Въпрос за разрешителни и сертификати ?

Откъде да започнем. Всичко свързано със започването на бизнес.

Въпрос за разрешителни и сертификати ?

Мнениеот Гост » 11 Фев 2012, 05:00

Здравейте,

Извинявам се ако някъде по форума има отговор на въпросът ми.

Значи как се процедира при производство на продукт който след това да бъде продаван в България (онлайн)? Трябва ли да се одобрява от някой някъде, трябват ли някакви сертификати и къде се получават разрешителни и така нататък...? Общо взето каква е процедурата при "одобряване" на продукт който аз ще произвеждам... Нов съм в тая област и благодаря на всички който споделят нещо :)
Гост
 


Мнениеот min4o_praznikov » 11 Фев 2012, 08:52

В зависимост какъв продукт ще произвеждате (хранителен,или за хранителната промишленост,промишлени продукти и тн.)

Развитието на формите на собственост и пазарните отношения породиха множество системи за сертифициране на продукция, които могат да се класифицират по различни признаци. По правен статус могат да се разделят на задължителни, доброволни и самостоятелни системи на сертифициране.

Задължителната сертификация се осъществява на основата на закони и законодателни и нормативни актове, и обезпечава на съответната стока /продукция/, процес или услуга за качество, според задължителните изисквания на стандарта. В този случай производителят без съответния сертификат няма право не само да продава, но и да произвежда продукция.

Доброволната система за сертификация предвижда сетифициране на продукция по желание на производителя или потребителя. В този случай той е в правото си да сертифицира своята продукция в съответствие с нормативно- техническата документация, в това число и задгранична. Този вид сертифициране е важен елемент за повишаване на конкурентоспособността на продукцията.

Самостоятелната заявка в своята същност е заявление на производителя, че качеството на неговата продукция е в съответствие с нормативната документация.

В системите за сертифициране са приети два начина за указване на съответствието на стандарта: сертификат за качество и знак за качество, по които се информират всички заинтерисовани страни за сертифицираната продукция.

Знаците за сертифициране гарантират качество на продукцията и по правило се поставят на опаковката. Трябва да се отбележи, че сега настъпва нова фаза на интеграция на европейските страни /ЕС/, която засяга въпросите за сертифицирането на продукцията и маркировка на изделията в съответствие с изискванията на европейките норми и директиви. Общоприет е знакът “СЕ”. Той означава качество, което е в съответствие с изискванията на Европейския съюз. Ако продукцията попада под действието на няколко директиви от изискванията за качество, знакът трябва да включва всички.

Ако знакът не съдържа директивата и/или стандартите, на които трябва да съответства продукцията, тази информация трябва да се съдържа в документацията за изпитанията и в сертификатите.

Сертифицирането на продукция в съответствие с европейските стандарти и контрол е гаранция за производство на безопасна продукция или разрешение за прилагането й при изготвяне на оборудване, което е под държавен надзор/котли, мостове, подемно-транспортно оборудване, строителни конструкции, хранителни продукти и др/.

Най-добре се обърнете към фирма за сертифициране на продукция във вашия регион.

за повече инфо може да разгледате този сайт:
http://www.multicertificate.com/
min4o_praznikov
Експерт кариерист
Експерт кариерист
 
Мнения: 122
Регистриран на: 01 Яну 2012, 15:23
Местоположение: Куртово конаре

Мнениеот Гост » 12 Фев 2012, 00:57

Благодаря за информацията :)
Гост
 


Назад към Стартиране на собствен бизнес

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 гостаcron