Нужда от съвет ... помогнете =)

Откъде да започнем. Всичко свързано със започването на бизнес.

Нужда от съвет ... помогнете =)

Мнениеот realboy1912 » 22 Окт 2011, 23:25

Здравейте, хора =) Първо да се извиня, ако темата не е направилното място ... моля да бъде преместена там, където биха я видяли повече хора :) Та да минем към същинското ... Скоро завършвам висшето си образование в специалност Маркетинг и имам някои идеи за изграждането на кариера ... Бих искал да ги споделя с вас и вие да ме насочите към кое да погледна по-задълбочено и кое би могло да има по-голям успех. Ето и идеите ми:
1. Да си направя фитнес зала ... доста добър избор според мен с добър процент на възвръщаемост на вложените в началото пари, но се иска голям капитал, за да се започне подобна дейност.
2. Закупуване на определен парцел земя и обработването й /в моят случай грозде или нещо от сорта/, което би могло да доведе до добри финанси.
3. Разполагам с офис, но на не много известно място и се пада подзена площ ... как би функционирал в максималния си блясък?

Моля дайте ми някакви насоки, защото сега навлизам в големия бизнес, а ми се иска да тръгна от началото и да няма проблеми ... всякакви съвети и точни цифри биха ми били от огромна помощ! Ще чакам с нетърпение отговорите Ви! Поздрави и до скоро!
realboy1912
Нов
Нов
 
Мнения: 2
Регистриран на: 22 Окт 2011, 23:14


Мнениеот Mar7 » 23 Окт 2011, 13:18

Здравейте колега,

аз също съм завършил Маркетинг.

В момента е доста тежък момент за стартиране на бизнес.В момента повечето фирми се стараят да оцелеят.

1. Фитнес.
Също имах подобна идея преди години, апропо че имах и собствено помещение което можех да пригодя.

Зависи къде мислите да направите този фитнес център.В кой град в кой район, какви са ви конкурентите,какви са ви потенциялните клиенти,в коя таргет група ще се насочите и тн.

Защото ако направите фитнес в малък град където почти няма млади хора или болшинството от населението се трепе от сутрин до вечер с полска работа едва ли ще имате голям успех.

В големия град са и многото млади хора, но там е и голямата конкуренция и скъпите наеми и тн.

Възращаемоста не е голяма, контрола е труден (ако не сте от сутрин до вечер там) и със сигурност трябва да имате добър фитнес инструктор с име за да привлече повече клиенти.

Зависи и в каква таргет група сте се насочили.Скъп фитнес с лъскави уреди,събрекални,сауна или женски фитнес, или в ниския клас евтин фитнес.

Направете си проучване и бизнес план.Какви разходи ще ви са необходими за стартирането на такъв бизнес, средните месечни разходи (наем,консумативи,заплати,осигуровки,СОТ,счетоводител и др) дайте си мин 6 месеца разработване (пред което време да може да издържите на мин.печалба или без такава).Проучете конкуренцията на какви цени ще са ви карти и тн.

Повечето фитнеси са като допълнителен бизнес, като за престиж и да има къде да ходят да си тренират собствениците и техните приятели.

Ще ви трябват не малко пари за наемане на подходящо помещение и оборудването му !

2.За земеделие ОК, но трябва да имате познания в областа.Също така с няколко декара едва ли ще генерирате прилична печалба за годината.Имам приятел със 150 декара негови и 50 наети на част от тях преди години беше насял плодни дръвчета, а на другите едногодишни култури.Има трактор и оборудване занимава се със земеделие от 10-тина години и е налял стотици хиляди през годините в бизнеса си (дълги години работеше в чужбина).Та на този мой приятел печалбата му за миналата година е около 50 000 лв(като тази година му е една от най-добрите след всичкия труд и пари наляти през годините).

Това също може да го започнете като втори бизнес (заради сезонноста му и рисковете- градушки, слани, болести по растенията, ниски изкупни цени (често под или около себестойноста),скъпи препарати, бавене на субсидии, кражби, несъвестни работници и тн. и тн.)

Всичко е много относително разбира се и е строго индивидуално.
Зависи какви познания и опит имате, какъв капитал, каква възвращаевост очаквате и тн.

Още сте много пресен пресен, моя съвет е поработете в някоя област в която имате интерес вижте как се случват нещата на практика и с какви проблеми се сблъсква работодателя ви и тогава обмислете стартиране на собствен бизнес.

Знам че сега ви кипи и ври кръвта и искате да влезете с летящ старт в живота и бизнеса.Но внимавайте един фал старт може да ви преобърне живота и да ви зароби вас и вашето семейство в заеми и задължения за години напред !

P.S.
Пример мога да дам с мой колега от следването.Той караше паралелно две бакалаварски програми, след това изкара и магистратура, знае 2 езика.Та той ми разправяше преди години.ЕЕЕ сега като завърша млад специалист 2 висши 2 езика на 25-26 годинишен веднага ще ме лапнат фирмите и ще си намеря работа.Много скоро му се попариха очакванията, месеци наред ходи по интервюта и неможеше да си намери работа.Накрая си намери работа за 350 лв. (май беше в НОЙ по някакви програми)но му изтече договора и го освободиха.
След това реши че парите са в частния бизнес и със спестяванията на семейството си авантюристично се хвърли да прави безнес.Разбира се всичко го направи спонтанно и не беше предвидил конкуренцията, куп бюрократични спънки,ниските обороти и че ще има период на разработване през който дори ще е на загуба.Беше си разчел парите до стартирането на бизнеса, след това почна от заем в заем (родителите му взимаха заеми) докато тотално клекна.Разпродаде каквото можа на безценица, освободи помещението и сега работи на 4 часа за 200 лв и ще изплащат в следващите 5 години заемите натрупани за няколко месеца....:-(

Добре обмисли какво искаш да правиш и си направи много добър разчет на парите с които разполагаш.Има много скрити разходи и подводни камъни, бюрокрацията е много тромава и корумпирана !
Mar7
Баш кариериста
Баш кариериста
 
Мнения: 57
Регистриран на: 06 Окт 2011, 15:36
Местоположение: Куртово конаре

123

Мнениеот realboy1912 » 23 Окт 2011, 21:44

Мерси, колега! Страхотен отговор ... ще ми бъде от полза! Чудя се много за този фитнес ... ще бъде направено маркетингово проучване за средната възраст на хората, но това е в най-богатия квартал в Пловдив и си мисля, че ще се получи добре ... иначе какъв капитал горе долу трябва да имам, за да започна всичко ... и се чудя наем ли да е или нещо друго. Мерси предварително, бъди жив и здрав!
realboy1912
Нов
Нов
 
Мнения: 2
Регистриран на: 22 Окт 2011, 23:14

Мнениеот Mar7 » 23 Окт 2011, 22:40

Върху Пловдив нямам голям поглед.

Въпреки че е втория по големина град в България, доколкото съм запознат заплатите са доста по-ниски от тези в София.

А капитала за това начинание според мен е доста разтегливо понятие.


Да поразсъждавам малко на глас (посредством клавиатурата):

Щом ще е в скъп квартал на Пловдив се предполага че ще е скъп фитнес с хубави уреди.

1.Ще трябва да се огледаш за подходящо помещение.Според мен помещението трябва да има рецепция с протеинов бар, фоае,съблекални с шкафчета,бани и тоалетни(хубаво е да са по 2 за жени и за мъже).Основната ти зала за тренировки трябва да е просторна и слънчева с големи прозорци, които да се отварят.Огледала навсякъде където позволява да се сложат, отварят много помещението и го прави да изглежда по голямо.Ще ти трябва и стая за персонала, може и съвсем малка.Задължително е някакво отопление и климатизация.Не е добре да е в мазе.Не е препоръчително да е в жилищна сграда, че ще имаш ядове с комшиите.Задалжително трябва да имаш ПАРКИНГ !?!

Ако намериш готово помещение отговарящо на тези изисквания добре (въпреки че ще трбява да си зададеш въпроса защо не са успяли да го разработят).

Но ако трябва ти да ремонтираш помещението e трудно да се прогнозира какви пари ще влязат за ремонт и дали ще може да се договориш с наемодателите да извършиш ремонтите за сметка на наема ?!?!
Може да следиш за разпродажба на фитнес уреди.Преди време един фитнес в Търново фалира и му разпродадоха уредите професионални (Техноджим) на почти 1/3 от цената.

Съвсем грубо мога да ти нахвърлям според мен разходите ти в оптимистичния вариянт в който ще намериш хубаво помщение без да се налага да му правиш генерални ремонти (да се сменя дограма,мазилки,климатици,да се преграждат съблекални да се правят бани и тоалетни наред с Eл. и Вик системи,да се купува голям 200 литров боилер,да се слагат мебели бар плот,без плазми за трениращите,без да се сменя предназначението на помещението (че само там може да хвръкнат за проекти и разрешителни едни бързи 2-4хил и чакане 3-4 месеца) и тн.).

основни:

1.Фирма и касов апарат 1000
2.Разрешитени и освежителни ремонти,реклама и тн. 10 000+
3.Фитнес уреди 20 000 -25 000 + ...(тук също е много разтегливо понятие може да похарчиш и 50-60 К за хубави уреди)

ето тук продават професионелни фитнес уреди втора употреба в Пловдив :
http://obiavi.org/modules/catads/adsite ... _id=140584

Също така намирам в твоя район една асеновградска фирма АТАКАН ЕООД, която продава рециклирани фитнес уреди от Германия.Телефона който са оставили в интернет е 0899937460

текущи:

1. Наем помещение да речем около 200 м2 1500 лв до 3000 лв. (като тук ще ти искат 1 наем депозит + 1 наем за текушия месец) Тук трябва да имаш в предвид дали наема ще ти е с ДДС и дали твоята фирма ще е регистрирана по ДДС !?!

Ето тук дават в Пловдив помещение подходящо за фитнес 4 eвро на м2 :
http://www.top-obiavi.net/obiava/159439 ... D1%80.html


2. Консумативи (ток- 200 до 500 лв зимата), вода 50+, нет с кабелна 30, СОТ 50+, препарати за почистване и дезинфектанти 20+

3. Заплати 2-3 фитнес инструктури по 500 лв. на човек + около 100лв. на човек осигуровки.Тук имай в предвид че ще трябва да си плащаш и твоята осигуровка като собственик на фирмата.Мин е 126 лв. като самоусигураващо се лице !

4.Чистачка 30 лв седмично = 120лв месечно
5.счетоводител 100 лв месечно

Предвиди 6 месечен период на разработване.Направи си проучване на какви цени ще продаваш месечните и седмични карти.Също така е важен и капацитета на фитнеса, защото ти може някой месец и да продадеш и 200 карти, но ако капацитета ти е 15-20 човека фул макс.Ще се съберат 2-3 пъти по 30 човека след работа ще почнат да чакат за уреди, да се изнервят и на следващия месец в най-добрия случай повече няма да си подновят картите.А в най-лошия ще си искат парите на момента !
Затова може да направиш и часови диапазон карти които ще се ползват от 11 до 16 часа на по ниска цена !

P.S. Имай предвид че съм ти заложил най-основните уреди като 2-3 лежанки,2 гладиатор,скрипец,3 комплекта дъмбели,5-6 лоста,тежести, 2-3 колела и тн.Без кардио уреди защото една хубава пътека струва около 20 000 лв.
В един от най-хубавите фитнеси, които съм ходил е в Грант хотел Поморие, балнео и спа.На около 200м2 имаше уреди сигурно за 100 000 и нагоре (само пътеките бяха 3 броя по 20 000 лв.).Всичките им уреди бяха Техноджим.Залата беше много слънчева с хубава гледка на изток към парка на хотела, където имаше и няколко басейна а зад тях морето.Винаги съм ходил със страшно удоволствие на това местенце :-)

Фитнесчето :
http://www.grandhotelpomorie.com/bg_spa ... ?aa=6&ss=3


Разбира се всичко което съм ти написал е хипотетично.Всеки случай си е строго индивидуален и някой разходи може да спестиш или избегнеш, а други да се появят и тн.

Успех :-)

Похвално е че има млади хора искащи да се развиват и правят бизнес в България.
Mar7
Баш кариериста
Баш кариериста
 
Мнения: 57
Регистриран на: 06 Окт 2011, 15:36
Местоположение: Куртово конаре


Назад към Стартиране на собствен бизнес

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта