Започване на бизнес от самата нула !

Откъде да започнем. Всичко свързано със започването на бизнес.

Започване на бизнес от самата нула !

Мнениеот ubahob-0102 » 02 Авг 2011, 00:02

Добър вечер на всички които, ще прочетат тази тема и ще се опитат да помогнат. Работя обменен служител в чейндж бюро на Златни Пясъци. Работният ми график е 2дневни( по 18часа като 2от тях са за път) 2 нощни (14часа като 2 от тях са за път) и 2 дни почивам. Днес ми е първия от тези два почивни. Всичко това го казах защото вече съм отегчен от живота а съм едва на 19години и няма как да уча защото нямам никаква възможност както и родителите ми. Тази работа ме съсипва, това не е човечно което предлагат работодателите, освен това не ни дават да говорим по телефона, да правим каквото и да било на компютъра и т.н. Вземаме пари с един месец закъснение и ни осигуряват едва на 8 часа, а до скоро беше на 4..... Нямам за цел да се оплаквам в момента, защото само аз си знам какво ми е на главата. Написах всичко това с цел да обясня, че ми е писнало и искам да направя нещо с живота си, и ако сега не направя нещо в самото начало то кога? Когато имам семейство и деца ли? Като стана на 40? Сега му е времето да рискувам, но родителите ми са твърдо против да тегля кредит, но друг начин не виждам. Чета от много време форума и накрая реших да се регистрирам и да кажа какво знам и какво не. Целта ми е магазин за хранителни стоки, цигари и алкохол.
Така, първо за кредита четох, че най добре, ще е да е от Уни Кредит Булбанк, вярно ли е?
Относно тегленето на кредит, с моя трудов договор на 8 часа и работна заплата от 458лв възможно ли е да получа кредит.
Знам, че трябва да се направи бизнес план, гледах примерни бизнес планове но ми се струва много сложно, ако искам някой да ми направи бизнес план към кого трябва да се обърна и какво, ще поиска насреща.
Какъв кредит горе долу, ще ми трябва като се знае и че ще трябва да се строй път около 20-30метра. Също така да се вдигне сградата за магазина и да се изплаща наем най вероятно за мястото което вече съм избрал.
Четох, че трябва да имам и фирма, но не разбрах еоод или ет да е фирмата?
Също така искам да знам как се регистрира фирма, къде се ходи какво се прави в детайли.
След това как да се свържа с собствениците на мястото което съм избрал и видимо не се ползва но въпреки това няма табела, че се дава под наем или нещо такова?
Имам още много въпроси но нека засега ако може на тези да ми бъде отговорено..
Ако съм направил някакви грешки съжалявам.
Поздрави
Илиян Иванов.
ubahob-0102
Нов
Нов
 
Мнения: 12
Регистриран на: 01 Авг 2011, 23:22


Мнениеот cakky » 06 Авг 2011, 17:48

Здравей, това е добре, че искаш да рискуваш, но по мои наблюдения много такива хранителни магазинчета с дългогодишен стаж фалираха, изместени от големите вериги, а какво да говорим за нов магазин. Още повече, че искаш да строиш и сградата, наем, път. Абе с две думи направо се отказвай от магазин, по-добре избери друг бизнес. Предвид всички други разходи, които ще направиш, бизнес плана ти е най-малката грижа. Според мен може и без него. Със сигурност ще има хора, които не мислят така, но това е моето мнение, все пак съм от малък град, но мисля, че и в големите, като Варна положението е същото, в кварталните магазинчета хората ходят за продукти от първа необходимост, а като решат да пазаруват сериозно отиват в хипермаркетите. Пожелавам ти успех, ще ми е интересно да разбера с какво ще се захванеш.
Аватар
cakky
Баш кариериста
Баш кариериста
 
Мнения: 74
Регистриран на: 07 Мар 2009, 02:17

Мнениеот ubahob-0102 » 06 Авг 2011, 19:49

Мерси за мнението. Магазина който смятам да правя всъщност се превръща в нещо като малък "търговски център" който ще се състои от 3 помещения които ще бъдат разположени в една сграда. Като фронталната и страничните странище бъдат целите в алум. дограма състояща се от големи прозорци, а задната от алуминиеви плоскости. Едното помощение ще бъде магазин за хран стоки, алкохош и цигари, ще се прави кафе и тн. Другото 2ро помещение сутрин ще бъде закусвалня но на бутка тоест няма да се влиза вътре, апрез деня дюнери и джобове и т.н. Като ще бъде денонощно за да може през вечерта да се правят закуските за сутринта и също така да се продават дюнери и т.н. Но все още нямам идея 3тото помещение в какво мога да го превърна за да се върже в цялата обстановка. Сградата ще сенамира го главен път с постоянен погок на коли и хора където няма наблизо хран маг и бърза закуска. Очаквам идеи и препоръки около цялата ми идея и също в какво мога да превърна 3тото помещение.
ubahob-0102
Нов
Нов
 
Мнения: 12
Регистриран на: 01 Авг 2011, 23:22

Мнениеот ubahob-0102 » 07 Авг 2011, 19:09

И все пак на някой не му ли се занимава да напише нещо по темата :P
ubahob-0102
Нов
Нов
 
Мнения: 12
Регистриран на: 01 Авг 2011, 23:22

варианти

Мнениеот simsonov » 12 Сеп 2011, 21:44

Третото помещение трябва да е според мен , някой франчайз.Примерно Еврофутбол.Офис на ЕКОНТ.Малка сладкарничка или кафене.
simsonov
Нов
Нов
 
Мнения: 2
Регистриран на: 12 Сеп 2011, 21:39
Местоположение: sofia

Мнениеот berov » 18 Сеп 2011, 12:15

Ще строиш с пари на банката, върху имот под наем??? Нямаш шанс ...

Какво ще ипотекираш?

При 20% ТН (търговска надценка) примерно, след колко време, какво ще спечелиш??? Знаеш ли?

А размера на кредита ще е? Кой ще строи обекта? Забрави да строиш с пари на банката в имот, който не е твой. Поне архитекта да можеш да си позволиш ... стига. Чак на мен ми стана гадно.

От къде си? Каква е бройката на съществуващите магазини в района? Какви са и какво предлагат? Завърти се, разпитай човек с магазин колко му излиза първоначалното зареждане за типа магазин, който искаш да правиш. Ако ти каже 40 000 лв (пример), бъди готов поне със 65 - 70 000. Имаш период на разработване ... след като започнеш работа ще има "недоизпипани" неща, които отново са пари. Трябва да имаш заделени пари за заема към банката (няма как да ти опуснат толкова пари без ипотека ...), разходите по магазина и фирмата. Регистрацията на фирмата, касовия апарат и т.н. са ти най-малкия проблем. Но ... никога, никога, никога не се предавай!!! Мисли! Едва ли хората в района са склонни да си оставят парите само в магазините. Обмисли "сферата на услугите".
Аватар
berov
Експерт кариерист
Експерт кариерист
 
Мнения: 156
Регистриран на: 02 Мар 2008, 14:19

Мнениеот Mar7 » 25 Окт 2011, 09:23

ОО човече в голям филм искаш да се вкараш ...!?!

Но за твое щастие най-вероятно няма да успееш в момента едва ли някой ще ти даде кредит с който да стартираш на база твоята раб.заплата.

Нещата са много сериозни.

1.Собственика на земята може да не иска да я давам под наем, може да са много собственици,може да е общинска или предназначена за път,градинка,накякви колектори или други съоражения.Не се знае за какво е определена от общината.Ще ти трябват и отстояния от съседни сгради и парцели мин.3 метра.

2.Да строиш път не е майтап работа.Първо трябва да има коридор отразен за път достъп в общината.Дори и да има такъв до този парцел, общината е тази която трябва да направи пътя.А ако няма не ми се мисли, процедури по очуждаване,проекти трябва да се предвиди подход в главната пътна артерия да се сложат знаци абе голям филм ако искаш да го направиш законно.В най-добрия случай може да отлееш армиран бетон, но колко ще е законно и издражливо не се знае.После кое те кара да мислиш, че някой ще се отклонява 20-30 метра от главния път за да спира при теб ?А дори и да го направи има ли къде да се спре и за колко автомобила ?

3.Дори и общината да ти направи път, дори и собственика да се съгласи да строиш в неговия имот и да ти го даде на символична сума.
Самото строителство е доста скъпо.Най-евтиния вариянт ще е временно разглобяема постройка.Тип алуминиев павильон.
Но ще ти трябва мръсен канал да се заусти в някоя шахта, подложен бетон където ще се построи павилиона.Ще ти трябват разрешителни една камара ще ти трябва партида от електроразпределителното дружество за Варна е ЕОН.Ащо ще правиш 3 павилиона ще ти трябва мощност над 15 KW.Цената до 15КВ май беше около 1000 лв. със всичките такси над 15 до 50 е около 3-4 000 лв. и чакане 5-6 месеца.А скици, документи, разрешителни,проекти приготви си много много пари и още повече търпение и нерви !!!

4.Ще ти трябва фирма-юридическо лице.По темата съм писал тук :
http://www.forum.karierist.com/viewtopic.php?t=58411

5.Дори и да успееш да минеш през тази бюрократична машина и множеството неясноти и обстоятелства около твоята идея да похарчиш едно малко състояние в продължение на мин 12 месеца. Ще ти трябват не малко пари за да заредиш и стартираш бизнеса си.
А не забравай че ти си един наемател !

Според мен това начинание не е оправдано !
И сума под 100 000 лв. едва ли ще те оправи в твоя случай.

По добре се насочи към нещо с малко капитал в сферата на бързооборотните стоки.Или потърси готов такъв обект.В общината мисля че трябва да има списък за парцели и места отредени за временни търговски обекти или готови такива което се отдават под наем.

Но си имай едно на ум.Мой приятел взе под наем бутка за вестници и цигари във Варна и остави жена си да работи.Не изкараха и 3 месеца.Два пъти им чупиха прозорците и накрая им запалиха бутката с бензин и им изгоря стоката.След което се отказаха разбира се.
По негови думи това била конкуренцията и съм склонен да вярвам че е така !

Имаше една идея във форума за купуване на миникампер обурудван като заведение.В западна европа ги има много такива, продават от сладолед до кифлички,кафе и тн.

Успех :-)
Mar7
Баш кариериста
Баш кариериста
 
Мнения: 57
Регистриран на: 06 Окт 2011, 15:36
Местоположение: Куртово конаре

Мнениеот existenz55 » 05 Ное 2011, 19:58

Не се вкарвай в филми. Да започваш да строиш от нулата и то с кредит (ако изобщо има някой достатъчно луд да те одобри) е равносилно на фалит за теб и всички роднини покрай теб. Аз съм започнал да работя от 14 годишен (кондуктор) защото нямаше от кой да взимам пари да ходя дори на даскало (ходих пеша, а училището в което учех се намираше на другия край на град Пловдив). Много бизнеси можеш да започнеш от нулата. Не се набутвай от самото начало с кредит. Започни да събираш парите които ти остават от заплатата. Щом живееш с родителите си значи нямаш много разходи. Спокойно от заплата от 500 лв. можеш да си спестяваш по 200 лв. всеки месец. С 5000 лв. се започва собствен бизнес (в началото в сивия сектор защото няма как да почнеш да се плащаш на счетоводител- около 50-60 лв. всеки месец, осигуровки 150 лв. което си е 210 лв. сигурен разход всеки месец). Поразпитай се какво се търси в твоя град. Говорим за бързо оборотни стоки и нехранителни. Аз започнах с стоки от Китай (стока която на теб ти идва за 10$ я продаваш за 60 лв. в цяла България) и си направих елементарен готов безплатен скрипт за интернет магазин. Задължително в един момент когато усетиш, че оборота се покачва си правиш фирма. Ако имаш нужда от напътствия питай.
existenz55
Нов
Нов
 
Мнения: 2
Регистриран на: 05 Ное 2011, 19:48
Местоположение: Пловдив

Мнениеот xphone » 03 Яну 2012, 12:17

както и да го гледаш за собствен бизнес трябва начална сума за да тръгеш
xphone
Нов
Нов
 
Мнения: 1
Регистриран на: 03 Яну 2012, 12:09

Мнениеот nedka27 » 11 Яну 2012, 16:43

виждам, че темата е стара, но нека се включа.Предвид възрастта ти, мисля че нямаш опит с рисковете.НЕ РИСКУВАЙ И НЕ ВЗЕМАЙ КРЕДИТ ОТ БАНКА.Виждам, че говориш за бизнес план, което означава, че поне имаш малка представа.В момента има достта европейски програми, например тази за развитие на селските райони-може фитнес зала, може подобен магазин на този който казваш, може някаква школа в подходящо по-голямо село.Интересувай се http://finansirane.eu/-виж тук.
Не захващай ниша, която големите вериги вече са запълнили.Казвам ти го от опит.
Иначе регистрацията на фирма е най-лесното нещо.Отиваш в Агенцията по вписванията http://brra.bg/ и там се прави всичко.Внимавай какъв статут на фирма ще си избереш-недей ЕТ.
Това е, надявам се да съм ти помогнала, ако все още имаш нужда де.
nedka27
Баш кариериста
Баш кариериста
 
Мнения: 70
Регистриран на: 03 Фев 2010, 08:29

много трудно

Мнениеот tomov8 » 27 Яну 2012, 14:41

За магазин ти трябват повече пари, отколкото която и да е банка ще ти даде. Само ще ти кажа, че трябва да регистрираш фирма - 300 лв, да наемеш помещение - зависимиост от района, града и т.н - трябват ти минимум 4 месечни наема и депозит, касов апарат вързан към НАП, разрешителни от общината, ХЕИ, пожарна и кой ли още не. Изобщо инвестицията като за първи бизнес е твърде рискована. И моя съвет е да си го оставиш това като идея, но започни с нещо по-малко. Като начало започни да си спестяваш по 50 лв от заплатата, просто за да видиш дали можеш да проявиш финансова дисциплина. Ако успееш, тогава можеш да мислиш за бизнес.
Аватар
tomov8
Нов
Нов
 
Мнения: 9
Регистриран на: 19 Мар 2008, 18:11

Re: Започване на бизнес от самата нула !

Мнениеот rscossworth » 02 Май 2013, 12:10

Да отваряш магазин, теглейки кредит, в среда на световна икономическа криза си е равносилно на ЛУДОСТ. Освен ако не переш пари но това е друга тема... :twisted:
rscossworth
Нов
Нов
 
Мнения: 14
Регистриран на: 03 Яну 2013, 22:38


Назад към Стартиране на собствен бизнес

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 3 гостаcron