Защо някои успяват в бизнеса и защо повечето фалират?

Откъде да започнем. Всичко свързано със започването на бизнес.

Защо някои успяват в бизнеса и защо повечето фалират?

Мнениеот редор » 28 Юли 2011, 09:33

Няколко правила за успешен бизнес...
…Второ правило. Не правете като всички, правете го различно.

Съдбата обича нестандартните ходове.

Само 5 % от хората (един на всеки 20) стават заможни и успяват да създадат устойчив бизнес.
Всички опити в световната история да се постигне масово забогатяване, се провалят.
Успехът ви е в кърпа вързан, ако влезете в тези 5 %. Не мислете за печалбата, мислете за тези проценти.
Просто правило: Не правете като всички – те не успяват! Постарайте се да правите нещата различно – като малцината, които успяват.

Не правете като другите. Ако правите като тях, и ще живеете като тях.

Основание на това правило е, че другите, мнозинството, действат със закъснение – малко назадничаво и много консервативно.
Мисленето и действията на многолюдието винаги са неактуални и изостанали.
И ако правите обратното, в преобладаващата част от случаите ще спечелите, ще сте от първите.
Това обаче изисква да не мислите като другите…

Разяснения за стартирането и успешното управление на собствен бизнес ще намерите в изданието на Редор: „Защо някои успяват в бизнеса? / Защо някои фалират?”
Съдържанието на изданието можете да видите тук:
http://redor.bg/#/Article/id=2624669
Редор - вашият помощник в бизнеса
редор
Баш кариериста
Баш кариериста
 
Мнения: 49
Регистриран на: 28 Юли 2011, 09:26
Местоположение: София


Защо повечето фалират?

Мнениеот редор » 04 Авг 2011, 20:05

Защо повечето фалират?
(от изданието – продължение)

По данни на статистиката (и у нас, и по света) само 5 % от регистрираните фирми успяват. И продължават.
90 % от новорегистрираните се отказват или фалират още в първата година (най-много до втората), още 5 % продължават да съществуват някъде до петата година, а накрая успешно продължават не повече от 5 % от стартиралите бизнесмени.

Забележете обаче: фалират отделни бизнесмени и фирми, самият бизнес не фалира – обществото има нужда от всяка една стопанска дейност.
Във всеки бранш има успешни и фалиращи бизнесмени – едновременно и по всяко време.

Пример от практиката ми:
Имам преки наблюдения от един магазин за хранителни стоки.
Ние, от Редор, като допълнителна консултантска дейност изготвяме и внедряваме Добри търговски и хигиенни практики за магазини за хранителни стоки и за заведения. Това е една документация, която се изисква от Агенцията по безопасност храните (ХЕИ, както си го знаем) и се отнася до прилагане на определени правила за приготвяне, съхранение и продажба на храните.
По тази причина направихме такава документация за магазин за хранителни стоки в един от кварталите на София.
Магазинът не потръгна добре и собственичката на дейността се отказа след 6 месеца (понеже за толкова беше предплатила наема). Веднага се появи нов желаещ − наскоро преселил се в столицата търговец, дори настояваше бившата наемателка да се изнесе по-рано – гореше от желание да действа.
Той издържа точно 3 месеца и също се отказа, но самият магазин не беше закрит – намери се трети желаещ. Оттам нататък прекратихме връзката и не зная какво е продължението. Накрая, може би, ще се намери някой, който да разработи сполучливо този магазин.
Само за 9 месеца в този обект се смениха трима бизнесмени, двамата от тях фалираха, но дейността, като магазин за хранителни стоки, се запази.
Редор - вашият помощник в бизнеса
редор
Баш кариериста
Баш кариериста
 
Мнения: 49
Регистриран на: 28 Юли 2011, 09:26
Местоположение: София

Мнениеот Rado_82 » 28 Фев 2012, 20:39

За да се случва това вероятно има някаква по-дълбока причина. Не иде да е от нежеланието и невъзможността на хората да правят нещо. Би звучало добре, ако не успяваха мързеливите, но нещата не са съвсем така. Хората по принцип имат желание и не само 5% от тях проявяват големи усилия за да се справят.

Почти съм сигурен, че понастоящем магазинът за който говориш е останал безлюден. Ентусиастите се редуват. Това е защото никога новия нахъсан "бизнесмен" не е наясно, че наема ще го убие. Напоследък станах свидетел и вече на нежеланието да се започва бизнес... просто икономическата атмосфера не е подходяща за това.
Rado_82
Активен кариерист
Активен кариерист
 
Мнения: 37
Регистриран на: 01 Дек 2007, 20:20

Мнениеот RaIDeR » 01 Мар 2012, 12:50

Мдаа прав си ,обаче има едно НО ! Какво да правят хората като няма радота нали идеята е като няма работа да направят нещо със собственни сили сами да си създадат такава,да не мислиш ,че им се рискува да си вкарат всичките спестявания да ги заложат но просто няма на къде няма как не върви да стоят и да чакат нещо си да се случи, бойко да поумнее ясно е ,че това няма как да стане :Д
RaIDeR
Експерт кариерист
Експерт кариерист
 
Мнения: 114
Регистриран на: 09 Ное 2008, 19:58
Местоположение: Veliko Tarnovo

Мнениеот min4o_praznikov » 01 Мар 2012, 18:25

Рекламната статия на колегата е хубава и интересна, макари и да не я дочетох цялата.

Аз имам една забележка.Едни правила важат в Бг други в Сърбия,трети във Франция, четвърти в САЩ,пети в Албания и третия свят.

Ако говорим за бизнес(от такъв от които хората забогатяват, а не за оцеляване) в Бг нещата са много тежки.И то не зарази кризата.

Погледнете кои са богаташите на днешното време.Хора подарили им заводи,бизнеси,дали им пари,точат ДДС,крадът от народа,само комисионни и подкупи, тоест хора забогатяли буквално за една нощ.Те нямат умението и интелекта дори да си наемат кадърни хора да им управляват парите !

Наскоро имаше представяне в сутрешните блокове на една книга от нейния автор.Книгата бе Първият милион от Крум Савов

Това е документално разследване за произхода на парите на 10 от най-богатите българи: Валентин Моллов, Васил Божков, Георги Гергов, Димитър Барбуков, Добромир Гущеров, Иво Недялков, Илия Павлов, Николай Банев, Славчо Христов и Христо Ковачки.

С документи от архивите на БКП, комсомола и ДС и със свидетелски показания на бивши членове на политбюро и секретари на ЦК на БКП и ДКМС се дава отговор на въпроса раздавани ли са куфарчета с пари след 10 ноември 1989 г. и как са започнали бизнеса си българските олигарси.

Интересното, което каза автора бе че дори и след като са им били раздадени заводи и милиони :
ВСИЧКИТЕ УСПЕШНИ СДЕЛКИ НА ТЕЗИ ЛИЧНОСТИ БИЛИ С ДЪРЖАВАТА !


Имаше един много хубав виц по времето на комунизма, а може и да има доза истина.Вица беше нещо от рода на:

Срещтнал се бай Тошо(примерно) с западногерманския премиер тогава и му се похвалил :
- У нас в България само 3% от населението е неграмотно, а при вас е точно обратното !
А премиера му отвърнал.
- При нас може и да е обратното, но за разлика то България тези 3% грамотни в Германия управляват държавата, докато при вас точно тези 3% неграмотни за начело на нея !

В България не може да станеш милионер, трябва да те назначът за такъв !


Вестник 24 часа: Луканов: Другари, назначавам ви за милионери !
http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=735666

Ето това е българската икономика и бизнес ...:-(((

Пак казвам говорим за сериозни бизнеси не за бай Гошо имал бакалия и 2 песнионерки работили за него, пък той ги осигурявал на 2 часа или брадчета имал цех за дограма на 50 км. в някое село в плевнята !
min4o_praznikov
Експерт кариерист
Експерт кариерист
 
Мнения: 122
Регистриран на: 01 Яну 2012, 15:23
Местоположение: Куртово конаре

Мнениеот desinikoleta » 08 Мар 2012, 12:36

За ентусиазма на някои новобизнесмени да инвестират спестяванията си или да теглят заеми за да започнат нещо свое и да го приключат до 6 месеца нямам обяснение.За година и половина, една баничарница през която минавам всеки ден смени 6-7 собственика.Всеки за по два три месеца, един за по-малко, един за малко повече.Предлагаха различни закуски, но никой от тях не издържа.Едните дори бяха голяма фирма във Варна за закуски, те явно най-бързо се ориентираха, че и максималните обороти тук не ги устройват. За мен беше очебийно, че който и да дойде, няма да успее.На до 20 метра разстояние от тях има три закусвални, две от които от години на пазара с установени клиенти.Никой не си е направил труда да проучи конкуренцията и евентуалното потребление.И най-лошото според мен - всеки от тях си е казал,че е по-добър от тези преди него и ще успее.
desinikoleta
Активен кариерист
Активен кариерист
 
Мнения: 25
Регистриран на: 11 Юли 2009, 14:37

Мнениеот zdraveca » 29 Мар 2012, 00:38

А колко по лесно щеше да е преди да се набълбукат със заеми да си направят едно елементарно проучване, да посмятат малко и нещата биха изглеждали съвсем по друг начин. Ама нали то бизнеса е най-лесното нещо и ония дет се мислят за голяма работа кат са прочели няколко книги, акъл ще им дават! На такива ербап бизнесмени най се радвам, Бай Ганьо в действие.
zdraveca
Нов
Нов
 
Мнения: 5
Регистриран на: 21 Дек 2011, 02:35

Мнениеот min4o_praznikov » 29 Мар 2012, 07:44

Здравец те колкото и да четат в Бг нещата са непредвидими.Днес е едно утре друго, няма никаква съгурност на инвестициите и дългосрочна визия за развитие в който и да е сектор !!!

Съчетано с ниската покупателна способност, бюрокрацията,корупцията и монополите+местните дерибеи ще е цяло чудо нормален човек да организира успешен и печеливш бизнес !

И здравец от къде да имат хората финансова култура и дисциплина след тази планова икономика и редица анумалии в нашата финансова система.Само ще спомена обезценяването на лева и как хората загубиха спестяванията си за една нощ, а други богоизбрани (от БСП,ДПС,СДС и ДС-което е едно и също) станаха милионери (изтеглиха милиони, а върнаха няколко стотин лева).

Да спомена ли и приватизацията от която се облагодетелстваха шепа хора и от 1040 предприятия в момента функционират около 10%.

Докато в нормалните европейски държави си имат индустриалци,интелектуалци и тн създавани със десетилетия и с поколения, които се грижат за бизнеса си като малко дете и го гледат и развиват то в България имаме шепа офицери от ДС и приближени до вихрушката на БКП, които си разпределиха държавата, но бяха толкова неподготвени и алчни че прахосаха всичко за 10-тина години.

Ето това се опитвах да ви кажа в предния си пост.

А за хората рискуващи на сляпо няма да коментирам.Чул бай Станой че еди кой си направил бизнес като официалната версия е че си е продал жигулата и си купил ядране подводница, която нарязал за скраб и от там направил първия си милион (историята която разправяше Илия Павлов ако не се лъжа).И той си вярва на тази история и си мисли че като си заложи апартамента и отвори квартална бакалия ще забогатее.

Айде със здраве че пак се изнервих с нашата българска действителност и героите на нашето време (митьо пищова,разни силиконки и псевдо бизнесмени,мутри и тн и тн...)
min4o_praznikov
Експерт кариерист
Експерт кариерист
 
Мнения: 122
Регистриран на: 01 Яну 2012, 15:23
Местоположение: Куртово конаре

Мнениеот vasetokb » 29 Мар 2012, 19:38

Радвам се ,че има такъв човек във форума,които пише само истини.Винаги се радвам да видя от твоите постове голями и с кеф да ги четеш.Към темата според мен няма бизнесмен (говорим за голям бизнес) които по ЧЕСТЕН път е тръгнал.Пари от тук от там и ето един пресен пример със Горубсо ... новият собственик бишв управител на МУЛТИГРУП.Всеки голям бизнес има черни ризи ... ту неизвестен капитал и стигаме до укриване на данъци.Както каза това е горчивата истина тук в България.
http://ikonomika-bg.info/
Икономически портал
...
vasetokb
Експерт кариерист
Експерт кариерист
 
Мнения: 104
Регистриран на: 25 Окт 2009, 11:24


Назад към Стартиране на собствен бизнес

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 гостаcron