирам в по-голямата община или в съответното кметство). Мога ли да работя без касов апарат? Що се отнася до разходите за гориво, закупуване на стока,продажна цена..имам идея. Интересувам се по-скоро от разрешителните по общини, риокос и други институции. Аз все пак ще продължавам с проучването си, но бих била много благодарна на всеки, който има някаква идея или опит, да ги сподели. Благодаря предварително!
irin4ito
Нов
Нов
 
Мнения: 3
Регистриран на: 23 Юни 2011, 15:58


Мнениеот vasetokb » 25 Юни 2011, 11:55

Щом искаш да е на колела и да ходиш в седмицата веднъж това си е от онзи тип хора по съборите.Когато дойде време за събор в някой град-село идвах хора с бусове ,опъват сергиите и "които разбира тука се спира".Разбира се ,че Ви трябва касов апарат.За да Ви е легално всичко трябва да се договорите с общината - кметството предполагам за тротоарно право.На тези въпроси ще ви се отговори в общината най-добре :)
vasetokb
Експерт кариерист
Експерт кариерист
 
Мнения: 104
Регистриран на: 25 Окт 2009, 11:24

Мнениеот irin4ito » 26 Юни 2011, 08:20

Благодаря за отговора Ви. Да, този тип хора са на мода по селата. Предполагам, няма да е голяма изненада, като Ви кажа, че много често срещан случай е кметът на малко село да притежава и магазина/ите и кръчмата и съответно да не стимулира собствената си конкуренция. По тази причина бих желала да съм напълно подготвена, когато отида в общината за необходимите регистрации. Веднъж в седмицата е за момента по-добрият вариант, тъй като 'аз не съм от тука и съм за малко' минава метър по-лесно, пък и стоката, която искам да продавам не е от ежедневна необходимост.
Разбира се, че искам всичко да е легално. Въпросът ми беше дали вместо касов апарат мога да използвам само фактури или някакъв друг документ.
irin4ito
Нов
Нов
 
Мнения: 3
Регистриран на: 23 Юни 2011, 15:58

Мнениеот vasetokb » 28 Юни 2011, 20:30

irin4ito написа:Благодаря за отговора Ви. Да, този тип хора са на мода по селата. Предполагам, няма да е голяма изненада, като Ви кажа, че много често срещан случай е кметът на малко село да притежава и магазина/ите и кръчмата и съответно да не стимулира собствената си конкуренция. По тази причина бих желала да съм напълно подготвена, когато отида в общината за необходимите регистрации. Веднъж в седмицата е за момента по-добрият вариант, тъй като 'аз не съм от тука и съм за малко' минава метър по-лесно, пък и стоката, която искам да продавам не е от ежедневна необходимост.
Разбира се, че искам всичко да е легално. Въпросът ми беше дали вместо касов апарат мога да използвам само фактури или някакъв друг документ.

Мисля ,че е задължително касовия апарар ... макар ,че никъде не съм виждал касови апарати на този вид дейност.Ако дойде обаче НАП лошо :d
vasetokb
Експерт кариерист
Експерт кариерист
 
Мнения: 104
Регистриран на: 25 Окт 2009, 11:24

Мнениеот irin4ito » 29 Юни 2011, 10:40

Говорих с един счетоводител. Той ми обясни, че сега мога да регистрирам мой касов апарат в НАП за около 200лв, но догодина ще трябва задължително да си купя друг, свързан с НАП. Или да си го купя сега за около 400лв. Ходих и в общината, към която се числят селата, там не бяха много запознати (за моя изненада), но все пак намерих една жена, която ми разясни, че вече няма нужда от регистрация в общината. В пазарен ден някой минава и обира такса, колко- не ми беше казано. Няма да се изненадам, ако все пак бъда глобена за нещо. Жалко е, че не само не се стимулира инициативата в хората, а дори напротив.
irin4ito
Нов
Нов
 
Мнения: 3
Регистриран на: 23 Юни 2011, 15:58


Назад към Стартиране на собствен бизнес

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 4 госта