Върху Пловдив нямам голям поглед.
Въпреки че е втория по големина град в България, доколкото съм запознат заплатите са доста по-ниски от тези в София.
А капитала за това начинание според мен е доста разтегливо понятие.
Да поразсъждавам малко на глас (посредством клавиатурата):
Щом ще е в скъп квартал на Пловдив се предполага че ще е скъп фитнес с хубави уреди.
1.Ще трябва да се огледаш за подходящо помещение.Според мен помещението трябва да има рецепция с протеинов бар, фоае,съблекални с шкафчета,бани и тоалетни(хубаво е да са по 2 за жени и за мъже).Основната ти зала за тренировки трябва да е просторна и слънчева с големи прозорци, които да се отварят.Огледала навсякъде където позволява да се сложат, отварят много помещението и го прави да изглежда по голямо.Ще ти трябва и стая за персонала, може и съвсем малка.Задължително е някакво отопление и климатизация.Не е добре да е в мазе.Не е препоръчително да е в жилищна сграда, че ще имаш ядове с комшиите.Задалжително трябва да имаш ПАРКИНГ !?!
Ако намериш готово помещение отговарящо на тези изисквания добре (въпреки че ще трбява да си зададеш въпроса защо не са успяли да го разработят).
Но ако трябва ти да ремонтираш помещението e трудно да се прогнозира какви пари ще влязат за ремонт и дали ще може да се договориш с наемодателите да извършиш ремонтите за сметка на наема ?!?!
Може да следиш за разпродажба на фитнес уреди.Преди време един фитнес в Търново фалира и му разпродадоха уредите професионални (Техноджим) на почти 1/3 от цената.
Съвсем грубо мога да ти нахвърлям според мен разходите ти в оптимистичния вариянт в който ще намериш хубаво помщение без да се налага да му правиш генерални ремонти (да се сменя дограма,мазилки,климатици,да се преграждат съблекални да се правят бани и тоалетни наред с Eл. и Вик системи,да се купува голям 200 литров боилер,да се слагат мебели бар плот,без плазми за трениращите,без да се сменя предназначението на помещението (че само там може да хвръкнат за проекти и разрешителни едни бързи 2-4хил и чакане 3-4 месеца) и тн.).
основни:
1.Фирма и касов апарат 1000
2.Разрешитени и освежителни ремонти,реклама и тн. 10 000+
3.Фитнес уреди 20 000 -25 000 + ...(тук също е много разтегливо понятие може да похарчиш и 50-60 К за хубави уреди)
ето тук продават професионелни фитнес уреди втора употреба в Пловдив :
http://obiavi.org/modules/catads/adsite ... _id=140584
Също така намирам в твоя район една асеновградска фирма АТАКАН ЕООД, която продава рециклирани фитнес уреди от Германия.Телефона който са оставили в интернет е 0899937460
текущи:
1. Наем помещение да речем около 200 м2 1500 лв до 3000 лв. (като тук ще ти искат 1 наем депозит + 1 наем за текушия месец) Тук трябва да имаш в предвид дали наема ще ти е с ДДС и дали твоята фирма ще е регистрирана по ДДС !?!
Ето тук дават в Пловдив помещение подходящо за фитнес 4 eвро на м2 :
http://www.top-obiavi.net/obiava/159439 ... D1%80.html
2. Консумативи (ток- 200 до 500 лв зимата), вода 50+, нет с кабелна 30, СОТ 50+, препарати за почистване и дезинфектанти 20+
3. Заплати 2-3 фитнес инструктури по 500 лв. на човек + около 100лв. на човек осигуровки.Тук имай в предвид че ще трябва да си плащаш и твоята осигуровка като собственик на фирмата.Мин е 126 лв. като самоусигураващо се лице !
4.Чистачка 30 лв седмично = 120лв месечно
5.счетоводител 100 лв месечно
Предвиди 6 месечен период на разработване.Направи си проучване на какви цени ще продаваш месечните и седмични карти.Също така е важен и капацитета на фитнеса, защото ти може някой месец и да продадеш и 200 карти, но ако капацитета ти е 15-20 човека фул макс.Ще се съберат 2-3 пъти по 30 човека след работа ще почнат да чакат за уреди, да се изнервят и на следващия месец в най-добрия случай повече няма да си подновят картите.А в най-лошия ще си искат парите на момента !
Затова може да направиш и часови диапазон карти които ще се ползват от 11 до 16 часа на по ниска цена !
P.S. Имай предвид че съм ти заложил най-основните уреди като 2-3 лежанки,2 гладиатор,скрипец,3 комплекта дъмбели,5-6 лоста,тежести, 2-3 колела и тн.Без кардио уреди защото една хубава пътека струва около 20 000 лв.
В един от най-хубавите фитнеси, които съм ходил е в Грант хотел Поморие, балнео и спа.На около 200м2 имаше уреди сигурно за 100 000 и нагоре (само пътеките бяха 3 броя по 20 000 лв.).Всичките им уреди бяха Техноджим.Залата беше много слънчева с хубава гледка на изток към парка на хотела, където имаше и няколко басейна а зад тях морето.Винаги съм ходил със страшно удоволствие на това местенце
Фитнесчето :
http://www.grandhotelpomorie.com/bg_spa ... ?aa=6&ss=3
Разбира се всичко което съм ти написал е хипотетично.Всеки случай си е строго индивидуален и някой разходи може да спестиш или избегнеш, а други да се появят и тн.
Успех
Похвално е че има млади хора искащи да се развиват и правят бизнес в България.