Бизнес - кафене

Откъде да започнем. Всичко свързано със започването на бизнес.

Бизнес - кафене

Мнениеот Гост » 19 Мар 2012, 04:21

Здравейте,
Искам да отворя малко кафене с големина около 50 кв.м.Какъв бюджет ми е необходим за да стартирам.

Благодаря предварително!
Гост
 


Мнениеот min4o_praznikov » 20 Мар 2012, 21:15

Извинявай ама твоето питане е все едно :
Искам да се оженя за манекенка около 24 годишна колко ще ми струва сватбата ?!?

А джаба за кой град става (заради наема на бъдещото помещение) имаш ли помещение, нямаш ли ще наемаш ли, какво ще е помещението.В смисъл ще му правиш ли смяна на предназначението (ако е било с друго предназначение обекта) ще му правиш ли ремонт (тоалетни,дограми,фасада,барплотове) има ли аспирация, с какво ще се отоплява, има ли оборудване (маси,столове,барплот,руквант,кафе мащина) ?!?!?
После имаш ли фирма нямаш ли ?
Сам ли ще работиш или ще си наемаш хора и колко ?
Имаш ли тераса или открита част ?

Всичко е толкова относително...

Ако наемеш готово до скоро действащо заведение напълно оборудвано ще ти трябва фирма,касов апарат,разрешинелни на твоята фирма (категоризация,разрешително от общинета и тн)+ зареждане и малко кеш за СОТ и др консумативи + няколко месеца за разработване.Да кажем може да те оправят едни бързи 5000 лв + (в зависимост от наема основно)

Да ама ако ще преправяш магазин в кафе...нещата са доста по тежки от към финанси,бюрокрация и време.Може да са ти необходими няколко десетки хиляди лева и 6-7 месеца !

Ако имаш имот е друго.

Ако имащ съдружник с кафе е друго.

Ако ще купуваш имот е друго.

Ако кафето ще е тип каравана в преместваем обект за лятото е друго (и като пари и като изисквания и процедури).

Общо взето при така зададен въпрос не очаквай смислен и обективен отговор !

Успех все пак ;-)
min4o_praznikov
Експерт кариерист
Експерт кариерист
 
Мнения: 122
Регистриран на: 01 Яну 2012, 15:23
Местоположение: Куртово конаре

Мнениеот Гост » 21 Мар 2012, 10:17

Става въпрос за град София.Нямам помещение смятам да наема такова със статут на кафене.Смятах да му направя ремонт да сложа бар, оборудване, аспирация да се отоплява с климатик.А също да купя маси и столове.Имам фирма, наема на помещението е 800 лв.Но сметнах горе долу нещата й мисля че ще ми трябват поне 8000 лв.
Гост
 

Мнениеот Гост » 21 Мар 2012, 10:37

Ето нещата които сметнах, ще съм благодарен да ми кажете, ако пропускам нещо.

4 маси и 10 стола - 1400 лв(помещението, което съм харесал върви заедно с още маси и столове, които смятам да сложа отвън)
2 дивана - 1000 лв
настилка - 800 лв
латекс - 100 лв
2 тоалетни - 1000 лв
бар - 1000 лв(с оборудването, кафе машината ще ми я дадат от lavazza)
наем за 3 месеца - 2400 лв
стока - 1000 лв
общо - 8700
За начало няма да наемем служители, ще работим аз и приятелката ми.
Гост
 

Мнениеот min4o_praznikov » 21 Мар 2012, 22:13

e това е друго нещо вече !

Горе долу ги схващаш нещата.

Фирма имате това добре, но ще ви трябва касов апарат от новите ако нямате такъв 250+ лв.

Що се отнася до документацията не видях никъде да сте калкулирали разрешитерни и тн.Поне 500 лв си отделете за разрешително от общината с работно време на вашата фирма, както и категоризация и др.
Също ще ви трябва и фирма за трудова медицина.

За ремонтите е строго индивидуално.Най-добре си намерете майстори и ги заведете да видят на място и да ви направят оферта труд+материяли и като време за да няма после неприятни изненади.

За мебелите също.Направете си проучване обикновенно фирмите, които снабдяват (фирми за разносна търговия) дават чадъри,хладилници,чащи,рекламни материали и понякога и рекламни маси, столове и др.Не е нужно да ги купувате или ако ги купувате гледайте да са здрави и издражливи, а не толкова красиви.Тези плетените са доста нетрайни !

Може да пробвате да договорите намаляне на наема за определен период или гратисен период за първите няколко месеца с оглед на трайните подобренията, които ще направите в техния имот !
По принцип това е доста срещано особено сега във времена на криза може да си отстоявате правата и да искате отстъпки под различна форма или да е за тяхна сметка !

Вие сте наемателя и може да им искате помещението да отговаря на определени изисквания съобразени с бизнеса за който го наемате !

Не виждам да сте заложили някакъв ентертеймънт, нещо плазмички музичка,интернет уаерлес и тн. !

Също не забравай и дребните неща и те отхвърлят, като например перденца,завески,покривчици,разни коктейлни чашки,свещи,някъкви украси,по задушевно усветление и други глезотийки.

Някаква реклама ?

За масичките отвън трябва да се обърнете към общината за разрешителни и да си плащате наем на място на м2 (ако не се лъжа)


Също не видях никъде да има калкулиран климатик и аспирация
във вашите сметки.

1.Читав климатик, който ще ви върши работа поне 2000+ (ако говорим за нещо, които ще ви върши работа и лято и зима, а не само есен и пролет) !

2.Аспирация читава, а не за отбиване на номера и тя някъде около 1500-2000+ лв поне (говорим за читава аспирация изчислена според помещението, къде ще вкарва свеж въздух от къде ще изкарва и тн., а не просто за вентилатор над вратата)

За режийните разходи според мен сте пропуснали (освен наема).

1.счетоводител (около 50-100 на месец ще ви е необходим)
2.Ел. енергия
3.ВиК
3.Сот (50-80 лв месечно)
4.интернет, кабелна
5.осигуровки (на теб като собственик около 130 лв и на приятелката ви 100 лв на месец или за нея на 4 часа около 50 лв.)
6. др.разходи и консумативи !

Успех :-)

P.S. Интересувайте се защо са напуснали предишните наематели, каква ви е конкуренцията в района,какъв ще ви е таргета от клиенти (ученици,студенти,случайни минумачи,хора живеещи в района,туристи,чужденци,майки с деца,само деца,пенсионери и тн),какъв ще ви е маржа на печалба и какъв оборот средно трябва да правите на ден за да си покривате разходите и какъв за да сте 1000 или 1500 лв на печалба !
min4o_praznikov
Експерт кариерист
Експерт кариерист
 
Мнения: 122
Регистриран на: 01 Яну 2012, 15:23
Местоположение: Куртово конаре

Мнениеот Гост » 22 Мар 2012, 19:53

Blagodqrq za informaciqta.Искам да попитам и какво точно представлява аспирацията, има ли неин по евтин вариант и може ли заведението да се охлажда и отоплява с климатик от 200-300 Лева
Гост
 

Мнениеот min4o_praznikov » 22 Мар 2012, 20:37

С две думи

аспирацията е едно от най-важните неща в едно заведение и е препоръчително да се направи професионално !
С две думи климатик от 200-300 лв в никакъв случай няма за ти върши работа.В твоя случай ще ти трябва климатик с мощност 18-ка или 24-ка !

А по подробно :


По принцип трябва да имаш проект за аспирация.Аспирацията се изчидлява според кубатурата на помещението неговата височина и форма.Проект част ОВК.

ОВК е съкращение от отопление, вентилация и климатизация. Т.е проектант ОВК е човек който проектира отоплителни, вентилационни и климатични инсталации. Преди години когато климатизацията не е била толкова развита специалността се е наричала ОВ или ОВИ (отоплителни и вентилационни инсталации), съответно проектант ОВ (ОВИ).

Задължително е системата да ти включва два отделни кръга на ветнилация.Тоест нагнетателна и счукателна.Чрез смукателната инсталация замърсеният въздух се изтегля от помещенията и се изхвърля в атмосферата, а чрез нагнетателната инсталация в помещенията се подава въздух, който обикновено се подлага на предварителна обработка – загряване (при необходимост зимата), филтриране.

От ХЕЙ или РИОКЗ(не съм сигурен) минават и замерват със специални уреди за дебита на аспирацията от всяка пита (решетка).

Разбира се аз ти казвам как трябва да е.Може да сложиш два вентилатора в двата края на помещението и да кажеш, че това е аспирация, но дали това ще мине не знам..!?!?

А и след 1 юни не знам какви ще са дебитите и изискванията на аспирациите (вентибациите) в заведенията при условие че тютюнопушенето ще е забранено навсякъде !?!


За климатик от 200-300 лв .....

казано пред купувача стои следната дилема.

Вариант 1- Прави се по-скъпа първоначална инвестиция- получават се по ниски сметки за ток, по-ниски нива на шум, по-добър комфорт, по-висока надежност.

Вариант 2- Прави се по-ниска първоначална инвестиция- получават се по-високи сметки за ток, по-шумен климатик и най-вече ниска надежност.

Имайте предвид, че ако закупите евтин климатик, той най-вероятно няма да устои на същите климатични промени и условия, на които би издържал един по-качествен. Не се оставяйте цената да ви заблуди, тъй като често евтините климатици не са особено качествени, а степента им на ефективност е доста по-малка от тази на по-скъпите климатици. Когато получите две, три или пет години гаранция за нискобюджетен климатик и той откаже да работи зимата, когато е най-студено или лятото в най-горещото време потърпевшият сте Вие и вашите клиенти. Оставате две, три или повече седмици без климатик и си причинявате единствено нерви, главоболия и не на последно място, загуба на пари. В последствие като се „тегли чертата” сами ще установите, че първият вариант е правилния. Колкото и гръмки обещания да чувате, няма как да получите добър продукт на ниски цени. Много хора в стремежа си да спестят малко пари, купуват евтино и впоследствие съжаляват.За пример Моя хол е 27-30м2 и съм с 18-ка фиджитсо от 1700 лв (цена от преди 4-5 години) и си го отоплява горе долу добре (в най тежките зими му помага една конвекторна печка Аерлег 3 KW) !
За 50 м2 ще ти трябва нещо по голямо ! Разбира се зависи от изолация,дограма,отоплят ли се съседните помещения с какво изрожение е помещението,височина и тн.

В подобно по големина помещение (около 70м2 със сервизните помещения) на това което ще наемаш купих климатик DAIKIN (ако не се лъжа е 24-ка )за около 2700 лв. преди 4 години .До сега съм нямал проблеми с него дори и в таз годишните тежки зими на температури от около -25-30 градуса се представи добре.Но отсреща в магазинчетата (бяха си накупили някакви китайски климатици за по 400-500 лв) още около -10 градуса извадиха духалки,радиатори и тн. че им замръзнаха климите.А после като получиха сметките от по 400-500 лв. сметка за 20-25м2 магазинчета се опулиха...!

В този случай има много хубава английска поговорка:
"Не съм толкова богат за да си купувам евтини неща"P.S. малко четиво за обща култура за Климатиците и ОВ (вентилация):


Климатици


Има си таблици в които може да изчислиш какъв климатик (като мощност BTU Британски Топлинни Единици )


За охлаждане:


Необходима отдавана мощност (kW) = (обем на помещението * 50) / 1000


* При охлаждане на помещение са нужни 50 вата мощност за ефективното охлаждане на един кубичен метър.За отопление:Необходима отдавана мощност (kW) = (обем на помещението * 70) / 1000* При отопление на помещение са нужни 70 вата мощност за ефективното отопляване на един кубичен метър.


Пример (отопление):

За помещение 50 м2 при стандартна височина 2,6 метра

Обем на помещението = 2,6 * 50 = 130 м3

(130 * 70) / 1000 = 9100 / 1000 = 9,1 kW отдавана мощност ви е нужна за ефективното отопляване на помещениетоПример (охлаждане):

За помещение 50 м2 при стандартна височина 2,6 метра

Обем на помещението = 2,6 * 50 = 130 м3

(130 * 50) / 1000 = 6500 / 1000 = 6,5 kW отдавана мощност ви е нужна за ефективното охлаждане на помещението

За пример фуджитсото което ползвам е 18-ка и има отдадена мощност на отопление 6 kW !

Според мен ще ти трябва поне един климатик 24 BTU (тоест 24-ка) или два по малки !


Обикновенно за един климатик 9000 Btu (тоест 9-ка ) отдаваната мощност е около 2600W-2800W (2,6-2,8 kW). С тази мощност реално може да се отоплява стая до 16-18кв.м., а същевременно консумираната електроенергия на климатик 9000 Btu е между 750W-920W. Само за пример можем да споменем, че един обикновен маслен радиатор израсходва 2000W за един час, една вентилаторна печка също консумира 2000W , един сух подпрозоръчен радиатор също консумира над 1200W и общо казано тези уреди топлят само себе си, или най-много на метър пред тях. Те нямат необходимия дебит въздух, който трябва за да се затопли цялото помещение равномерно.


Вентилацията - още на проектен етап
Както е добре известно, основно предназначение на вентилационните системи е да поддържат чистотата и подвижността на въздуха в ресторанта в предварително зададени граници. Във вентилираните помещения е необходимо да се подава пресен въздух с дебит, който да задоволи потребностите от свеж въздух на хората, пребиваващи в тях. В същото време е необходимо да се ограничат възможностите за натрупване на вредни вещества. Коректното проектиране и оразмеряване на въздухоразпределителната мрежа и въздухоразпределящите устройства е ключов фактор, определящ ефективната работа на системата.
Осигуряването на добра вентилация е въпрос не само на правилно оразмеряване, но и на добра организация на въздухообмена. Именно поради тази причина, специалистите в областта препоръчват вентилационната система да се предвиди още при проектирането на всички останали системи и инсталации в ресторанта. Предварително се определят пътищата на въздуховодите и местоположението на вентилационните решетки по начин, ненарушаващ интериорния дизайн на помещението. И, разбира се, в същото време осигуряващ ефективното функциониране на системата.
Равномерно и с еднаква скорост подаване на въздуха
Желателно е подаването на пресен въздух във всяка отделна точка от помещенията да се осъществява равномерно и с еднаква скорост. В помещенията за посетители е нежелателно образуването на зони с повишена или понижена скорост на въздуха. Обикновено равномерното разпределение на подавания въздух се постига с подходящ подбор и разпределение на решетките в помещението. Добре е въздуховодите да бъдат скрити в ограждащите стени или тавана, за да не нарушават интериорния замисъл. Препоръчително е подаваният във вентилираните помещения въздух да се подложи на предварителна обработка. За тази цел е добре да се предвидят филтри за различна степен на филтриране. Също така, е необходимо системата да разполага и със секция за предварително подгряване на въздуха. За да не се допуска проникване на неприятни миризми или вредни вещества отвън, подаваният външен въздух следва да се засмуква от места, в близост до които няма източници на вредности. Препоръчително е мястото да бъде отдалечено от пътни артерии, както и от места, в които се събират битови или промишлени отпадъци. Разбира се, като подходящо решение се определя засмукването на пресен въздух от намиращи се в близост зелени площи.
Проблемът с шума
Работата на част от съоръженията във вентилационната система е съпроводена с повишаване нивата на генерираните шумови въздействия. Това налага взимането на мерки за ограничаване на разпространението и достигането им до вентилираните помещения.
При неправилно оразмеряване на системата и неточно пресмятане на скоростта на въздуха във въздухоразпределителните устройства, те също могат да бъдат източник на шум.
Топлинният комфорт
В процеса на проектиране на инсталациите в заведенията за обществено хранене е необходимо да се обърне нужното внимание и на топлинния комфорт на хората. Вентилационната система, съвместно с климатичната инсталация и независимо от сезона, следва да осигуряват подходящ микроклимат в помещението. А именно, през топлите месеци да предлагат прохлада, през преходните сезони уют, а през студените месеци да не допускат създаването на течения и преминаването на студени потоци въздух през помещението. Като добро техническо решение се приема и обединяването на вентилационната и климатичната системи с централно управление на параметрите на въздуха.
Вентилация на кухнята
Кухните са основна част от заведенията за обществено хранене, в които се осъществяват предимно подготвителни, довършителни и миячни операции. При извършването им се отделят значителни количества водни пари, маслени аерозоли, миризми и топлина. Поради тази причина и с оглед спазване на санитарно-хигиенните изисквания кухнята задължително се оборудва със смукателна и нагнетателна вентилация.
Над съоръженията за топлинна обработка е необходимо да се поставят местни смукателни устройства, които да засмукват изпаренията със скорост, непозволяваща тяхното разпространение в помещението. По този начин се осигурява благоприятна работна среда за персонала и се ограничават възможностите за разпространение на миризми в други помещения.
В случаите, когато ресторантът или кафенето се намират под офисно, жилищно или друг вид обитаемо помещение, е необходимо да се предвиди изход на смукателните въздуховоди над покрива на сградата. За топлата кухня подаваният въздух обикновено е с по-ниска температура. Добро решение е подаването на въздух чрез нискоскоростни въздухоразпределители в долната част на помещението. Свежият въздух изтласква от помещението замърсения топъл въздух, при което не се наблюдават резки промени в температурата и не се създават условия за образуване на течения.
Климатичната система - технически решения
За осигуряването на добра климатизация в обществените заведения се използват различни климатични системи. Сред най-често прилаганите технически решения са смукателно-нагнетателна вентилационна инсталация в комбинация със система за климатизация, базирана на сплит или мултисплит система. В този случай се използват предимно вътрешни тела касетъчен или канален тип. Те са предпочитани поради факта, че се монтират в окачен таван, като остават скрити и не нарушават интериорната концепция. Обикновено се поставят над централната част на помещението, което позволява създаването на равномерно температурно поле и изключват вероятността от генериране на излишен шум.
Предимства на касетъчния тип сплит система са равномерно разпределение на въздушната струя в четири направления, което позволява използването им и за по-големи помещения. Много подходящи са за помещения с по-сложна форма. Не нарушават общия изглед на заведението, тъй като видима е единствено декоративната решетка. При използването на канален тип сплит система, разпределението на потока въздух се осъществява по мрежа от въздуховоди. Основна разлика на каналния тип от останалите видове сплитсистеми е възможността да се подава и свеж въздух, с дебит, осигуряващ необходимата за помещението вентилация. Посредством система от въздуховоди въздухът се подава в помещенията едновременно от няколко страни, а при необходимост е възможно да се разпредели и в няколко помещения. Сред най-разпространените модели сплит системи е настенният тип. Причините са невисоката им себестойност, компактните размери и сравнително лесното им вписване в интериора.
За по-големи заведения се препоръчва използването на многозонални климатични системи при които се използват същите вътрешни тела, като при сплитсистемите. Като подходящо техническо решение се приемат и чилъри в комбинация с конвектори, както и изграждането на централна климатична система, в която са обединени всички необходими модули за комплексна обработка на въздуха.
Многото възможни варианти на системи за климатизация дават възможност да се избере климатична система, която не само се вписва най-добре в интериора, но и осигурява благоприятен микроклимат за посетителите и персонала на ресторанта.
min4o_praznikov
Експерт кариерист
Експерт кариерист
 
Мнения: 122
Регистриран на: 01 Яну 2012, 15:23
Местоположение: Куртово конаре

Мнениеот min4o_praznikov » 23 Мар 2012, 16:13

за климатик може да си потърсиш и 2-ра употреба горе долу на половин цена вървят.Най-нашумели са от Япония с яроглифи.Според мен дори са по надеждни от новите които ги продават.

Успех с кафенцето.Не знам как е в София но в провинцията много падна работата.Вече е борба за оцеляване за повечето, а не за печалба.
Хубаво си направи сметката :-)

И още един съвет избягвай да взимаш заеми под каквато и да е форма !

Успех и със здраве :-)

P.S. като (ако) отвориш качи няколко снимки да видим как е станало.Сега модерно е да се провят фейсбук страници на всякакви заведения :-)
min4o_praznikov
Експерт кариерист
Експерт кариерист
 
Мнения: 122
Регистриран на: 01 Яну 2012, 15:23
Местоположение: Куртово конаре


Назад към Стартиране на собствен бизнес

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 6 гостаcron