Изисквания за внасяне на вина и спиртни напитки в страната?

Откъде да започнем. Всичко свързано със започването на бизнес.

Изисквания за внасяне на вина и спиртни напитки в страната?

Мнениеот petar_bb » 15 Яну 2012, 09:09

Здравейте ,интересува ме как се става вносител на определена марка алкохолни напитки за страната - какви акцизи и тн. се плащат и има ли някоя по конкретна инстанция от която мога да получа информация по въпроса.
Благодаря предварително ! :)
petar_bb
Нов
Нов
 
Мнения: 1
Регистриран на: 15 Яну 2012, 08:53


Мнениеот min4o_praznikov » 15 Яну 2012, 13:03

Доколкото съм запознат има значение от къде внасяш спиртните напитки.
Дали от еврозоната или извън нея.

За страни от еврозоната не се дължи ДДС или ставката е 0.Но акциз се дължи.И поради това, че във всяка страна акциза е различен принципно има 2 вариянта !

1 вариянт.
Първо акциза се плаща при покупката и след като се внесът напитките в страната където ще се продават, отново се плаща акциза и се лепят бандеролите.След което се подава искане за възтановяване на акциза, което е платен първоначално при покупката.

2 вариянт
Отложено пращане на акциз !
Тук се искат специални регистрации и фирмата ви да отговаря на определени изисквания !

"Митнически режим с отложено плащане или митническо направление" е всеки един от специалните режими, предвидени в Регламент (ЕИО) № 2913/92 на Съвета от 12 октомври 1992 г. относно създаване на Митнически кодекс на Общността относно митническия надзор, който се прилага към необщностните стоки при тяхното въвеждане на митническата територия на Европейския съюз, временно складиране, свободните зони или свободните складове, както и всеки от режимите по чл. 84, параграф 1, буква "а" от същия регламент.

48. (нова - ДВ, бр. 99 от 2011 г., в сила от 01.01.2012 г.) "Внасяне на акцизни стоки" е въвеждането на акцизни стоки на територията на Европейския съюз, освен ако при въвеждането им са поставени под митнически режим с отложено плащане или митническо направление, а така също и тяхното освобождаване от този режим или направление.

Задължението за заплащане на акциз възниква от датата на освобождаване на акцизните стоки за потребление.

(2) Освобождаване за потребление е:

1. (доп. - ДВ, бр. 95 от 2009 г., в сила от 01.12.2009 г.) извеждането на акцизни стоки от данъчен склад, освен когато при условията и по реда на този закон от момента на извеждането стоките се движат под режим отложено плащане на акциз, както и извеждането на акцизни стоки от специализиран малък обект за дестилиране и обект за винопроизводство на малък винопроизводител;

"Регистриран изпращач" е лице - вносител на акцизни стоки, което при определени условия има право да изпраща акцизни стоки, които са допуснати за свободно обращение едновременно с поставянето им под режим отложено плащане на акциз, предназначени за друга държава членка. Регистрираният изпращач не може да складира или да получава акцизни стоки под режим отложено плащане на акциз.

"Доставка на акцизни стоки" е еднократно движение на определено количество акцизни стоки под режим отложено плащане на акциз.И в двата случая трябва да купиш стоката от АКЦИЗЕН СКЛАД и тя да е предназначена за експорт от така наречения "Лицензиран складодържател" който търговец по смисъла на Търговския закон и е получил лиценз да произвежда, складира, получава и изпраща акцизни стоки под режим отложено плащане на акциз !


Така битрябвало да стоят нещата принципно и по документи, но никога не съм го правил на практика и не знам детайлите.

И все пак си имай едно на ум.В нашата татковина вноса и разпространението на акцизните стоки традиционно се контролират от силовите групировки, които имат много лостове и похвати да отказват новопоявилите се ентусиасти-конкуренция (включително и по легален път като започнат да ти правят спънки в данъчно и митница да ти връщат документи,да ти блокират стоката за месеци или направо да я конфискуват под някакъв предлог).

Успех :D
min4o_praznikov
Експерт кариерист
Експерт кариерист
 
Мнения: 122
Регистриран на: 01 Яну 2012, 15:23
Местоположение: Куртово конаре


Назад към Стартиране на собствен бизнес

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 2 гостаcron